Arçelik firması ile yakın dönemde benzer bir tecrübem oldu.
Bire bir aynısından ailemizin değişik evlerinde bulunan Grundig bulaşık makinesinin birinin iç kazanı ve kapak içi paslanmazlarında "paslanma" tespit ettim. 3 yıllık garantinin 20. ayında falandı. Servis geldi baktı. Bire bir değişim talebimi bildirdim. Cevaben "paslanan kısımların değişimi" teklifi geldi. Kabul etmeyip talebimde ısrar ettim. Yine reddettiler. Hiç üstelemeyip talebimi reddettiklerini de teyit eden servis fişlerini alıp e-devletten hakem heyetine başvurdum.
Hakem heyeti konuyu bilirkişiye aktardı. Kısa sürede bilirkişi aradı, geldi ve tespiti yaptı. Bire bir değişim yönünde raporunu verdi. Heyet toplandı ve değişim kararı çıktı. Kararın kopyasını alıp Arçelik'i aradım. Kopyayı whatsapp'tan istediler. Servis sizi yakında arayacak dendi ve her aşamada sms ile güncellemeler geldi. Sonuçta servis geldi ve aynı model olmadığından güncel muadilini verdiler. Güncel muadilindeki özellikler tam aynı değildi. (BLDC motor gitti klasik geldi, otomatik kapak açma yoktu o geldi vs.) Çok da dert etmedim, üstelemedim. Zorlasam yine istediğimi alırdım sanıyorum.
Süreç baştan sona 4-5 ay sürdü. Bence başta enerji tasarrufu ve varsa giden diğer özellikleri de vurgulayarak hakem heyetine başvurursanız olumlu sonuç alırsınız sanıyorum. Zira enerji tüketimi hacim ile birlikte buzdolabının en temel iki özelliği. Para iadesi vb demeden direkt sadece muadil ile değişim talep edin.
Değişimi baştan kabul etmeyen Arçelik sonuçta 700 lira bilirkişi ve 20 lira kadar da tebligat masrafı ödedi. Bilirkişi abinin evine ekmek götürdük, o yüzden gecikme için hiç üzülmedim
İlave: Fikir vermesi açısından dilekçem şu şekildeydi:
"Firmadan ***** tarihinde satın almış oldugum *****model bulaşık makinesi şu an ****** adresindeki evimizde kurulu olarak kullanılmakta olup üretici garantisi ***** tarihine kadar devam etmektedir.
**** tarihinde bulaşık makinesinin kazanında ve kapak iç sacında gördüğüm paslanmalar üzerine firmadan servis talebinde bulunup ürünün kazan ve kapak iç sacındaki "paslanmazların" paslanmasının, hatta daha 20 ayda paslanmasının normal olmadığını, ürünün ayıplı oldugunu, seçimlik haklarımdan "ürünün misliyle degişimini" talep ettim.
**** yetkili servisi tarafından yapılan inceleme sonucunda kazanın ve kapak iç sacının degişimi teklif edildi. Ürünün ayıplı olduğunu, adı geçn parçaların ürünün çok büyük bir kısmını oluşturduğunu, degişimlerinin ürünün tamamen dağıtılıp yeniden toplanmasını gerektireceğini, para iadesi, onarım vb kabul etmediğimi ve seçimlik hakkım olan "ürünün misliyle değişimini" talep ettiğimi tekrar ifade ederek teklifi geri çevirdim. (ilgili servis fişi ektedir.)
Konunun tarafınızca incelenerek heyetinizce "ürünün misliyle değişimi" yönünde karar verilmesini saygılarımla arz ederim.
Başvuru Sahibinin Talebi MALIN YENİSİ İLE DEGiSTiRiLMESİ HİZMETİN YENİDEN GÖRÜLMESİ"