Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Soru Cevap R290 yeni klima gazın r410/r32 ile değiştirmek uygunmu

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

mustafa412

Meraklı
Meraklı
R290 Nature ATW adlı bu model, hem çevreye duyarlı hem de enerji tasarruflu yapısıyla dikkat çekiyor. Bu modelin en önemli özelliklerinden biri, içerisinde R290 (propan) adı verilen bir soğutucu gaz kullanılması. Propan, doğada bulunan bir gaz olup, çevreye zarar veren birçok kimyasal soğutucuya kıyasla çok daha güvenli ve sürdürülebilir bir alternatif sunuyor.

80 dereceye kadar ısıtma sağlayabiliyor​

R290’nın en büyük avantajı Küresel Isınma Potansiyelinin (GWP) sadece 3 olması. Yani atmosferde ısınmaya sebep olma etkisi oldukça düşük. Örneğin geleneksel klima gazlarından biri olan R410A’nın GWP değeri yaklaşık 2.000’dir. Ayrıca R290 ozonu incelten kimyasallar içermezken sıfır Ozon Tüketme Potansiyeline (ODP) sahip.

Konu ile ilgili ChatGPT'ye bir soru sordum ve karşılaştırma yapmasını istedim. Sonuç şu şekilde :

R410A (Diflorodiflorometan + Pentafloretan)
  • Kimyasal Yapı: Karışık bir gaz, R-32 ve R-125'in karışımıdır.
  • Geliştirilme Amacı: R22'nin (ozon tabakasına zarar veren) yerine kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
  • Sera Etkisi (GWP): 2088 (bu, R410A'nın çevresel etkisinin R-32'ye kıyasla daha yüksek olduğu anlamına gelir).
Avantajları:
  • Yüksek verimlilik sağlar.
  • Çoğu modern klima ve soğutma sistemlerinde kullanılır.
Dezavantajları:
  • Yüksek GWP değerine sahip olduğu için çevreye olan etkisi büyüktür.
  • Yüksek basınca sahip olduğundan, daha güçlü ve dayanıklı ekipman gerektirir.

R32 (Diflorometan)
  • Kimyasal Yapı: Tek başına bir soğutma gazıdır.
  • Geliştirilme Amacı: R410A'nın yerini alacak şekilde geliştirilmiştir.
  • Sera Etkisi (GWP): 675, bu da R410A'ya kıyasla çok daha düşük bir GWP anlamına gelir.
Avantajları:
  • Çevre dostudur, düşük GWP değeri sayesinde sera etkisi daha düşüktür.
  • Daha yüksek enerji verimliliği sağlar.
  • Daha düşük basınca sahip olduğu için sistem tasarımı daha kolaydır.
Dezavantajları:
  • Hafif yanıcıdır, bu da güvenlik önlemlerinin alınmasını gerektirir.
  • Yalnızca belirli sistemlerde kullanılabilir; eski R410A sistemlerinde doğrudan değişim yapılması genellikle mümkün değildir.

R290 (Propan)
  • Kimyasal Yapı: Bir hidrokarbon gazıdır, doğal bir soğutma gazıdır.
  • Sera Etkisi (GWP): 3, bu çok düşük bir GWP değeri demektir ve çevre dostudur.
Avantajları:
  • Çevreye zarar vermez, çok düşük GWP'ye sahiptir.
  • Doğal ve yenilenebilir bir kaynak olarak kabul edilir.
  • Yüksek verimlilik sağlar ve enerji tüketimini azaltır.
Dezavantajları:
  • Alev alıcıdır (yanıcı), bu da güvenlik risklerini artırabilir.
  • Kullanımı, genellikle ticari uygulamalarda sınırlıdır çünkü bu gazın taşınması ve depolanması özel güvenlik önlemleri gerektirir.
  • Kullanım alanı daha dar, ev tipi klimalarda yaygın olarak kullanılmaz.

gaz.webp

Bu Gazlar Birbirinin Yerine Kullanılabilir mi?

R410A, R32 ve R290 gazları birbirinin yerine doğrudan kullanılabilir değildir. Bunun başlıca nedenleri şunlardır:
  • Farklı Kimyasal Yapılar: Her bir gazın kimyasal yapısı farklıdır, bu da soğutma sistemlerinin tasarımını ve işleyişini etkiler. R410A, R32 ve R290 için tasarlanmış özel bileşenler ve sistemler vardır.
  • Basınç ve Performans Farkları: Bu gazlar farklı basınç seviyelerinde çalıştıkları için, her bir gazın kullanıldığı sistemin tasarımı farklı olmalıdır. Örneğin, R410A yüksek basınca sahipken, R32 ve R290 daha düşük basınçta çalışır.
  • Yanıcılık Özellikleri: R32 ve R290 yanıcı gazlardır, ancak R410A yanıcı değildir. Bu, güvenlik protokollerini değiştiren önemli bir faktördür.
Sonuç olarak, her bir gazın kullanımı belirli sistemlerle uyumlu olmalıdır ve bir sistemde kullanılan gazın değiştirilmesi için, sistemin tasarımına ve güvenlik önlemlerine uygun olarak uyumlu bileşenlerin kullanılması gerekir.

Ben bu soruyu bu alanda ihtisas yapmış bir abimize sormuştum. R32'nin daha performanslı bir gaz olması sebebi ile, o de gazın sadece gramıjı değil yapısının da farklı olması sebebi ile içindeki birçok donanımın bu gaz için için değil orjinal gazına göre konfigüre edildiğini söylemişti. Gazı değiştirmen gerekiyorsa iç donanımları da değiştirmen gerek demişti usule uygun olması için. Mesela r410 için seçilmiş bir expantion valf'in r32 için uygun olmadığını söyledi. Ama dediğim gibi bu bir kulakltan duyma bilgi olduğu için kaynak şudur nettir diyemem ama bu sektörde ihtisas yapmış biri olduğu için bu söylediğini ben referans kabul edip, kendi klimamda (eski nesil on/off bir klima) bu topa girmemiştim.

Ben bu soruyu bu alanda ihtisas yapmış bir abimize sormuştum. R32'nin daha performanslı bir gaz olması sebebi ile, o de gazın sadece gramıjı değil yapısının da farklı olması sebebi ile içindeki birçok donanımın bu gaz için için değil orjinal gazına göre konfigüre edildiğini söylemişti. Gazı değiştirmen gerekiyorsa iç donanımları da değiştirmen gerek demişti usule uygun olması için. Mesela r410 için seçilmiş bir expantion valf'in r32 için uygun olmadığını söyledi. Ama dediğim gibi bu bir kulakltan duyma bilgi olduğu için kaynak şudur nettir diyemem ama bu sektörde ihtisas yapmış biri olduğu için bu söylediğini ben referans kabul edip, kendi klimamda (eski nesil on/off bir klima) bu topa girmemiştim.
gayet mantıklı bi çıkarım olmuş dizel arabaya direk benzin koyup gidemiyorsan r32 nin yerine de direk r410 koyamamız lazım

Bu propan denen gaz bildiğimiz tüp gazı ise Aygaz'dan İpragaz'dan vs. kocaman bir propan tüp alıp basılmaması için bir neden yok.

Uzun yıllardır (en az 5 senedir) bu konuyu özellikle R290 in kullanımını araştırıyorum. Klimalarda gaz değişikliği için birçok kısıtlama var. Çalışma basıncı, kullanılan malzeme kalitesi, motor yapısı, en önemlisi kompresör yağınin cinsi. Şu an kendimin yapmaya çalıştığı kontrol kartı ile çalışmasını planladığım bir proje klimam var ve R22 ile çalışıyor. İlk esnada stabil çalışma şartlarını sağladıktan sonra R290 ile değişim yapacağım. Kompresör yağı R290 ile uyumlu. Ama şansıma uyumlu çıktı çoğu klimada farklı gazlar ile çalışmıyor kompresörler. R290 birçok kompresöre uyuyor ama kesin emin olmak gerekir. Yanlış bir uygulama geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuruyor.

Konuyu teknik takip ediyor olmamın yanı sıra zamanında R22 ve R410 ile aynı kompresör üzerinde testler de yapmış birisi olarak yazayım ki buzdolabına R600 yerine bildiğiniz aygaz tüp gazı bastığınızda da çalışıyor.
(Buzdolabınıza aygaz tüp gazı basmayınız tehlikelidir)

Hiç öyle sayfalar dolusu teknik detaylara girmeden yazayım, mesela GMCC KSK103D33UEZ3 kodlu kompresör hem R32 hem de R410 ile çalışmaya göre uygundur ancak bu demek değildir ki o kompresörün olduğu klimaya iki gazı da basabilirsiniz.

Basarsanız çalışır mı? Çalışır. ancak verimliliği değişir ve kompresör erkenden fire verir zira kompresörde kullanılan ekovat yağından kılcal grubuna, exp olan modellerde exp valfe kadar, hatta gaz basınç değerleri ona göre tolere edildiğinden dolayı sensör verileri ve yazılım algoritmasına kadar birçok yerden sistem fire verecektir. Isıtmada verim aldığınızda soğutmada sorun yaşayacaksınız veya soğutma süperken ısıtmada sonuç alamayacaksınız gibi yan etkiler ile de karşılaşacaksınız.

Sahadan bazı bilgiler alıyorum ''Adem abi R32 li klimama R410 bastı servis'' diyorlar. Çalışır. Çalışır ama servisin bu hareketinin orta ve uzun vadedeki sonuçlarına kim katlanır ilerleyen dönemde?

Ben her zaman vakum örneğinde şunu söylerim bilenler vardır. ''Arabanızın motor yağına bir bardak çay ekleyin yine çalışır, ama arabanızın o an çalışıyor olması her şeyin yolunda olduğu anlamına gelmez''

İşte burada da durum farklı değildir. Sistemin mimarisi ne ise o şekilde ilerlenmelidir veya illa ki değiştireceğim deniyorsa da o zaman mimari yeniden dizayn edilmeli ve soğutkan ondan sonra değiştirilmelidir.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri