Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Buzdolabı alt tarafında buzlanma

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan clskn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

clskn

İnce Eleyen
Araştırmacı
Marka Model Bilgisi
Arçelik 4252N
Merhaba. Statik tip buzdolabının soğutucu bölümünde resimde gösterdiğim bölgesinde bir iki hafta içerisinde 4 cm kadar buzlanma oluyor. O bölge sanırım evapın tam bittiği bölge. Dolap durduğunda hafif karlanma eriyor ama işaretli o kısım tam erimediği için birikerek zamanla kalın buzlanmaya sebep oluyor. Soğutmada problem yok. Kapı contaları oturuyor sorun yok. Bu neden oluyor olabilir?

Ekli dosyalar

• IMG_20241013_142935.jpg
    IMG_20241013_142935.jpg
    158.8 KB · Görüntüleme: 14
Buradan akan sular buzdolabının motorun üstündeki hazneye tam olarak düzgünce akıyor mu ? birde dolapta bu kısımda ekstra bir ürün yığma arkaya kadar dayama durumu da var mı ?

Buradan akan sular buzdolabının motorun üstündeki hazneye tam olarak düzgünce akıyor mu ? birde dolapta bu kısımda ekstra bir ürün yığma arkaya kadar dayama durumu da var mı ?
Yok hocam baya boşken de yapıyor bunu. Ben de ondan sanıp boşken denedim yine aynı. O bölgenin dışındaki alandaki karlanma düzgünce eriyip akıyor hazneye.

Kapı contaları oturuyor demişsiniz fakat bu kadar kısa sürede bu kadar yoğun karlanma aslında içeriye bir şekilde nem (Hava) girişinin olduğunu gösterir. Yeni gıda yüklemesi yapıldığında da bu durum yaşanabiliyor.

Kapı contaları oturuyor demişsiniz fakat bu kadar kısa sürede bu kadar yoğun karlanma aslında içeriye bir şekilde nem (Hava) girişinin olduğunu gösterir. Yeni gıda yüklemesi yapıldığında da bu durum yaşanabiliyor.
Hocam aslında yakın zamanda kapı sorunu vardı. Arka iç duvar komple eşit bir şekilde karla karışık hafif buzlanma yapıyordu 1 cm kadar ve 8-12 derecelerde kalıyordu soğutmuyordu. Kapının açılan yöndeki tarafı zamanla aşağıya sarktığı için conta aşağıda kalıyor oturmuyordu. Kapının alt pimine 2 demir vida pulu koyarak yükselttim ve sorun çözülmüştü. Bir de sonradan kapı yönünü değiştirdim. 1-2 ay sorunsuz kullandık, aslında görünürde bir oturmama durumu yok ama dediğiniz gibi bundan kaynaklanıyor yine muhtemelen.

Hocam aslında yakın zamanda kapı sorunu vardı. Arka iç duvar komple eşit bir şekilde karla karışık hafif buzlanma yapıyordu 1 cm kadar ve 8-12 derecelerde kalıyordu soğutmuyordu. Kapının açılan yöndeki tarafı zamanla aşağıya sarktığı için conta aşağıda kalıyor oturmuyordu. Kapının alt pimine 2 demir vida pulu koyarak yükselttim ve sorun çözülmüştü. Bir de sonradan kapı yönünü değiştirdim. 1-2 ay sorunsuz kullandık, aslında görünürde bir oturmama durumu yok ama dediğiniz gibi bundan kaynaklanıyor yine muhtemelen.
Yani soğutma sistemi, akışkanlar mekaniği, termodinamik vs vs oturur yazarız hiç sorun değil ancak çok basit ve en temel cevap elimizin altında, karlanma varsa nem vardır, belli oranda olması zaten gerekir ve bilinen durumdur ancak sizdeki zamanlama ve yoğunluk normal olmadığı için ben o kanıya vardım, belki de hakikaten başka sorun olabilir.

Yani soğutma sistemi, akışkanlar mekaniği, termodinamik vs vs oturur yazarız hiç sorun değil ancak çok basit ve en temel cevap elimizin altında, karlanma varsa nem vardır, belli oranda olması zaten gerekir ve bilinen durumdur ancak sizdeki zamanlama ve yoğunluk normal olmadığı için ben o kanıya vardım, belki de hakikaten başka sorun olabilir.
Doğrudur hocam teşekkürler ona göre bakayım tekrardan.

Tamamdır, sonuç ile ilgili haber vermeyi ihmal etmeyiniz :)
Birkaç ay önce dolabın alt eşiğinde paslanma vardı, oraya sprey boya sıkmıştım, contaya boya parçaları yapışmış, beyaz olunca pek farkedilmiyordu eğilince şimdi farkettim. Izopropil alkolle zorlanarak da olsa çıkardım, muhtemelen sorun bundan kaynaklıydı. Teşekkür ederim.

Yok hocam baya boşken de yapıyor bunu. Ben de ondan sanıp boşken denedim yine aynı. O bölgenin dışındaki alandaki karlanma düzgünce eriyip akıyor hazneye.
Aklıma şu geliyor en son, dolap çok çalışıyor olabilir. Termostat arızası varsa yada düşükse atıyorum yukardan eriyen buzlar aşağıya inemeden motor tekrar çalışıyor ve o kısımdaki sular karlanma buz yapıyor olabilir. Bir termostatın ayarını da düşürüp yada yükseltip gözlemleyin bakalım.

Aklıma şu geliyor en son, dolap çok çalışıyor olabilir. Termostat arızası varsa yada düşükse atıyorum yukardan eriyen buzlar aşağıya inemeden motor tekrar çalışıyor ve o kısımdaki sular karlanma buz yapıyor olabilir. Bir termostatın ayarını da düşürüp yada yükseltip gözlemleyin bakalım.
Son mesajda yazdım hocam galiba contadaki boya kalıntısından oluyordu. İlk başta ben de sizin gibi düşündüm ama ayar 3. kademede ayarlı çok yüksek de değildi. Ama alt eşik contasında boya kalıntısı olunca oradan hava alıyordu muhtemelen, temizledim bakalım bir haftaya belli olur. Eğer tekrarlarsa ve bundan değilse termostattan olabilir çünkü bir de termostatı da değiştirmiştim birkaç ay önce. Aslında güzel çalışıyor ama tam uyumlu değilse olabilir dediğiniz gibi ona bakarım olmazsa.

Son mesajda yazdım hocam galiba contadaki boya kalıntısından oluyordu. İlk başta ben de sizin gibi düşündüm ama ayar 3. kademede ayarlı çok yüksek de değildi. Ama alt eşik contasında boya kalıntısı olunca oradan hava alıyordu muhtemelen, temizledim bakalım bir haftaya belli olur. Eğer tekrarlarsa ve bundan değilse termostattan olabilir çünkü bir de termostatı da değiştirmiştim birkaç ay önce. Aslında güzel çalışıyor ama tam uyumlu değilse olabilir dediğiniz gibi ona bakarım olmazsa.
Hava da alıyorsa sıkıntı zaten, bakalım bu şekilde bir kullan olmadı termostat bana kalırsa sorunu gibi görünüyor. Eğer arızası varsa çünkü motoru devamlı boş yere çalıştırıyor olabilir. Genelde bu tür arızalarda termostat vs dolapta aşırı buzlanma karlanma oluyor.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri