Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Klima Otomobil Kliması Kaçak Tespiti

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan yhackup
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın
Bence yılda 1 -2 kere yaz sezonu gaz vererek işi çözüyorsak ,ver gazı geç derim. Ben de olsam aynı şeyi yaparım.
Bende 5 6 senedir öyle yapıyordum ama o zamanlar 150 250₺ idi şimdi 1.000 - 1.500 ₺ çekiyorlar.

Bunu için bir tane oto gaz verme servis vanası ve bir tane hortum yeterli aslında .
Servis vana yı ,hortumu ve gaz tüpünü bağla sisteme , klimayı aç çalıştır . Aracı 2000 devirlerde gazla , ver gazı azar azar. Soğutma dönüş borusuna gelince kes gazı.

Bahsettiğiniz vana ve hortum bu sanırım.
1728305310983.png
1728305407741.png

Bunun ağzına uyacak 1 litrelik r132 gazları bulabilir miyim piyasada. Ben bir kaç bakmıştım hep 9kg'lık tüplerde.

diye yazarken bu ürünü buldum.

Eski usta işi elle kontrol yeterli.
Bu nasıl oluyor.

1728379297517.png

ara adaptör bu ,araç klima gaz girişi farklı olur. Buna bir tane 1/4 hortum alacaksınız. 1 tüpte 134 a gaz. Bu küçük tüpler pahalıya gelebilir. hatta boş tüp bulsanız , soğutma malzemeleri satan yerlerde kilo ile açık gaz da satan malzemeciler var.

Ekli dosyayı görüntüle 20801
ara adaptör bu ,araç klima gaz girişi farklı olur. Buna bir tane 1/4 hortum alacaksınız. 1 tüpte 134 a gaz. Bu küçük tüpler pahalıya gelebilir. hatta boş tüp bulsanız , soğutma malzemeleri satan yerlerde kilo ile açık gaz da satan malzemeciler var.
Usta bu 134 eski tip buzdolaplarında kullanılan değilmiydi R600 den önce?

Teşekkür ederim internette biraz bakındım da hazır setler de varmış. Alttaki set 2 bin lira, Sadece gaz tüpleri 600₺.

1728384049762.png

Ama satanlara da sordum nasıl doldurulması gerektiğini kendileri de bilmiyor. Mesela malzemeleri topladım gazı direk hortumdan vermemle dolar mı ki ? bunun bir tekniği vardır sanırım işte kompresör çalışırken Alçak basınçtan veya yüksek basınçtan verilecek gibi.
Cahilce soruyor olabilirim ama mesela yüksek basınçtan basacaksak arabadaki basınç tüpteki basınçtan fazlaysa dolmayacaktır herhalde.

Burada endüstriyel klimacılar var onlarda muhtemelen gaz bulurum. bir araştırayım onu.

Teşekkür ederim internette biraz bakındım da hazır setler de varmış. Alttaki set 2 bin lira, Sadece gaz tüpleri 600₺.

Ekli dosyayı görüntüle 20802

Ama satanlara da sordum nasıl doldurulması gerektiğini kendileri de bilmiyor. Mesela malzemeleri topladım gazı direk hortumdan vermemle dolar mı ki ? bunun bir tekniği vardır sanırım işte kompresör çalışırken Alçak basınçtan veya yüksek basınçtan verilecek gibi.
Cahilce soruyor olabilirim ama mesela yüksek basınçtan basacaksak arabadaki basınç tüpteki basınçtan fazlaysa dolmayacaktır herhalde.

Burada endüstriyel klimacılar var onlarda muhtemelen gaz bulurum. bir araştırayım onu.
Yeni bir gelişme var mı?

Yaz gelmeden şu işi halledeyim yoksa yaza doğru fırsatçılar fiyatları gazlayacak. Sitede hiç klima gazı basım aşamalarını bilen tarif edebilecek kimse yok mu ?

Evet bu soruya bir yanıt alamadık ya bilen yok ya da bilen bildiğini saklıyor. Halbuki Ramazan ayındayız tam da bilginin zekatını verme ayı :)

Gelelim gelişmelere. Sakaya'da bir oto klimacısına gittim. Aslına bakarsanız sakaryada oto klimacısı yok hepsi oto elektrikçisi ama klima cihazı da almışlar kimisi biraz kurs falan almış biliyor kimisi basıp gazı geçiyor her neyse.
Araştırarak bir iki fiat ustasına sorunca yönlendirdikleri (daha önce de gitmiştim) bir ustaya gittim.

Durumu anlattım. Bak böyle bir kaçak vardı. Hortum bastırdım 180bar ama klima gazı yine de 1 yılın donunda eksildi. Cevap olarak aşağıdaki cevabı aldım. Buradaki değerli ustalar da destekler belki.

O sendeki bozulan hortum yüksek basınç hortumu o hortumun tamiri asla düzen tutmaz. Bana gelsen söylerdim olmayacağını boşa para harcamışsın. 1. si bu takılan klima hortumu değil hidrolik yağ hortumu. Bu hortumun içindeki yağ, ama klimadaki gaz yoğunlukları farklı içinde yağ olduğunda 180 bara dayanabilir ama gazda dayanamaz. ve ikinci durum klimanın bu yüksek basınç borusu çok ısınır zamanla bu hidrolik hortumunun içini eritirdi ve klima kompresörüne veya başka bir yere kaçar tıkardı. Alçak basınç borusu olsa tamirin işe yarardı.

Ve geldik malzeme aramaya, sanırım hiç bakmasam 9-10 fiat parçacısı gezmişimdir sanayide. Hep aynı cevap elimizde de yok fabrikada da yok isterseniz talep edeceğiz üretip gönderecekler. 7 ile 10 bin arası falan fiyatı olur. Yani fiat diyorsun parçası bol ve ucuz vs bunlar hikaye anlaşılan.

En son gönülsüz gönülsüz çıkmacılara bakacaktım para çekeyim dedim baktım atm yanında bir fiat parçacısı daha oraya sordum parça koduyla. abi elimde va ama parça kodu değişmiş o malzeme revize görmüş dedi. Bağlantınoktası değişmiş ver dedim verdi. kaç lira ? 3.500₺ alıp ustanın yanına gittim.

kumpas ile ölçüldü girişler aynı. ve montaj yapıldı.
Montaj bittikten sonra sisteme azot basıldı 30 dakika kadar bekleyip göstergeyi izledik. Sonra rica ettim fosforlu yağ ile gaz bastırdım olası başka yer kaçakları için, ilk basarken cihaz kaçak var dedi hay aq dedik sonra işlemi baştan başlattık kaçak bulmadan bastı gazı.

Şu an klimayı açıp ölçtüğümüzde 2 dereceye kadar düştü 2 3 dakikada. Bu araçların kliması kaç BTU acaba.

daha fazla detay için. https://blog.yakupulutas.com/klima-gazi-kacagi-tamiri/

Beni yanlış anlamayın ne uğraşıyorsun git baksınlar falan vallahi usta nazlamaktan bıktım.
Ekli dosyayı görüntüle 20744
Bu araç sanırım 10 yıldır bende 2 senede bir gaz yeniliyordum sonra dedim şunun kaçağını bulayım. bir yere gidiyorum tampon inecek bir yere gidiyorum kompresör arızalı başka bir yer radyatör arızalı kimsenin dediği birbirini tutmuyor ve hiç de güven vermiyor ezbere konuşuluyor.

Artık ustanın birine rica minnet sıvı fosfor bastırdım. Bir kaç gün klima açık kullandım ve UV led ile kaçağı buldum.

Ekli dosyayı görüntüle 20736

Bütün hattı takip ettim ama başka kaçak yeri bulamadım. Hortumu yerinden söktüm gittim bir hidrolik hortumcuya uygun(!) bir hortum presslettim.

Ekli dosyayı görüntüle 20743Ekli dosyayı görüntüle 20745

Klimacıya gittim test yaptırdık cihaza, Telefonla resmini çektim hava bastık bu kadar 20-25dk bekledik yerinden oynamadı. Basınç yaptıktan sonra iyice köpükledik her yanı yine kaçak bulamadık.

Ekli dosyayı görüntüle 20746

Cihaza bağladık vakum yaparken anında kaçak uyarısı verdi daha test ediliyor der demez, basınçta kaçırmazken vakumda kaçak uyarısı verdi. birbirimize baktık o da anlamadı ben de anlamadım dedim basalım gazı seneye biterse o zaman bakarız bitmezse uygun fiyata kaçağı çözmüş olduk.

1 yıl doldu geçen gün uzun yolda klimanın çalışmadığını fark ettim yine. İncelerken yaptırdığım kabloda yağlanma gördüm.

Ekli dosyayı görüntüle 20750Ekli dosyayı görüntüle 20751

Şimdi ise sizin uzmanlı olduğunuz bir kaç soru geliyor. Otomobil sistemi Ev tipi klimalardan çok da farklı değil, Sorularım cahilce olabilir kusura bakmayın şimdiden.
  1. Klima kompresörü 180 bar basmıyordur sanırım emin de değilim ama sizce bu hortuma zarar verecek kadar basınçlı mı ? Veya şöyle sorayım acaba bu hortumlar sadece yağ için miydi yağ ile gazın yoğunluğu farklıdır herhalde ve şu da var bu hatta klima gazı sıvı formda mı gaz formda mı ?
  2. Basınç altında kaçak bulamazken vakumda saniyesinde kaçak var demesi neyin alameti olabilir. Dışa doğru kaçak olsa hemen bulurduk ta vakumda kaçağı nasıl tespit edebiliriz.
  3. ikinci el bir vakum cihazı ve saati alsam, vakum yaptıktan sonra gazı kendim basamaz mıyım ? içeride vakum olduğu için gazı içine çekmez mi ? İşim bittikten sonra geri satarım sanayide ustaları nazını çekeceğime bir süreliğine biraz maliyet altına girer sonra geri satarım kış dönemi olduğundan yaza doğru hızlı satılır sanırım.
  4. Aşağıda tamir ettirdiğim kısımdaki yağlanmayı görebiliyorsunuz, dikkatimi çeken şey klima açınca buraya el değmiyor aşırı ısınıyor. Isınması normal diye biliyorum sıcaklığı öndeki radyatöre veriyor ama asıl soru gaz olmasa burası böyle ateş gibi olur muydu ? buranın ısınmasını sağlayan içindeki gaz değil mi Acaba gaz eksilmedi de başka sorunum mu var ?

Ekli dosyayı görüntüle 20752

Bu konuda değerli ustaların veya başına gelenlerin yorumlarını bekliyorum saygılar.

Konu ile ilgili biraz daha fazla detay burada : https://blog.yakupulutas.com/klima-gazi-kacagi-tamiri/
Ben buradaki yağın kaynağını borunun ucuna preslenen metalin uygun tipte olmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Dikkat edilirse kalın olanda pres izi yuvarlak iken sanayide hidrolikcide yapılan boruya paralel. İç metalinde tırtıklar yuvarlak ama boru çalışma esnasında ısındığını için yumusuyor ve pres izinden geriye gaz kaçağı oluyor. 2.ci bir ihtimal gaz moleküllerinin hortumun yapısından geçecek kadar küçük olması. Ama bu durumda hortumun heryerinde kaçak belirtisi olması gerek buda olmadığına göre ilk ihtimal daha yüksek.

Ben buradaki yağın kaynağını borunun ucuna preslenen metalin uygun tipte olmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Dikkat edilirse kalın olanda pres izi yuvarlak iken sanayide hidrolikcide yapılan boruya paralel. İç metalinde tırtıklar yuvarlak ama boru çalışma esnasında ısındığını için yumusuyor ve pres izinden geriye gaz kaçağı oluyor. 2.ci bir ihtimal gaz moleküllerinin hortumun yapısından geçecek kadar küçük olması. Ama bu durumda hortumun heryerinde kaçak belirtisi olması gerek buda olmadığına göre ilk ihtimal daha yüksek.
O da olabilir.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri