Günaydın; Biraz dolaylı ve sohbet tadında cevap olacak ama şöyle izah edeyim size. Ben defansif aydınlatma teknolojisi ile ilgili ilk eğitimimi sanırım 2007 yılında almıştım. O zamanlar Miniled yoktu, OLED ise hayaldi, bol miktarda plazma vardı ama artık sonlarına geliniyordu. Bugün local dimming vs olarak adlandırılan durum o zamanlar defansif backlight olarak nitelendiriliyordu çünkü FALD panel mantığının yeşerdiği dönemlerdi.
Sadece 3-5 adet bar ve bu barların üzerine dizili 8-10 adet led chip değil komple arka panelin belli aralıklarla led ile bezenmesi ve görüntü nerede ise sadece o bölgenin aydınlatılması fikrine dair ilk çalışmaları gördüğümüz, eğitimini aldığımız yıllar dı. Sorun şu ki üretim maliyeti yüksek ve dönemin işlemci güçleri beklenen düzeyde değildi.
Sonra bu çalışmalar yıllar içerisinde yoğunlaştı ilerledi gelişti büyüdü bugünlere geldi vs.
FALD panel dediğimiz Full Array Local Dimming mantığı temel olarak görüntü neredeyse ışık orada mantığına göre çalışır ancak tepki süresi ve led chiplerin (ve lenslerin) büyük olması belli oranda handikapa da neden olabiliyordu. 55'' bir ürünü düşünelim, FALD panelde her 3 cm2 ye bir led düştüğünü var sayalım. buraya kadar her şey güzel ancak bu tarz eğitimlerde sıklıkla dile getidiğimiz bir gece karanlığı ve ay sahnesi vardır, o ayın yuvarlaklığı bizim ölçümüz olur, ay ne kadar yuvarlak ise ışığın da o keskinlikte yuvarlak olması gerekirken 3cm2 ye 1 chip mantığında ışık dağılımı olarak bu dengeyi tam olarak kuramıyordunuz.
Standart Dled ve Eled ile kıyasladığımızda İLAH gibi olan bu aydınlatma sisteminin de elbett eki yetersizliği vardı yukarıda anlattığım gibi. O zaman ledlerin sayısını artırmak, gücü yükseltmek, çağı küçültmek gerekti ve yıllar içerisinde bunu da başardılar,
Peki çapı küçültüp sayı arttırmayı anlarım da, güç ne alaka? diye düşünnebilirsiniz. Mantık basit. 3 cm2 ye 1 led düştüğünde kullanılacak gerilim ve akım miktarı X ise, 1cm2 ye 3 chip düşen bir sistemde kullanılacak gerilim ve akım Y dir.
Eskiden sallıyorum 190volt 4 amper yeten yere şimdi 300 volt 7 amper gerekecek diye düşünün (Rakamları sallıyorum) bu da ister istemez güç ünitesinin de büyütülmesi anlamı taşır. İşlemci gücü deseniz ona paralel yükseltilme ihtiyacı duyulur vs. Elbette ki tüm bunlar da maliyeti etkiler o nedenle Miniled teknolojisinin bugün için pahalı olması gayet anlaşılır bir durum.
OLED ise bildiğiniz üzere bir ışık kaynağına ihtiyaç duymaz, kendi ışığını kendisi üretir , ben bu konuya PLAZMA GİBİ diyorum ve kafası basmayan bazı sözde teknoloji yazarları ''Aaaaa Adem Helvacı'ya bak, daha plazma ile Oled'i birbirinden ayıramıyor'' diye yorum yazıyorlar ama ben bu benzetmemi yıllardır yaparım, yapmaya da devam edeceğim. OLED ler temel prensip olarak Plazma televizyonları referans almıştır, harici ışık kaynağına ihtiyaç duymadan kendi ışığını kendisi oulturacak şekilde çalışır. Aradaki fark ise birisinde ışığın oluşması için hücre içerisinde bir minik gaz patlaması lazımdı , diğerinde buna gerek yok. CRT dediğimiz Cathode ray tube teknolojisinde nasıl ki ışıma için fosfor tabakasına ihtiyaç duyuldu ise burada da plazma patlamasına ihtiyaç duyulmuştu.
OLED in en büyük handikapı aslında Plazmaya benzetmemdeki en temel nedenlerden bir diğeridir çünkü plazma tv lerde olduğu gibi oled tv lerde de yine bir hücre yanması veya logo yapışması denen kavram vardır. Çünkü oled hücrelerini belli bir gerilim limitine kadar tetikleyebiliyorlar, daha üstüne çıktıklarında hücre ömrü azalıyor ve bu da oled tv lerin 2 - 3 yılda perte çıkmasına neden oluyor.
Yapılan bütün çalışmalar daha düşük gerilim ile daha yüksek ışıma elde edebilmek üzerine ancak halen tam olarak istenen düzeyde değil. LG bu konuda EVO PANEL ile limitleri zorluyor olsa da ben halen temkinli yaklaşıyorum çünkü ne olacağını bize zaman gösterecek.
2009 veya 2010 yılıydı yanılmıyorsam Panasonic firması NEO PLAZMA çalışmaları yapıyordu ancak istenen sonuç alınamadı.
Panel dünyasında çalışmalar devam edecek, saha testleri de biz tüketiciler üzerinde yapılacak açık ve net.
OLED QLED ŞULED AMOELD AMABUDALED vs vs bunlar devam edip gidecek ve siz her 5 senede 1 tane bu ürünlerden almaya programlanacaksınız sistem tarafından, kararlarınızı bu bilgiler ışığında vermeniz en doğrusu olacaktır