Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

120hz panelin HDMI çıkışları 60hz ile sınırlandırılmış!!! Hakem heyeti iadesi hakkında

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

turkomans

Yeni Üye
Yeni Üye
@Vesteloji ve @Adem Helvacı ustalarımız geçmişten konuyu hatırlayacaklardır. Vestel 65O9900 OLED TV kullanıcısıyım. Gerek Vestel Müşteri Hizmetleri, gerek DonanımHaber'deki Vestel yetkili hesabı, gerek de Vestel Manisa Tesisleri ile olan mail yazışmalarımda ben bu TV'yi almadan önce PS5 gibi 120hz oyun deneyimi yaşatan konsollarda 120hz oyun oynayabileceğim söylendi. Bunların hepsinin kayıtları mevcut. TV'ye PS5'i bağladığımda konsol üzerinden tüm ayarları yapmama rağmen 60hz üzeri görüntü alamadım. Konuyu yetkili servis üzerinden fabrikaya bildirdik. Fabrika "biz kullanım kılavuzuna 60hz yazdık, 120hz yazmadık" diyerek konuyu arıza tespit edilemedi şeklinde kapattı. Ben de iade sürecini artan diğer OLED tv fiyatları sebebiyle başlatmadım. Yalnız aklımda şu var: Hakem heyetine "Vestel'in gelecekte yeni bir model 120hz HDMI çıkışlı TV satışa sunması durumunda değişim" talebiyle başvuru yapabilir miyim? İade talebine bir şerh düşme mümkün mü?

Ekli dosyalar

• 01DA4696-720B-46D0-901E-2BFE99A6D443.jpg
    01DA4696-720B-46D0-901E-2BFE99A6D443.jpg
    68.5 KB · Görüntüleme: 20
Merhaba, Hatırladım bu konuyu. Hatta ilk sohbetlerde biz 120hz desteği olmadığını söylemiştik, fabrika ''var'' demişti.
Ürün geldiğinde sizin testleriniz neticesi bu özeliğin gerçekten olmadığı ortaya çıkmıştı.
Çok emin olmamakla birlikte Donanımhaberdeki Vestel Yetkili hesabının da aslında kendilerinin olmadığını mı belirtmişlerdi oradan çok emin olamadım :alala

Neyse, konumuza gelecek olursak. Öncelikle üzücü haberi vereyim ki ufukta sizin beklentiniz gibi bir üretim planlaması yok. Hukuki süreci de ''Olasılıklar'' üzerine başlatamazsınız. :ok

Merhaba, Hatırladım bu konuyu. Hatta ilk sohbetlerde biz 120hz desteği olmadığını söylemiştik, fabrika ''var'' demişti.
Ürün geldiğinde sizin testleriniz neticesi bu özeliğin gerçekten olmadığı ortaya çıkmıştı.
Çok emin olmamakla birlikte Donanımhaberdeki Vestel Yetkili hesabının da aslında kendilerinin olmadığını mı belirtmişlerdi oradan çok emin olamadım :alala

Neyse, konumuza gelecek olursak. Öncelikle üzücü haberi vereyim ki ufukta sizin beklentiniz gibi bir üretim planlaması yok. Hukuki süreci de ''Olasılıklar'' üzerine başlatamazsınız. :ok
Hocam cevap için teşekkürler. Eğer 3 yıl içerisinde böyle bir ürün çıkarsa başvurumu o şekilde yaparım artık. Yalnız panelin 100/120hz olduğunu tavsiye forumundan doğrulamıştım. Vestel de ürün bilgi formuna 100hz yazmış: link HDMI portları 60hz ile sınırlandırılmış lakin.

Hocam cevap için teşekkürler. Eğer 3 yıl içerisinde böyle bir ürün çıkarsa başvurumu o şekilde yaparım artık. Yalnız panelin 100/120hz olduğunu tavsiye forumundan doğrulamıştım. Vestel de ürün bilgi formuna 100hz yazmış: link HDMI portları 60hz ile sınırlandırılmış lakin.
Panel değil, HDMI dan 100/120hz desteklemeyeceğini yazmıştık biz. :ok
İlgili foruma ben artık girmediğim için geçmiş konu çok net de hatırlamıyorum ancak bu konuya @Vesteloji ile birlikte şerh koyduğumuza çok eminim.

Bu durum Vestel'in ilk çıkardığı 4K televizyonlar gibi aslında.

Şöyle ki; Vestel efendi ''4K'' diye bağıra bağıra reklamlarını yapıp tv ürett ve sattı 2013 yılında, Millet televizyonu aldı, kanal listeleri yüklendi ancak TRT 4K göstermiyor.

Bilin bakalım neden?

Evet doğru, panel 4K ve HDMI dan 4K yayın verirseniz gösteriyor doğru ancak aletin kendi dahili uydu alıcısı 4K değiil :D

Sizin konu da bunun gibi, evet tv+panel+uydu+smart kısmı 4K ancak HDMI 4K 120hz değil ;)

Panel değil, HDMI dan 100/120hz desteklemeyeceğini yazmıştık biz. :ok
İlgili foruma ben artık girmediğim için geçmiş konu çok net de hatırlamıyorum ancak bu konuya @Vesteloji ile birlikte şerh koyduğumuza çok eminim.

Bu durum Vestel'in ilk çıkardığı 4K televizyonlar gibi aslında.

Şöyle ki; Vestel efendi ''4K'' diye bağıra bağıra reklamlarını yapıp tv ürett ve sattı 2013 yılında, Millet televizyonu aldı, kanal listeleri yüklendi ancak TRT 4K göstermiyor.

Bilin bakalım neden?

Evet doğru, panel 4K ve HDMI dan 4K yayın verirseniz gösteriyor doğru ancak aletin kendi dahili uydu alıcısı 4K değiil :D

Sizin konu da bunun gibi, evet tv+panel+uydu+smart kısmı 4K ancak HDMI 4K 120hz değil ;)
Evet 4K'nın ilk parladığı yıllarda Philips'te de bu sorunu yaşamıştım :)
Hocam bu sınırlandırma ile ilgili EDID engelini aşmak gerekiyor diye Reddit'te yorumlar okumuştum. LG C8 OLED'de bizim TV'de olduğu gibi sınırlandırma varmış ama EDID dosyası düzenlemesi ile bu sorun aşılıp en azından 1080p'de 120hz görüntü alınabilmiş. Ben de MacBook bilgisayarımdan HDMI üzerinden TV'mi harici ekran olarak bağlayarak 120hz sinyal vermeyi denedim. Bunun için TV'den USB Operations üzerinden edid dosyasını çektim. Edid dosyasını incelediğimde 4K@60hz ve 1080p@60hz sınırlandırmalarını gördüm. Edid dosyasında boş slotlara 1080p@100hz ve 1080p@120hz seçeneklerini ekleyip TV'ye yükledim. MacBook bilgisayarımı uyumlu HDMI kabloyla TV'ye bağladım. Bilgisayarda bir de ne göreyim? :) Algılanan harici ekranda yani TV'de 100/120hz seçeneği mevcut görünüyor. 100hz veya 120hz'i aktifleştirdiğimde TV ekranında bu defa sinyal yok uyarısını alıyorum. Acaba diyorum MB180E anakartı yüksek frekans sinyallerini desteklemiyor mu?

Evet 4K'nın ilk parladığı yıllarda Philips'te de bu sorunu yaşamıştım :)
Hocam bu sınırlandırma ile ilgili EDID engelini aşmak gerekiyor diye Reddit'te yorumlar okumuştum. LG C8 OLED'de bizim TV'de olduğu gibi sınırlandırma varmış ama EDID dosyası düzenlemesi ile bu sorun aşılıp en azından 1080p'de 120hz görüntü alınabilmiş. Ben de MacBook bilgisayarımdan HDMI üzerinden TV'mi harici ekran olarak bağlayarak 120hz sinyal vermeyi denedim. Bunun için TV'den USB Operations üzerinden edid dosyasını çektim. Edid dosyasını incelediğimde 4K@60hz ve 1080p@60hz sınırlandırmalarını gördüm. Edid dosyasında boş slotlara 1080p@100hz ve 1080p@120hz seçeneklerini ekleyip TV'ye yükledim. MacBook bilgisayarımı uyumlu HDMI kabloyla TV'ye bağladım. Bilgisayarda bir de ne göreyim? :) Algılanan harici ekranda yani TV'de 100/120hz seçeneği mevcut görünüyor. 100hz veya 120hz'i aktifleştirdiğimde TV ekranında bu defa sinyal yok uyarısını alıyorum. Acaba diyorum MB180E anakartı yüksek frekans sinyallerini desteklemiyor mu?
Konu zaten HDMI protokolünde kullanılan donanımın bunu desteklememesi.
Sizin bahsettiğiniz konu şu şekilde olsaydı olurdu. (Ki biz bu dosyaları zaten birçok anakart üzerinde Hex Editör üzerinde editledik paylaştık sosyal mecrada)

Aynı anakartlı ürünü (Donanımsal olarak destekleyebilen anakart) Vestel XYZ123 model olarak 60hz destekli , XYZ124 model olarak 120hz destekli reklamı ile farklı fiyata satıyor olsalardı yazılım ile bu sorun aşılırdı. Bu durum zaten bilinen bir segment yaratma taktiğidir.

Buradaki temel sorun ise zaten donanımın buna uygun olmamasıdır.

Konu zaten HDMI protokolünde kullanılan donanımın bunu desteklememesi.
Sizin bahsettiğiniz konu şu şekilde olsaydı olurdu. (Ki biz bu dosyaları zaten birçok anakart üzerinde Hex Editör üzerinde editledik paylaştık sosyal mecrada)

Aynı anakartlı ürünü (Donanımsal olarak destekleyebilen anakart) Vestel XYZ123 model olarak 60hz destekli , XYZ124 model olarak 120hz destekli reklamı ile farklı fiyata satıyor olsalardı yazılım ile bu sorun aşılırdı. Bu durum zaten bilinen bir segment yaratma taktiğidir.

Buradaki temel sorun ise zaten donanımın buna uygun olmamasıdır.
Hocam yani kesin olarak söyleyebilir miyiz şunu, one göre artık uğraşmayı bırakacağım :) Panelimiz, kablomuz, bilgisayarımız hepsi 120hz desteklese bile anakartımız 120hz desteklemediği için operasyon her ihtimalde başarısız sonuçlanacak. Bir de şu var HDMI 1.4 protokolü dahi bantgenişliği olarak 1080p@120hz destekliyor.

Hocam yani kesin olarak söyleyebilir miyiz şunu, one göre artık uğraşmayı bırakacağım :) Panelimiz, kablomuz, bilgisayarımız hepsi 120hz desteklese bile anakartımız 120hz desteklemediği için operasyon her ihtimalde başarısız sonuçlanacak. Bir de şu var HDMI 1.4 protokolü dahi bantgenişliği olarak 1080p@120hz destekliyor.
1080 kısmını ayırayım zira o anlamda bir denemem olmadı , hiç kurcalamadım fakat 4K 120hz için KESİN olarak hiçbir sonuç alamazsınız diyorum.

1080 kısmını ayırayım zira o anlamda bir denemem olmadı , hiç kurcalamadım fakat 4K 120hz için KESİN olarak hiçbir sonuç alamazsınız diyorum.
Evet HDMI 2.1'in bantgenişliği bu anakartta yok maalesef. 1080 için konuşalım. O zaman vaktiniz varsa konuyu derinleştireyim istiyorum. VESTEL_D1_Plus_PNL.bin panel dosyasını hex editor ile açtığımda resim modlarının (doğal, spor, dinamik, oyun) 50hz ve 60hz olarak kodlandığını gördüm. 50'yi 100, 60'ı 120 olarak düzenleyip TV'ye yüklemek bize bir fayda sağlar mı? Ben en azından oyun modu için bunu denemek istiyorum.

Örnek iki hex satırı

Ekli dosyalar

• Ekran Resmi 2023-04-16 16.40.11.png
    Ekran Resmi 2023-04-16 16.40.11.png
    436.2 KB · Görüntüleme: 23
  • Ekran Resmi 2023-04-16 16.40.57.png
    Ekran Resmi 2023-04-16 16.40.57.png
    417.8 KB · Görüntüleme: 24
selam hoş heldin,
geçmişte bi kaç yorumum olmuştu. tv panel 120hz vestel desteği 100hz olarak geçiyor gibi bişeyler hatırlıyorum. tabi başka mecrada kaldığı için tekrar bakmadım.
bu arada merak ettiğim hex dosyasını nasıl aldınız, şu anda profil dosyası mb180 den çekilmiyor. Dikkatimi çeken yüklediğiniz resimde vestel d1 panel plus dosyası panel yazılım dosyasıdır bunda neyi değiştiriyorsunuz pek anlayamadım.
Normalde profil dosyasından değiştirmemiz lazım. olursa öyle olacaktır.

selam hoş heldin,
geçmişte bi kaç yorumum olmuştu. tv panel 120hz vestel desteği 100hz olarak geçiyor gibi bişeyler hatırlıyorum. tabi başka mecrada kaldığı için tekrar bakmadım.
bu arada merak ettiğim hex dosyasını nasıl aldınız, şu anda profil dosyası mb180 den çekilmiyor. Dikkatimi çeken yüklediğiniz resimde vestel d1 panel plus dosyası panel yazılım dosyasıdır bunda neyi değiştiriyorsunuz pek anlayamadım.
Normalde profil dosyasından değiştirmemiz lazım. olursa öyle olacaktır.
Merhaba profil dosyası gelmedi ama size usb operations üzerinden gelen dosyaların linkini atayım link
Panel yazılım dosyasında game modunda 60hz olan yerleri 120hz ile değiştireyim dedim ama dosya boyutunun değişeceğinden dolayı panelin tekrar açılmama riskini göze alamadım.

Merhaba profil dosyası gelmedi ama size usb operations üzerinden gelen dosyaların linkini atayım link
Panel yazılım dosyasında game modunda 60hz olan yerleri 120hz ile değiştireyim dedim ama dosya boyutunun değişeceğinden dolayı panelin tekrar açılmama riskini göze alamadım.
seri no varsa paylaşın en kötü full yazılım denenebilir. ama varmı bunu görmem lazım önce

TV'ye 120 Hz panel koyup 60 Hz desteği vermek etik olmayan bir durum mudur. Merakımdan soruyorum. Etiktir manasında değil.

Sahip olduğum Vestel TV'nin sesi çok kısık. Ölü gibi. Ama aynı model TV'nin yurt dışına ihraç edilenlerinde bangır bangır ses çıkıyormuş. Üstelik aynı ses sistemi kullanılmasına rağmen. Türkiye içinde satılanlar yazılımla kapattırılmış.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri