Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Akım koruyucu priz hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan zzzzz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

zzzzz

Meraklı
Yeni Üye
Marka Model Bilgisi
Akım koruyucu priz
Merhabalar.Akım koruyucu prizlerle ilgili uzun zamandır aklıma takılan sorular var.Akım koruyucu prizler voltaj değişikliği anında nasıl bir tepki veriyor?Kimisi belirli bir voltaj aralığından sonra akımı kestiğini söylüyor,kimisi de voltajı düzenlediğini söylüyor.Bu konu hakkında bilgisi olanlar akım koruyucu prizlerin çalışma mantığından bahsedebilirler mi?

Teknik Soru Akım koruyucu priz hakkında

Merhabalar.Akım koruyucu prizlerle ilgili uzun zamandır aklıma takılan sorular var.Akım koruyucu prizler voltaj değişikliği anında nasıl bir tepki veriyor?Kimisi belirli bir voltaj aralığından sonra akımı kestiğini söylüyor,kimisi de voltajı düzenlediğini söylüyor.Bu konu hakkında bilgisi olanlar akım koruyucu prizlerin çalışma mantığından bahsedebilirler mi?
Bahsi geçen prizin içerisinde ne kullanıldığına göre bu soruların cevabı değişiyor.
Benim Akım Koruma Prizleri ile ilgili GERÇEKLER diye yayınladığım ilk videoda normal bildiğimiz bir priz içerisine basit bir VDR takıp insanlara AKIM koruma diye sattılar fakat temelde aslında bu bir GERİLİM koruma priziydi. Üzerinden 10 amper de geçse geçişe izin verecek olan bir VDR nin 3...
Bahsi geçen prizin içerisinde ne kullanıldığına göre bu soruların cevabı değişiyor.
Benim Akım Koruma Prizleri ile ilgili GERÇEKLER diye yayınladığım ilk videoda normal bildiğimiz bir priz içerisine basit bir VDR takıp insanlara AKIM koruma diye sattılar fakat temelde aslında bu bir GERİLİM koruma priziydi. Üzerinden 10 amper de geçse geçişe izin verecek olan bir VDR nin 3 amper bir ürünü koruma şansı nedir?

Yıllarca mücadele ettik, çok yayınlar yapıp yazılar yazdık ve nihayetinde firmalar artık bir VDR ile bu işin çözülemeyeceğini vatandaşın öğrenmesini takiben bu sefer AKIM için de unsurlar yerleştirildi.

Yakın zamanda bunlara çok daha iyi alternatif olan donanımların akıllı teknolojiler ile hayatımızda yer edineceği aşikâr.

Bununla ilgili önümüzdeki hafta sizler adına bir firma ziyareti de gerçekleştireceğiz.

Çözüm
Adem bey merhaba.Öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.Şimdi bende 2 adet akım koruma prizi var televizyona takılı.Bendeki ürün prize takıldığında şebekede o an kaç volt olduğunu ayrıca hangi volt aralığında çalışacağını ve elektrik kesintisinde elektriği cihaza ne zaman vereceğini ayarlamama izin veriyor.Örneğin ben 210 volt ile 240 volt olarak aralığında ayarladım.Şebeke voltajı 210 volttan daha aşağıya düşerse ya da 240 voltun üzerine çıkarsa elektriği anında kesiyor ayrıca elektrik kesintisinden sonra elektrik tekrar geldiğinde elektriği 2 dakika sonra cihaza veriyor.Yani cihaz benim istediğim gibi çalışıyor.

Peki Adem bey sizin bu dediğiniz akım korumalı prizler kaç volt aralığında çalışıyor belli mi?Yani şebeke voltajı kaç volta düştüğünde ya da kaç volta çıktığında elektriği cihaza zarar vermeden kesiyor?

Adem bey merhaba.Öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.Şimdi bende 2 adet akım koruma prizi var televizyona takılı.Bendeki ürün prize takıldığında şebekede o an kaç volt olduğunu ayrıca hangi volt aralığında çalışacağını ve elektrik kesintisinde elektriği cihaza ne zaman vereceğini ayarlamama izin veriyor.Örneğin ben 210 volt ile 240 volt olarak aralığında ayarladım.Şebeke voltajı 210 volttan daha aşağıya düşerse ya da 240 voltun üzerine çıkarsa elektriği anında kesiyor ayrıca elektrik kesintisinden sonra elektrik tekrar geldiğinde elektriği 2 dakika sonra cihaza veriyor.Yani cihaz benim istediğim gibi çalışıyor.

Peki Adem bey sizin bu dediğiniz akım korumalı prizler kaç volt aralığında çalışıyor belli mi?Yani şebeke voltajı kaç volta düştüğünde ya da kaç volta çıktığında elektriği cihaza zarar vermeden kesiyor?
Hocam senin priz çok güzelmiş link verebilir misiniz? İnceleyelim.

@Adem Helvacı rica etsem akım korumalı prizlerle ilgili bir video çekebilir misin?Farklı marka prizler en düşük ve en yüksek hangi voltajda akım vermeyi kesiyor ile ilgili bir video bulamadım ben.

@Adem Helvacı rica etsem akım korumalı prizlerle ilgili bir video çekebilir misin?Farklı marka prizler en düşük ve en yüksek hangi voltajda akım vermeyi kesiyor ile ilgili bir video bulamadım ben.
Hocam Akım ve Gerilim farklı şeyler. Akım korumayı evdeki sigortalarda yapıyor zaten. Ama gerilim için evlerimizde koruma yok.
Genellikle bizde satılan prizlerin tamamına yakınında VDR olduğu için sadece Gerilim yükselmesine karşı korur, Gerilim düşüklüğüne karşı korumaz. Oda VDR nin üzerinde yazan değerde korur sadece. Bunun içinde ayrı elemanlar ve devreler olması lazım.
Online UPS diyorlar genelde ama. Onu da bir kez alıp kurtulamıyorsun. İleride Akü masrafı pahalı. Sürekli Elektriğin devrede olması gereken Profesyonel bir iş yapmıyorsan gereksiz bence.
Ayrıca şebekedeki gürültüye karşıda koruma yapan devreler var. EMI/RFI gürültü önleyici diye geçiyor bunlar. Birde Joule değerinin yüksek olması önemli Darbe anında Daha uzun süreli koruma sağlar. Topraklama da çok önemli. Bazı prizlerde Topraklamanın çalışıp çalışmadığını da üzerindeki led göstergeden anlayabiliyorsun. Ayrıca yıldırım gibi elektrik darbeleri için prizin dayanacağı tepe değeri de önemli. Birde bu bilgileri Sallama yazıp geçen değilde Gerçekten ölçebilen deney yapabilen bir markadan da almak önemli. Alacağın prizde bunlara da dikkat edersen iyi olur.

Tabi Adem hocam daha iyi bilir. Kendisi bu işin içinde sürekli elinden cihazlar geçiyor.
@Adem Helvacı

Son düzenleme:
Şu an bir akım koruma özellikli akıllı wifi priz söktüm onu kurcalıyorum.

Yakın zamanda bu prizlerden herkesin alması için baskı yapayım mı yapmayayım mı bu incelemelerimin sonunda karar vereceğim.

Şu an bir akım koruma özellikli akıllı wifi priz söktüm onu kurcalıyorum.

Yakın zamanda bu prizlerden herkesin alması için baskı yapayım mı yapmayayım mı bu incelemelerimin sonunda karar vereceğim.
Adem hocam güzel detaylı bir inceleme bekliyoruz sizden koruma devrelerine de ayrı ayrı değinirseniz. Piyasada inceledim diyen cihazın kapağını açmayan incelemelerden farklı :)
Siz gerekli görürseniz almak şart olur tabi. Adem hocam birde hangi marka incelediğiniz ürün?

Adem hocam güzel detaylı bir inceleme bekliyoruz sizden koruma devrelerine de ayrı ayrı değinirseniz. Piyasada inceledim diyen cihazın kapağını açmayan incelemelerden farklı :)
Siz gerekli görürseniz almak şart olur tabi. Adem hocam birde hangi marka incelediğiniz ürün?
Şımart Teknoloji abi.

Daha şimdiden kafama takılan eksikler var, firmaya bunları bildireceğim fakat eksikler yazılımsal.
Yani ''Şöyle olsa daha etkili olur'' anlamında.

Şımart wifi akıllı priz 2.jpegŞımart wifi akıllı priz 3.jpegŞımart wifi akıllı priz.jpeg

Şımart Teknoloji abi.

Daha şimdiden kafama takılan eksikler var, firmaya bunları bildireceğim fakat eksikler yazılımsal.
Yani ''Şöyle olsa daha etkili olur'' anlamında.

Ekli dosyayı görüntüle 4661Ekli dosyayı görüntüle 4662Ekli dosyayı görüntüle 4663
Hocam PCB çift taraflı mı? Yongası resimden okunmuyor. Birde bir Röle olması gerekmiyor mu açma kapama için? Hocam o mavi kartta ESP8266 türevi chip mi var? Wifi antende bu PCB ye gömülü herhalde.

Son düzenleme:
Hocam Akım ve Gerilim farklı şeyler. Akım korumayı evdeki sigortalarda yapıyor zaten. Ama gerilim için evlerimizde koruma yok.
Genellikle bizde satılan prizlerin tamamına yakınında VDR olduğu için sadece Gerilim yükselmesine karşı korur, Gerilim düşüklüğüne karşı korumaz. Oda VDR nin üzerinde yazan değerde korur sadece. Bunun içinde ayrı elemanlar ve devreler olması lazım.
Online UPS diyorlar genelde ama. Onu da bir kez alıp kurtulamıyorsun. İleride Akü masrafı pahalı. Sürekli Elektriğin devrede olması gereken Profesyonel bir iş yapmıyorsan gereksiz bence.
Ayrıca şebekedeki gürültüye karşıda koruma yapan devreler var. EMI/RFI gürültü önleyici diye geçiyor bunlar. Birde Joule değerinin yüksek olması önemli Darbe anında Daha uzun süreli koruma sağlar. Topraklama da çok önemli. Bazı prizlerde Topraklamanın çalışıp çalışmadığını da üzerindeki led göstergeden anlayabiliyorsun. Ayrıca yıldırım gibi elektrik darbeleri için prizin dayanacağı tepe değeri de önemli. Birde bu bilgileri Sallama yazıp geçen değilde Gerçekten ölçebilen deney yapabilen bir markadan da almak önemli. Alacağın prizde bunlara da dikkat edersen iyi olur.

Tabi Adem hocam daha iyi bilir. Kendisi bu işin içinde sürekli elinden cihazlar geçiyor.
@Adem Helvacı
Yani aslında voltaj düşüklüğüne karşı da koruması gerekmez mi?Sonuçta elektrikli cihazlar yüksek voltajda zarar gördüğü gibi düşük voltajlarda da zarar görebilir.

Hocam PCB çift taraflı mı? Yongası resimden okunmuyor. Birde bir Röle olması gerekmiyor mu açma kapama için? Hocam o mavi kartta ESP8266 türevi chip mi var? Wifi antende bu PCB ye gömülü herhalde.
Evet çift taraflı pertinax, roleyi diğer tarafta tam da faz nötr pinlerinin arasındaki boşluğa yerleştirmişler.
Yonga için ışığın her halini kullandım ancak net olarak chip kodunu alamadım. Birkaç makro çekim foto aldım, bir şekilde oradan öğreneceğim :ok

@Adem Helvacı bizim apartmanda 2 hafta önce yerin altındaki kablo zarar görmüş.Elektrikler uzun süre gitti.Sonra geldiğinde benim üzerinde voltaj yazan akım korumalı prizinden voltajı takip ettiğimde 230 olan volt değeri hızlı bir şekilde 175'e düştü.Priz kendini kapattığından daha düştü mü bilemiyorum.Ben hemen sigortayı kapattım ancak birkaç kişinin cihazlarının bozulduğunu öğrendim.Yani diyeceğim şu ki akım korumalı prizlerin sadece yüksek voltaja karşı değil düşük voltaja karşı da koruması gerekli.O yüzden sizden bir video olarak test bekliyoruz:) Bakalım bu prizler düşük voltaja karşı da koruyor mu?Ona göre tavsiye edeceğiniz bir akım korumalı prizden evdeki bütün cihazlara almayı düşünüyorum.

@Adem Helvacı bizim apartmanda 2 hafta önce yerin altındaki kablo zarar görmüş.Elektrikler uzun süre gitti.Sonra geldiğinde benim üzerinde voltaj yazan akım korumalı prizinden voltajı takip ettiğimde 230 olan volt değeri hızlı bir şekilde 175'e düştü.Priz kendini kapattığından daha düştü mü bilemiyorum.Ben hemen sigortayı kapattım ancak birkaç kişinin cihazlarının bozulduğunu öğrendim.Yani diyeceğim şu ki akım korumalı prizlerin sadece yüksek voltaja karşı değil düşük voltaja karşı da koruması gerekli.O yüzden sizden bir video olarak test bekliyoruz:) Bakalım bu prizler düşük voltaja karşı da koruyor mu?Ona göre tavsiye edeceğiniz bir akım korumalı prizden evdeki bütün cihazlara almayı düşünüyorum.
Hocam bahsettiğin ürün bu sanırsam. Hocam firmanın ne kadar dandik olduğunun kanıtı Ürünün kutusuna bile regülatörlü priz yazmışlar. Bu ebatta böyle bir cihaz yok hocam. Bu üründe regülatör özelliği yok hocam.

Marka olarak da Cata markası piyasada en dandik bilinen markalardan bilgin olsun. Zaten düzgün bir firma olsa Olmayan özelliği ürünün kutusuna bastırıp yazıp koyamaz. Bu bile suç aslında.

Sen anlayacağın bu prize çok güvenme. Ürünün adı bile yalansa Üzerinde yazan değerlerde yalan olabilir Dikkatli ol.

Adem hocam daha iyi bilir tabi. Ona da bir sor.
@Adem Helvacı

Ekli dosyalar

• images (4).jpeg
    images (4).jpeg
    20.9 KB · Görüntüleme: 7
Akım (gerilim) koruma prizlerinin düşük voltaja karşı koruma özelliği olmaz.

Şunun gibi düşünün, apartman kapısına güvenlik görevlisi koydunuz ve ona ''55 Yaş üstünü içeri alma'' dediniz.
Güvenlik görevlisi bilinç altı sisteminin etkisi ile direkt olarak hep 30 yaş üstü fiziksel yapıdaki bireylere odaklanıyor ve altını tehlike olarak kabul etmiyor zira kendisine verilen değer 55 yaş. Saçma gibi gelebilir bu örnek ancak temel işleyişi gayet net anlatır. Tepe gerilimi 277V AC olarak belirlenmiş olan metal oksit varistör sitemsel olarak hep buna odaklanır yani oraya 165V AC de gelse o umursamaz.

Ayrıca regülatör özellikli priz vs de ütopik bir söylem. Bir defa bu ürnlerin regüle edebilmeleri için kontrol altında tutabilecek donanımları devreye sokabilmeleri gerekir ki bu da öyle iki basit komponent ile olacak iş değil. Haaa teknik terminolojide bu söylemlerini haklı çıkartacak argümanlar bulurlar fakat temelde regülatör olmayan bir unsurun regülatörmüş gibi davranması ile gerçekten regüle etmesi birbirinden farklı olgulardır.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri