Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Bulaşık Makinesi Kapağı Kapatınca Elektrik Gidiyor

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

NBKpro

Moderatör
Moderator
Marka Model Bilgisi
Arçelik 4440
Dün akşam yıkarken bir anda sesi kesildi gidip baktım ışıkları yanmıyor. Kapağı açınca güç ışığı yanıyor fakat kapağı kapatınca ışık yanmıyor. Hiçbir şekilde tepki yok makinede.
NOT: Eski model, elektronik kartlı değil mekanik beyinli makinelerden.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Kapak kilidinden 2 kablo gidiyorsa kapalı konumun kablosu kapak altında sıkışıp ezilmiş kopmuş olabilir. Veya yukardan kilidin dibinden de sıkıntı olabilir. Soket gevşemiş olabilir.

Bun
Eski makine içi toprak doldurup yeşillik ekilebilir
Bunun 6 programlı 4460 modeli var köyde. Güç düğmesi yerinde basılı durmuyor kürdanla sıkıştırıp kullanıyoruz. :) Bence kolayca tamir edilebilecek bir şey ise yaptırıp devam etsin. O alet bir canavar. Yanlış hatırlamıyorsam 200 Watt gibi devirdaim motoru var. Çok yüksek basınçta ve alt üst pervane aynı anda çalışarak temizliyor. Köydeki diğer evde yeni Grundig var. Eski fetişim (Leydi 170ciler gibi) yok ama 4460 hakikaten daha güzel yıkıyor.

Bun

Bunun 6 programlı 4460 modeli var köyde. Güç düğmesi yerinde basılı durmuyor kürdanla sıkıştırıp kullanıyoruz. :) Bence kolayca tamir edilebilecek bir şey ise yaptırıp devam etsin. O alet bir canavar. Yanlış hatırlamıyorsam 200 Watt gibi devirdaim motoru var. Çok yüksek basınçta ve alt üst pervane aynı anda çalışarak temizliyor. Köydeki diğer evde yeni Grundig var. Eski fetişim (Leydi 170ciler gibi) yok ama 4460 hakikaten daha güzel yıkıyor.

Sorun açma kapama düğmesinden kaynaklı çıktı. Zaten bu makineye yapılabilecek ne varsa yapmıştım, su sorunu oldu bir ara. Ventil arızalanmış ama bunların ventili bulmak zor, olanlar da çok pahalı. Normal düz ventil alıp su dönüş tahliye emniyetini iptal ettim sorun çözüldü. yetmedi parlatıcı ve tuzu da iptal ettim. Zaten hepsi bir arada tabletlerden kullanıyoruz. Parlatıcı kutusu yıllardır sorunluydu belki 10 yıldır. Hatta arkasındaki denge taşını söküp ventili direkt ordan çıkardım. Zaman zaman söktük taktık makineyi. Beyinde sıkıntı olmadığı sürece çözülüyor.

Yıkarken ve durularken arada nazlansa da genel olarak sorun çıkarmıyor. Kurutma konusunda çok iyi çok leke bırakmıyor ıslak ve damlacıklı çıkarmıyor. Yeni makinelerde bu kadar güzel bir kurutma görmedim. Ee tabi, kurutmayı iyi yapsalar "PARLATICI+KURUTUCU" şeklinde pazarlanan ürünler nasıl satılacak. Önce bir sorun oluşturup sonra o sorunu örtmek için sürekli ürün satacaklar.

Yeni makine siparişini verdik artık da bunu da tamir etmeyi düşünüyorum. Açma kapama anahtarı var aslında internette ama fiyatı yüksek biraz. Bu makine için değmeyebilir. Tam emin değilim ama yanındaki 50-65 derece ayar düğmesi de işini yapmayıp kafasına göre takılıyor gibi geldi. Fakat bir şekilde ısıtıyor.

bulmak1111.png

Makinedeki sorun şu, anahtar görevini layıkıyla yerine getirmiyor. İki giriş iki çıkış var tek düğmeden kontrol edilen. Fakat faz kısmında iletkenlik sağlarken nötr kısmında iletkenlik sağlamıyor. Nötr olmadığı için de makine çalışmıyor. Peki bunda kapak kilidinin etkisi de? güç ışığı nasıl oluyorsa bir şekilde yanıyor kapak kilidi açıkken.
Çünkü kapak kilidi de faz üzerinde bir anahtar görevi görüyor. Kapak kapalıysa elektrik beyine ulaşıyor, fakat nötr olmadığı için ışık yanmıyor ve makine çalışmıyor. LED M noktasından anahtarın faz çıkışına, K noktasından da anahtarın nötr çıkışına bağlı. Fakat kapak açıkken lede faz geliyor, nötr olmasa bile K noktasından makinenin beynine bağlı olduğu için artık içindeki parçalardan bir yerden nasıl bağlıysa led zayıf da olsa yanıyor. Fakat kapağı kapatınca oluşan durumdan dolayı sönüyor.
Makinenin fişini prizden çıkarıp ters şekilde takınca (faz nötr geliş yönü değişince), artık yukarıdaki çizime göre kahverengi kablodan nötr, mavi kablodan faz gelmye başladı. Anahtarın çalışan kısmı faz değil nötr hattına denk geldi. Bu nedenle de kapak açık da kapalı da olsa ışık yanmadı.

Buna basit çözüm olarak, fazı anahtarın çalışan kısmına, nötrü ise sadece kapak kilidine bağlayarak konuyu çözmüş oluruz. Böylece hem anahtar 1 konumunda hem de kapak kapalı olduğu sürece faz ve nötr döngüsü tamamlanarak makine çalışır. Ya da daha sağlam bir iş olması açısından anahtar değişimi gerekir. Fakat bu anahtardan bulmak büyük bir mesele. Bulup da istenilen parayı verip almak daha farklı bir mesele.

Bu nedenle alternatif çözüm bulmam gerekti. Çok da görünüş estetik kaygım yok. Kapağın o kısmındaki plastiği biraz kesip aşağıdaki anahtarlardan yerleştirebilirim. Bunların tek hat kontrollüsü olduğu gibi hem faz hem nötrü kesip açan modelleri de var. O anahtarlardan bir tane alıp yerleştirirsem ve bağlarsam işi kolay şekilde çözmüş olurum. Bahsettiğim anahtarın örnek görselini aşağıya ekliyorum.

anahtar-3022-mm-siyah-gov2no-teryes0-1-isikli-kumanda-butonlari-ve-sinyal-lambalari-emas-9220-23-B.jpg

IMG_20241205_184218.jpg

Sorun tam da tahmin ettiğim gibi açma kapama düğmesinden çıktı. Kendi anahtarını bulmak zor olduğu ve uğraşmak istemediğim için elektrikçiden bir anahtar alıp bağladım ve bu sorunu da böyle çözmüş olduk. Fakat indirimlerden faydalanıp yerine Grundig GPDF 5711 alarak, bu makineyi 25 yıllık çalışmanın ardından emekli ettik. Bu makineyle aynı gün işe başlayan birisi de şuan emekli olmuş oluyor zaten. İşine yarayan olursa diye satışa koydum. Alıcı çıkmazsa da hurdacı yolu gözükür.

Hiçbir şekilde elektronik kart içermemesi, mekanik beyinli olması bunun uzun ömürlü olmasında katkılı. Beyin ise halen daha gıcır gıcır ve sağlam.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri