Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Soru Cevap Kaçak akım korumanın atması

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

tokaypartlak

Meraklı
Meraklı
Arkadaşlar merhabalar,

Dün akşam itibari ile yeni evime taşındım. Taşınmadan 1 gün önce eve voltaj koruma rölesi montajı yaptım. Dün akşam itibari ile bölgede 3 kere elektrik kesildi. Bugün de 1 defa. Her seferinde de elektrik geldiğinde voltaj koruma devreye giriyor ve aktif olarak çalışıyor. Ama ondan sonraki sırada olan kaçak akım koruma rölesi atmış oluyor. Şimdi tam olarak nereye bakmam gerekiyor onu bilemedim. Bunun bir sıkıntısı varsa örneğin voltaj korumadan dolayı oluyorsa söküp taa ne zaman olacagi belli olmayan elektrik kesintisine mı beklemeliyim? Ya da bir ölçüm metodu varsa multimetre ile bakabilmem mümkün mü? Yani bu durumun aksi halini düşünüyorum elektrik gitti ve ben uzaktayım dolap vs her şey kapandı diyelim çok kötü durum. Aldığım ürünü de sizinle paylaşıyorum.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2024-10-24-22-08-54-767_com.pozitron.hepsiburada-edit.jpg
    Screenshot_2024-10-24-22-08-54-767_com.pozitron.hepsiburada-edit.jpg
    84.5 KB · Görüntüleme: 15

Soru Cevap Kaçak akım korumanın atması

Hocam merhabalar,

Daha denemedim ama datasheet e baktım önce kaçak akım sonra voltaj koruma olmaliymis. Bende tam tersi ondan olabilir yazıyor yabancı yerlerde prensibini anlayamadım ama ilk izin günümde deneyecegim.

Bendeki sıralamayı yazıyorum ilk voltaj koruma sonra kaçak akım sonra da sigortalar. Yani aslında sizin dediğiniz gibi
Yerleşimini bilinmiyor. Markalar bilinmiyor. kablo kesitleri belli değil

Kaçak akım rölesi tesisatın kaçakların toplamından da artar.

1+1+11+4 = 17mA yani 30mA daha azdır. normal çalışır

ilk anma akımlarında (ilk çalıştırmada)
1+1+11+25 (4) = 38mA çıkar ve 30mA fazla olduğundan röle atar.

Bunu denemesini apartman panosundan kapayıp açma ile kontrol yapılabilir. Evdeki herşeyi açıp, sayaçtan...
Arkadaşlar merhabalar,

Dün akşam itibari ile yeni evime taşındım. Taşınmadan 1 gün önce eve voltaj koruma rölesi montajı yaptım. Dün akşam itibari ile bölgede 3 kere elektrik kesildi. Bugün de 1 defa. Her seferinde de elektrik geldiğinde voltaj koruma devreye giriyor ve aktif olarak çalışıyor. Ama ondan sonraki sırada olan kaçak akım koruma rölesi atmış oluyor. Şimdi tam olarak nereye bakmam gerekiyor onu bilemedim. Bunun bir sıkıntısı varsa örneğin voltaj korumadan dolayı oluyorsa söküp taa ne zaman olacagi belli olmayan elektrik kesintisine mı beklemeliyim? Ya da bir ölçüm metodu varsa multimetre ile bakabilmem mümkün mü? Yani bu durumun aksi halini düşünüyorum elektrik gitti ve ben uzaktayım dolap vs her şey kapandı diyelim çok kötü durum. Aldığım ürünü de sizinle paylaşıyorum.
Hayırlısı olsun yeni eviniz.Bu tarz voltaj koruma ürünlerini kaçak akım rölesinden önce takmanız gerekli yoksa faz kayıplarını ve dengesizlikleri kaçak akım rölesini tetikler.

Hayırlısı olsun yeni eviniz.Bu tarz voltaj koruma ürünlerini kaçak akım rölesinden önce takmanız gerekli yoksa faz kayıplarını ve dengesizlikleri kaçak akım rölesini tetikler.
Hocam merhabalar,

Daha denemedim ama datasheet e baktım önce kaçak akım sonra voltaj koruma olmaliymis. Bende tam tersi ondan olabilir yazıyor yabancı yerlerde prensibini anlayamadım ama ilk izin günümde deneyecegim.

Bendeki sıralamayı yazıyorum ilk voltaj koruma sonra kaçak akım sonra da sigortalar. Yani aslında sizin dediğiniz gibi

Hocam merhabalar,

atma nedeni başla birşey olabilir mi?

Hocam merhabalar,

Bunu denemesini apartman panosundan kapayıp açma ile kontrol yapılabilir. Evdeki herşeyi açıp, sayaçtan aç-kapa yapılarak 30dk ara ile denebilir.

Çözüm
Bize test için ulaşan ürünleri ilk fırsatta montaj yapıp tecrübelerimizi aktaracağız. Bu konuyu da takip edeyim.

Bize test için ulaşan ürünleri ilk fırsatta montaj yapıp tecrübelerimizi aktaracağız. Bu konuyu da takip edeyim.
Trimbox için ustadan yeni bir iddaa geldi. Hiç bir işe yaramadığı tezini artırıp sadece alttaki üç ışığı yakmaya yararmış :haha bugün gevşek sigortalardan dolayı tekrar getirdim eve orada söyledi. (İş yerinin elektrik işlerini yapıyor)

Trimbox için ustadan yeni bir iddaa geldi. Hiç bir işe yaramadığı tezini artırıp sadece alttaki üç ışığı yakmaya yararmış :haha bugün gevşek sigortalardan dolayı tekrar getirdim eve orada söyledi. (İş yerinin elektrik işlerini yapıyor)
Yahu o zevzek daha sigortadan söktüğü kabloyu geri takamıyor ne anlar parafudr ve aşırı gerilim sönümleyicilerden :kiskis

Senin Trabzon Midea bayisi ne kadar midea bayisi ise, bu zevzek de o kadar elektrikçi işte :kop

Yahu o zevzek daha sigortadan söktüğü kabloyu geri takamıyor ne anlar parafudr ve aşırı gerilim sönümleyicilerden :kiskis

Senin Trabzon Midea bayisi ne kadar midea bayisi ise, bu zevzek de o kadar elektrikçi işte :kop
Yalnız kablodan huylandım acaba 2.5mm değil mi ki? Öyle olmasa ne olabilir. Önceki gün kaçak akım atmış sebep ne olabilir ki

Yalnız kablodan huylandım acaba 2.5mm değil mi ki? Öyle olmasa ne olabilir. Önceki gün kaçak akım atmış sebep ne olabilir ki
Bak o kaçak akımların atma sebebi paralel çalışma mantığı. Zaten aletin tasarımı, evi koruyabilmek için kaçak akımı daha erken devreye almak üzere.
Burada @evrenatabek in mesajını da dikkate almak gerekir.

Bunu denemesini apartman panosundan kapayıp açma ile kontrol yapılabilir. Evdeki herşeyi açıp, sayaçtan aç-kapa yapılarak 30dk ara ile denebilir.
Hocam dediklerinize katılıyorum. Ama voltaj koruma yokken bu sıkıntı yok. İlk onu takınca fark ettim. Belki de Beylikdüzü Tedaş tarafindaki sıkıntı bunu tetikler mi bilmiyorum. Çünkü bahsi geçen günde 5 er saniye aralıklarla elektrik gidip geldi ama ben voltaj regülatörünü 15sn bekle ondan sonra enerji ver diye kodladim. Aynı ürünü karavanda da kullanıyordum sıkıntım yoktu.
İlk fırsatta enerji aç kapa olayını deneyeceğim.

Hocam dediklerinize katılıyorum. Ama voltaj koruma yokken bu sıkıntı yok. İlk onu takınca fark ettim. Belki de Beylikdüzü Tedaş tarafindaki sıkıntı bunu tetikler mi bilmiyorum. Çünkü bahsi geçen günde 5 er saniye aralıklarla elektrik gidip geldi ama ben voltaj regülatörünü 15sn bekle ondan sonra enerji ver diye kodladim. Aynı ürünü karavanda da kullanıyordum sıkıntım yoktu.
İlk fırsatta enerji aç kapa olayını deneyeceğim.
Güncelleme olarak eklemek isterim. Kaçak akım korumadan sonra taktım ve kaçak akım bazen tutuyordu bazen tutmuyordu. Risk almak istemedim. Voltaj koruma ile arasında bir iletişimsizlik veya bir şey oluşuyor bilemedim. Belki de cihaz arizalidir. İş yerine gidip başka yerlerde de deneyeceğim. Eğer bir sıkıntı yoksa kendi evimi incelemem lazım. Şimdilik nötr kesmeli sigorta taktım ekstradan kaçak akım koruma sonrası için.

Merhaba benim evimde de benzer durum oluyor. Elektrikler gidiyor gittiğinde kaçak akım rölesi normal.. elektrikler geldiği anda kaçak röle atıyor.. ama bunu her elektrik kesildiğinde yapmıyor.. Uzun zamandır da elektrikler gidip geldiğinde bu sıkıntı olmuyordu lakin az önce hanım aradı ve yine kaçak röle atmış.. Allahtan buzdolabıma telefondan bağlanıyordum 20dk bağlantı olmayınca "buzdolabı ile iletişim kurulamıyor" diye bildirim geliyordu. Telefonu değiştirince programı kurmamışım kim bilir ne zamandır elektrikler yoktu.. sizde bir gelişme var mı ? kaçak röle için otomatik kurma ünitesini ben de almayı düşünüyorum

Hocam yeni bir güncelleme yapmak isterim. Evin komple elektrik tesisatını elden geçirdim. Yasal mevzuat gereği insan elinin degecegi elektronik cihazlarda 30mAh korumalı kaçak akım kullanilmasi zorunlu. Sanırım tahminlerimi de tutturdum. Bu süre zarfında yaklaşık 40 gündür hiç atmadı sigortalarim. Evi 3 bölgede düşünecek olursam. Müteahhit firma elektrik tesisatını çekerken 14 linyeyi 6 adet sigortaya ve 1 adet kaçak akım korumaya bağlamış. Normal şartlarda 6 sigortaya 1 kaçak akım doğrudur. Ama 14 linye 6 sigorta olmamalı. Bu sebeple de linyeleri ayırma kararı verdim 5 sigorta 1 kaçak akım 5 sigorta 1 kaçak akım 4 sigorta 1 kaçak akım şeklinde. Elimde 1 adet karavan elektrik tesisatı için aldığım fazladan kaçak akım korumam vardi. 14 linyeyi hemen 2 kaçak akım korumaya çevirdim (halen 6 sigortada) yüksek watt çekenleri de gruplastirdik 2 kaçak akım korumaya sınırı aşmayacak şekilde. Muhtemelen de her cihaz çalışırken kaçak ürettiği için benim sinirim 30-35mAh seviyelerinde kaliyordu. Şimdi 2 ye bolununce de bu olac çözüldü. Yakın zamanda bahsettiğim linyeleri de ayırıp komple sigorta panosunu revize edeceğim. Böylelikle voltaj korumada sıkıntı olmadığını da görmüş oldum. Son olarak da kaliteli markalar kullanmanızı tavsiye ederim. Bendekiler keza çok kaliteli değildi değiştirdim hepsini.

Kolay gelsin

6 sigortaya 1 KAR bilgisini nereden edindiniz?
Çalışmakta olduğum şirketin elektrik elektronik mühendisinin söylediği bir değerdir. "ben 6 yi gecirtmiyorum projelerimde mevzuat bunu söylüyor" der. Kendisinden bunun hangi mevzuat olduğunu pazartesi günü öğrenip herhangi bir dokümanı varsa buraya da eklerim.

Yönetmelik, Üretici Katalog ve seminerlerde önerilen kullanım şekli

İdela kullanım. Bir sorunda evin her yerinde elektrik gitmemesi için

Ana KARdan sonra (10000 A kesme kapasitesi)

Her odaya bir KAR (6000A kesme kapsitesi) her linyeye (7 priz) sigorta ve aydınlatmaya sigorta

Sigortalar içinde kesme kapasitesine göre 3000, 6000, 9000 ana girişe geldikçe değeri büyütmek gerekir.

Bunları sığdırmak içinde büyük pano gerektirir.

Panoya sığdırmak için 6 adetli bölmeye geçmiştir.

Yönetmelik, Üretici Katalog ve seminerlerde önerilen kullanım şekli

İdela kullanım. Bir sorunda evin her yerinde elektrik gitmemesi için

Ana KARdan sonra (10000 A kesme kapasitesi)

Her odaya bir KAR (6000A kesme kapsitesi) her linyeye (7 priz) sigorta ve aydınlatmaya sigorta

Sigortalar içinde kesme kapasitesine göre 3000, 6000, 9000 ana girişe geldikçe değeri büyütmek gerekir.

Bunları sığdırmak içinde büyük pano gerektirir.

Panoya sığdırmak için 6 adetli bölmeye geçmiştir.
Hocam evde 2 adet pano var 12li. Müteahhit 1ini komple boş birakmis. Ben 2 tane kar 6 tane sigortayi bağladım hazırda duran panoya. Ama linyeleri de ayırıp 1 tane daha kar bağlamak istiyorum. Toplamda 3 kar 14 sigorta olacak. Bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum. Bunu da 2 panoya dagitacagim. En başa da voltaj korumayı takarım 2 tanelik yerim boş kalır diye hesap etmiştim.

Hocam evde 2 adet pano var 12li. Müteahhit 1ini komple boş birakmis. Ben 2 tane kar 6 tane sigortayi bağladım hazırda duran panoya. Ama linyeleri de ayırıp 1 tane daha kar bağlamak istiyorum. Toplamda 3 kar 14 sigorta olacak. Bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum. Bunu da 2 panoya dagitacagim. En başa da voltaj korumayı takarım 2 tanelik yerim boş kalır diye hesap etmiştim.

Hocam iyi akşamlar. Bugün iş yerindeki mühendis arkadaşla bahsettiğimiz mevzuat konusunu konuştum. Çok geniş kapsamlı olduğundan tam sayfasını bulamadı. Ama arayıp bulunca atacak. Bu arada bana attığı bizim de söylediğimiz destekleyen bilgilerin dokümanlarını da attı. Onları da paylaşayım belki yarın birgün başka arkadaşların da ihtiyacı olur. Kendisi kaçak akım hesabını yaparken aşağıdaki tabloyu ve buna benzer elektronik cihazların kaçağına göre röle sayısını değiştiriyormus. Örneğin 5 sigortaya 1 kar taktığı da oluyormuş.

Ekli dosyalar

• IMG-20241223-WA0004.jpg
    IMG-20241223-WA0004.jpg
    60.1 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG-20241223-WA0003.jpg
    IMG-20241223-WA0003.jpg
    105.7 KB · Görüntüleme: 11
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri