Merhabalar,
Banyolarda havalandırmanın yetersiz kalması alanda yüksek nemliliğe sebep olabiliyor. Bu nem duy, priz, anahtar, buat vb. tüm bakır elektriksel elemanlarda oksitlenmeye, oksitlenme sebebi ile kontaklarında iletkenliğin azalmasına neden olabilir. Bu iletkenliği azalması durumunda gözle veya multimetre ile göremediğimiz ama osilaskop ile gördüğümüz ripple'lara sebep olur. Sürekli aç kapa yapıyormuşsunuz gibi düşünün ama çok hızlı şekilde. İşte bu aç kapa esnasında oluşan ripple'lar çok yüksek olduğunda hatta gözle görülür seviyeye gelir ve ark yaptığını görürsünüz. İşte bu ripple'lar öyle basit değil ne yazıkki. Led olsun akkor flamanlı olsun tasarruflu olsun tüm ampul girişinde yüksek bir gerilim/akım dengesizliğine sebep olur. Bu durum da aydınlatma çözümünüzün bozulmasına sebep olabilir.
Bir başka ihtimal ise banyo aydınlatma duyunuza gelen nötr artık gelmiyor olabilir. Bu durum monofaze elektrik kullanan evlerde sorun olmaz iken trifaze evlerde nötr kopması duya, prize vs. bağlı olan yükün yüksek voltaja maruz kalmasına sebep olur. Bununla ilgili teknik kısımlar çok çok uzun olduğu için yazmaya üşendim kusura bakmayın youtube'da benden çok daha iyi anlatabilecek içerikler var. Ama en temel tanımla nötr gelmese bile o lamba yanar, nötr yerine 3 fazlı beslemelerin bir yıldız noktası olur ve o noktayı referans alır. Bu durum da lambanızın 230v AC yerine, nötr referanası kabul edilen 0 v olmadığı için 240-250-260v'lar ile çalışmasına sebep olur. Bu arada 240-250v ise yine şanslısınız bile

380'e kadar yolu var
Bir diğer ihtimal de lambanın anahtarlamasının faz kesmeli değil, nötr kesmeli yapılması. Bu durumlar da çok sık oluyor. Lambayı kapatsanız lamba üzerine gelen faz kesilmediği için bu bağlantı topolojisinde, lamba buat içindeki elektro manyetik alandan bile bir sıfır (nötr) noktası alıp, düşük voltaj ile çalışıyor aslında sizin farketmeyeceğiniz şekilde. Uzun süre düşük voltaj ile sürülmeye çalışan her ürün ömrünü kısa sürede tamamlar.
@pisst0n ve
@KISKANIYORLAR forumdalarımızın sorununlarının bu 3 ihtimalden biri olduğunu düşünüyorum. Adım adım ihtimallerin arıza analizini mesleki ehliyeti olan bir elektrikçiye yaptırmanız kısa sürede çözümü bulmanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca sorunsuz bir sisteminiz olsa dahi şu led ampullerin çok kalitesiz driver'lardan oluştuğunu, led aydınlatmanın en önemli iki unsuru olan 1- kaliteli driver, 2- pcb üzerindeki led'lerin soğutulması maddelerini şuan piyasadaki ürünlerde karşılanmadığını naçizane paylaşmak isterim. led etanj, 60x60 led armatür, 30x30 led armatür, led avize ürünlerin içinde eaglerise, osram, lifud, philips gibi enec sertificalı son derece başarılı driver kullanan üreticiler var. Ama led ampullerde bu neyazıkki ürün kompaktlığı yüzünden pek mümkün olmuyor. Ben aydınlatmalarınızı bu driver'lara sahip bir ürün tipi ile güncellemenizi tavsiye ederim.