
Öncelikle birçok kişi, Netgsm'den habersiz. Netgsm aslında öyle 1-2 yıllık bir şirket değil. Ben Netgsm'i en az 8 yıldır biliyorum. Kendileri 850'li ve coğrafi numaralarla telekomünikasyon hizmeti, santral, sanal santral ve toplu SMS gibi hizmetler veren bir şirket. Yine yıllar önce de GSM sektörüne gireceğini duyurmuş fakat takdir edersiniz ki bu iş öyle kolay değil. Ülkenin genelinde bir altyapı ve yatırım söz konusu. BTK tarafından yıllar önce GSM kısmında lisans almış fakat faaliyete geçmemiş bir şirketti. Netgsm'e mevcut yürüttüğü hizmetlere bakınca sektöründe en öne çıkan isim olduğunu anlamak mümkün. Kendisi Full MVNO denen yurt dışında gördüğümüz fakat Türkiye'de ilk olan bir kategoride. MVNO (mobile virtual network operators) yani Türkçesiyle "mobil sanal ağ operatörü" veya daha çok SMŞH kısaltmasıyla "sanal mobil şebeke hizmeti" lisansı.
Sanal Mobil Şebeke Nedir ?
Turkcell'in sitesinde şu şekilde anlatmış, beğendiğim için yazıyı aynen paylaşıyorum. "Sanal Mobil Operatörlük iş modeli mobil iletişim pazarında oyuncuların bir mobil iletişim operatöründen toptan fiyatla hizmet alıp kendi müşterilerine perakende fiyatlarla mobil iletişim hizmetleri satmasına dayanır."
Netgsm ise kendini şu şekilde tanımlamış:
"Abonelik, numara tahsisi (0510 22X XXXX) ve mobil numara taşıma yapılabilen, destek, alt yapı vb. tüm operatör süreçlerinin Netgsm tarafından yapıldığı, Core şebeke alt yapısı kendimize ait, abone ile iletişimde ise baz istasyonlarının kiralandığı, Türkiye'nin ilk Full MVNO (Sanal Mobil Şebeke Operatörü) hizmeti"
Peki Netgsm'in Bimcell, Pttcell, Teknosacell, Vestelcell gibi markalardan farkı ne ?
Öncelikli olarak Türkiye'deki ilk BTK onaylı Sanal Mobil Şebeke firması Netgsm. Kendisi başlı başına bir "Operatör" olarak lisanslı. Kendi bayi ve üyelik sistemi var, Core altyapısı dediği her ne ise kendine ait fakat baz istasyonu konusunda Turkcell'in baz istasyonlarını kullandığını söylüyor. Baz istasyonu'nun maliyeti düşünüldüğünde mantıklı olan bir sistem. Yakında Ortak ATM'ler gibi ortak baz istasyonları çıkarsa şaşırmamak gerek.
Bimcell, Pttcell, Teknosacell, Vestelcell, GSMobile, Fenercell, Konyasporcell gibi markaların Netgsm'den farkı sadece TT Mobil altyapısını kullanması değil. Bu saydığım markalar gerçek birer operatör değil. Kendileri yine sanal operatör sayılsa da asıl temelinde "marka ortaklığı" yatıyor. Kendilerine ait bir yapılanmaları, bir yatırımları ve çalışmaları yok. Zaten Turk Telekom'lu ve Bimcell'li biri operatör sorgusunda "TT Mobil İletişim Hizmetleri" olarak çıkarken Turkcell'li birisi "Turkcell İletişim Hiz. AŞ", Netgsm'li biri "Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri" ismiyle çıkacaktır. Yani Bimcell'li birisi aslında TT Mobil müşterisi sayılır, fakat Netgsm müşterisi kendi başına bir Netgsm müşterisidir, Turkcell müşterisi değildir.
Bu şekilde bir açıklama yaptıktan sonra Netgsm'i anlatmaya geri dönebiliriz. Geçtiğimiz aylarda bu yıllardır ertelenen sistemi biraz da olsa başlattılar. İlk olarak kurumsal M2M hatlarını açtılar. Daha sonra kurumsal mobil internet hizmeti çıktı. İlk olarak kurumsala yönelmelerini şöyle tahmin ediyorum, mevcut kurumsal abonelerine mobil olarak da hizmet vererek oradan gelen geliri sermaye yapıp bireysel abonelere o şekilde hizmet vermek. Birkaç aydan sonra bireysel olarak da "Data Hattı" hizmetine başladı. Data hattını kısaca, kendi başına bir numarası olan GSM hattı olup, arama ve SMS'e çift yönlü kapalı olup sadece internet bağlantısı sağlayan hatlar olarak tanımlanır. Data hatları yüksek oranla mobil modemlerde (eski Vınn, yeni Superbox, Redbox) ve mobil POS ve yazarkasa cihazları gibi cihazlarda, sıkça kullanılan bir hat.
Netgsm'in şimdilik sadece data hatlarıyla hizmet vermesi ekonomik sorunlardan mı yoksa lisans sorunlarından mı bilemiyorum. Fakat data hattı, numara taşıma ile başka bir operatörde normal hatta çevrilebiliyor. Data hattını telefonunda ikinci hat olarak internet amaçlı kullanan da var. En büyük eksikliği ise Whatsapp için uygun olmayışı. Çünkü bahsettiğim gibi arama ve SMS'e kapalı olduğu için numara doğrulama için Whatsapp'tan gelen SMS gelmiyor. Benzer şekilde hemen hiçbir yere üye olamıyorsunuz bu numarayla. Fakat ileride konuşma ve SMS açılırsa diye alıp bekleten de var, 90 gün sonra başka operatöre taşıyan da. Başlıca sebebi ise ilk defa kullanıma sunulacak olan 0510 22x serisi numara blokları. 0510 220 xx xx, 0510 221 xx xx, 0510 222 xx xx, 0510 223 xx xx numara blokları da Netgsm'e ait. Elbette Netgsm'e sadece yeni hat alarak değil numara taşıma yolu ile de geçilebiliyor fakat şimdilik bireysel aboneler zaten 0510 22x'li numara sahibi olmak isteyen meraklı kesim olduğu için yeni hat olarak almış durumda. Yeni hat tesisinde 90 gün sonra operatör değiştirilebiliyor. Yani 0510'lu bir Vodafone hattınız da olabilir demek.
Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri AŞ bireysel GSM sayfasına linkten ulaşabilirsiniz. https://www.netgsm.com.tr/gsm/bireysel