Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Klima Arçelik klima pişmanlığı

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

tapella6233

Yeni Üye
Yeni Üye
İyi akşamlar 15 temmuz'da Arçelik ekolojik inverter ve klima aldım 8 gün sonra klimanın montajına servis geldiğinde tüm israrlarıma rağmen vakumlama yapacaklarını söylediler sonra bunlara gerek yok deyip çekip gittiler Ben de tekrar servisle görüştüm dış ünitenin değişmesi talep ettim talebimi kabul edip dış üniteyi değiştirdiler fakat gelen servis elemanları bir vakum cihazı takıp yaklaşık 8 dakika sonra cihazın sesi boğuklaşınca vakumlama yapıldığını söyleyip çekip gittiler sonra internetten araştırdım ki o vakumlama en az yarım saatlik bir işlenmiş. Evdeki diğer iki klima ile kıyaslayınca daha az soğuttuğunu fark ettim Ben de servisi tekrar aradım servis gelip cihaza baktı soğutması gayet iyi dedi. Ama açıkçası ben cihazdan memnun değilim. Tüketici hakem heyetine başvursam cihazın iadesini sağlayabilir miyim. Amacım iade edip başka bir marka cihaz almak

En az yarım saat vakum olacak diye bir konu yok. Vakum cihazının kapasitesine bağlı 10dk bile yeterli olabilir

Defalarca ve hatta senelerdir şu vakum konuusnu anlatıyoruz falat her önüne gelen USTAYIM diye içerik ürettiği için kafalar karışıyor haliyle.
Biz, son günlerde ustalarda iyice peydahlanan ''Meşhur Olma Çabası'' olmayan yıllarda da yani taaa DOnanımhaber zamanından beri şu vakum işinin SAAT yani ZAMAN anlamında saati olmayacağını binlerce kere yazdık çizdik söyledik.

Vakumun Saati olmaz, manometresi olur.
Yani ne kadar uzun vakum yapılırsa klima o kadar iyi soğutur gibi bir durum da yok. ''En az yarım saat, en az 3 saat, en az 8 saat , ''Abi bizim komşu 36 saat vakum yaptırttı, Allah seni inandırsın klima ağzından buz parçaları atıyor'' vs vs yok bunların hiç birisinin geçerliliği.

Bu işin TAM TEKNİK kısmı şu olur. Manometre eksi 1 değerini gösterdikten sonra içeride artık buharlaşma başlayacağı için 10 15 dakika beklenmesi tavsiye edilir.

Peki Neden bu zaman dilimi BELİRSİZ?

Çünkü Manometrelerde bir Higrometre olmadığı için hava anlamınd abasınç düşüşünü görsenizde boru içerisindeki nemi ölçemiyorsunuz o nedenle ''Şu kadar kalsa yeter, bu kadar olsa iyi olur'' gibi söylemler devreye girer.

Halbuki vakumun yapıldığı il ilçe rakım mevsim ve hatta o günün hava durumu dahi etkendir bu belirleme sürecinde.

İyi bir motor yani 4CFM motor olduğunu düşünüp şu şekilde rakamsal bir bilgi de paylaşayım madem. (Bunun daha 9 CFM olanları var ki MHI klima montajında servisin kullandığı motor 9CFM değerindeydi) Hesaplamalar için Chatten destek aldım.

4CFM kısaltması, "Cubic Feet per Minute" yani "Dakikada Kübik Feet" anlamına gelir. Bu, bir vakum pompasının veya motorunun dakikada ne kadar hava emebileceğinin bir ölçüsüdür.

4CFM'nin metreküpe çevrilmesi:

• 1 kübik feet (ft³) yaklaşık olarak 0.0283 metreküpe (m³) eşittir.
  • Bu durumda, 4 CFM = 4 ft³/dakika * 0.0283 m³/ft³ ≈ 0.1132 m³/dakika

Yani bu 4CFM değerindeki motor ideal koşullarda dakikada yaklaşık 0.1132 metreküp hava emer.

O zaman bir de şu boru içerisinde ne kadar hava var ona bakalım.

Normal atmosfer ortamında boşta duran 4 metre tam düz, kıvrımsız yapıdaki 0.70mm kesite saip 3/8'' dış çaplı baır boru içerisinde kaç metreküp hava bulunur diye sordum. Gelen cevap aşağıda.

Verdiğiniz bilgilere göre, 4 metre uzunluğundaki, dış çapı 3/8 inç ve kalınlığı 0.70 mm olan bir boruda yaklaşık 0.000208 metreküp hava bulunur. Bu yaklaşık olarak 208 mililitreye eşittir.

• Tahmini süre = Borunun hacmi / Motorun emme kapasitesi
  • Tahmini süre = 0.000208 m³ / 0.1132 m³/dakika ≈ 0.00184 dakika
Sonuç:

Bu basitleştirilmiş hesaplamaya göre, 4 CFM gücündeki bir vakum motoru, ideal koşullarda bu borudaki havayı yaklaşık 0.00184 dakika veya yaklaşık 0.11 saniye içinde tahliye edebilir.

Şimdi biz bunu basit bir hesapla ele alıp 4 metre dümdüz boru dedik ama boru 4 metre de değil dümdüz de değil yani boru uzunluğu arttıkça, hava akışına karşı daha fazla direnç oluşacağına göre her cevabı da direkt olarak matematikle veya yapay zeka ile alamadığımız için heğ UYGULAMA devreye giriyor yani inceleriz.com farkı burada devreye giriyor. Vakumlanacak olan yer sadece gidiş ve dönüş boruları değil aynı zamanda evaparatör içerisi de vakumlanacak ve bu da demek oluyor ki vakum motoru daha fazla güç harcayacak ve tahliye süresi uzayacak.

Peki rakamlara matematiğe tahminlere gerek kalmadan Standart 3/8 - 1/4 boru ile yapılmış 12.000btu montajında 4CFM Royhenberger motor ile havanın tahliyesi ne kadar sürmüş ona bakalım.

Şu videoda durumu gayet net özetlemişim bence.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

1 dakika 7 saniyede ibre buraya geldi ise 8 dakikayı siz düşünün yeterli mi yetersiz mi?

Bir noktadan sonra zaten ibre hiçbir şekilde yerinden oynamaz, TEDBİR amaçlı olarak süre beklenir. Sonrasında vakum motoru kapatılır, hassas manometrede ibre değişiyor mu yani kaçak var mı ona bakılır, SONRA gaz vanaları usulünce açılır.

Aem
Defalarca ve hatta senelerdir şu vakum konuusnu anlatıyoruz falat her önüne gelen USTAYIM diye içerik ürettiği için kafalar karışıyor haliyle.
Biz, son günlerde ustalarda iyice peydahlanan ''Meşhur Olma Çabası'' olmayan yıllarda da yani taaa DOnanımhaber zamanından beri şu vakum işinin SAAT yani ZAMAN anlamında saati olmayacağını binlerce kere yazdık çizdik söyledik.

Vakumun Saati olmaz, manometresi olur.
Yani ne kadar uzun vakum yapılırsa klima o kadar iyi soğutur gibi bir durum da yok. ''En az yarım saat, en az 3 saat, en az 8 saat , ''Abi bizim komşu 36 saat vakum yaptırttı, Allah seni inandırsın klima ağzından buz parçaları atıyor'' vs vs yok bunların hiç birisinin geçerliliği.

Bu işin TAM TEKNİK kısmı şu olur. Manometre eksi 1 değerini gösterdikten sonra içeride artık buharlaşma başlayacağı için 10 15 dakika beklenmesi tavsiye edilir.

Peki Neden bu zaman dilimi BELİRSİZ?

Çünkü Manometrelerde bir Higrometre olmadığı için hava anlamınd abasınç düşüşünü görsenizde boru içerisindeki nemi ölçemiyorsunuz o nedenle ''Şu kadar kalsa yeter, bu kadar olsa iyi olur'' gibi söylemler devreye girer.

Halbuki vakumun yapıldığı il ilçe rakım mevsim ve hatta o günün hava durumu dahi etkendir bu belirleme sürecinde.

İyi bir motor yani 4CFM motor olduğunu düşünüp şu şekilde rakamsal bir bilgi de paylaşayım madem. (Bunun daha 9 CFM olanları var ki MHI klima montajında servisin kullandığı motor 9CFM değerindeydi) Hesaplamalar için Chatten destek aldım.

4CFM kısaltması, "Cubic Feet per Minute" yani "Dakikada Kübik Feet" anlamına gelir. Bu, bir vakum pompasının veya motorunun dakikada ne kadar hava emebileceğinin bir ölçüsüdür.

4CFM'nin metreküpe çevrilmesi:

• 1 kübik feet (ft³) yaklaşık olarak 0.0283 metreküpe (m³) eşittir.
  • Bu durumda, 4 CFM = 4 ft³/dakika * 0.0283 m³/ft³ ≈ 0.1132 m³/dakika

Yani bu 4CFM değerindeki motor ideal koşullarda dakikada yaklaşık 0.1132 metreküp hava emer.

O zaman bir de şu boru içerisinde ne kadar hava var ona bakalım.

Normal atmosfer ortamında boşta duran 4 metre tam düz, kıvrımsız yapıdaki 0.70mm kesite saip 3/8'' dış çaplı baır boru içerisinde kaç metreküp hava bulunur diye sordum. Gelen cevap aşağıda.

Verdiğiniz bilgilere göre, 4 metre uzunluğundaki, dış çapı 3/8 inç ve kalınlığı 0.70 mm olan bir boruda yaklaşık 0.000208 metreküp hava bulunur. Bu yaklaşık olarak 208 mililitreye eşittir.

• Tahmini süre = Borunun hacmi / Motorun emme kapasitesi
  • Tahmini süre = 0.000208 m³ / 0.1132 m³/dakika ≈ 0.00184 dakika
Sonuç:

Bu basitleştirilmiş hesaplamaya göre, 4 CFM gücündeki bir vakum motoru, ideal koşullarda bu borudaki havayı yaklaşık 0.00184 dakika veya yaklaşık 0.11 saniye içinde tahliye edebilir.

Şimdi biz bunu basit bir hesapla ele alıp 4 metre dümdüz boru dedik ama boru 4 metre de değil dümdüz de değil yani boru uzunluğu arttıkça, hava akışına karşı daha fazla direnç oluşacağına göre her cevabı da direkt olarak matematikle veya yapay zeka ile alamadığımız için heğ UYGULAMA devreye giriyor yani inceleriz.com farkı burada devreye giriyor. Vakumlanacak olan yer sadece gidiş ve dönüş boruları değil aynı zamanda evaparatör içerisi de vakumlanacak ve bu da demek oluyor ki vakum motoru daha fazla güç harcayacak ve tahliye süresi uzayacak.

Peki rakamlara matematiğe tahminlere gerek kalmadan Standart 3/8 - 1/4 boru ile yapılmış 12.000btu montajında 4CFM Royhenberger motor ile havanın tahliyesi ne kadar sürmüş ona bakalım.

Şu videoda durumu gayet net özetlemişim bence.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

1 dakika 7 saniyede ibre buraya geldi ise 8 dakikayı siz düşünün yeterli mi yetersiz mi?

Bir noktadan sonra zaten ibre hiçbir şekilde yerinden oynamaz, TEDBİR amaçlı olarak süre beklenir. Sonrasında vakum motoru kapatılır, hassas manometrede ibre değişiyor mu yani kaçak var mı ona bakılır, SONRA gaz vanaları usulünce açılır.
Adem bey teşekkürler hatta bir önceki klimam midea extrem sizin tavsiyeniz le almıştım. Benim asıl sorum yukarda belirttiğim gibi tüketici hakem heyetine başvurup ciazi iade edermiyim

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri