Defalarca ve hatta senelerdir şu vakum konuusnu anlatıyoruz falat her önüne gelen USTAYIM diye içerik ürettiği için kafalar karışıyor haliyle.
Biz, son günlerde ustalarda iyice peydahlanan ''Meşhur Olma Çabası'' olmayan yıllarda da yani taaa DOnanımhaber zamanından beri şu vakum işinin SAAT yani ZAMAN anlamında saati olmayacağını binlerce kere yazdık çizdik söyledik.
Vakumun Saati olmaz, manometresi olur.
Yani ne kadar uzun vakum yapılırsa klima o kadar iyi soğutur gibi bir durum da yok. ''En az yarım saat, en az 3 saat, en az 8 saat , ''Abi bizim komşu 36 saat vakum yaptırttı, Allah seni inandırsın klima ağzından buz parçaları atıyor'' vs vs yok bunların hiç birisinin geçerliliği.
Bu işin TAM TEKNİK kısmı şu olur. Manometre eksi 1 değerini gösterdikten sonra içeride artık buharlaşma başlayacağı için 10 15 dakika beklenmesi tavsiye edilir.
Peki Neden bu zaman dilimi BELİRSİZ?
Çünkü Manometrelerde bir Higrometre olmadığı için hava anlamınd abasınç düşüşünü görsenizde boru içerisindeki nemi ölçemiyorsunuz o nedenle ''Şu kadar kalsa yeter, bu kadar olsa iyi olur'' gibi söylemler devreye girer.
Halbuki vakumun yapıldığı il ilçe rakım mevsim ve hatta o günün hava durumu dahi etkendir bu belirleme sürecinde.
İyi bir motor yani 4CFM motor olduğunu düşünüp şu şekilde rakamsal bir bilgi de paylaşayım madem. (Bunun daha 9 CFM olanları var ki MHI klima montajında servisin kullandığı motor 9CFM değerindeydi) Hesaplamalar için Chatten destek aldım.
4CFM kısaltması, "Cubic Feet per Minute" yani "Dakikada Kübik Feet" anlamına gelir. Bu, bir vakum pompasının veya motorunun dakikada ne kadar hava emebileceğinin bir ölçüsüdür.
4CFM'nin metreküpe çevrilmesi:
- 1 kübik feet (ft³) yaklaşık olarak 0.0283 metreküpe (m³) eşittir.
- Bu durumda, 4 CFM = 4 ft³/dakika * 0.0283 m³/ft³ ≈ 0.1132 m³/dakika
Yani bu 4CFM değerindeki motor ideal koşullarda dakikada yaklaşık 0.1132 metreküp hava emer.
O zaman bir de şu boru içerisinde ne kadar hava var ona bakalım.
Normal atmosfer ortamında boşta duran 4 metre tam düz, kıvrımsız yapıdaki 0.70mm kesite saip 3/8'' dış çaplı baır boru içerisinde kaç metreküp hava bulunur diye sordum. Gelen cevap aşağıda.
Verdiğiniz bilgilere göre, 4 metre uzunluğundaki, dış çapı 3/8 inç ve kalınlığı 0.70 mm olan bir boruda yaklaşık
0.000208 metreküp hava bulunur. Bu yaklaşık olarak 208 mililitreye eşittir.
- Tahmini süre = Borunun hacmi / Motorun emme kapasitesi
- Tahmini süre = 0.000208 m³ / 0.1132 m³/dakika ≈ 0.00184 dakika
Sonuç:
Bu basitleştirilmiş hesaplamaya göre, 4 CFM gücündeki bir vakum motoru, ideal koşullarda bu borudaki havayı yaklaşık
0.00184 dakika veya yaklaşık
0.11 saniye içinde tahliye edebilir.
Şimdi biz bunu basit bir hesapla ele alıp 4 metre dümdüz boru dedik ama boru 4 metre de değil dümdüz de değil yani boru uzunluğu arttıkça, hava akışına karşı daha fazla direnç oluşacağına göre her cevabı da direkt olarak matematikle veya yapay zeka ile alamadığımız için heğ UYGULAMA devreye giriyor yani inceleriz.com farkı burada devreye giriyor. Vakumlanacak olan yer sadece gidiş ve dönüş boruları değil aynı zamanda evaparatör içerisi de vakumlanacak ve bu da demek oluyor ki vakum motoru daha fazla güç harcayacak ve tahliye süresi uzayacak.
Peki rakamlara matematiğe tahminlere gerek kalmadan Standart 3/8 - 1/4 boru ile yapılmış 12.000btu montajında 4CFM Royhenberger motor ile havanın tahliyesi ne kadar sürmüş ona bakalım.
Şu videoda durumu gayet net özetlemişim bence.
1 dakika 7 saniyede ibre buraya geldi ise 8 dakikayı siz düşünün yeterli mi yetersiz mi?
Bir noktadan sonra zaten ibre hiçbir şekilde yerinden oynamaz, TEDBİR amaçlı olarak süre beklenir. Sonrasında vakum motoru kapatılır, hassas manometrede ibre değişiyor mu yani kaçak var mı ona bakılır, SONRA gaz vanaları usulünce açılır.