Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Buzdolabından Gelen “ÇIT”(Termik) Sesi

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Caner Ergin

Süper Üye
Araştırmacı
Marka Model Bilgisi
Profilo BD3076 IFAN
Buzdolabım dinlenmedeyken, yani motoru çalışmıyorken bazen 30-40 saniye ara ile çıt şeklinde ses çıkarıyor. Sanırım termik sesi. Motor devreye girmeden önce çıkan çıt sesi ile aynı. Hani önce çıt diye bir ses gelir ve motor çalışır ya, aynen o.
Örneğin bu sesi 3-4 kez tekrarlarıp 5.’de yine çıt yapıp motoru devreye sokuyor.
Çok şükür motorun çalışmasında, soğutmasında herhangi bir sorun yok. Sadece merakımı gidermek istiyorum
Ufak araştırınca bu termiğin motorun yükten, ısıdan korumak için devreyi kestiğini falan okudum. @Adem Helvacı abim ve diğer değerli forum üyelerine danışmak istedim.

1) Bu ses normal mi?
2) Geçenlerde iki farklı günde dolabı öne almam gerekti, motorun üstündeki su kabında herhangi bir su göremedim. Normalde defrost yapıp buraya su damlatması ve o su ile motorun bir nebze soğutulması gerekmez mi? Acaba bende niye orada su yoktu 🤭

Herkese teşekkürler 🙏

yani moral bozmak gibi olmasın ama motor son demlerini yaşıyor gibi bende aynı durumu yaşadım en sonunda motor gitti kapalı sistem olduğu için müdahale şansıda yok direk motor değişiyor. motora gelince motor bir şekilde yüksek akım çektiği için termik açıyor. rotor ya sıkışıyor yada sargılarda yanık vb oluşuyor.

yani moral bozmak gibi olmasın ama motor son demlerini yaşıyor gibi bende aynı durumu yaşadım en sonunda motor gitti kapalı sistem olduğu için müdahale şansıda yok direk motor değişiyor. motora gelince motor bir şekilde yüksek akım çektiği için termik açıyor. rotor ya sıkışıyor yada sargılarda yanık vb oluşuyor.
2-3 ay çnce garantiliden değişti halbu ki

Şimdi abi dolabın sistemi de önemli. Bazı elektronik kartların üzerinde de roleler var buzdolaplarında. Minik roleler bunlar ve genelde seslerini pek duymazsınız ancak bu roleler defrost zamanı , termostat zamanı, lamba yandı döndü zamanlamaları vs gibi detaylarda devreye girer çıkar.

Bakın aşağıdaki görselde bulunan siyah diktörtgenlerin tamamı role
1712307107203.png

her birinin çekme ve bırakma zamanı ve sebebi var. Bu eski bir kart ama örnek olsun diye ekledim buraya.
Yani o çıt sesinin kompresörden gediğinden emin olmanız gerekir ki bence kompresörden değildir zira sizin belirttiğiniz gibi role çekmesine rağmen kompresörün tepki vermemesi mümkün değil.

Şöyle olur bakın

Çıt Innnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Çıt Innnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Çıt Innnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Yani her çıt sonrası ınlama duyarsınız kompresör kalkış yapamadığı için ki bu durumla yıllarca karşılaştık kapasitör veya kompresör arızalarında.

Şimdi abi dolabın sistemi de önemli. Bazı elektronik kartların üzerinde de roleler var buzdolaplarında. Minik roleler bunlar ve genelde seslerini pek duymazsınız ancak bu roleler defrost zamanı , termostat zamanı, lamba yandı döndü zamanlamaları vs gibi detaylarda devreye girer çıkar.

Bakın aşağıdaki görselde bulunan siyah diktörtgenlerin tamamı role
Ekli dosyayı görüntüle 14691

her birinin çekme ve bırakma zamanı ve sebebi var. Bu eski bir kart ama örnek olsun diye ekledim buraya.
Yani o çıt sesinin kompresörden gediğinden emin olmanız gerekir ki bence kompresörden değildir zira sizin belirttiğiniz gibi role çekmesine rağmen kompresörün tepki vermemesi mümkün değil.

Şöyle olur bakın

Çıt Innnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Çıt Innnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Çıt Innnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Yani her çıt sonrası ınlama duyarsınız kompresör kalkış yapamadığı için ki bu durumla yıllarca karşılaştık kapasitör veya kompresör arızalarında.
Yok abi öyle değil. Ama motoru ateşleyen çıt sesi ile aynı diye ben öyle yorumladım.
Bir de motor dururken yapıyor yapsa. Belki dedim çalıştırmak için mi uğraşıyor.. bu role vs hiç aklıma gelmemişti.

2) maddedeki soruma da bakabilir misin değerli abim.

Yok abi öyle değil. Ama motoru ateşleyen çıt sesi ile aynı diye ben öyle yorumladım.
Bir de motor dururken yapıyor yapsa. Belki dedim çalıştırmak için mi uğraşıyor.. bu role vs hiç aklıma gelmemişti.

2) maddedeki soruma da bakabilir misin değerli abim.
Aslında öncelikli amaç kompresör soğutulması değil orada. Asıl amaç dolap içerisinden çıkan suyun, çamaşır makinelerinde olduğu gibi bir tahliye sistemine ihtiyaç duymaması adına buharlaştırmayı tercih etmelerinden dolayı bu sistem kuruluyor yoksa kompresörün direkt olarak etkili soğutulmasına zaten pek katkı sağlamaz o su.

Hatta başka bir bakış açısı ile kompresörün üstünde ÇATI vasifesi görüp sıcağı oraya hapsettiği için soğutmanın tam tersi gereksiz ısıya bile neden olabilir. Yani temel amaç kompresör soğutmak değil :ok

''Neden su yok?'' sorunuzun cevabı bence mevsim koşulları, havadaki nem oranı, dolap kapağının sık açılıp kapatılmaması, contaların gayet sağlam işini yapması gibi gerekçeler olabilir. Yine de tahliye kanalını test etmek adına bir çay bardağı sıcak (kaynar olmasın) suyu dondurucu bölüme döküp arka taraftan kontrol sağlayabilirsiniz.

Aslında öncelikli amaç kompresör soğutulması değil orada. Asıl amaç dolap içerisinden çıkan suyun, çamaşır makinelerinde olduğu gibi bir tahliye sistemine ihtiyaç duymaması adına buharlaştırmayı tercih etmelerinden dolayı bu sistem kuruluyor yoksa kompresörün direkt olarak etkili soğutulmasına zaten pek katkı sağlamaz o su.

Hatta başka bir bakış açısı ile kompresörün üstünde ÇATI vasifesi görüp sıcağı oraya hapsettiği için soğutmanın tam tersi gereksiz ısıya bile neden olabilir. Yani temel amaç kompresör soğutmak değil :ok

''Neden su yok?'' sorunuzun cevabı bence mevsim koşulları, havadaki nem oranı, dolap kapağının sık açılıp kapatılmaması, contaların gayet sağlam işini yapması gibi gerekçeler olabilir. Yine de tahliye kanalını test etmek adına bir çay bardağı sıcak (kaynar olmasın) suyu dondurucu bölüme döküp arka taraftan kontrol sağlayabilirsiniz.
Her şey için teşekkürler 🙏
Bu çıt sesinin motordan gelmediğini anlamak için öne çekip kulağımı verip beklemem lazım diye düşünüyorum..

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri