Beni yanlış anlamayın ne uğraşıyorsun git baksınlar falan vallahi usta nazlamaktan bıktım.
Ekli dosyayı görüntüle 20744
Bu araç sanırım 10 yıldır bende 2 senede bir gaz yeniliyordum sonra dedim şunun kaçağını bulayım. bir yere gidiyorum tampon inecek bir yere gidiyorum kompresör arızalı başka bir yer radyatör arızalı kimsenin dediği birbirini tutmuyor ve hiç de güven vermiyor ezbere konuşuluyor.
Artık ustanın birine rica minnet sıvı fosfor bastırdım. Bir kaç gün klima açık kullandım ve UV led ile kaçağı buldum.
Ekli dosyayı görüntüle 20736
Bütün hattı takip ettim ama başka kaçak yeri bulamadım. Hortumu yerinden söktüm gittim bir hidrolik hortumcuya uygun(!) bir hortum presslettim.
Ekli dosyayı görüntüle 20743Ekli dosyayı görüntüle 20745
Klimacıya gittim test yaptırdık cihaza, Telefonla resmini çektim hava bastık bu kadar 20-25dk bekledik yerinden oynamadı. Basınç yaptıktan sonra iyice köpükledik her yanı yine kaçak bulamadık.
Ekli dosyayı görüntüle 20746
Cihaza bağladık vakum yaparken anında kaçak uyarısı verdi daha test ediliyor der demez, basınçta kaçırmazken vakumda kaçak uyarısı verdi. birbirimize baktık o da anlamadı ben de anlamadım dedim basalım gazı seneye biterse o zaman bakarız bitmezse uygun fiyata kaçağı çözmüş olduk.
1 yıl doldu geçen gün uzun yolda klimanın çalışmadığını fark ettim yine. İncelerken yaptırdığım kabloda yağlanma gördüm.
Ekli dosyayı görüntüle 20750Ekli dosyayı görüntüle 20751
Şimdi ise sizin uzmanlı olduğunuz bir kaç soru geliyor. Otomobil sistemi Ev tipi klimalardan çok da farklı değil, Sorularım cahilce olabilir kusura bakmayın şimdiden.
- Klima kompresörü 180 bar basmıyordur sanırım emin de değilim ama sizce bu hortuma zarar verecek kadar basınçlı mı ? Veya şöyle sorayım acaba bu hortumlar sadece yağ için miydi yağ ile gazın yoğunluğu farklıdır herhalde ve şu da var bu hatta klima gazı sıvı formda mı gaz formda mı ?
- Basınç altında kaçak bulamazken vakumda saniyesinde kaçak var demesi neyin alameti olabilir. Dışa doğru kaçak olsa hemen bulurduk ta vakumda kaçağı nasıl tespit edebiliriz.
- ikinci el bir vakum cihazı ve saati alsam, vakum yaptıktan sonra gazı kendim basamaz mıyım ? içeride vakum olduğu için gazı içine çekmez mi ? İşim bittikten sonra geri satarım sanayide ustaları nazını çekeceğime bir süreliğine biraz maliyet altına girer sonra geri satarım kış dönemi olduğundan yaza doğru hızlı satılır sanırım.
- Aşağıda tamir ettirdiğim kısımdaki yağlanmayı görebiliyorsunuz, dikkatimi çeken şey klima açınca buraya el değmiyor aşırı ısınıyor. Isınması normal diye biliyorum sıcaklığı öndeki radyatöre veriyor ama asıl soru gaz olmasa burası böyle ateş gibi olur muydu ? buranın ısınmasını sağlayan içindeki gaz değil mi Acaba gaz eksilmedi de başka sorunum mu var ?
Ekli dosyayı görüntüle 20752
Bu konuda değerli ustaların veya başına gelenlerin yorumlarını bekliyorum saygılar.
Konu ile ilgili biraz daha fazla detay burada :
https://blog.yakupulutas.com/klima-gazi-kacagi-tamiri/