Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

TCL ve Diğer TV'lerin Rakamsal Değerleri Hakkında

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan pear
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

pear

İnce Eleyen
Kadim Üye
Katılım
2 Mar 2023
Mesajlar
276
Merhaba @Adem Helvacı Bey,

Size genel bir soru sormak istiyorum. Bilgilendirici olacağını tahmin ediyorum.

TCL'in Amerika ve Kanada ile Avrupa ve Türkiye'ye sattığı TV'lerde fark var mıdır? TCL ve Hisense'de donanım olarak en iyi seriler ABD ve Kanada'da olduğu söyleniyor. Bu doğru mudur sizce de ve öyleyse sebebi nedir?

Ayrıca, başta TCL ve diğer Tv'ler olarak verilen rakamsal değerler ne kadar doğrudur ve bunun sağlaması nasıl yapılmaktadır. TCL'nin CSOT panellerindeki değerlerin yanlış olduğunu iddia edenler var. (bunu kullannan samsung, sony ve bir kaç TPV serisinde de). Özellikle siyah, kontrast ve karartma özelliklerindeki rakamlarının doğru olmadığını iddia edenler var. CSOT panellerin tercih edilmesinin üretim maliyetinin düşük olmasından dolayı olduğu söyleniyor. Ve iddia ediliyor ki TCL Amerika kıtası dışındaki satışlarından bu abartılar nedeniyle çok daha fazla kazanıyor. TPV, Sony ve Samsung'da verilen değerlerin daha doğruyu yansıttığı iddia ediliyor ve AUO panellerin çok daha iyi olduğu söyleniyor. Sonuç olarak TCL'in sadece ucuz fiyata alınması gerektiği görüşü var.

Bunun dışında mini led tv gerçeği nedir? Ne kadarı pazarlamadır ne kadarı artıdır? Siyah ile kontrast oranlarının Dinamik olması ve ansı/native olmaması mesela?

Bu soruları tüketici bilinci çerçevesinde "neden" sorusu kapsamında soruyorum. Tüketici olarak bana satılan üründeki rakamsal değerlerin doğruluğuna ne kadar inanabilirim? Bunun denetimi nasıl yapılabilir? Değerli görüşlerinizi duymak isterim.
 
Günaydın: 1990 larda tamir ettiğimiz SONY televizyonlar vardı, bir de çok zenginlerin Yurt Dışından getirttiği Gold seri olarak Suudi Arabistana satılanlar vardı. SONY markasında bile ve 90 larda dahi bu farklılık vardı ve bugün halen ne yazık ki var olmaya devam ediyor. Bütün markaların bütün modellerinin bütün özellikleri anlamında olmasa da bunun var olduğu gerçeğini kimse inkâr edemez.

Bugünün özelinde ise her ne kadar VAR desem de genel donanım tedarik zincirinde durum hep aynı kaynağı işaret ettiği için en azından anakart güç kartı anlamında bu durum ya YOK veya YOK denecek kadar önemsenmeyecek detayları içeriyor.

Örneğin, Avrupa, Amerika, Asya hangi pazar olursa olsun güç kartlarının temeli değişmez ve %99.9 aynıdır (Ülkelere göre şebeke gerilimi değişikliği kaynaklı olanlar nedeniyle %100 demiyorum)

Anakart bazında ''Avrupaya X1, Asyaya X2 Amerikaya X3 işlemci kullanıyorum'' diyebilecekleri bir durum yok ancak ram bellek ve rom bellek kapasitelerinde bu durum bölgelere ve pazara göre değişir.

En tehlikeli ve TV dünyasındaki en önemli etken olanı PANEL faktöründe ise tüm dengeler alt üst olur. Bunu ister LCM isterse CELL olarak düşünün çok ciddi farklılıkları görüyoruz. Burada Philips özelinde örnek verecek olursak ülkemizde bilinen model uzantıları dikkat ederseniz hep 12 ve 62 dir. Herkes 12 leri Yurt dışı, 62 leri Yurt içi montaj olarak biliyor. Bu sadece 12 ve 62 den ibaret değil aslında bunun 73 60 05 T3 F8 F7 üretimleri de var ve her birisi farklı bölgeyi ifade ediyor. Burada ciddi bir ticari varyasyon yanısıra bazı durumlarda ülkelerin yayın teknolojilerine göre zorunlu tercih edilmesi gereken durumlar da mevcut. Benim panel teknolojilerinde NTSC sRGB DCI gibi değerleri paylaşma nedenim bir kısım da bu nedenle oluyor.

TCL özelinde de bu durumun olma olasılığı mutlaka ki vardır ancak benim bunu bizzat tespit etmişliğim yok çünkü Amerikada satılmış olan C728 sınıfı ürünün panel kodunu o bölgedeki satılıp sökülmüş bir üründen teyit etme şansım olmadı. Yoktur demiyorum, mutlaka ki vardır ancak nedir ve ne orandadır bunu bilemiyorum. Cumartesi günü bize teslim edilen 58P635 de yine her zaman yaptığımız gibi hemen televizyonu söktük. Donanımlarını kontrol ettik, panel kodunu aldık. Biz bilerek söküyoruz bunları ve Yurt dışı bulabildiğimiz tüm kaynaklardan paneli kırılıp satılığa çıkarılmış ürünlerin buffer ve Tcon ünitelerini takip ediyoruz kodları karşılaştırabilmek ve teyit edebilmek adına.

Size yine TPV den bir örnek vereyim

Şurada 55PUS8057 nin üretim kodları var, Çin, Yurt içi ve Avrupa serileri
1681716930691.png


Burada PUS6262 nin Çin Türkiye Amerika serileri var.
1681716989241.png


Tüm bu modellerde aynı anakart ve işlemci olduğu görülüyor.
1681717036284.png

Ancak ilginç bir şekilde panelde durumlar değişiyor.
PUS6262 panel kodları.jpg


55PUS6262 olan kısmı bilerek işaretledim. Dikkat ederseniz başlangıç kodları aynı fakat hepsinin devamı değişiyor.
İşte bu nedenle sizlere her zaman panel kodları ile ilgili nokta atışı bilgi veremiyoruz. Çünkü normalde Ülkemizde sadece 12 ve 62 uzantıları görmemiz gerekirken ben birçok defa 05 uzantılı satışları da gördüm. Peki hangi uzantı hangi üretimde kime gitti bunu nasıl bilebiliriz? Bilemeyiz :)

Aynı şekilde bir de 12 ve 60 uzantılı üretimlere bakalım.

1681717546087.png

Yukarıdaki modellerde kullanılan anakart ve işlemci bilgisini de aklımıza yazdık.

Aşağıda bu sefer 12 ve 62 de kullanılan panel kodlarını göreceğiz.
1681717658931.png


Bu listede gördüğünüz kodların başlangıcı aynı ve uzantıları farklı yani her birisi kesinlikle ayrı bir panel üreticisini ve özelliklerini ifade ediyor.

Size şunu anlatmak istiyorum. Dünyanın her bir köşesi için yapılan üretimler her zaman farklılık gösteriyor. Bu durum Türkiyeye özel bir durum olmasa da bilinen bir gerçek var ki ülkemiz pazarı genelde ucuz ürün cennetidir.

Bizim size, sosyal mecrada alışılagelmişin dışında sürekli olarak dolara dayalı bilgi paylaşmak istememizin ve elimizde kodu yok ise BİLMİYORUZ dememizin nedeni bu. Aradaki farklar hem kayıt altınd akalsın hem de sizler tarafından da bilinsin istiyoruz.

Firmaları da panel bilgisi paylaşmaya zorlamamızın nedeni bu.

Şunu izah etmek gerekir ki bu her zaman art niyetli bir değişiklik değildir. Bölgesel farklılıklar da etkendir çok zaman.

Burada yine TCL e konuyu getirecek olursak, beni uzun zamandır takip eden herkes, panel top 10 listesi yapmaya kalksam 1 numaraya AUO yerleştirdiğimi çok iyi bilirler. Eskiden olsa SHARP derdik şu an benim favori üreticimdir AUO ve hatta Donanımhaber yıllarımdan beri bu AUO konuşmalarını çok yaptık.

CSOT aslında ucuz ve kötü ama iyi gösteriliyor gibi bir sonuç yakaladım yazınızdan (Eğer yanlış anlamadım ise) ancak ben bu görüşe katılmadığımı belirtmek istiyorum. AUO dan sonra kodlarına göre değişmekle birlikte INNOLUX, sonra yine kodlarına göre değişmekle birlikte CSOT diye ilerletebilirim ben mesela listemi.

Yine benim için en önemli kriter arıza oranlarıdır ki servis dostları takip ettiğinizde CSOT ile ilgili çok fazla arıza dönüşü olmadığı bilgisini paylaştıklarını görürsünüz.

Üretim maliyetlerine gelirsek sizi şaşırtıcı bir bilgi paylaşayım.

Dünyada üretim maliyeti en yüksek olan panel üretimi OXİDE panel teknolojisidir. Bu nedenle genelde kimse oxide panel üretmez ancak kim oxide panel üretimi yapıyor biliyor musunuz? PANDA :)

Diğer bütün üreticiler geleneksel Amorf Silikon transistör esaslı üreim yaparken PANDA üreticisi OXIDE panel üretimi yapar ki bu durum bilinen en yüksek tipik kontrast oranını yakalamalarında da büyük etkendir. Hatta panel listemizde 1 numarada olan AUO nun genel tipik kontrrast değeri 4000:1 olmasına rağmen PANDA panelde bu oran 6000:1 şeklindedir.

Peki PANDA aslında en çok kullanılan panellerden birisi olmasına rağmen ''nasıl oluyor da üretim maliyeti en yüksek panel piyasada en ucuza satılan panel olabiliyor?'' sorusunu sormama neden oluyor? Hiç bakmayın bana, ben de henüz bunun sebebini bulamadım.

Sorun şu ki maalesef panda panellerde inanılmaz arıza geri dönüşleri alıyoruz o nedenle uyarıyoruz herkesi.

''CSOT panellerin tercih edilmesinin üretim maliyetinin düşük olmasından dolayı olduğu söyleniyor'' kısmına da katılmıyorum zira TCL ucuz olduğundan dolayı CSOT tercih etmiyor, TCL zaten CSOT nin sahibi aslında :)

Yani LG nin aslında panel üreticisi olmasına rağmen gidip CHOT üreticisinden panel almasının sebebi bazı durumlarda daha ekonomik üretim yapmakistediği için ucuz tedarkçileri tecih etmesiyken bazen de VA tabanlı üretim yapmak istemesi olabiliyor. Bu durumda LG ye biz ucuzcu diyemiyoruz eleştirdiğimiz başka hususlar olsa da.

Rakamların yalan olma olasılığı kesinlikle var ve yıllardır bu konud auyarıcı içerikleri üretiyorum. Vatandaşın şişirilmiş rakamlara aldanmaması için bilerek panel özelliklerini yayınlıyoruz sizlere.

Bakınız dinamik kontrast oranları ile ilgili havalarda uçuyor 300 500 1500 10.000 100.000 1.000.000 vs vs.

Peki siz hiç tipik kontrast oranlarını bizim değişik yazdığımızı gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü bu rakamlar öyle ''Nasıls atespit edilemiyor'' mantığı ile şişirilen rakamlar değil gerçek verilerdir. 1400:1 ise 1400:1 dir, bunu 1401:1 olarak gösteremeyiz.

Mesela tv üreticilerinin ''onun 120hz ise benimki 122hz o zaman'' dediğini duyamazsınız. Neden? Çünkü teknik terminoloji de teknik altyapı da buna izin vermez. Ancak Dinamik kontrast oranı ve fake refresh rate gibi değerler tamamen sallama usulü ekleniyor.

Dikkat ederseniz FRR değerleri 3000hz dolaylarını aşınca tv üreticilerinin tamamı bu konuda yavaşlamaya başladılar.

2017 li yıllarda 200 den 400 e, 400 den 800 e, 800 den 14000 e, 1400 den 2200 e sıçramalar yapabilen(!) bu teknoloji nasıl oluyor da 2023 yılında halen daha 3000hz dolaylarında geziniyor sizce?

Sebebi gayet belli, o bir şov aracıydı, misyonnu tamamladı. ancak bazı rakamsal veriler var ki bu konud ayalan söylemeleri imkansız.

''Şu veriler yalan'' diye iddia edildiğinde mutlaka bu iddianın devamı getirilmelidir yani şu şekilde olmalıdır iddia.

''Bu marka 120 hz diyor fakat ben şu donanımlar ile yaptığım testte bunun yaşan olduğunu ispat ettim buyrun bu da delillerim''


Fakat birisi kalkıp da ''Bunun dinamik oranı 800.000:1 demişler ama yalan'' deyip bıraktığında bunun bir anlamı olmuyor. Çünkü biz burada devreye girer ve ''Doğrusu ne? Ne ile tespit ettin?'' diye sorarız.

DK ve FRR gibi değerlerin yalan, abartılmış , şişirilmiş değerler olduğunu zaten yıllardır biliyoruz, bu yeni keşfedilmiş bir durum değil, sadece bunun öloçümlemesini yapabilecek bir donanım bulamıyoruz. Bu nedenle bu tarz iddiaların içerisi dolu dolu olması lazım.

Aslında konu çok güzel, daha da devam edeceğim ancak malum bugün Gündem Toplantımız var, Geri kalan kısmına vakit bulursam akşam, yoks ayarın devam edeyim :ok
 
Günaydın: 1990 larda tamir ettiğimiz SONY televizyonlar vardı, bir de çok zenginlerin Yurt Dışından getirttiği Gold seri olarak Suudi Arabistana satılanlar vardı. SONY markasında bile ve 90 larda dahi bu farklılık vardı ve bugün halen ne yazık ki var olmaya devam ediyor. Bütün markaların bütün modellerinin bütün özellikleri anlamında olmasa da bunun var olduğu gerçeğini kimse inkâr edemez.

Bugünün özelinde ise her ne kadar VAR desem de genel donanım tedarik zincirinde durum hep aynı kaynağı işaret ettiği için en azından anakart güç kartı anlamında bu durum ya YOK veya YOK denecek kadar önemsenmeyecek detayları içeriyor.

Örneğin, Avrupa, Amerika, Asya hangi pazar olursa olsun güç kartlarının temeli değişmez ve %99.9 aynıdır (Ülkelere göre şebeke gerilimi değişikliği kaynaklı olanlar nedeniyle %100 demiyorum)

Anakart bazında ''Avrupaya X1, Asyaya X2 Amerikaya X3 işlemci kullanıyorum'' diyebilecekleri bir durum yok ancak ram bellek ve rom bellek kapasitelerinde bu durum bölgelere ve pazara göre değişir.

En tehlikeli ve TV dünyasındaki en önemli etken olanı PANEL faktöründe ise tüm dengeler alt üst olur. Bunu ister LCM isterse CELL olarak düşünün çok ciddi farklılıkları görüyoruz. Burada Philips özelinde örnek verecek olursak ülkemizde bilinen model uzantıları dikkat ederseniz hep 12 ve 62 dir. Herkes 12 leri Yurt dışı, 62 leri Yurt içi montaj olarak biliyor. Bu sadece 12 ve 62 den ibaret değil aslında bunun 73 60 05 T3 F8 F7 üretimleri de var ve her birisi farklı bölgeyi ifade ediyor. Burada ciddi bir ticari varyasyon yanısıra bazı durumlarda ülkelerin yayın teknolojilerine göre zorunlu tercih edilmesi gereken durumlar da mevcut. Benim panel teknolojilerinde NTSC sRGB DCI gibi değerleri paylaşma nedenim bir kısım da bu nedenle oluyor.

TCL özelinde de bu durumun olma olasılığı mutlaka ki vardır ancak benim bunu bizzat tespit etmişliğim yok çünkü Amerikada satılmış olan C728 sınıfı ürünün panel kodunu o bölgedeki satılıp sökülmüş bir üründen teyit etme şansım olmadı. Yoktur demiyorum, mutlaka ki vardır ancak nedir ve ne orandadır bunu bilemiyorum. Cumartesi günü bize teslim edilen 58P635 de yine her zaman yaptığımız gibi hemen televizyonu söktük. Donanımlarını kontrol ettik, panel kodunu aldık. Biz bilerek söküyoruz bunları ve Yurt dışı bulabildiğimiz tüm kaynaklardan paneli kırılıp satılığa çıkarılmış ürünlerin buffer ve Tcon ünitelerini takip ediyoruz kodları karşılaştırabilmek ve teyit edebilmek adına.

Size yine TPV den bir örnek vereyim

Şurada 55PUS8057 nin üretim kodları var, Çin, Yurt içi ve Avrupa serileri
Ekli dosyayı görüntüle 2894

Burada PUS6262 nin Çin Türkiye Amerika serileri var.
Ekli dosyayı görüntüle 2895

Tüm bu modellerde aynı anakart ve işlemci olduğu görülüyor.
Ekli dosyayı görüntüle 2896
Ancak ilginç bir şekilde panelde durumlar değişiyor.
Ekli dosyayı görüntüle 2897

55PUS6262 olan kısmı bilerek işaretledim. Dikkat ederseniz başlangıç kodları aynı fakat hepsinin devamı değişiyor.
İşte bu nedenle sizlere her zaman panel kodları ile ilgili nokta atışı bilgi veremiyoruz. Çünkü normalde Ülkemizde sadece 12 ve 62 uzantıları görmemiz gerekirken ben birçok defa 05 uzantılı satışları da gördüm. Peki hangi uzantı hangi üretimde kime gitti bunu nasıl bilebiliriz? Bilemeyiz :)

Aynı şekilde bir de 12 ve 60 uzantılı üretimlere bakalım.

Ekli dosyayı görüntüle 2898
Yukarıdaki modellerde kullanılan anakart ve işlemci bilgisini de aklımıza yazdık.

Aşağıda bu sefer 12 ve 62 de kullanılan panel kodlarını göreceğiz.
Ekli dosyayı görüntüle 2899

Bu listede gördüğünüz kodların başlangıcı aynı ve uzantıları farklı yani her birisi kesinlikle ayrı bir panel üreticisini ve özelliklerini ifade ediyor.

Size şunu anlatmak istiyorum. Dünyanın her bir köşesi için yapılan üretimler her zaman farklılık gösteriyor. Bu durum Türkiyeye özel bir durum olmasa da bilinen bir gerçek var ki ülkemiz pazarı genelde ucuz ürün cennetidir.

Bizim size, sosyal mecrada alışılagelmişin dışında sürekli olarak dolara dayalı bilgi paylaşmak istememizin ve elimizde kodu yok ise BİLMİYORUZ dememizin nedeni bu. Aradaki farklar hem kayıt altınd akalsın hem de sizler tarafından da bilinsin istiyoruz.

Firmaları da panel bilgisi paylaşmaya zorlamamızın nedeni bu.

Şunu izah etmek gerekir ki bu her zaman art niyetli bir değişiklik değildir. Bölgesel farklılıklar da etkendir çok zaman.

Burada yine TCL e konuyu getirecek olursak, beni uzun zamandır takip eden herkes, panel top 10 listesi yapmaya kalksam 1 numaraya AUO yerleştirdiğimi çok iyi bilirler. Eskiden olsa SHARP derdik şu an benim favori üreticimdir AUO ve hatta Donanımhaber yıllarımdan beri bu AUO konuşmalarını çok yaptık.

CSOT aslında ucuz ve kötü ama iyi gösteriliyor gibi bir sonuç yakaladım yazınızdan (Eğer yanlış anlamadım ise) ancak ben bu görüşe katılmadığımı belirtmek istiyorum. AUO dan sonra kodlarına göre değişmekle birlikte INNOLUX, sonra yine kodlarına göre değişmekle birlikte CSOT diye ilerletebilirim ben mesela listemi.

Yine benim için en önemli kriter arıza oranlarıdır ki servis dostları takip ettiğinizde CSOT ile ilgili çok fazla arıza dönüşü olmadığı bilgisini paylaştıklarını görürsünüz.

Üretim maliyetlerine gelirsek sizi şaşırtıcı bir bilgi paylaşayım.

Dünyada üretim maliyeti en yüksek olan panel üretimi OXİDE panel teknolojisidir. Bu nedenle genelde kimse oxide panel üretmez ancak kim oxide panel üretimi yapıyor biliyor musunuz? PANDA :)

Diğer bütün üreticiler geleneksel Amorf Silikon transistör esaslı üreim yaparken PANDA üreticisi OXIDE panel üretimi yapar ki bu durum bilinen en yüksek tipik kontrast oranını yakalamalarında da büyük etkendir. Hatta panel listemizde 1 numarada olan AUO nun genel tipik kontrrast değeri 4000:1 olmasına rağmen PANDA panelde bu oran 6000:1 şeklindedir.

Peki PANDA aslında en çok kullanılan panellerden birisi olmasına rağmen ''nasıl oluyor da üretim maliyeti en yüksek panel piyasada en ucuza satılan panel olabiliyor?'' sorusunu sormama neden oluyor? Hiç bakmayın bana, ben de henüz bunun sebebini bulamadım.

Sorun şu ki maalesef panda panellerde inanılmaz arıza geri dönüşleri alıyoruz o nedenle uyarıyoruz herkesi.

''CSOT panellerin tercih edilmesinin üretim maliyetinin düşük olmasından dolayı olduğu söyleniyor'' kısmına da katılmıyorum zira TCL ucuz olduğundan dolayı CSOT tercih etmiyor, TCL zaten CSOT nin sahibi aslında :)

Yani LG nin aslında panel üreticisi olmasına rağmen gidip CHOT üreticisinden panel almasının sebebi bazı durumlarda daha ekonomik üretim yapmakistediği için ucuz tedarkçileri tecih etmesiyken bazen de VA tabanlı üretim yapmak istemesi olabiliyor. Bu durumda LG ye biz ucuzcu diyemiyoruz eleştirdiğimiz başka hususlar olsa da.

Rakamların yalan olma olasılığı kesinlikle var ve yıllardır bu konud auyarıcı içerikleri üretiyorum. Vatandaşın şişirilmiş rakamlara aldanmaması için bilerek panel özelliklerini yayınlıyoruz sizlere.

Bakınız dinamik kontrast oranları ile ilgili havalarda uçuyor 300 500 1500 10.000 100.000 1.000.000 vs vs.

Peki siz hiç tipik kontrast oranlarını bizim değişik yazdığımızı gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü bu rakamlar öyle ''Nasıls atespit edilemiyor'' mantığı ile şişirilen rakamlar değil gerçek verilerdir. 1400:1 ise 1400:1 dir, bunu 1401:1 olarak gösteremeyiz.

Mesela tv üreticilerinin ''onun 120hz ise benimki 122hz o zaman'' dediğini duyamazsınız. Neden? Çünkü teknik terminoloji de teknik altyapı da buna izin vermez. Ancak Dinamik kontrast oranı ve fake refresh rate gibi değerler tamamen sallama usulü ekleniyor.

Dikkat ederseniz FRR değerleri 3000hz dolaylarını aşınca tv üreticilerinin tamamı bu konuda yavaşlamaya başladılar.

2017 li yıllarda 200 den 400 e, 400 den 800 e, 800 den 14000 e, 1400 den 2200 e sıçramalar yapabilen(!) bu teknoloji nasıl oluyor da 2023 yılında halen daha 3000hz dolaylarında geziniyor sizce?

Sebebi gayet belli, o bir şov aracıydı, misyonnu tamamladı. ancak bazı rakamsal veriler var ki bu konud ayalan söylemeleri imkansız.

''Şu veriler yalan'' diye iddia edildiğinde mutlaka bu iddianın devamı getirilmelidir yani şu şekilde olmalıdır iddia.

''Bu marka 120 hz diyor fakat ben şu donanımlar ile yaptığım testte bunun yaşan olduğunu ispat ettim buyrun bu da delillerim''


Fakat birisi kalkıp da ''Bunun dinamik oranı 800.000:1 demişler ama yalan'' deyip bıraktığında bunun bir anlamı olmuyor. Çünkü biz burada devreye girer ve ''Doğrusu ne? Ne ile tespit ettin?'' diye sorarız.

DK ve FRR gibi değerlerin yalan, abartılmış , şişirilmiş değerler olduğunu zaten yıllardır biliyoruz, bu yeni keşfedilmiş bir durum değil, sadece bunun öloçümlemesini yapabilecek bir donanım bulamıyoruz. Bu nedenle bu tarz iddiaların içerisi dolu dolu olması lazım.

Aslında konu çok güzel, daha da devam edeceğim ancak malum bugün Gündem Toplantımız var, Geri kalan kısmına vakit bulursam akşam, yoks ayarın devam edeyim :ok
Yine bir manifesto olmuş teşekkürler.

o zaman belirli sınıflandırmalara gidebilir miyiz? Şu özellikler tüketici tarafından teyit edilebilir ama şunlar edilemez inanmak zorundasın.

Devam yazınızı merakla bekliyorum.
 
Üst/amiral gemisi cihazlar yani direk ithal gelenler daha garanti gibi yerli üretimle gelen bazı eksilerin riski azalıyor en azından gibi de anladım yanlışım yoksa.
 
Günaydın: 1990 larda tamir ettiğimiz SONY televizyonlar vardı, bir de çok zenginlerin Yurt Dışından getirttiği Gold seri olarak Suudi Arabistana satılanlar vardı. SONY markasında bile ve 90 larda dahi bu farklılık vardı ve bugün halen ne yazık ki var olmaya devam ediyor. Bütün markaların bütün modellerinin bütün özellikleri anlamında olmasa da bunun var olduğu gerçeğini kimse inkâr edemez.

Bugünün özelinde ise her ne kadar VAR desem de genel donanım tedarik zincirinde durum hep aynı kaynağı işaret ettiği için en azından anakart güç kartı anlamında bu durum ya YOK veya YOK denecek kadar önemsenmeyecek detayları içeriyor.

Örneğin, Avrupa, Amerika, Asya hangi pazar olursa olsun güç kartlarının temeli değişmez ve %99.9 aynıdır (Ülkelere göre şebeke gerilimi değişikliği kaynaklı olanlar nedeniyle %100 demiyorum)

Anakart bazında ''Avrupaya X1, Asyaya X2 Amerikaya X3 işlemci kullanıyorum'' diyebilecekleri bir durum yok ancak ram bellek ve rom bellek kapasitelerinde bu durum bölgelere ve pazara göre değişir.

En tehlikeli ve TV dünyasındaki en önemli etken olanı PANEL faktöründe ise tüm dengeler alt üst olur. Bunu ister LCM isterse CELL olarak düşünün çok ciddi farklılıkları görüyoruz. Burada Philips özelinde örnek verecek olursak ülkemizde bilinen model uzantıları dikkat ederseniz hep 12 ve 62 dir. Herkes 12 leri Yurt dışı, 62 leri Yurt içi montaj olarak biliyor. Bu sadece 12 ve 62 den ibaret değil aslında bunun 73 60 05 T3 F8 F7 üretimleri de var ve her birisi farklı bölgeyi ifade ediyor. Burada ciddi bir ticari varyasyon yanısıra bazı durumlarda ülkelerin yayın teknolojilerine göre zorunlu tercih edilmesi gereken durumlar da mevcut. Benim panel teknolojilerinde NTSC sRGB DCI gibi değerleri paylaşma nedenim bir kısım da bu nedenle oluyor.

TCL özelinde de bu durumun olma olasılığı mutlaka ki vardır ancak benim bunu bizzat tespit etmişliğim yok çünkü Amerikada satılmış olan C728 sınıfı ürünün panel kodunu o bölgedeki satılıp sökülmüş bir üründen teyit etme şansım olmadı. Yoktur demiyorum, mutlaka ki vardır ancak nedir ve ne orandadır bunu bilemiyorum. Cumartesi günü bize teslim edilen 58P635 de yine her zaman yaptığımız gibi hemen televizyonu söktük. Donanımlarını kontrol ettik, panel kodunu aldık. Biz bilerek söküyoruz bunları ve Yurt dışı bulabildiğimiz tüm kaynaklardan paneli kırılıp satılığa çıkarılmış ürünlerin buffer ve Tcon ünitelerini takip ediyoruz kodları karşılaştırabilmek ve teyit edebilmek adına.

Size yine TPV den bir örnek vereyim

Şurada 55PUS8057 nin üretim kodları var, Çin, Yurt içi ve Avrupa serileri
Ekli dosyayı görüntüle 2894

Burada PUS6262 nin Çin Türkiye Amerika serileri var.
Ekli dosyayı görüntüle 2895

Tüm bu modellerde aynı anakart ve işlemci olduğu görülüyor.
Ekli dosyayı görüntüle 2896
Ancak ilginç bir şekilde panelde durumlar değişiyor.
Ekli dosyayı görüntüle 2897

55PUS6262 olan kısmı bilerek işaretledim. Dikkat ederseniz başlangıç kodları aynı fakat hepsinin devamı değişiyor.
İşte bu nedenle sizlere her zaman panel kodları ile ilgili nokta atışı bilgi veremiyoruz. Çünkü normalde Ülkemizde sadece 12 ve 62 uzantıları görmemiz gerekirken ben birçok defa 05 uzantılı satışları da gördüm. Peki hangi uzantı hangi üretimde kime gitti bunu nasıl bilebiliriz? Bilemeyiz :)

Aynı şekilde bir de 12 ve 60 uzantılı üretimlere bakalım.

Ekli dosyayı görüntüle 2898
Yukarıdaki modellerde kullanılan anakart ve işlemci bilgisini de aklımıza yazdık.

Aşağıda bu sefer 12 ve 62 de kullanılan panel kodlarını göreceğiz.
Ekli dosyayı görüntüle 2899

Bu listede gördüğünüz kodların başlangıcı aynı ve uzantıları farklı yani her birisi kesinlikle ayrı bir panel üreticisini ve özelliklerini ifade ediyor.

Size şunu anlatmak istiyorum. Dünyanın her bir köşesi için yapılan üretimler her zaman farklılık gösteriyor. Bu durum Türkiyeye özel bir durum olmasa da bilinen bir gerçek var ki ülkemiz pazarı genelde ucuz ürün cennetidir.

Bizim size, sosyal mecrada alışılagelmişin dışında sürekli olarak dolara dayalı bilgi paylaşmak istememizin ve elimizde kodu yok ise BİLMİYORUZ dememizin nedeni bu. Aradaki farklar hem kayıt altınd akalsın hem de sizler tarafından da bilinsin istiyoruz.

Firmaları da panel bilgisi paylaşmaya zorlamamızın nedeni bu.

Şunu izah etmek gerekir ki bu her zaman art niyetli bir değişiklik değildir. Bölgesel farklılıklar da etkendir çok zaman.

Burada yine TCL e konuyu getirecek olursak, beni uzun zamandır takip eden herkes, panel top 10 listesi yapmaya kalksam 1 numaraya AUO yerleştirdiğimi çok iyi bilirler. Eskiden olsa SHARP derdik şu an benim favori üreticimdir AUO ve hatta Donanımhaber yıllarımdan beri bu AUO konuşmalarını çok yaptık.

CSOT aslında ucuz ve kötü ama iyi gösteriliyor gibi bir sonuç yakaladım yazınızdan (Eğer yanlış anlamadım ise) ancak ben bu görüşe katılmadığımı belirtmek istiyorum. AUO dan sonra kodlarına göre değişmekle birlikte INNOLUX, sonra yine kodlarına göre değişmekle birlikte CSOT diye ilerletebilirim ben mesela listemi.

Yine benim için en önemli kriter arıza oranlarıdır ki servis dostları takip ettiğinizde CSOT ile ilgili çok fazla arıza dönüşü olmadığı bilgisini paylaştıklarını görürsünüz.

Üretim maliyetlerine gelirsek sizi şaşırtıcı bir bilgi paylaşayım.

Dünyada üretim maliyeti en yüksek olan panel üretimi OXİDE panel teknolojisidir. Bu nedenle genelde kimse oxide panel üretmez ancak kim oxide panel üretimi yapıyor biliyor musunuz? PANDA :)

Diğer bütün üreticiler geleneksel Amorf Silikon transistör esaslı üreim yaparken PANDA üreticisi OXIDE panel üretimi yapar ki bu durum bilinen en yüksek tipik kontrast oranını yakalamalarında da büyük etkendir. Hatta panel listemizde 1 numarada olan AUO nun genel tipik kontrrast değeri 4000:1 olmasına rağmen PANDA panelde bu oran 6000:1 şeklindedir.

Peki PANDA aslında en çok kullanılan panellerden birisi olmasına rağmen ''nasıl oluyor da üretim maliyeti en yüksek panel piyasada en ucuza satılan panel olabiliyor?'' sorusunu sormama neden oluyor? Hiç bakmayın bana, ben de henüz bunun sebebini bulamadım.

Sorun şu ki maalesef panda panellerde inanılmaz arıza geri dönüşleri alıyoruz o nedenle uyarıyoruz herkesi.

''CSOT panellerin tercih edilmesinin üretim maliyetinin düşük olmasından dolayı olduğu söyleniyor'' kısmına da katılmıyorum zira TCL ucuz olduğundan dolayı CSOT tercih etmiyor, TCL zaten CSOT nin sahibi aslında :)

Yani LG nin aslında panel üreticisi olmasına rağmen gidip CHOT üreticisinden panel almasının sebebi bazı durumlarda daha ekonomik üretim yapmakistediği için ucuz tedarkçileri tecih etmesiyken bazen de VA tabanlı üretim yapmak istemesi olabiliyor. Bu durumda LG ye biz ucuzcu diyemiyoruz eleştirdiğimiz başka hususlar olsa da.

Rakamların yalan olma olasılığı kesinlikle var ve yıllardır bu konud auyarıcı içerikleri üretiyorum. Vatandaşın şişirilmiş rakamlara aldanmaması için bilerek panel özelliklerini yayınlıyoruz sizlere.

Bakınız dinamik kontrast oranları ile ilgili havalarda uçuyor 300 500 1500 10.000 100.000 1.000.000 vs vs.

Peki siz hiç tipik kontrast oranlarını bizim değişik yazdığımızı gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü bu rakamlar öyle ''Nasıls atespit edilemiyor'' mantığı ile şişirilen rakamlar değil gerçek verilerdir. 1400:1 ise 1400:1 dir, bunu 1401:1 olarak gösteremeyiz.

Mesela tv üreticilerinin ''onun 120hz ise benimki 122hz o zaman'' dediğini duyamazsınız. Neden? Çünkü teknik terminoloji de teknik altyapı da buna izin vermez. Ancak Dinamik kontrast oranı ve fake refresh rate gibi değerler tamamen sallama usulü ekleniyor.

Dikkat ederseniz FRR değerleri 3000hz dolaylarını aşınca tv üreticilerinin tamamı bu konuda yavaşlamaya başladılar.

2017 li yıllarda 200 den 400 e, 400 den 800 e, 800 den 14000 e, 1400 den 2200 e sıçramalar yapabilen(!) bu teknoloji nasıl oluyor da 2023 yılında halen daha 3000hz dolaylarında geziniyor sizce?

Sebebi gayet belli, o bir şov aracıydı, misyonnu tamamladı. ancak bazı rakamsal veriler var ki bu konud ayalan söylemeleri imkansız.

''Şu veriler yalan'' diye iddia edildiğinde mutlaka bu iddianın devamı getirilmelidir yani şu şekilde olmalıdır iddia.

''Bu marka 120 hz diyor fakat ben şu donanımlar ile yaptığım testte bunun yaşan olduğunu ispat ettim buyrun bu da delillerim''


Fakat birisi kalkıp da ''Bunun dinamik oranı 800.000:1 demişler ama yalan'' deyip bıraktığında bunun bir anlamı olmuyor. Çünkü biz burada devreye girer ve ''Doğrusu ne? Ne ile tespit ettin?'' diye sorarız.

DK ve FRR gibi değerlerin yalan, abartılmış , şişirilmiş değerler olduğunu zaten yıllardır biliyoruz, bu yeni keşfedilmiş bir durum değil, sadece bunun öloçümlemesini yapabilecek bir donanım bulamıyoruz. Bu nedenle bu tarz iddiaların içerisi dolu dolu olması lazım.

Aslında konu çok güzel, daha da devam edeceğim ancak malum bugün Gündem Toplantımız var, Geri kalan kısmına vakit bulursam akşam, yoks ayarın devam edeyim :ok
Bekliyoruz Adem bey :)
 
Yine bir manifesto olmuş teşekkürler.

o zaman belirli sınıflandırmalara gidebilir miyiz? Şu özellikler tüketici tarafından teyit edilebilir ama şunlar edilemez inanmak zorundasın.

Devam yazınızı merakla bekliyorum.
Evet bunu listelendirelim, tüketiciler hangi kısmını doğrulayabilir, hangi kısmı ticari reklam rakamları vs.

Ayrıca yazının kalan kısmını da yarın tamamlayabilmem adına sevgili @Yelda Helvacı etiketliyorum yarın bana hatırlatır mutlaka.
 
Aslında bu konu video konusu da olabilir :alala

Acaba buna vakit ayarlayabilir miyiz ona da bakalım çok dava verimli olur sanki o şekilde anlatmak.
Ayrıca hangi rakamsal deger farklarının onemli olduğu hangilerinin geri planda kaldığı ve tüketici tarafindan cok fark yaratmayagi (rakam oyunları) deginirseniz cok bilgilendirici olacagini düşünüyorum.
 
TCL markasını almadan önce çok araştırdığım için TCL özelinde yazayım.
ABD ve Kanada pazarına verdikleri ürünler Roku iken Avrupa pazarına verdikleri Android ve şimdi de Google işletim sistemine sahip televizyonlar.
TC'in ABD'de çok satılan olma durumu 2019 Amazon satışları baz alınarak söylenmiş ve büyük oranda doğru bir bilgi. Ancak burada asıl dikkat edilmesi gereken faktör TCL alan kullanıcıların ne amaçla aldıklarıdır. Gelir seviyesi yüksek ve ürünlerin ucuz olduğu bu pazarda TCL alanların bir çoğu evine ikinci ya da üçüncü televizyon olarak almış kişiler. Bunu da yine Amazon Amerikada'ki kullanıcı yorumlarından okuyabilirsiniz.

Türkiye Pazarı'na ilk girdikleri ürünlerin (55C715) incelemelerine baktığımızda 2020 yılındaki incelemelerin az sayıda Türk'ün yanı sıra bolcana Hindistanlı kişiler tarafından çekildiğini farketmiştim. İşim gereği Çin'de yaşayan ve Çinli olan arkadaşlara sorduğumda TCL'in çok büyük bir marka olduğu ve Çİn'de de çok satılan bir marka olduğunu ancak o modelleri görmediklerini söylemişlerdi.

Hatta çok iyi hatırlarım. TCL Türkiye sayfasında ayaklarının standart dışa yakın pozisyonuna ek olarak küçük televizyon üniteleri için ortadan da bağlanabileceğini belirtiyorlardı. ;ng,l,zce olan sayfada bu şekildeydi. Ancak Türkiyede'ki kasalarda buna imkan veren bağlantı noktaları bulunmuyordu. Bu nedenle bir süre sonra Türkiye sitesinden kaldırmışlardı bu özelliğini.
 
TCL markasını almadan önce çok araştırdığım için TCL özelinde yazayım.
ABD ve Kanada pazarına verdikleri ürünler Roku iken Avrupa pazarına verdikleri Android ve şimdi de Google işletim sistemine sahip televizyonlar.
TC'in ABD'de çok satılan olma durumu 2019 Amazon satışları baz alınarak söylenmiş ve büyük oranda doğru bir bilgi. Ancak burada asıl dikkat edilmesi gereken faktör TCL alan kullanıcıların ne amaçla aldıklarıdır. Gelir seviyesi yüksek ve ürünlerin ucuz olduğu bu pazarda TCL alanların bir çoğu evine ikinci ya da üçüncü televizyon olarak almış kişiler. Bunu da yine Amazon Amerikada'ki kullanıcı yorumlarından okuyabilirsiniz.

Türkiye Pazarı'na ilk girdikleri ürünlerin (55C715) incelemelerine baktığımızda 2020 yılındaki incelemelerin az sayıda Türk'ün yanı sıra bolcana Hindistanlı kişiler tarafından çekildiğini farketmiştim. İşim gereği Çin'de yaşayan ve Çinli olan arkadaşlara sorduğumda TCL'in çok büyük bir marka olduğu ve Çİn'de de çok satılan bir marka olduğunu ancak o modelleri görmediklerini söylemişlerdi.

Hatta çok iyi hatırlarım. TCL Türkiye sayfasında ayaklarının standart dışa yakın pozisyonuna ek olarak küçük televizyon üniteleri için ortadan da bağlanabileceğini belirtiyorlardı. ;ng,l,zce olan sayfada bu şekildeydi. Ancak Türkiyede'ki kasalarda buna imkan veren bağlantı noktaları bulunmuyordu. Bu nedenle bir süre sonra Türkiye sitesinden kaldırmışlardı bu özelliğini.
Amerikada yaşayan arkadaşım da TCL icin Amerikanin vesteli demişti
 
Amerikada yaşayan arkadaşım da TCL icin Amerikanin vesteli demişti
İncelemelere bakmak lazım onun için. Güvenilir kanallardan yapılan incelemeler hangi ürün kaliteli, hangisi değil anlatıyor.

Ben de normalde çok araştırır, ince eler sık dokurum. Bu sefer TCL'de karar kıldım.

Önceden Sharp vs kendi panelini üretiyor derdik, şu an kendi panelini üreten TV sayısı kaç tane kaldı. Gün geçtikçe de azalacak. Samsung TV lere bakıyorum, üst seviyelerde bile her yer plastik. TV sallanıyor. 7 senelik LG TV me bakıyorum, çerçeve kenarsız, arka kasa dahil komple metal, 3 USB, 3 HDMI çıkışı var. Şu bir gerçek ki artık malzeme kalitesi yerlerde ve panel üreticileri belli. Geriye kalıyor yazılım ve marka imajı.
 
Amerikada yaşayan arkadaşım da TCL icin Amerikanin vesteli demişti
Haksız da sayılmaz.
Burada biraz da alım gücüne bakmak gerekiyor.
Örnek olarak Samsung 55Q60B televizyon Türkiye Mediamarkt'ta 22650TL iken Almanya Mediamarkt'ta 649€. Bir asgari ücretli Türk 2 aylığı ile ancak bu televizyonu alabiliyorken, asgari ücret ile çalışan bir Alman ayda 3 tane alabiliyor (Almanya'da asgari ücret yaklaşık 1920€). Bu nedenle bir Alman için 3 yıllık çalışma ömrü yeterli iken bizim için bu süre 10 yıla çıkıyor.
 
TCL Amerika-Kanada'da 1-2 sene öncesine kadar premium bir TV üreticisi değildi. Hatta çoğu modelleri piyasanın açık ara en ucuzuydu.
Şu anda biraz değişti bu durum ve daha kaliteli televizyonlar satmaya başladılar.
 
Videoyu çekip bitirdim, 27 dakikayı geçti yine çenem durmamış, şimdi fazlalık ve gereksiz yerleri kesip biçip videoyu hızlandırıp mümkün olduğunca kısa süreli ve kısa sürede eklemeye çalışacağım :ok
 
TCL Amerika-Kanada'da 1-2 sene öncesine kadar premium bir TV üreticisi değildi. Hatta çoğu modelleri piyasanın açık ara en ucuzuydu.
Şu anda biraz değişti bu durum ve daha kaliteli televizyonlar satmaya başladılar.
Bu doğru. Son 2 senedir, özellikli Samsung'un LCD panel fabrikasını aldıktan sonra üst sınıf ürünler tarafına ağırlık verdiler ve mini led serisi ile bir çok da ödül aldılar. Artık sadece giriş seviyesi değil, üst seviye televizyonlarda da payları artıyor. Tabii ürünlerin teknolojiler hep yeni... her marka için de geçerli.. umarım uzun ömürlü ürünler görürüz. Şu ana kadar C835 tecrübem 1-2 şey dışında beklediğimin çok çok üstünde.
 
Video uzun oldu diye bazı detaylara giremedim. Atladığım yerler ile ilgili ise seve seve sohbete devam ederiz. :ok

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
 
Bu doğru. Son 2 senedir, özellikli Samsung'un LCD panel fabrikasını aldıktan sonra üst sınıf ürünler tarafına ağırlık verdiler ve mini led serisi ile bir çok da ödül aldılar. Artık sadece giriş seviyesi değil, üst seviye televizyonlarda da payları artıyor. Tabii ürünlerin teknolojiler hep yeni... her marka için de geçerli.. umarım uzun ömürlü ürünler görürüz. Şu ana kadar C835 tecrübem 1-2 şey dışında beklediğimin çok çok üstünde.
O 1-2 şey ne acaba ?
 
Video uzun oldu diye bazı detaylara giremedim. Atladığım yerler ile ilgili ise seve seve sohbete devam ederiz. :ok

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
Emeğinize sağlık Adem bey. Çok bilgilendirici bir video olmuş. Tuketicinin manupule edilememesi için videoda da biraz degindiginiz gibi bir nevi şema yapılabilir mi? Tüketici hangi verileri gerçek kabul edebilir hangileri mevcut durumda teyit edilemez. Temel özellikler ele alınarak kisa broşür tarzı. Mesela nits değerleri "peak" adi altinda veriliyor. Kısacası kafa karışıklığı yaşatan rakamsal değerlerin tüketici yonunden değerlendirilmesi. Ama tabiki karma panel en büyük sorun hala
 
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri