Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

2024 Tesla Model Y Türkiye Sipariş Süreci + Araç Şarj Ekipman durumu

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mrplt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mrplt

İnce Eleyen
Gold Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
306
Herkese merhabalar,

Elektrikli araçlar konusunda hem Tesla Model 3'ün incelemesini yapmış, hem de elektrikli araç kullanımı konusunda bir konu açmıştım. İki ay kadar önce ailem yeni bir araç arayışına girmişti, zaten elektrikli bir araç istiyorlardı, sonuç olarak Model Y siparişi verildi.

Öncelikle test sürüşü yapmak için randevu aldık. Diğer markaların aksine Tesla "deneyim noktaları" pazar günleri de açık. Randevuyu internetten veya uygulama üzerinden alırsanız ehliyetinizin fotoğrafını çekmenizi istiyor. İsterseniz çekip ekleyin oraya, ama eklemezseniz de zaten test sürüşünden önce bakıyorlar ehliyetinize. Showroom'da iki tane Model Y vardı, birinin içi beyaz, ötekinin siyah. Sipariş verecek olanlar için güzel. Annem içi beyaz istiyordu fakat showroom'da görünce fikrini değiştirdi.

Test sürüşü için aracın kartını size veriyorlar (normal anahtar yok, telefonunuzu anahtar olarak kullanıyorsunuz) Yanınıza başka biri binmiyor, 30 dakika kadar teste tek başınıza çıkıyorsunuz. Tabi daha önce Tesla kullanmayanlar için koltuk, ayna vs. ayarının nasıl yapıldığını gösteriyorlar, aracın kullanımıyla ilgili bilgi de veriyorlar. Neyse, 30 dakikalık testi yapıp döndükten sonra showroom'da sorularınızı cevaplıyorlar. Çalışanlar komisyon usülü çalışmadıkları için herhangi bir baskı vs. yapmıyorlar, ayrıca inanılmaz iyi niyetliler.

1731338604912.png

Siparişi internetten veriyorsunuz. 50.000₺ kapora veriyor, ve sıraya giriyorsunuz. Şu an teslimat için Aralık 2024 diyor, biz sipariş verdiğimizde Kasım 2024 olarak gözüküyordu.

Tesla, fiyat sabitleme olanağı da tanıyor. Biz aracı aldığımızda 1.791.000₺ gibi bir fiyatı vardı. Şu anda 70.000₺ gibi bir zam gelmiş. Fiyat sabitleme yapmak için Tesla'ya mail atıyorsunuz, onlar da sizden paranın tamamını 7 gün içinde göndermenizi istiyor. Paranın tamamını gönderdiğiniz zaman kur farkı bağlantılı zamlardan etkilenmemiş oluyorsunuz. Bunu yapmanızı öneririm, zira fiyatlar %10 ÖTV diliminin üst sınırına dayanmış durumda. Yarın bir 60-70.000₺ daha zam gelirse aracın fiyatı otomatik olarak 2.5 milyon TL seviyesine çıkacak. Şu anda aracın belirli renkleri otomatik olarak bu ÖTV diliminin üstüne çıkıyor maalesef.

Ufak bir not, fiyat sabitleme özellikle "vergiden kaynaklı fiyat farkını" kapsamıyor. Yani devletimiz yarın çıkıp "%10 ÖTV oranını %30'a çıkartıyorum" derse o aradaki farkı ödemek durumunda kalıyorsunuz. Fakat öyle bir durum olması zor zira TOGG'da aynı vergi diliminde. Verdiğiniz 50.000₺ kaporanın iade edilemez olduğunu yazmışlar, ama olur da böyle bir ÖTV kaynaklı fark olursa o paraları geri verirler.

Parayı gönderdikten sonra onay maili geliyor, ve beklemeye başlıyorsunuz. Tesla uygulaması üzerinden aracın durumunu kontrol edebiliyorsunuz. İlk etap şase numarasının uygulamaya eklenmesi oluyor. Bu da aracınızın üretildiği ve artık Türkiye'ye taşınma sürecine girdiğini gösteriyor. Eğer özel plaka istiyorsanız bu şase ve motor numarasıyla Emniyet'e gidip ayarlayabiliyorsunuz.

Bundan sonra da teslimat gününü beklemeye başlıyorsunuz. Kasım 2024'de teslim edileceği söylenen aracın teslimat tarihi 3 Aralık 2024 olarak düştü sisteme. Biraz daha erkene alabilir miyiz diye uğraşıyoruz.

Tesla Türkiye, takasa girmiyor. Aracınızı kendiniz satmak durumundasınız. Fiyat sabitlemek için de parayı olabildiğince hızlı göndermeniz gerektiği için bu durum sıkıntı yaratabilir belki.
 
Şarj konusunda da, bugüne kadar teslim edilen Model Y'ler ile "mobil şarj cihazı" hediye edilmiş. Satış temsilcisi yeni teslimatlarla birlikte bu şarj cihazının teslim edilmeyeceğini söyledi. Şaşırmadım, zira benim aracımla da herhangi bir şarj cihazı vermediler.

Şarj cihazı konusunda 3 alternatifiniz var.
1) "mobil şarj" cihazı denilen cihazlar şu şekilde:
1731339328115.png

Aracınızın bagajında tutabileceğiniz kadar kompakt olan bu cihazlar, genelde 7kW'a kadar şarj edebiliyor (hız olarak). Normal prizden uzun süreli olarak en fazla monofaze 220V/16 amper çekebilirsiniz, bu da 3.5kW yapar. Eğer 7kW almak istiyorsanız "mavi adaptör" dedikleri bir parçayı almanız lazım, o parçanın fişi de monofaze 220V/32 ampere kadar güç almanızı sağlıyor. Tesla'nın şarj cihazı 7000TL gibi bir fiyata satılıyor, ve sanıyorum bu parçanın satışını araç tesliminde yapıyorlar.

Şarj konusunda fazlasıyla araştırma yapmak durumunda kaldım bu süreçte. Kendi aracımı evde şarj etmediğim için bu kadar araştırmamıştım. Öncelikli planımız bu tarz mobil bir şarj aletiyle sürekli şarj etmek olduğu için aracın maksimum yavaş şarj hızı olan 11kW'yi destekleyecek bir ürün almak istemiştik. En makul opsiyon da Khons'un 22kW'lık şarj aleti olmuştu:
1731339607317.png

Bu cihazın Tesla'nın cihazından en büyük farkı trifaze hattan 22kW (trifaze 32 amper) güç çekebiliyor olması. Bu cihazı sürekli kullanırız diye aldık, fakat sanırım ikincil bir opsiyon olarak aracın bagajında duracak. Trifaze ve 22kW konusunda ufak bir detay var, onu da sonunda anlatacağım.

2) Duvara monte şarj cihazı, onlar da bu şekilde:
1731339718951.png


Bunların iki büyük avantajı var. Birincisi, sürekli kablo uzatıp toplamanıza ve fişini takıp sökmenize gerek yok. İkincisi de, bu cihazlar boyut olarak mobil cihazlardan daha büyük olduğu için ısınmayacaktır. Ayrıca bu cihazlar, aynı özelliklere sahip mobil cihazlardan daha ucuz.
Vestel'in 22kW (trifaze 32 amper) şarj cihazları 15000₺ seviyesine satılıyor, Tesla'nın 22kW (trifaze 32 amper) cihazı ise 22500₺'ye satılıyor. Vestel'de Wi-Fi olmaması dışında teknik olarak bir fark yok aralarında.

Çoğu eve trifaze elektrik geliyor ve gelen elektriğin altyapısı 220V/32A gibi gözüküyor. Trifaze olarak düşündüğünüzde 220*32*3 = 21.2kW yapıyor. Yani evde fırın çalışırken aracınızı 22kW ile şarj etmek isterseniz sigorta atacaktır. Neyse ki bütün şarj cihazları amperi ayarlamanıza izin veriyor. TOGG araçlarda 22kW yavaş şarj imkanı var, Tesla Model Y 11kW'a kadar destekliyor, yani biz sorun yaşamayız gibi duruyor.

Fakaaaat, elektrik faturalarında "maksimum güç" gibi bir değer var, o da çoğu abone için 11kW civarında. Anladığım kadarıyla bu maksimum güç değerini sürekli geçerseniz öncelikle "fazla güç bedeli" gibi bir ücret alınıyor sizden, yine devam ederseniz de özel bir tarifeye geçmeniz isteniyor. Yani şarj altyapınızı 22kW'a uygun hale getirseniz dahi 22kW ile şarj edemeyebilirsiniz. Muhtemelen gün içinde değil de gece fırın, kurutma makinesi vs. çalışmazken şarj edeceğiz ki bu limiti aşmayalım.

3) Dışarıda şarj etmek: Buna diyebileceğim bir şey yok, her yerde şarj aleti var. Elektrikli araçlar arttıkça bunların sayıları daha da artacak.

Maliyetlere gelince, öncelikle:
  • Normal prizden mobil şarj cihazı ile şarj edecekseniz, bence sigortadan ayrı hat çektirin. Evdeki normal prizlerin 16 amper verebilmesi lazım, fakat araç şarj ederken prizlerin yandığını duydum. Bu Türkiye'ye has bir durum değil maalesef, bu prizler 8-10 saat boyunca 16 amper akıma dayanıklı değil maalesef. Bunun da 1000₺ gibi bir maliyeti olur diye tahmin ediyorum. Bunu yapmışken eğer 32 amper priz koyayım derseniz o da olur, maliyete 500₺ ekler belki.
  • Trifaze prizden mobil şarj cihazı ile şarj edecekseniz yine 2000₺ gibi bir maliyeti var. Biz bunu sigorta kutumuzdan değil de elektrik sayacının oradan çektiriyoruz, o yüzden ayrıca bir kaçak akım roleli sigorta aldık, maliyeti biraz arttırmakla birlikte içimiz rahat oldu.
  • Duvara monte şarj cihazlarının da kurulum maliyeti normalde 2000₺ olmalı, fakat tabi nereye monte ettiğinize göre değişir. Bizim sistemde toprak kazılacak, bu da maliyeti arttırıyor.
Gelelim şarja. Aracın 100 kilometrede 16kWh yaktığını farz edersek:
  • Dışarıda şarjın maliyeti hıza ve lokasyona göre 7.5-11₺/kWh arası. Yani 100 kilometre maliyetiniz 120-176₺ arası. Bu da bakkal hesabıyla kilometrede 1.20-1.76₺ arası yapar.
  • Evlerde elektriğin ücreti 3.1₺/kWh. Bu da 100 kilometrede 49.6₺ yapıyor. Bakkal hesabıyla 50 kuruş yapıyor kilometrede.
Evde şarj, en kötü ihtimalle kilometrede 70 kuruş daha ucuz. Bu da 30000 kilometrede 21000₺ yapar. Yani şarj cihazının maliyeti çıkmış olur.
 
Son düzenleme:
Bugün araç teslim edildi. Sabiha Gökçen Havalimanına yakın bir yerden teslim alıyorsunuz aracı. Babamlar gitti, ben de görüntülü görüşme üzerinden elimden geldiğince yardımcı oldum.
Büyükçe bir otopark var, tüm teslim edilecek araçlar oraya park edilmiş. Size otopark numarası veriyorlar, siz de o numaralı park yerini buluyorsunuz. Teslimat süreci telefon uygulaması üzerinden yürüyor, aracın kartları (anahtarları) aracın içinde duruyor.
Sorunuz varsa gidip soruyorsunuz, teslimat süresince yanınızda bir danışman bulunmuyor.

Araç %33 şarj ile teslim edildi. Amerika kıtasında %80 şarjla teslim ediyorlar, Avrupa'da düşük şarjla teslim ediliyor. Aracı %80'e tamamlayabilmeniz için Süperşarj kredisi de veriliyor, fakat teslimat noktasına yakın süperşarj istasyonu da yok. Ayrıca 31 Aralık 2024'e kadar Avrupa ve Ortadoğu'da teslim edilen Model Y'lerde bir senelik ücretsiz Süperşarj olmalı, fakat bunu Türkiye'de vermiyorlar sanırım. Tesla Türkiye'ye sorduk, cevap bekliyoruz.

Yakındaki bir eŞarj istasyonunda araç %80'e şarj edildi ve İzmit'e dönüldü. Aracın üzerinde gelen 255/45/19 ebadındaki Hankook Ventus S1 Evo3 EV lastikleri Goodyear UltraGrip Performance+ kış lastikleri ile değişti. Şu anda da araç evde şarj oluyor :)
WhatsApp Image 2024-12-02 at 08.35.25_ab8e0a82.jpg

1733171549590.png


Şarj cihazımız da şu şekilde: Tesla marka olmakla birlikte tüm araçlarla uyumlu.
1733171618895.png
 
Bugün araç teslim edildi. Sabiha Gökçen Havalimanına yakın bir yerden teslim alıyorsunuz aracı. Babamlar gitti, ben de görüntülü görüşme üzerinden elimden geldiğince yardımcı oldum.
Büyükçe bir otopark var, tüm teslim edilecek araçlar oraya park edilmiş. Size otopark numarası veriyorlar, siz de o numaralı park yerini buluyorsunuz. Teslimat süreci telefon uygulaması üzerinden yürüyor, aracın kartları (anahtarları) aracın içinde duruyor.
Sorunuz varsa gidip soruyorsunuz, teslimat süresince yanınızda bir danışman bulunmuyor.

Araç %33 şarj ile teslim edildi. Amerika kıtasında %80 şarjla teslim ediyorlar, Avrupa'da düşük şarjla teslim ediliyor. Aracı %80'e tamamlayabilmeniz için Süperşarj kredisi de veriliyor, fakat teslimat noktasına yakın süperşarj istasyonu da yok. Ayrıca 31 Aralık 2024'e kadar Avrupa ve Ortadoğu'da teslim edilen Model Y'lerde bir senelik ücretsiz Süperşarj olmalı, fakat bunu Türkiye'de vermiyorlar sanırım. Tesla Türkiye'ye sorduk, cevap bekliyoruz.

Yakındaki bir eŞarj istasyonunda araç %80'e şarj edildi ve İzmit'e dönüldü. Aracın üzerinde gelen 255/45/19 ebadındaki Hankook Ventus S1 Evo3 EV lastikleri Goodyear UltraGrip Performance+ kış lastikleri ile değişti. Şu anda da araç evde şarj oluyor :)
Ekli dosyayı görüntüle 22151
Ekli dosyayı görüntüle 22153

Şarj cihazımız da şu şekilde: Tesla marka olmakla birlikte tüm araçlarla uyumlu.
Ekli dosyayı görüntüle 22155
Hayırlı olsun aracınız. Bu fiyat bandına alınabilecek en mantıklı aracı almışsınız. Şu anki siparişler Şubat teslim görünüyor. Her hangi bir ufak zamda %10 Ötv aşacaktır.
 
Aracın yol tutuşu vs. karakteristiklerini kendim kullandıktan sonra yazacağım. Fakat ufak tefek notlar aldım kendimce.
  • Araç 9 kilometrede teslim edildi. Aracın kameralarını kalibre etmesi 40 kilometre sürüyor, yani 41. kilometreye kadar adaptif cruise control, şerit takip vs. kullanamıyorsunuz. Aracın toplam kilometresi 41'i geçtikten sonra tüm özellikleri aktif çalışıyor.
  • Her şeyin ekrandan yapılıyor olması babamları rahatsız etmedi.
  • Beni de araca şoför olarak eklediler. Hesabımı bağladıktan sonra koltuk/ayna/direksiyon/müzik/harita ayarlarımın TAMAMI o araca da geçti. Herkesin profili ayrı, ve hangi telefon ile kapıları açtıysanız o hesabın profili geliyor ekrana. Güzel sistem. Yani ben Türkiye'ye gelip o araca bindiğim anda tüm ayarlarım gelecek.
  • Aracın Toyota Corolla ve C-HR modellerine göre çok daha sessiz olduğu ve yol tutuşunun çok iyi olduğunu söylediler.
  • Tesla teslimat merkezine giden yollar çok kötü, ve navigasyon yanlış yerden götürdüğü için patika yollardan gitmek durumunda kalıyorsunuz.
 
Hayırlı olsun aracınız. Bu fiyat bandına alınabilecek en mantıklı aracı almışsınız. Şu anki siparişler Şubat teslim görünüyor. Her hangi bir ufak zamda %10 Ötv aşacaktır.
Çok teşekkür ederim. Tesla, eğer aracın bugünkü fiyatını kendilerine gönderirseniz fiyat sabitleme yapıyor. Fakat bu sabitlenen fiyat, ÖTV değişikliğini kapsamıyor. Yani şu anda %10 ÖTV limiti 1.940.000TL gibi bir rakam. Devletimiz bu limiti 1.800.000TL'ye indirirse mesela aradaki ÖTV farkını sizden alırlar.
 
Hayırlı olsun. Umarım kazasız belasız senelerce kullanırsınız.
 
Togg konusuna yazacağıma buraya yazmışım mesajı. O yüzden değiştiriyorum.
 
Son düzenleme:
Öncelikle aracın makyajlı kasası çıktı ve %10 ÖTV dilimine girecek modelin ne zaman Türkiye'ye geleceği bilinmiyor.

ARABANIN İLK MTV'SİNİ TESLA ÖDEMİYOR. İşin saçma yanı ödemediklerini söylemiyorlar da, biz cezalı ödedik mecburen.

3 ay, 2300 kilometre deneyimlerim (Aracı 1 haftadır kendim kullanıyorum, normalde ailem kullanıyor):
- Araç ayar menüsünden direksiyon sertliği ayarlanabiliyor. Fakat tüm Tesla'larda olduğu gibi bunun da en hafif ayarı dahi sert. Araç zaten genel olarak sert.
- Aracın kapıları elektronik olarak açılıyor. Kapıların iç kısmında hem kapı açma tuşu, hem de acil durumlarda kullanılması için kapı kolu var. Kapı kolunu acil durumlar dışında kullanmamanız gerekiyor. Kapılar çerçevesiz olduğu için kapıyı açtığınız zaman camın biraz aşağı inmesi gerekiyor, kapı kolundan açarsanız cam yeterince hızlı bir şekilde aşağı inemeyebilir ve camı kırabilir diyorlar.
- Aracın dış kapı kolları da elektronik, ve tasarımları dolayısıyla kışın çok soğuk olduğunda (-10 ve altı) kollar donabiliyor. Benim başıma bir kere kendi aracımda (Model 3) geldi, Marmara bölgesi kapı kollarının donacağı kadar soğuk olmuyor. Kapı kolu donduğu zaman Tesla telefon uygulaması üzerinden kapıyı açabiliyorsunuz.
- Aracın bagaj kısmından ses geliyor. Bagajdaki pandizot o kadar kalitesiz ki ses yapmıyor olması sürpriz olurdu zaten. O pandizot sonradan akıllarına gelmiş ve eklemişler gibi. Zamanım olduğu zaman pandizotun oturduğu yere yumuşak bant çekeceğim ki ses yapmasın.
- Genel olarak malzeme kalitesi iyi. Söyleyebileceğim tek şey, arabayla hiç aksesuar vermiyor olmaları. Verdikleri yazlık paspaslar kalitesiz, hemen kaliteli bir kışlık paspas almanızı öneririm. Aynı şekilde kol dayamanın altına bozuk para vs. konulacak bir yer yapmamışlar, ama aksesuar olarak satılıyor. Ben şöyle bir aksesuar kiti aldım.
1739430323513.webp

- Gözlüklük yok.
- Araç genel olarak sessiz, ama TOGG kesinlikle daha sessiz.
- Performansı konusunda diyebileceğim hiçbir şey yok. Hem elektrikli aracın ani torkunu hissedebiliyorsunuz, hem de 218 beygir.
Çift motorlu modellere göre performansı tabi ki zayıf, fakat bence çift motorlu araçların performansı gereksiz yüksek. Kendi aracım da çift motorlu fakat ben aracımı "sakin" (eko) modda kullanıyorum, çünkü normal modda gaza dokunduğunuz anda fırlıyor araç.
- Arabayı telefonla konuşmayan insanlar için yapmışlar. Sesli komutla arama yapmak çok zor, sizin ne dediğinizi anlıyor ama yapmasını istediğiniz şeyi yapmıyor. Ben neredeyse hiç telefon konuşması yapmadığım için benim için bir sorun değil.
 

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri