Tam inverter klimalarda iç ünite fan motoru da BLDC motordur.
En düşük devrini 20 en yüksek devrini 60watt olarak düşünün. (Örnek ama yakın rakamlar)
Şimdi bu şekilde bakınca ''Oooooo 3 kat fark var'' şeklinde de bakılabilir ancak aylık toplama vurduğunuzda çektiğiniz eziyet ve düşen verim sizi daha fazla zarar ettiriyor.
Gelin şu şekilde örnekleyelim.
Az tüketsin diye fanı düşük tuttunuz. Fan devri düşükse hava akışı da düşüktür. Dış ortam sıcaklık basıncı çok yüksek. dışarıdı 36 40 derece arası, içeriyi 26 istiyorsunuz, kompresör deli gibi frekans basıyor dışarıda, aradaki açığı kapatsın diye, iç ünite ise içeride Honolulu sahilinde martini içiyormuş gibi takılıyor. Siz iç ünite fan devrini düşürünce yavaş sirküle olan havadaki sıcaklık dışarı atılamıyor, dış sıcaklık basıncı baskın geliyor, iç ortam sıcaklığı yükseliyor, bu sefer makas bir türlü kapanmadığı için kompresör ya daha fazla frekans basıyor ya da bir türlü aşağı inemiyor.
Pekiii
Fan motoru en fazla ne tüketir? 60watt
Kompresör frekans düşürmezse ne tüketir? 600watt
Şimdi biz zarar mı ediyoruz yoksa kâr mı?
Çamaşır bulaşık makinelerinde de insanlar bu yanılgıya çok düşüyor ve uzun saatler süren eko prohgramları yerine kısa programları tercihe diyor.
Halbuki eko programlarında sıcaklık düşük tutulur ve süre uzatılır yemek kalıntıları zaman ve suyun etkisi ile çözülür. Oysa ki kısa programlarda zaman yeterli olmadığı için bu sefer sıcaklığı yükseltmek zorunda kalır makine.
Sıcaklık ne ile üretiliyor? Rezistans ile.
Rezistans kaç watt tüketiyor? Saatte 2000.
Sirkülasyon pompası ne tüketiyor? Saatte 80
Sürkülasyon pompasının 4 saat çalışması ile Rezistansın 20 dakika çalışması sonrası tüketim değerleri ne olur?
(2000 Watt x 1/3 saat) / 1000 = 2000/3000 kwh= 0.6667 kWh
(80 Watt x 4 saat) / 1000 = 320/1000 kwh = 0.32 kWh
Yani her zaman için en çok iş yapan, en çok güç tüketen kısmın işini kolaylaştırmalıyız ki verimlilik artsın, tüketim azalsın