Abi bu bana hem dış üniteye hemde iç üniteye vakum yapıp yeniden gaz bastığımızda neden sorun oluyor bana açıklar mısın dedi açıklayamadım
Sor ona. Arabasının motor yağına 2 yemek kaşığı su koysun. O suyu o motor yağından ayırabilir mi? Ayıklayabilir mi? Su ile harmanlanmış motor yağından arabasına artık hayır gelir mi ve o motoru gönül rahatlığı ile kullanmaya devam edebilir mi? Su girmemiş halinde 10 yıl sorunsu zkullanabileceği motoru bu hali ile kaç sene kullanabilir?
Şimdiii ''4 litre motor yağına 2 yemek kaşığı su ne yapabilir ki?'' diyeniniz var mı içinizde?
@orcun söyle bana. 4 litre motor yağına altı üstü iki yemek kaşığı su yahu, ne olabilir ki en fazla?
Motor yağı, genellikle hidrokarbon moleküllerinden oluşur ve motorun parçalarının birbirine sürtünme katsayısını düşürür, sıcaklık toleransı sağlar ve motor korumasını sağlar vs. Su ise polar bir molekül olduğu için yağ ile karışmaz ancak maalesef yağın viskozitesini değiştirir. Bu da yine maalesef köpük oluşumu, ısı iletiminde kararsızlık, sürtünme yoğunluğunun artması ve erken yıpranma gibi istenmeyen sonuçlara neden olur.
Yani 4 litre motor yağına 2 kaşık su koymanız ne ise. Tesisat içerisindeki nemi orada bırakıp soğutucu akışkanın ve dolayısı ile kompresörün içerisindeki yağın içerisine karışmasını sağladığınızda ortaya çıkacak sonuç o olur.
Haaaaa bin kere yazdım, bir kere daha yazayım. iki kaşık su koyduğunuz arabanız belki çatlamaz, patlamaz, 3 gün sonra motoru elinize almazsınız ancak arabada kesinlikle bunun yan etkilerini görürsünüz. İşte klimanıza vakum yapılmadığında veya yeterli vakum yapılmadığında da sonuç aynıdır. Klimanız çatlamaz, patlamaz, ancak verim düşüşü, yüksek tüketim ve erken yıpranma olarak negatif sonuçlarını mutlaka siz çekeceksiniz.
İşte bu nedenle 40 saniyede veya 1 dakikada havayı atmanız ile, özgül ağırlığı eşit olmayan nemi atmanız arasındaki ZAMAN farkı tolere edilemez.
Özgül ağırlıklarının eşitsizliği nedeniyle borudan erken tahliye edileni havadır ve tekrar yazıyorum o havayı içeriden atmanız 1-2 dakika sürer ancak içerideki nemi, buharlaşmayı o süreye ASLA sığdıramazsınız.
Şimdi oturup suyun kaynama noktasından başlayıp basınç dengeleme ve etkileşimlerine varana kadar da burada yazacak değilim. Klimacılık yapan bir zahmet okusun öğrensin onları da biz anlatmayalım ama ipucu istiyorlarsa Atmosferi Hava ile Kuru hava arasındaki farkı öğrenmekle işe başlayabilirler.
Sonra gerçek bir iklimlendirmeci olmak istiyorlarsa Atmosferik havanın özgül nemi ile bağıl neminin tanımlanması ve hesaplanması. Atmosferik havanın çiy noktası sıcaklığının hesaplanması. Atmosferik havanın adyabatik doyma sıcaklığı ile yaş termometre sıcaklığı arasındaki ilişkinin kurulması. Atmosferik havanın özeliklerinin belirlenmesi için Psikrometrik diyagramdan yararlanılması gibi derslere de çalışabilirler.
Haaa bu arada yıllarca her mecrada belirttiğim üzere
BEN KLİMACI DEĞİLİM.