Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

"Atmacalar" (Onvo, Saba, Nordmende, Sunny, Axen, Woon, Elton)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan lovecraft
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

lovecraft

Meraklı
Kadim Üye
Merakım üzerine yaptığım kısa bir araştırmanın sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum. "Atmaca" ismini, Türkiye'de satılan ucuz televizyonların hemen hemen hepsinin bir yerinde görmek mümkün.

Şöyle basit bir aile ağacı çizdim (Anneler yok, sadece babalar):

FireShot Capture 366 - Family Echo - Free Online Family Tree Maker - www.familyecho.com.jpg

Kısaca, Hayrettin Atmaca, babası Nureddin Atmaca'dan aldığı sermaye ile "Sunny" markasını kuran kişi. Müzik seti üreterek başlıyor 80'lerde. Onun kardeşi olan Mehmet Atmaca'nın ise "Onvo" markasının sahibi olduğunu görüyoruz. "MA Elektronik" olarak geçiyor firmanın ismi. Hayrettin Atmaca'nın oğullarından birisi olan Adem Atmaca ise, şu anda "Atmaca Holding"in başındaki isim. Aşağıdaki markalar Atmaca Holding (https://atmaca.com.tr/) bünyesinde bulunuyor:

1678382604090.png

Dikkat ederseniz "Onvo" listede yok. Aile'nin bir başka ferdine ait olmasına rağmen, holding bünyesinde değil. Emin olmamakla birlikte, Mehmet Atmaca'nın da holdingin bir parçası olmaması muhtemel. Konuya dair şu haberi buldum:

https://www.patronlardunyasi.com/haber/Atmaca-kardesler-birbirlerine-rakip-oldu/267900

Onvo logosu:
logo.png

Ek olarak, Saba ve Nordmende markaları da Mehmet Atmaca'nın şirketi olan MA elektronik bünyesinde:

2560px-SABA_logo.svg.png

1280px-Nordmende_logo.svg_.png

Sonuç itibarı ile, Atmaca ailesinin, Türkiye'nin "ucuz" televizyon pazarında, Vestel (Zorlu ailesi) ile birlikte hüküm sürdüğünü söylemek yanlış olmaz. Onvo, Sunny, Axen, Woon, Elton, Saba ve Nordmende markaları altında satılan televizyonların hepsi aynı aileye ait. Bu da markalardan kafası karışanlar için bilgi olarak burada bulunsun. Belki birilerinin işine yarar.

Son düzenleme:
Bilgilendirme için teşekkürler.

Onvo'nun listede olmamasına çok şaşırdım.

Bununla ilgili 2020 yılında bir canlı yayın yapmıştım diye hatırlıyorum.
O ne canlı yayınlardı arkadaş açtık mı 4 saat muhabbet ettiğimizi biliyorum ama beni çok yoruyordu çünkü o 4 saat boyunca konuşan tek taraf bendim. Sorular youtube da yazılı geliyordu, ben soruları okuyup cevap yazıyordum.

@İlteriş Yılmaz şu internet kapasitesini kontrol edelim de canlı yayın ile sohbet moduna girelim artık.

Neyse konumuza gelirsek.

Atmaca Elektronik ile Mehmet Atmaca Elektronik arasında akraba olmaları dışında hiçbir bağ yok.

Hatta açık konuşmak gerekirse teknolojiye bakış açıları, tüketiciye bakış açıları, satış sonrası hizmet anlayışları vs çok farklı. ''Atmacanın ONVO olabilmesi için daha ooooo'' demek lazım.

ONVO henüz İstedikleri ve bizim istediğimiz yerde değiller ancak benim bakış açıma göre Mehmet Atmaca Elektronik, Atmaca dan çok farklı bir yerde ve bahsettiğiniz tv piyasasını domine edecek olan taraf da bana göre ONVO tarafıdır.

Atmaca elektroniği bahsettiğiniz 80 li yıllardan beri bilirim. 80 lerden 2020 lere 40 yıl geçmiş, holdingler, plazalar, markalar havalarda uçuyor ancak satış sonrasın bakıyorsunuz yahu Allah Aşkına 40 senede bir üretici(!) firma kendine ait yani münhasır servis ağını nasıl kuramaz? 80 lerde sektörü giren Vestel'e bakın, 80 lerde sektöre giren Axen'e bakmak lazım.

Ülke geneline bakın, SUNNY veya AXEN servisi olarak gördüğünüz servisler aslında başka işletmelere yan servislik olarak verilmiş servisler. (Tamamen sallıyorum) Yozgat da Samsung, Niğde de LG, Ankarada TCL, Diyarbakırda Bakkal Rıza amca, İzmirde tesisatçı Rüstem abi aynı zamanda SUNNY yetkili servisi.

Abartılı gelmesin size, Fethiye servisine bakın, 2022 SUNNY servisliği Samsung'da, 2023 SUNNY servisliği Philips de. 2024 Allah büyük. Şu an Sunny MH yi arayın fethiye servisinin iletişim bilgisini isteyin bizim Hurşitin yani Philips servisinin numarasını verirler size.

Bu belki büyük bir kesim için sorun gibi görünmeyebilir ancak benim açımdan sorunun en büyük noktası burası.

Haaaa 40 senelik Atmaca da durum bu, peki aynı servisleri ONVO da kullanmıyor mu? Evet kullanıyor. Aradaki fark şu;

Bir tarafta 40 senelik firma ve en ufak bir girişim dahi yok, diğer tarafta daha 4 senesi olmuş olmamış bir firma şimdiden 20 ilde münhasır servislik girişimlerini başlatıp anlaşmalarını yapmış durumda.

Konunun teknik kısmı da var. Estetik dizayn kötülüğünden, anakart tercihine varana kadar, en basitinden yıllarca ama yıllarca optik out yerine SPDIF kullanmakta ısrar etmiş bir firma var ortada. Yani Axen Sunny tarafı gelişimi ve değişimi ÖCÜ olarak görüyor.

En ama en önemlisi ise bana göre şu.

Atmaca Elektronik isimli firmaya 2019 yılından beri yazıp çizmediğim kanal kalmadı, kaç kere açıklama yazıp rica ettiğimi ben artık bilmiyorum ancak ısrarla ve ısrarla panel detaylarını kesinlikle paylaşmıyorlar.

Yıllarca ben başaramadım bu bilgileri almayı, inceleriz.com sosyal medya oluşumu olarak sevgili @İlteriş Yılmaz defalarca görüşmenin yanı sıra işi gücü bıraktı atladı gitti İstanbul'a.

Yıllardır şu forum dahil sosyal mecrada neler yaptığımızı anlattı, bizi anlattı, sebep sonuç ilişkilerini izah edip yine aynı taleplerde bulundu, yok yok yok arkadaş yok adamlar hiç bir şekilde bir gram bilgi paylaşmaya yanaşmıyor.

Öte yandan Mehmet Atmaca yani ONVO tarafına bakıyorum yahu adamlar bize yıllardır tüm bilgileri paylaşıyor olmanın yanı sıra kendi sistemlerine erişim yetkisi açtılar.

Bakınız FG Europe da aynı şekilde, Bugün bu ülkede General - Midea servislerinin erişebildiği neresi var ise ben de erişebiliyorum. Birkaç cesur marka var bu şekilde ve bu firmalar bizim bunu kesinlikle art niyetli kullanmayacağımızı ve sadece halk faydası kısmına odaklandığımızı bildikleri için bu erişimi, sağlamakta sakınca görmüyorlar.

Bakınız ne Midea yetkililerine ne de ONVO yetkililerine ben herhangi bir talepte bulunmadım ancak kendileri bana sistem erişimini açtılar.

Neden sizce?

Markanın ne olduğu hiç önemli değil, bugün halktan bilgi gizlemeyen her marka benim gözümde kral markadır, gönüllü şekilde reklamını da yaparım feda olsun, ancak 40 sene sektörde at koşturup, daha kendi servis yapılanmasını dahi oluşturmayı başaramayıp üstüne bir de sanki quantum mekaniği üzerinde çalışıyormuş gibi bilgi gizliyorsanız o zaman o kurumsallığın o holdingin benim gözümde zerre kadar değeri yoktur.

Bugün ONVO yetkilileri ''biz vazgeçtik artık bilgi vermiyoruz'' desin, aynı cümleleri kendileri için yazmazsam forum aleminde yüzüme tükürün.

Hangi marka hangi firma ne satmış bizim zerre kadar umurumuzda olmaz. Biz, sizlere ulaştırabileceğimiz bilgiyi bize paylaşıp paylaşmadıklarına göre yaklaşıyoruz konulara.

Çok uzun yıllardır sayısını bilmediğim markanın en özel üretim bilgilerine ulaşırım, bilmeniz gerektiğine inandıklarım haricinde şirketleri zora sokacak en ufak bilgi paylaştım mı sizlere mesela? Paylaşmadım zira paylaşmamı isteselerdi kendileri söylerdi.

Bize ne lazım? Samimiyet, kaliteli ve ekonomik ürün, saf ve temiz/gerçek bilgi. Olay bu.

Atmaca da bu var mı? Yok. O zaman bizim için de Atmaca diye bir tv üreticisi yok :)

Yarın Atmaca Elektronik yani SUNNY AXEN politikalarını ve bakış açılarını değiştirsin bizim de bakış açımı zve bu sert tutumumuz değişir elbette.

Bakın TCL ile kavga dövüş başladık bugün çatır çatır TCL öneriyoruz insanlara ancak öneriyor olmamıza rağmen TCL sorun çıkarıyorsa SORUN ÇIKARDI BEYLER diye yine sizlere yayınlamaya devam ediyoruz :D

İşin özeti şu , Konunun girişinde yazdığım gibi ikisi de akraba, ikisi de teknoloji dünyasında üretim tarafındalar ancak ikisi de çok çok ayrı kulvarlardan yürüyorlar :ok

Atmaca Elektronik / Sunny Grubu
Sunny Axen Woon Elton gibi markaların sahibidir aynı zamanda bazı Hi-Level TV'leri üretiyor.

MA Elektronik / Onvo Grubu
Onvo Nordmende Saba gibi markaların sahibidir aynı zamanda Morio Fenoti markalarını üretiyor.

Kim kiminle kardeş kim ney oluyor akraba yapısı beni hiç ilgilendirmiyor. Evet ikisi farklı şirket farklı gruplar ayrı bir yol izlemeyi seçmişler.

Ne kadar rakip firmalar olsa da düşman olmadıklarını düşünüyorum. Bakınca Sunny grubu ne kullandıysa Onvo grubu da ilk başta benzer ürünlerle başladı TV olarak Fakat Onvo'nun yeni kurulmasına rağmen yenilik konusunda daha atılgan davrandığını görüyoruz. Sonra Onvo WebOS çıkardı Sunny Grubu WebOS çıkardı, Onvo Full Android çıkardı, Sunny Full Android çıkardı,Tizen de çıkarmış sanırım Sunny.

Onvo sıfırdan bir şekilde girmedi zaten, öyle ya da böyle Sunny yılların markası, Bu adamlar Sunny'den ayrılırken ceketini alıp gidecek değiller ya, neyin nasıl yapıldığını nasıl üretildiğini bilerek gitmiştir elbette. Şimdi bakıyorsun Onvo küçük ev aletleri ürünleri de çıkarmaya başladı. Aaaa deyip şaşıracak bir şey yok zaten bu insanlardan bazıları yıllarca Sunny markasıyla bu ürünleri yaptılar. Onvo'nun Scooter ve Airfryer atılımı oldu güzel hamleler bence de. Sunny'nin ise TV Stick ürünü ismini biraz duyurdu.

Sunny bir yenilik yapacakken kırk kez düşünüp yeni bir şey üretmektense, mevcuttakini daha çok üretme gibi anlayışları var gibi. Onvo'da ise "abi yeter aynı ürünü farklıymış gibi kaç kere çıkarıcaz. Yeni şeyler yapalım" düşüncesi hakim duruyor.

Fakat Onvo'nun ulaşılabilirlik sorunu var. Sunny kadar yaygın değil. Geçenlerde bu sitede yine birisi 950 serisi TV'lerin EVKUR'dan başka satıcısının olmamasını eleştiriyordu. Sunny bir şekilde Axen isimli sitesinden kendisi de satış yapıyor. E ticaret sitelerinde de satışları var. Onvo grubu da bunu yapabilir diye düşünüyorum.

Benim dikkatimi çeken bir şey de, Kuzey Ege Otoyolu boyunca panolarda bir Sunny bir Onvo reklamı var. Gel buraya reklam verelim diye birlikte mi hareket etmişler, yoksa o buraya reklam vermiş biz de verelim mi demişler bilemiyorum.

Benim için ürün anlamında iki firmayı ayıran öyle aman aman bir özellik yok. Ürünler benzer, servisler benzer hatta bazen aynı ki zaten bir sürü markanın servisliğini yapan yerler de var, Siz Onvo da alsanız Awox da alsanız Sinbo da alsanız aynı servis bakıyor. Fiyat politikası olarak bakıyorsun denk sayılabilecek ürünler aynı fiyatlara. Bakınca elle tutulur onda var da bunda yok denebilecek TV haricindeki bir iki ürün var. TV olarak da biri ne yaptıysa diğeri de yapıyor zaten. Tüketici olarak taraf tutmak zorunda değiliz işimize hangisi gelirse onu alırız. İkisinin de yolları açık olsun güzel ürünler güzel başarılar bekliyoruz.

@Adem Helvacı hocamın da bahsettiği izlemesi yaralı video
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Benim anlamadığım bir konu var, aynı çatı altında neden aynı segment markalar var. Aynı kalitede tek markadan yürüseler, farklı markayı üst & alt (farklı) segmentte sürseler daha mantıklı değil mi?

Benim anlamadığım bir konu var, aynı çatı altında neden aynı segment markalar var. Aynı kalitede tek markadan yürüseler, farklı markayı üst & alt (farklı) segmentte sürseler daha mantıklı değil mi?
Ben biliyor olsam da ailevi konular.

Teknolojiye bakış açıları farklı diyelim.

Onvo markası ile Nordmende ve Saba Onvo Elektronik'e aitken,

Morio ve Fenoti markalarının sahibi Fatih Toptan Bakım Ürünleri AŞ isimli bir şirket. Morio sanırım artık üretilmiyor. Acaba Onvo'nun yan şirketi mi yoksa aralarında Hi-Level ile Sunny gibi bir ilişki mi var ?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri