Ben bu görüşünüze katılmıyorum zira seçimden sonrası dolar 37 Lirayı daha bugünkü faiz kararından sonra piyasalar çoktan kabul etmiş durumda.
Eve satın almayı düşündüğüm çamaşır bulaşık makinesini gidip taksitle şimdiden alsam mı diye düşünmeye başladığım bir ortamda siz 3 seneden sonraki 4 senelik kısım için ''Öyleyse Kalsın'' tarzı yaklaşırsanız çok ciddi bir zarar döngüsüne girmiş olursunuz bana göre.
Aynı zamanda bahsettiğiniz Trendyol Teknosa Vatan Media Markt vs gibi yerlerin anjinli sigorta, janjanlı kasko, durmayan garanti, koşan güvence bla bla adı altında sattığı sigırta poliçelerinin nasıl işlediğini ben size anlatayım zira bu firmalar o poliçeleri size satarken neler neler diyor da, komisyon olarak biz bunlardan savunma istediğimizde ''Ama biz sözlşemede öyle demedik'' diye kıvırıveriyorlar.
Siz şimdi 30 bin liraya aldığınız makineyi bu trendyol denen yerden bu adını bilmediğim güvrenceye aldınız değil mi?
Hah işte yasal garanti biince bu sistem devreye girdiğinde zaten sizin ürüne arçelik yetkili sevisi bakmıyor önce o konud abilgi vermiş olayım.
Sigorta şisketinin her il veya ilçede anlaşma yaptığı ''Saıların Sülo'' modundaki 10 metrekarelik beyaz eşya tükkanları sizin makinenizi alıyor, örneğin 4 sene sonranın rakamları ile sigorta şirketine diyor ki ''bunun tamiri 40.000 lira''
Nasıl yani? ne 40 bini yahu biz makineyi aldık 30 bine.
Evet doğru da 4 yıl önceydi o, dolar oldu 80 lira, (sallıyorum) motoru yanmış, motoru da işçilikle bu kadar.
Tamam o zaman ne oluyor? Siz diyorsunuz ki ''Bana ne aga, ben zamanında parasını verdim yaptırdım kaskomu sigortamı garantimi vs vs) Değişecek veya yapılacak elbette.
Ama şirket öyle demiyor.
- Ürünün onarımı ekonomik değil veya teknik olarak onarımı mümkün değilse, ürün fatura bedelinin x yıla kadar %40, Y yıla kadar %50, Z yıla kadar %60'ı oranında HEDİYE ÇEKİ tanımlanır (bazıları para da ödüyor)
- Arızalı ürünün onarımının mümkün olmadığı veya tamir masraflarının sigorta (ürün) bedelini aştığı durumlarda ürün fatura bedeli kadar hediye çeki veya para
ben sadece basit iki kaçış yolu yazdım, o poliçelerde daha neler neler yazıyor size zırnk koklatmamak için.
Şimdi makinenin tamiri bile 40 bin lira olmuşsa, sizin 30 bine aldığınız maineyi artık 13bin olarak kabul edebiliriz değil mi?
Peki, bahsi geçen sözde koruma sistemine göre size, sizin ödediğiniz 30 bin liranın en fazla %60 ını ödemeyi vaat ediyorlar. 30 binin %60 ını varın siz hesaplayın, %50 ve %40 dan bahsetmiyorum bile.
Sizin makinenize el koyacaklarını da unutmayınız.
Sizin makineyi sigırta şirketi işçilikkarşılığı ustaya verecek, usta size 40 bin dediği tamir masrafını kendisi 4 bine halledecek ve makineyi 24 binden ikinci elde satışa çıkartacak bunu da unutmayalım.
Siz ise size ödenek en fazla 20 bin lirayı alıp elinizdeki makineyi d ekaptırığ mağazaya gidip üstüne 110bin ödeyip yeni makine alacaksınız ve bunun adı da Hokno garanti olacak.
Peki Arçelikten Vestelden BSH ve Samsungdan firmanın kendi sattığı garantileri aldığınızda ne oluyor?
Yasal garanti bitiğinde ihtiyari garanti adı altındaki diğer süreç devreye giriyor.
Nedir ihtiyari garanti?
Madde Metni. (1)
İhtiyari garanti, tüketicinin yasal hakları saklı kalmak kaydıyla mal veya hizmetle ilgili; değişim, onarım, bakım, bedel iadesi ve benzeri hususlarda satıcı, sağlayıcı, üretici veya ithalatçı tarafından verilen ilave taahhüdü ifade eder.
Yani sizin makine 5 sene sonra da arıza yapsa, dolar 200 lira da olsa sizin yasal hakkınız mahfuz kalır zira halen
Garanti Belge Yönetmeliği çerçevesinde ele alınır sizin konunuz. Sigorta poliçeleri nedeniyle
Sözleşmeler Hukuku çerçevesinde değil.
Şimdi siz buna güvenmiyor ama hokno garantiye mi güveniyorsunuz?