Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Topraklama Sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Senior
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Senior

Süper Üye
Araştırmacı
Arkadaşlar merhaba evin kaçak akım rolesi atıyordu iki gündür hiç kalmaz oldu, evin topraklama kablosunu kesince sigorta atmaz oldu, aynı sorun apartmanda bir kaç kişide yine var onlarında topraklamasını kestim düzeldi. Elektrikçi çağırmıştım bu gün, gelen arkadaşlar topraklama zayıf dedi ve aparmanın kolonunu bir parça açarak demire topraklama kablosu bağlayıp onuda apartmanın topraklama hattına bağladı artık atmaz dedi ama yine atıyor ve mecburen topraklamayı kestim. Elektrikçi çözemedi olayı önce evdeki prizleri kontrol etti bir şeyler yaptı ama olmadı. Sizce sorun ne olabilir bilgisi veya başına gelen varmı aceba böyle bir olay.

IMG-20250314-WA0004.webp

IMG-20250314-WA0001.webp

Sol Attaki Sigorta atıyor sadece.

Arkadaşlar merhaba evin kaçak akım rolesi atıyordu iki gündür hiç kalmaz oldu, evin topraklama kablosunu kesince sigorta atmaz oldu, aynı sorun apartmanda bir kaç kişide yine var onlarında topraklamasını kestim düzeldi. Elektrikçi çağırmıştım bu gün, gelen arkadaşlar topraklama zayıf dedi ve aparmanın kolonunu bir parça açarak demire topraklama kablosu bağlayıp onuda apartmanın topraklama hattına bağladı artık atmaz dedi ama yine atıyor ve mecburen topraklamayı kestim. Elektrikçi çözemedi olayı önce evdeki prizleri kontrol etti bir şeyler yaptı ama olmadı. Sizce sorun ne olabilir bilgisi veya başına gelen varmı aceba böyle bir olay.

Ekli dosyayı görüntüle 24812
Ekli dosyayı görüntüle 24813
Sol Attaki Sigorta atıyor sadece.
Role arızalı olabilir. Köydeki evde olmuştu buna benzer bir durum. Röleyi değiştirmeyi deneyin

Role arızalı olabilir. Köydeki evde olmuştu buna benzer bir durum. Röleyi değiştirmeyi deneyin
Apartmanın rolesimi evinmi ? Apartmanda çok sayıda evde aynı sorun var sadece bende yok. Benim değil ama üst komşumun rolesini değiştirdik yine kaldıramadık. O sebepten ben role değiştirmedim.

Apartmanın rolesimi evinmi ? Apartmanda çok sayıda evde aynı sorun var sadece bende yok. Benim değil ama üst komşumun rolesini değiştirdik yine kaldıramadık. O sebepten ben role değiştirmedim.
Evlere giren toprak hattı tek tek ayırıp hangi dairede sorun var bulunması gerekir. En son takılan elektrikli cihaz şüpheli olur. Klimalarda sorun varsa cihazların elektrik kablolarını sökerek test etmek gerekiyor sigorta kapatmak yeterli olmuyor.

İlk önce topraklamayı cihazla (megger) ile ölçmeden binanın topraklamasının durumu belli olmaz.

Apartman bayırda ve temelden su çekildi ise topraklama direnci yükselmiştir. Kaçaklar rahat toprağa atılamıyordur.

Milli toprak arazide ise kolondan toprağa iletme de olmaz.

Şimdi doğalgaz hattı var ise onun üzerinde elektriklenme yaşanacaktır.

ikincisi yeni nesil klima kullandığınızdan KAR TipAC kullanıyorsunuz Bunu TipA çevirmeniz gerekir. Elektrikçi bunu belirtmiş olması lazım. Belirtmemiş ise pek elektrikten anlamıyor sonucu çıkar.

KAR ömrü doldukça daha düşük kaçaklarda - 15mA toplam kaçakta atmaya başlar.

KAR da siemens daha verimli çalışıyor.

Forum içinde klima ve Kaçak akım rölesi arasındaki ilişki incelenmişti.

Ana panodan gelen toprak hattı 2.5luk gibi duruyor. Bu da proje uygun çekilmemiş gibi duruyor.

müteahhit zamanında nötr hat mavi renk yerine sarı-yeşil kullanılmış. Bu partman panosunada da böy ile bir komşunun işi için panoda değişiklik yapıldı ise ve panoda sarı-yeşil hattınız nötr değil ise gene sorun yaşarsınız. Bu nötr - topra hattında karışıklık olduysa apartmanda herkes sorunu çeker.

Nötr trafo merkezindeki topraklama
Topraklama hattı bina içindeki topraklama
Bazı elektrikçiler ikiside topraklama diye birbirlerine bağlıyorlar

İlk önce topraklamayı cihazla (megger) ile ölçmeden binanın topraklamasının durumu belli olmaz.

Apartman bayırda ve temelden su çekildi ise topraklama direnci yükselmiştir. Kaçaklar rahat toprağa atılamıyordur.

Milli toprak arazide ise kolondan toprağa iletme de olmaz.

Şimdi doğalgaz hattı var ise onun üzerinde elektriklenme yaşanacaktır.

ikincisi yeni nesil klima kullandığınızdan KAR TipAC kullanıyorsunuz Bunu TipA çevirmeniz gerekir. Elektrikçi bunu belirtmiş olması lazım. Belirtmemiş ise pek elektrikten anlamıyor sonucu çıkar.

KAR ömrü doldukça daha düşük kaçaklarda - 15mA toplam kaçakta atmaya başlar.

KAR da siemens daha verimli çalışıyor.

Forum içinde klima ve Kaçak akım rölesi arasındaki ilişki incelenmişti.

Ana panodan gelen toprak hattı 2.5luk gibi duruyor. Bu da proje uygun çekilmemiş gibi duruyor.

müteahhit zamanında nötr hat mavi renk yerine sarı-yeşil kullanılmış. Bu partman panosunada da böy ile bir komşunun işi için panoda değişiklik yapıldı ise ve panoda sarı-yeşil hattınız nötr değil ise gene sorun yaşarsınız. Bu nötr - topra hattında karışıklık olduysa apartmanda herkes sorunu çeker.

Nötr trafo merkezindeki topraklama
Topraklama hattı bina içindeki topraklama
Bazı elektrikçiler ikiside topraklama diye birbirlerine bağlıyorlar
Apartman böyle bir yerde
Screenshot_20250314_220049_com.google.android.apps.photos.webp

Benim panodaki tüm sigortalar söküldü tekrar takıldı, üst komşumun sigortalarıda komple sök tak yapıldı hatta KAR değişti fakat en ufak değişiklik olmadı sorunda. Doğalfaz şuan için yok apartmanda, benim klimalar hepsi fişli fişleri çekik olduğu zamanda atıyor, Ana pano toprak hattı 6 lık dedi usta, nötr hat yeşil değil mavi en azındandan buatlarda maviler nötr onu biliyorum, komşu pano değişikliği olduysa ondan haberim yok, sarı yeşil olan topraklama hattı keza benim kestiğim hat olanda o, hocam eksik cevapladımmı bilmiyorum okudukça yazmaya çalıştım.

Bu arada KAR atma sorunu sadece bende değil, bana gelen şikayetlere göre 6 kişide var 4 daire boş zaten, diğerleride ya whatsaap tan yazdığımı görmedi yada şikayeti yok cevap vermediler.

Evlere giren toprak hattı tek tek ayırıp hangi dairede sorun var bulunması gerekir. En son takılan elektrikli cihaz şüpheli olur. Klimalarda sorun varsa cihazların elektrik kablolarını sökerek test etmek gerekiyor sigorta kapatmak yeterli olmuyor.
Klimaları benim ev için diyorsanız ben fişlerini çektiğimdede atıyor kar.

@evrenatabek hocam resimdeki tek olan kesik sarı kablo apartmandan gelen ana topraklama, diğerleri buat lara dağılan, ben ana kabloyu kestiğimde sorun kalmıyor, onu bağlarsam atmaya başlıyor diğer dairelerde aynı bu şekilde. Bu tek olan sarı kablo diğer sarı olanlardan kalın zaten usta 6 lık dedi bu kabloya.
Screenshot_20250314_221936_com.android.chrome.webp

Fotoğrafta bakış açısına göre KAR Nötr girişinde sarı-yeşil gözüküyor. Mavi ana renk olarak gelmemiş

Apartman böyle bir yerde
Ekli dosyayı görüntüle 24815

Benim panodaki tüm sigortalar söküldü tekrar takıldı, üst komşumun sigortalarıda komple sök tak yapıldı hatta KAR değişti fakat en ufak değişiklik olmadı sorunda. Doğalfaz şuan için yok apartmanda, benim klimalar hepsi fişli fişleri çekik olduğu zamanda atıyor, Ana pano toprak hattı 6 lık dedi usta, nötr hat yeşil değil mavi en azındandan buatlarda maviler nötr onu biliyorum, komşu pano değişikliği olduysa ondan haberim yok, sarı yeşil olan topraklama hattı keza benim kestiğim hat olanda o, hocam eksik cevapladımmı bilmiyorum okudukça yazmaya çalıştım.
Derin harfiyat yapılmamış gözüküyor. Bu sıcak havalarda su seviyesi aşağıya indiğinden topraklanma yeterli olmuyordur.

Sağ taraf yamaça benziyor.

Fotoğrafta bakış açısına göre KAR Nötr girişinde sarı-yeşil gözüküyor. Mavi ana renk olarak gelmemiş
Screenshot_20250314_223551_com.android.chrome.webp

Bu 3 kablo sarı gri ve kahve olan onlar altı üste bağlamak için kullanmışlar onlar kısa kesik kablo. Ben buvatta olanları size söyleyeyim sarı toprak siyah yada kahve tam aklımda değil rengi faz mavi nötr.

Elektrikçi söylemedi TİPAC yi TipA çevir diye, dediğiniz parça bumu? Ben alayım TipA olanını ozaman.
Screenshot_20250314_224439_com.android.chrome.webp

çok saçma gelecek ama KAR üzerine pensenin arkası ile 3-4 kere hafifçe vur. atıyorsa ömrü bitmiş demektir. Çok saçma bir yöntem ama işe yarıyor.

müteahhitin tüm dairelerde aynı tip kullandığı düşünülürse, diğer dairelerde de aynı sorun olabilir.

Bazen çok komplike düşünmeye gerek yok 😁

çok saçma gelecek ama KAR üzerine pensenin arkası ile 3-4 kere hafifçe vur. atıyorsa ömrü bitmiş demektir. Çok saçma bir yöntem ama işe yarıyor.

müteahhitin tüm dairelerde aynı tip kullandığı düşünülürse, diğer dairelerde de aynı sorun olabilir.

Bazen çok komplike düşünmeye gerek yok 😁
Kar değiştiğindede hocam. Sıfır KAR taktılar yine attı maalesef.

Senin iş çok sıkıntılı dostum inşallah sorun çözülür 🙏

Senin iş çok sıkıntılı dostum inşallah sorun çözülür 🙏
Ustalar sabahtan beri uğraşıyorlar çözüm yok daha, işin ilginç tarafı topraklamada bazen 220 volt elektrik çıkıyor bazrn geri gidiyor aynı topraklamada ki elektrik. Bir bakıyosun 220 bir bakıyosun 110 bir bakıyosun 16 gösteriyor.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri