''ARÇELİK buzdolabına sahibiz ve geçen gün teknik servis çağırmak zorunda kaldık garaneti kapsamında olmadığı için gaz testine sokulup 675tl lik bir ücret talep edildi buraya kadar bir problem yok fakat benim ürünüm 10 yılı doldurmadı (firma 10 sene parça garntili) ve gaz kaçağına fabrika hatası deniliyor görüştüğüm temsilciler de aynı şekilde fabrika problemi diyerek belirli bir kısmını fabrika karşılayarak yeni dolap gönderebileveklerini fakat benim de para vermem gerektiği söyleniyor garanti bitmiş olsa da bu fabrika hatası kapsamında olduğu için bir işlem yapmam uygun olur mu? Aynı şekilde dolapları ücretsiz şekilde, aynı ya da bir üst segmentine değişim sağlanan mağdurlar olduğunu duydum benim dolabım 4 yıllık dolap (2019 da alındı) ki içinde ziyan olan ürünleri kışlık hazirliklarındaki emeği hesaba katmıyorum bile. Şimdiden çok teşekkür ediyorum sizlere

''
Aslında bu minvalde yazdığım onlarca karar var fakat birebir sizin duruma örtüşen bulamadım. Yine de yukarıya birkaç ufkumuzu genişletebilecek kararı ekledim. Bazılarını reddetmişim, bazılarını kabul etmişim vs.
Sizin durum bana göre şu şekilde değerlendirilebilir. Öncelikle firmanın üründen halen mesul olduğu kısmında mutabıkız fakat bir amortisman drumu olduğu da gözardı edilmemelidir. Evet 10 yıl yasal ömür var ve ben de genelde bu noktada çok sıkıştırırım firmaları fakat X sene kullanmış olduğunuz ürünün gövdede gaz kaçağı sebebi ile sıfırı ile tamamen ücretsiz değiştirilmesi kısmı da Hukukta sıklıkla ifade edilen ''Çoğun içinde az da vardır'' ilkesi ile çakışıyor.
Paylaştığım ilk kararı kabul etmiş ve 9 yaşında buzdolabını ücretsiz değiştirtmişim dikkat ederseniz, ancak orada servisin takındığı tutum ve olayın açmaza sürüklenmesi kısmı unutulmamalı.
Sizin konuyu şu şeilde ele alalım.
Yine yukarıdaki kararlardan birsinde yazdığım üzere bu aslınd ateknik olarak GİDERİLEMEYEN yani onarılamayan bir arıza değil. Sadece bu onarımın maliyeti hakikaten çok gereksiz büyük ve gereksiz derecede lojistik ve işçilik maliyeti çıkartıyor tarafların karşısına.
Ürün garanti harici olduğundan dolayı burada zaten normalde ücretsiz bir hizmet alma hakkınız olmadığını biliyorsunuz.
Firma size ücretli onarım önermek yerine, ''Tamam Hanımefendi üründeki arıza tespitini yaptık, maliyeti 19864TL'' deseleri ne yapacaktınız örneğin?
Tabi biz bu kasıtlı ücret şişirip tüketiciyi ürünü çöpe atmaya zorlama manevralarına karşı da mücadele veriyoruz ayrı konu fakat bu da aslınd afirmanın elinde birkoz, Devletimiz (Hükumet) ne yazık ki defalarca uyarmama rağen bu AÇIĞI kapatmamayı tercih ediyor.
Yai sıfırı 9.000tl ye satılan bir SONY Televizyon için kırılan panele 11.400tl sadece panel parası isteyen servise karşı yasal hiçbir şey yapamadık örneğin
Dolayısı ile burada AMORTİSMAN faktörünü lütfen göz önünde bulunduralım yani yıllarca o dolabı kullandığınız gerçeğini gözardı etmeyelim demek istiyorum. Diğer yandan firma da yasal yükümlülüğünü yerine getiriyorMUŞ gibi yapıp neredeyse bütün dolap ücretini size ödetmesin.
Dolayısı ile bana göre burada yapılması gereken durum şu. Bir bilirkişi görüşü istenmeli THH aracılığı ile.
Bu arızanın ONARILAMAZ şekilde üretim yapılması firmanın sorumluluğudur, bunun yükü TEK BAŞINA tüketiciye yüklenemez.
Evet bir amortisman hesaplanmalı ancak bu adil şekilde yapılmalıdır.