Next 55 İnç Google Android Smart Televizyon, YE-55GFSG7-4K
Aslında bir başka formda inceleme yazmıştım zamanla bazı düşüncelerim değişti ve hem tv'ye güncelleme geldiği hem de daha derli toplu içerik olsun bir de Adem Bey'in oluğu foruma içerik eklemek için yeniden yazıyorum. Her zaman tavsiye alıp kaçacak değiliz.
Aslında bir başka formda inceleme yazmıştım zamanla bazı düşüncelerim değişti ve hem tv'ye güncelleme geldiği hem de daha derli toplu içerik olsun bir de Adem Bey'in oluğu foruma içerik eklemek için yeniden yazıyorum. Her zaman tavsiye alıp kaçacak değiliz.
Bu bir android tv, google tv değil firma öyle bir yazmış ki Google Android TV diye ilk bakışta google tv imiş gibi algılanıyor, android menüsünü google tv ye göre ben daha çok beğendiğim için bence bu şekilde oluğu daha iyi.
** Bütün inceleme tamamen subjektiftir.
Tv lisanslı (L1) android, netflix sertifikalı. google play ve google assistant sorunsuz çalışıyor. Tv de 2gb ram 8gb rom (kullanıcıya kalan 4-5gb) var.
Chromecast var ve düzgün çalışıyor ama miracast yok veya ben beceremedim.
Ayrıca wifi ve LAN üzerinden uyandırma (WoW, WoL) var (Kullanmıyorsanız kapatın bekleme modunda daha fazla enerji tüketir.). HDMI CEC ve ARC mevcut.
KTC üretimi.
Kumanda: 10 üzerinden 7
Ktc nin kumandası, YDX-159 model numaralı kumanda.
+ Yönleri;
Kumanda benim için çok önemli tam alıcıyı 12den vurmayınca almayan kumandalardan nefret ederim. Kumanda dediğin hangi yöne tutarsan tut çalışmalı.
İşte bu kumanda da aynen o şekilde hangi yöne tuttuğunuzun farkı yok her yerden alıyor. Sesli komut var ve çok güzel çalışıyor.
Üzerindeki tuşlar güzel düşünülmüş kanal izlerken hızlı bir şekilde tek tuşla altyazı, ses değiştirebiliyorsunuz mesela. USB tuşu bile var.
- Yönleri
Elinize ilk aldığınızda muadil bir kumandayı tutuyormuş hissi veriyor öyle çok kaliteliymiş gibi bir ağırlığı ve plastiği yok.
Tuşları çok sesli çalışıyor (mouse tıklaması gibi) özellikle gece bir şeyler yazıyorsanız diğer odadan duyuluyor..
Kumanda tuşları çok düz beelirli bir yüksekliği yok, gece elinize aldığınızda hangi tuşa dokunduğunuzu hissedemiyorsunuz. D-PAD tuşu bile çok düz ve dışa doğru çıkıntısı yok denecek kadar az.
(Kumanda mekanizması tıpkı araç kumandası gibi düz)

Görüntü Kalitesi: 10 üzerinden 8
Bu bir IPS panel bende IPS severim inceleme buna göre olacak.
IPS panellerde siyah seviyesi VA'ya göre daha düşük olur ama bunda bir tık daha düşük. Biraz daha iyi olmasını beklerdim. Resim ayarlarından zevkinize göre ayarlamasını yaparsanız görüntü gerçekten güzel oluyor. Ama ayar yapmak gerçekten çok zor oldu. LG televizyonda 5-10 dakikada yapardım ama bunda bir ayar yapıyorsun öteki kanalda renkler patlıyor düzeltiyorsun başka kanalda kontrast fazla geliyor vs. vs. derken sonunda ayarladım.
Canlı kanaldaki renk ayarları ile android sayfasındaki renk ayarları birbirinden farklı (Her girişin renk ayarı farklı) canlı kanallardaki ayarlarla youtube izlerseniz sulu boya resim izliyormuş gibi oluyor. İkisinde ayarlar farklı yapılmalı. bende birinde kontrast 64 iken diğerinde 34. Ayarlarını yapınca fiyatının üzerinde kalitede diyebilirim.
Hızlı geçişlerde vs. bazen fps düşüyormuş hissi oluyordu (Resim ayarlarından MSJ'yi yüksek olarak ayarlayınca daha iyi oldu, neredeyse kalmadı)
LG tv ile yan yana koyup (orta düzey bir LG televizyon) youtube 4k hdr video açtım, bunda detaylarda kaybolma var. Ama iyi bir tv ile yanyana koymazsanız belli olmaz.
Merak ettiğim bir noktada ekranın yansıması bunu şuan test edemiyorum tv'yi aldık kış girdi, artık yaza kadar bekleyeceğiz. LG çok parlama yapıyordu öğle vakti izlenmiyordu neredeyse, tam pencere karşısı olduğundan.
TV 300nit parlaklıkta ama bana daha fazla gibi geldi (55inç oluğundan olabilir), bu tamamen subjektif bir değerlendirme bir şeyle ölçmedim. Önceki tvlerde 300nitti ama bu daha parlak gibi yaz gelince belli olur artık.
Bir miktar IPS Glow var (ışık sızması değil).
Uydu alıcısı/Canlı kanallar: 10 üzerinden 7
Uydu alıcısı güzel sinyal derdi olmadı D-Smart modül kullanıyorum ve D-Smart kanal listesini 5 dakikada tarandı. Kanal geçişleri 2-3 sn ortalama HD şifreli kanaldan (T.shift açık) --> hd şifreli kanala. Kullandığım LGden daha hızlı. Kanal listesi de çok hızlı geliyor. bu da çok güzel. Kanallarda görüntü kalitesini de beğendim.
T.Shift, Program Kaydetme ve Hatırlatma var, biraz kullanışsız ama var. Ben alırken TShift olduğunu bilmiyordum benim için sürpriz oldu. Tshift'i LG nin NatCast işletim sistemli tvlerinden alışkanlık edindi evdeki herkes, Hatta tshift yok diye LG nin bir TVsini de iade etmiştim.
(2020ye kadar olan LG tv lerde standart olarak vardı sonra LG'de kaldırmış, LG'yi iade edince samsung aldım gelmeden iptal ettim, sony aldım kırık geldi sonra philips aldım 1 hafta servis gelmeyince onuda iade ettim, bunlardan fayda yok deyip axen aldım iade almamak için (teknosa ve sunny) (tv kusurlu idi) 40 takla attılar ama THHye başvurunca onuda iade ettim daha sonra rus formlarından LGde tshift'i aktif etmeyi öğrenince tekrar LG alıp tshift'i aktif etmiş ve kullanıyordum.) Büyük ekran bir tv olsun arada film vs. izlerim diye aldım açıkçası ihtiyacım da yoktu.
Kanal listesini servis menüsünden usb'ye kaydedebiliyorsunuz fakat düzenlenmiyor. MTKnın şifrteli kanal listesi. (En azından kaydetme var).
Ebeveyn Denetimi var bu sayede istediğiniz kanalı veya girişi şifreleyebiliyorsunuz.
Kanalları (TKGS kapalı ve bir hizmet sağlayıcı (dsmart digtürk gibi) seçilmediyse) istediğiniz gibi düzenleyebiliyorunuz. Kanal ismini, sırasını, numarasını veya kanal silme, atlama her şey var. Bu çok güzel, philipsteki gibi favoriye ekle vs derdi yok.
Eksi yönleri
- Kumandadan 3 tuşuna basarsanız ekranda sadece 3 yazıyor. Başka tvlerde 3 de hangi kanal varsa kanal ismi de yazıyor bu çok basit olmuş.
-HBBTV yok, olmadığı daha iyi olmuş gereksiz bir şey benim için.
- EPG Bilgigleri menüsü (info) çok düzensiz, aktif program üstte sonraki program ortada olmamış, üstelik programın durumunu gösteren bir bar çubuk olsa programın neresindeyiz hemen anlaşılırdı. Bu kötü.
-EPG bilgileri çoğu durumda zamana göre senkron olmuyor. DSMART sağlayıcı olarak tarattığımda EPG bütün kanallarda geride kalıyordu,(proram ilerliyor, zaman geçiyor ama ekranda hep aynı EPG görünüyor) Tekrar sıfırlayıp manuel kurulum yaptım şimi yine sıkıntı var ama eskisi kadar değil. Bazı kanallarda geride kalıyor bu can sıkıcı bir durum.
* Bir yazılımcı şu dediklerimi 1 saatte makyajlar düzenler, bir el atılsa çok güzel olur aslında bütün özellikler tvde mevcut halbuki.
SES: 10 üzerinden 8
8x2watt ses olduğu yazıyor ürün özelliklerinde, her zaman 10x2 watt'lık tv kullanmıştım bunu alırken olmadı 2+1i bağlarım diye düşünüyordum ama şaşırttı gayet tatminkar ses şiddeti var. Baslar biraz daha tok olsa iyi olurmuş. Baslar tizler ses sistemindeki gibi değil tabikî ama buda bir tv sonuçta. TV'ye göre sesi iyi.
Ses ayarlarından bas, tiz, eko, surround, gecikme ayarları yapılabiliyor ve "Otomatik ses düzeyi denetimi" var programda ani sesleri ve her kanaldaki sesi sabit tutuyor. Bu zamana kadar kullandığım en etkili ses düzey denetimi bu tvde oldu. gerçekten belli ediyor. Bu şaşırdığım bir nokta.
(Bu kısım önceki inceleme, güncelleme ile durum değişti dataylı yazdım)
Ses ile ilgili bir diğer hususta ses seviyesi göstergesi. android 4den kalma bir ses göstergesi ve tvnin tam alt orta kısmına konumlanmış. genelde altyazılı içerik izlerim sesi de çok kullanırım her zaman alt yazının üzerine geliyor ve çok çirkin. Yine yazılım.. 5 dakikalık iş kaynak kodlardan onu ekranın sağına dikey olarak almak ve şeklini değiştirmek. Üstelik sesin kaçta olduğu yazmıyor sadece çubuk çıkıyor ....
.... derken 1 mart itibarı ile güncelleme geldi.
Güncelleme geleceğine dair en ufak bir düşüncem de yoktu çünkü bu tür cihazlar Çin'de ürettirilir piyasaya sürülür sonrası ile kimse ilgilenmez. Gece TV'yi açtım güncelleme tamamlandı yazdı, dedim tv bozuldu. Bir LG SONY olsa sürekli güncelleme alıyor ama buna güncelleme geleceğine dair düşüncem olmadığı için bozuldu zannettim, TV'nin açılması uzayınca acaba güncelleme olabilir mi dedim, eğer güncelleme ise bari şu ses seviye simgesi değişse keşke dedim, açıldı ve ses seviyesi simgesi değişmiş.

** Güncelleme ile ilgili önemsiz sayılabilecek bir de sıkıntı da oldu. sistem seslerini devre dışı bıraktığınızda devre dışı kalıyor ama tekrar ses ayarı bölümünü açınca sistem sesleri açık görünüyor (kapatsan da açsan da açık görünüyor.)
** Güncelleme ile depolama bölümüne önbellek temizleme gelmiş ama çalışmıyor gibi bu da benim için çok önemli değil.
Bekleme ışığı: 10 üzerinden 1
Böyle bir başlık olmaz ama beni rahatsız ettiği için yazma gereği duydum. Bekleme ışığı mavi, sorun geceleri tam karşıdan bakarsanız gözünüzü delecek gibi şiddetli, ucuz tvlerde hep böyle bir tane led koyup geçiyorlar sanırım, Next yazısının altındaki dikdörtgene benzer bir şey var onu biraz bantla ileri çekip ledin önüne beyaz A4 kağıdından kesip koydum şimdi iyi oldu. Soft bir şekilde yanıyor.
Son düzenleme: