@Puzik hocam da yurtdışında yaşıyor, ben de yurtdışında yaşıyorum. Taşının veya taşınmayın demiyorum. Yalnız o yurtdışına gidenlerin azımsanamayacak bir kısmının geri döndüğünü unutmayın. Zor olup olmadığını en iyi yurtdışında yaşayanlar söyleyebilir.
Ne kadar video izlerseniz izleyin, bir ülkede yaşamadan orayı anlamak çok zor öncelikle. Dilini biliyorsunuz diyelim, hadi kültürüne de aşinasınız diyelim.
İlk gün indiniz uçakla, ev işini falan da hallettiğinizi varsayalım. Eve gittiniz, hadi çaydanlığı geçtim de bir kettle veya tencere alıp su kaynatalım da çay içelim dediniz. Nereden alınır bunlar? Elbette bir süpermarkette vardır değil mi. Yok işte. Bunlara alışmak uzun sürer.
Çok basit bir örnek, belki alakasız bile ama alışveriş yaptınız diyelim, 18 birim tuttu. Siz kasiyere 23 birim para verip para üstü olarak 5 beklersiniz. Onun kafası ona basmaz. Kültür ve alışkanlıklar farklı çünkü.
Banka hesabı açmak istersiniz, 1 hafta bekletirler sizi. Genel Sağlık Sigortası kartı almak istersiniz, yine bekletirler. 50 farklı doküman isterler, onları da beğenmezler. Onları hallettiniz, dediniz ki "tamam ya, nasıl olsa bu işin sonu çok güzel olacak." Elektrik kesilir, 3 gün gelmez. Türkiye'de olsa elektrik idaresini yakarlar, yaşadığınız yerde kimse ağzını dahi açmaz. E-Devlet'i ve Türkiye'deki belediyeciliği özlersiniz.
Çevrenizde tanıdığınız kimse yok, arkadaş çevresi oluşturmak için uğraşacaksınız. Sonra fark edeceksiniz ki Türkiye'de selam vermeyeceğiniz tarzdaki insanlar gittiğiniz ülkede de var.
Ucuz ya, gider garantisi bitmiş bir araç alırsınız. Neredeyse bir araba parası da bakımına, tamirine verirsiniz.
Maddi durum kısmı görecelidir tabi, gayet tabi alım gücünüz bir tık artar. Ama kira, sigorta, vergi bilmemne derken bir bakmışsınız yine sizin hesap kafa kafaya geliyor. Benim yaşadığım yere yeni göç edenler bu aralar 2+1 dairelerde 8-9 kişi kalıyor, kiralar çok yükseldiği için.
Diyeceksiniz ki "madem öyle kardeş o zaman sen de geri dön", ben buraya 18 yaşında tek başıma geldim. Üniversite diplomam bu ülkeden, mecburen alıştım burada yaşamaya, zor kısmını bitirdim. Yukarıda yazdıklarımın hepsini yaşadım, pişman da değilim.
Söylemek istediğim şey şu: "Türkiye'den gideyim de neresi olursa olsun" mantalitesiyle giderseniz mutlu olmayabilirsiniz. İyice ölçün biçin bence, öyle karar verin.
Kesinlikle katılıyorum.