Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Midea Klima Servis İç Üniteden Dış Üniteye Topraklama Hattı Çekmemiş Sorun Olur Mu?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

atlas54

Yeni Üye
Yeni Üye
Marka Model Bilgisi
Midea
Merhaba Midea Klima Servisi İç Üniteden Dış Üniteye Topraklama Hattı Çekmemiş Sorun Olur Mu? Klimanın kataloğuna baktığımda ara bağlantı için 5x1,5mm kablo yazıyor ancak servis 4x1,5mm kablo çekti iç üniteden dış üniteye 1 kablo eksik o da topraklama bu sorun yaratır mı? Şebekeden dış üniteye 3x2,5mm kablo çektik biz onda toprağı bağladık biz tabi ki ama servis iç üniteden dış ünite arasına topraklama bağlamamış sorun yaratır mı?

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-04-27-03-43-52-655_com.miui.gallery.webp
    Screenshot_2025-04-27-03-43-52-655_com.miui.gallery.webp
    67.6 KB · Görüntüleme: 16
MErhaba

Merhaba bu konuyu zaten incelemiştim topraklama kablosu dışında iç ve dış ünite arası tüm kablolar bağlı biliyorum bağlanması doğru olan ve olması gerekendir ama yokluğu büyük problem yaratır mı? Servisi şikayet etmeli miyim?

@Adem Helvacı hocam sizde konuya bir yorum yapabilir misiniz distribütör firmanın sitesinde bile 5x1,5mm kablo kullanılması gerektiği yazarken servis neye istinaden 4x1,5mm kablo kullanıp topraklama yapmıyor.

Benim de maalesef hazır tesisatımda müteahhit firmanın taşeronu 4x1,5 koymuştu, servis mecburen onu kullandı beni uyararak. Sonuçlarını merak ediyorum.

Benim de maalesef hazır tesisatımda müteahhit firmanın taşeronu 4x1,5 koymuştu, servis mecburen onu kullandı beni uyararak. Sonuçlarını merak ediyorum.
Sizinki servis kaynaklı değilmiş ama benimki direkt servis kaynaklı hatta sizde servis sizi uyarmış. Aslında alan müsait ise 2x1.5mm2 ayrı kablo çekilebilirdi sizde topraklama için 1 kabloyu bağlarlardı diğeri boşta kalırdı uçtan keserlerdi. Boruda müteahhit tarafından gömülü müydü yoksa servis mi getirdi boruyu eğer boruyu servis getitdi ise giden boruya topraklama için ayrı kablo sarılabilirdi. Sizin klima markası neydi hocam?

Benim klima boruları gömülüydü ve ayrı kablo kanalı ile değil klima boruları ile sıvanın altında kalmıştı.
Müteahhite sordum, bana projeyi gösterdi projede 5*1,5mm geçiyor tesisat ama maalesef yapan ustalar 4*1,5mm kullanmış ve işi teslim alan mühendis/mimar fark etmemiş. Müteahhit özür dileyip telafi etmek istese de evi delik deşik etmeyi tercih etmediğimden öyle kaldı.
Şuan evin sigorta kutusundan dış uniteye giden elektirik tesisatında topraklama var ancak dış unite ile iç unite arasındaki kablo 4*1,5mm olduğu için topraklama yok.

Birde şunu unutmayalım

Gaz borusu bakır ve onun üzerinden topraklama tamamlanıyor. Topraklama direnci etkileniyor.

İç ünite hiç topraklama yokta diyemeyiz.

ideal koşul direk bağlamak.

Benim klima boruları gömülüydü ve ayrı kablo kanalı ile değil klima boruları ile sıvanın altında kalmıştı.
Müteahhite sordum, bana projeyi gösterdi projede 5*1,5mm geçiyor tesisat ama maalesef yapan ustalar 4*1,5mm kullanmış ve işi teslim alan mühendis/mimar fark etmemiş. Müteahhit özür dileyip telafi etmek istese de evi delik deşik etmeyi tercih etmediğimden öyle kaldı.
Şuan evin sigorta kutusundan dış uniteye giden elektirik tesisatında topraklama var ancak dış unite ile iç unite arasındaki kablo 4*1,5mm olduğu için topraklama yok.
Hocam sizin klima markası nedir ve memnun musunuz?

Birde şunu unutmayalım

Gaz borusu bakır ve onun üzerinden topraklama tamamlanıyor. Topraklama direnci etkileniyor.

İç ünite hiç topraklama yokta diyemeyiz.

ideal koşul direk bağlamak.
Detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Bu arada bağlantı şeması ve ürün bilgi kataloğunu ekleyeyim konuda dursun ileride benzer durum yaşabilecek kullanıcılar için yardımcı olur.

Ekli dosyalar

• IMG_20250427_180645.webp
    IMG_20250427_180645.webp
    164.4 KB · Görüntüleme: 8
  • 4ghvg-24gnp.webp
    4ghvg-24gnp.webp
    91.7 KB · Görüntüleme: 9
Bosch Climate 3000i, midea xtreme save ile aynı kasa. Daha henüz mevsim başlamadı ben de çok yeni aldım.
Servis bugün tekrar gelip topraklama için 1 adet ayrı kablo hattı çekip bağladı. Niye bağlamadınız en başta diye sorduğumda başka marka klima montajı da yapıyoruz onlar hep 4 kablolu bir tek mideada 5 kablo sistemi var elimde 4 kablo olduğu için onu bağladım dedi sonra üstteki üyenin yazdığı gibi bakır boruda bir nevi topraklama görevi görür dedi daha sonra distribütör firmanın genel merkezi aradı kabloloma yapıldı mı teyit etmek için arıyoruz dedi topraklama hattının inverter klimalarda çok önemli olduğunu topraklama olmazsa kart arızaları, hata kodları, eksik performans ve yanlış sensör ölçümleri gibi bir takım arızaların olma ihtimalinin yüksek olduğunu tüm servislere 5x1,5mm2 kablo kullanması konusunda uyarı bülteni gönderileceğini söylediler. Son durum bu şekilde.

Ekli dosyalar

• IMG-20250428-WA0022.webp
    IMG-20250428-WA0022.webp
    106.7 KB · Görüntüleme: 4
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri