Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Tüketici Hakları Gözlük aldığım mağza iade yapmıyor

emreekibarr

Yeni Üye
Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba, yaşadığım ilde bir optikçiden güneş gözlüğü aldım, aldığım kişi de tanıdık birisi. 6000 TL'ye Ryban'ın bir gözlüğünü aldım ama gözlükte polarize filtre olmadığı için iade etmek istedim, gözlüğü aldı ama dedi başka model seç vereyim ücret iadesi yapamıyorum dedi.

Sebebini sorduğumda biz bayi ile birlikte çalışıyoruz biz satış yaptığımızda ana bayiye alacak olarak yansıyor işlem, senden ücreti 4 taksitle alıyoruz ama bayiye direkt 6 bin TL bizden alacak olarak düşüyor bu yüzden ücret iadesi sağlayamıyorum dedi. Ben de işlemi sanalpostan gerçekleştirdiğini satış sekmesindeki ürünün satış yerinde iptal işlemi olduğunu söylediğim halde öyle bir işlem yapamıyorum dedi. Ben ücret iademi almak istiyorum çünkü mağazada hoşuma giden başka bir model yok. Diyor istediğin model varsa söyle getirteyim ama en basitinden bir model gözlük söyledim internette güvenilir satıcılarda 3.5 bin TL olan gözlüğe 5.700 falan diyor bu yüzden bu öneriye de pek sıcak değilim.

Ücret iadesini almak için ne yapmam gerekiyor? Bankaya harcama itirazı falan yapsam bu sorun çözülür mü bilgisi olan varsa aydınlatırsa çok sevinirim?

Görerek satış kapsamında yapılan satışlarda ürün iadesi olmuyor.
Yanlış anlaşılmasın fakat satın alırken bilmiyor muydunuz polarize filtre olmadığını veya sordunuz var dediler ama üründe yok mu çıktı?

Ben polarize bir ürün istedim aldığım gözlüğü önerdi dedi tak bu ryban kalitelidir bana polarize var yada yok demedi hocam sorun bu işte ben belirtmeme rağmen polarize olmayan bir ürünü verdi bana. Yüzüme göre uyumlu bir gözlüktü ama dışarı çıkıp taktığımda gözümü rahatsız ediyordu güneş ışığı polarize özelliği olmadığı için. Yani satıcı sırt satmak için satmış oldu bana bir ürün kartı vermedi tanıtım yapmadı al bak yüzüne uydu hayırlı olsun

Görerek satış kapsamında yapılan satışlarda ürün iadesi olmuyor.
Yanlış anlaşılmasın fakat satın alırken bilmiyor muydunuz polarize filtre olmadığını veya sordunuz var dediler ama üründe yok mu çıktı?
Ben polarize bir ürün istedim aldığım gözlüğü önerdi dedi tak bu ryban kalitelidir bana polarize var yada yok demedi hocam sorun bu işte ben belirtmeme rağmen polarize olmayan bir ürünü verdi bana. Yüzüme göre uyumlu bir gözlüktü ama dışarı çıkıp taktığımda gözümü rahatsız ediyordu güneş ışığı polarize özelliği olmadığı için. Yani satıcı sırt satmak için satmış oldu bana bir ürün kartı vermedi tanıtım yapmadı al bak yüzüne uydu hayırlı olsun

Muğlak bir konu, komisyon nasıl karar verir pek emin değilim ancak bu konu bizim komisyona gelse tahmin ediyorum ki ilgili yönetmelik kapsamında talebi reddederdi. Yine de satış aşamasında taleplerinizi karşılayacak ürünün bu olduğunu beyan ederek sattıklarını iddia ederek THH ye balvuruda bulunabilirsiniz.

Unutmamalısınız ki sizin beyanlarınız da iddiadan ibaret olacak, karşı tarafın savunması da.
THH ler başvurularda delil isterler zira tüm komisyonlar 21 Eylül 2022 Çarşamba gün ve 31960 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİ ' nin Başvuru başlığı altındaki 11-(2) Madde 'sinde belirtildiği üzere '' (2) Başvuru, üçüncü fıkrada yer alan unsurları içeren dilekçe ve varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine yapılır.'' hükmü doğrultusunda karar alır.

Başvuruda iddiaları destekleyecek bir delil yoksa bu maddeye dayanıp ret verirler.

Cevabımın başında öncelikle şunu belirteyim ve yanlış anlaşılmak istemem.

Öncelikle aldığınız model nedir ?

SANAL POS'tan kastınız tam olarak nedir ? İlgili gözlükçünün bir web sayfası var ve oradan mı sipariş verdirip, size mağazadan teslim yaptı ?

Bayii ile çalışıyorsa ilgili modelin POLARİZE modeli illa ki vardır. Ufak bir fark ödeyerek polarize versiyonu ile değiştirebilirsiniz.

Fakat ilgili modeli size polarize fiyatından satmış ise burada bir dolandırıcılık söz konusu olur.

İlgili gözlüğün faturası nerde ?

İlgili gözlüğün kutusu , kabı, sertifikası, temizleme mendili nerede ?

Kusura bakmayın ama, aldığınız gözlüğün gerçek olup olmadığı bile belli değilken, 6000 TL bir gözlük için ödeyip hiç bir kontrol yapmadan, araştırma yapmadan almak bana garip geliyor. RAY-BAN gözlüklerde SOL cam üzerinde 1 TL büyüklüğünde polarize sticker ı olur. Sağ camda ise Ray-Ban P. ibaresi yazılıdır ve camlarda R harfi lazer ile içeriden kazılıdır.

Marul değil ki bu, bana oradan bir tane gözlük ver diyerek parası ödenip çıkılmaz. Ekartman yüzünüze uyuyor mu bakılır. Polarize test görseli vardır ve orada kontrol edilir.

Diğer türlü bit pazarından gözlük almanızdan farklı bir durum olmaz.

1743592134664.webp

SANAL POS'tan kastınız tam olarak nedir ? İlgili gözlükçünün bir web sayfası var ve oradan mı sipariş verdirip, size mağazadan teslim yaptı ?

Bayii ile çalışıyorsa ilgili modelin POLARİZE modeli illa ki vardır. Ufak bir fark ödeyerek polarize versiyonu ile değiştirebilirsiniz.

Fakat ilgili modeli size polarize fiyatından satmış ise burada bir dolandırıcılık söz konusu olur.

Kusura bakmayın ama, aldığınız gözlüğün gerçek olup olmadığı bile belli değilken, 6000 TL bir gözlük için ödeyip hiç bir kontrol yapmadan, araştırma yapmadan almak bana garip geliyor. RAY-BAN gözlüklerde SOL cam üzerinde 1 TL büyüklüğünde polarize sticker ı olur. Sağ camda ise Ray-Ban P. ibaresi yazılıdır ve camlarda R harfi lazer ile içeriden kazılıdır.

Marul değil ki bu, bana oradan bir tane gözlük ver diyerek parası ödenip çıkılmaz. Ekartman yüzünüze uyuyor mu bakılır. Polarize test görseli vardır ve orada kontrol edilir.

Ekli dosyayı görüntüle 25054
''Gözlük nasıl alınır?'' konulu bir başlık aç da oy verelim başkan :cool:

Şaka yapmıyorum, önemli detaylar bunlar :cay

''Gözlük nasıl alınır?'' konulu bir başlık aç da oy verelim başkan :cool:

Şaka yapmıyorum, önemli detaylar bunlar :cay
Abi inan öyle bir piyasa ki, bugün yazdığım kontrol özellikleri, yarın kopyalanmış ve yeni seri olarak piyasaya sürülüyor.

Çin pazarı o kadar genişledi ki istediğin ürünü istediğin özellikte ve istediğin fiyata yaptırabiliyorsun. Ray-Ban' ın X modelini 145-150 gr
arası olacak şekilde maliyeti 7 doları geçmeyecek şekilde üret diyorsun ve üretiyorlar.

Ray-Ban özelinde konuşmam gerekirse; yetkili bayii dışında alacağınız her yerde sahte ürünle karşılaşmanız olası bir durum. İşin kötü yanı, kalifiye elemanlar olmadığı için de, ne sattığını kestiremeyen satılıcılar da dolandırıldıklarının farkında olmadan sahte ürünü gerçek ürün diye satıyor.

İşin daha vahim kısmı, bir işletme çalışanı düşünün, birebir replika (sahte) ürünü mağazadaki gerçek ürünle değiştirip, sahteyi mağazada satarken, orijinalini kendi kullanıyor. O ürün tamire gidene kadar da maalesef kimse bunu anlamıyor.

Piyasaya, ihraç fazlası veya ithal ürün, gümrükten çekme şeklinde, neredeyse ayırt edilmesi imkansız şekilde bu sahte ürünleri sürüyorlar. Gözlüğün vida menteşesinden, ağırlığına kadar her şey birebir aynı durumda, tek fark çerçeve ve camın plastik kalitesi oluyor. Onu da teknik analiz yapmadan anlamak imkansız :)

Bir laf vardır; Orijinal bir yağlı boya resmin ressam mı daha iyidir, yoksa onu birebir ayırt edilemeyecek kadar kopyalayabilen ressam mı :)

Ekli dosyayı görüntüle 25054
Hocam maşallah işin pirisiniz vallahi. Aldığım gözlük modeli RB 3447 001 50*21*145 ekartman vs yüzüme göre oldukça uyumluydu. Polarize test görselide vardı fakat üründe polarize olmadığını bana belirtmedi satan kişi yabancı biri değil. Tanış birisi ürünün orjinal kutusu ve kutu üzerinde seri numarası cam temizleme bezi garanti belgesi kılıfı vardı ürün sahte değil bundan eminim. Ürünü mağzaya teslim ettim faturası kutu içinde kaldı istersem alabilirim. Modelin polarize camlı hali yok bende bu sebepten iade etmek istemiştim sanal pos dediğim ise Bir web sayfasından “Pay Tr “ adlı pos firmasından gerçekleştirildi kart bilgileri girildi 3d ile ödeme kodu geldi ve işlem gerçekleştirildi 4 taksite böldü kampanyası olduğu için. Verdiği gözlük vitrinde olan bir üründü içeriden ürünün kutusunu getirip teslim etmişti.

Hocam maşallah işin pirisiniz vallahi. Aldığım gözlük modeli RB 3447 001 50*21*145 ekartman vs yüzüme göre oldukça uyumluydu. Polarize test görselide vardı fakat üründe polarize olmadığını bana belirtmedi satan kişi yabancı biri değil. Tanış birisi ürünün orjinal kutusu ve kutu üzerinde seri numarası cam temizleme bezi garanti belgesi kılıfı vardı ürün sahte değil bundan eminim. Ürünü mağzaya teslim ettim faturası kutu içinde kaldı istersem alabilirim. Modelin polarize camlı hali yok bende bu sebepten iade etmek istemiştim sanal pos dediğim ise Bir web sayfasından “Pay Tr “ adlı pos firmasından gerçekleştirildi kart bilgileri girildi 3d ile ödeme kodu geldi ve işlem gerçekleştirildi 4 taksite böldü kampanyası olduğu için. Verdiği gözlük vitrinde olan bir üründü içeriden ürünün kutusunu getirip teslim etmişti.

Öncelikle ürün popüler bir ürün olup Polarize versiyonu mevcut. Elbette çerçeve rengi, cam rengi gibi farklılıklardan stok problemi olabilir en fazla, ama bu temin edilemeyecek demek değil. İlgili model fiyatı 4-5 bin arası değişmektedir. Polarize versiyonu ise 5,5-6 bin arasındadır. Bu da size tanış ile alışveriş yapılmaması gerektiğini göstermiş oluyor.

Belki o an işine gelmediği için size muadil polarize versiyonu yok demiş olabilir. Hatta uzun süredir teşhir de duran üründen kurtulmak için de bunu demiş olabilir. ben olsam teşhirde duran bir gözlüğü almazdım. Çünkü farklı kişilerin ter ve vücut sıvıları farklı reaksiyonlarla çabuk oksitlenmeye neden olabilir.

Bayii ile çalışıyorsa bayii ürünü temin edebilir. Tekrar görüşmenizde fayda var. 500-1000 tl de üzerine ödeyip bence olaydan kurtulun.

51meZwVY73L._AC_SX679_.webp

Öncelikle ürün popüler bir ürün olup Polarize versiyonu mevcut. Elbette çerçeve rengi, cam rengi gibi farklılıklardan stok problemi olabilir en fazla, ama bu temin edilemeyecek demek değil. İlgili model fiyatı 4-5 bin arası değişmektedir. Polarize versiyonu ise 5,5-6 bin arasındadır. Bu da size tanış ile alışveriş yapılmaması gerektiğini göstermiş oluyor.

Belki o an işine gelmediği için size muadil polarize versiyonu yok demiş olabilir. Hatta uzun süredir teşhir de duran üründen kurtulmak için de bunu demiş olabilir. ben olsam teşhirde duran bir gözlüğü almazdım. Çünkü farklı kişilerin ter ve vücut sıvıları farklı reaksiyonlarla çabuk oksitlenmeye neden olabilir.

Bayii ile çalışıyorsa bayii ürünü temin edebilir. Tekrar görüşmenizde fayda var. 500-1000 tl de üzerine ödeyip bence olaydan kurtulun.

Ekli dosyayı görüntüle 25055
''Dost ile ye, iç, alışveriş etme.'' atasözünün benzeri niteliğinde bir olay yaşanmış aslında. Önemini bir kez daha anlamış olduk.
Vallahide öyle iyi ders oldu bir daha tanıştan asla ürün almam haftaya yeni ürünler gelecekmiş, dedi bekle yeni gelenlerden hoşuna giden olursa ordan veririz dedi tanış birinden ilk ve son alışverişim oldu. Bundan sonra bilindik online satışı olan yerlerden alacağım en azından iade kurallarına uygun şekilde ürünü kontrol eder alırım veya iade edebilirim

Satıcı bilgilendirilmedi tüketici haklarına başvuru ya da fiş 7 gün içinde iade hakkı her koşulda vardır...
Üründe hasar olmadığı sürece iade sürecini başlatmayı deneyebilirsiniz.
Fiş ya da fatura yoksa maliyeye bildirimde bildirebilirsiniz...

2.Tavsiyem pasaportu olan ne alacaksa yurt dışından alsın hemde seyehat etsin. Ne gümrük ne de vergiler yerinde durmuyor.

Bankaya harcama itirazı yapsan da sorun çözülmez. Banka harcama itirazlarını karşı tarafa ulaşamadığı haksız kazanç durumlarında işleme alıyor. Aksi halde adı sanı bilinen bir markadan yapılan alışverişi banka iptal etmez. Bunun için tüketici hakem heyetine başvuru yapman lazım

Bankaya harcama itirazı yapsan da sorun çözülmez. Banka harcama itirazlarını karşı tarafa ulaşamadığı haksız kazanç durumlarında işleme alıyor. Aksi halde adı sanı bilinen bir markadan yapılan alışverişi banka iptal etmez. Bunun için tüketici hakem heyetine başvuru yapman lazım
öyle diyorsunuz fakat harcama itirazlarında çeşitli sebepler var bankamın sunduğu seçenekleri gösteriyorum bu seçtiğim seçenek ve üstündeki seçenek bana uygun bu sebepler işlem sağlamaları gerekiyor

Ekli dosyalar

• IMG_3465.webp
    IMG_3465.webp
    86.3 KB · Görüntüleme: 8
tanıdığın varsa zabıtaya maliyeye ne varsa şikayet et ilgilenirler. Zaten devlet para toplama derdinde...

Ben bir defa belediye ye şikayet ettim. Sağlam bir ceza ödedi.
vergi dairesi ve sgk şikayetlerimde de yüklü ceza ödettim.
Mantıklı olsun itirazın çözülür.

1 defa da ayakkabı ve giyim için mahkemeye başvurdum...Onu da kazandım.

tanıdığın varsa zabıtaya maliyeye ne varsa şikayet et ilgilenirler. Zaten devlet para toplama derdinde...

Ben bir defa belediye ye şikayet ettim. Sağlam bir ceza ödedi.
vergi dairesi ve sgk şikayetlerimde de yüklü ceza ödettim.
Mantıklı olsun itirazın çözülür.

1 defa da ayakkabı ve giyim için mahkemeye başvurdum...Onu da kazandım.
Hocam bunu yapma yaparımda işte tanış olduğu için yapamıyorum, yabancı bir esnaf olsa her türlü sıkıştırırdım hakkımı alırdım. Bu yüzden de bidaha tanıdıkla alışveriş etmem

üç kağıtçı tanıdıkta olsa acımayacaksın. Ben acımadım... Haksızlığa uğradım çünkü

Hatta arkadaşım birinin üçkağıda geldi bu yüzden kolunu kırdı arkadaşının. İyi şeyler değil tanıdıkta olsa.

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri