Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Olması tercih edilir. Bu açıklamayı farklı bir konu ile ilgili başka başlıkta da yazmıştım ancak aynı açıklama Sigorta, V-Otomat veya Şalter dediğimiz bu durum için de geçerli.Klimamın montajı sırasında şartel bağlanmadı direk prizden kablo çekip yaptılar ilerde sorun olur mu ?
Bazıları hiç elektrik bile bağlamıyor, kablonun uçlarını açıp prize sokup bak abi soğutuyor diyorlar sonra söküp gidiyorlar. Elektrik bağlama yetkimiz yok diye.Klimamın montajı sırasında şartel bağlanmadı direk prizden kablo çekip yaptılar ilerde sorun olur mu ?
En azından Vestel özelinde aslında V otomat denen malzeme satınalınan ürünün içerisine dahil bir donanımdır, sadece kutudan çıkmaz, servis yanında getirir, kullanır, sisteme girişini yaptığında bedelini fabrika öder.Bazıları hiç elektrik bile bağlamıyor, kablonun uçlarını açıp prize sokup bak abi soğutuyor diyorlar sonra söküp gidiyorlar. Elektrik bağlama yetkimiz yok diye.
Sanırım montaj kitine sigorta dahil değil. Bağlanması şu açıdan iyi, eğer dairede az sayıda sigorta varsa, muhtemelen bir sürü yer ile ortak kullanılıyordur. Bu durumda da yüksek amper değerine sahiptir. Klimaya ayrı bir sigorta takmak, klimayı biraz da olsa diğerlerine karşı güvenceye almaktır.
Bunu bazı eski evlerde çamaşır makinesine de yapıyorlardı. Doğalgaz dağıtım şirketlerinde de gaz açma kontrolleri sırasında kombiye 2A sigorta şartı vardı.
Olması tercih edilir. Bu açıklamayı farklı bir konu ile ilgili başka başlıkta da yazmıştım ancak aynı açıklama Sigorta, V-Otomat veya Şalter dediğimiz bu durum için de geçerli.
Eski ürünlerdeki yüksek akım çekme durumu ciddi tehlike arzederdi. Özellikle demeraj akımı nedeniyle tesisata binecek ek yük mutlaka hesaplanırdı, şalter de bu paralelde şart gibi bir şeydi.
Bugünün klimaları ise Easy Start özellikli yani değişken devirli kompresörler olduğu için sisteme ani yük bindirmeden usul usul harekete geçiyor. Bu durum demeraj yani anma akımını %90 ölçüde ortadan kaldırıyor ve dolayısı ile tesisat kaynaklı olasılıklar da ortadan kalkmış oluyor.
Yine ESKİ evler ile kıyasladığımızda yeni evlerde her fazın ayrı dağılımı ve her dağılımın da en az 3*5 sigortası olduğunu düşününce o klimaya gelen tesisatta zaten bir şalter olduğu gerçeği, sizin klimanın hemen dibinde bir şalter daha olma zorunluluğunu bana göre ortadan kaldırıyor.
Diğer yandan oldum olası klimanın yanında yöresinde kablo girdi çıktılarını estetik açıdan sevmemişimdir, Taktıracaksam dahi klimanın yanına taktırmazdım kişisel olarak.
Elektrik konusunda iyi olduğunu düşündüğüm kişilerin çoğunluğu şarteli baglamaya gerek olmadığını söylüyor ama klima üreticileri kataloğlarına amper değerleri yazıyor genede işini garantiye almak için benimde evimdeki klimada bağlı değil annem gildekinede baglamadım ama genede güvenlik açısından kafam rahat olsun diyenler baglayabilir diye düşünüyorumBenim klimada yok midea xtreme bu cihazda gerek yok dedi servis, elektriği de kendileri çekti normal de yapmıyoruz da dedi, şimdi asıl konu şu benim bina yaklaşık 35 yıllık ve muhtemelen elektrikler hep atlama, hoplama tarzındadır. Dorun olur mu sigortasız olması, yoksa sigorta yaptırayım mı ? @Adem Helvacı
Ben de ilk kez bu yıl yeni klimaya bağlatmadım. Gerek olmadığını tecrübeli birinden öğrendim. Görüntü kirliliği de oluşmadı. Ama şöyle ki, klima çalışırken elektrik gittiyse ve benim evden çıkmam gerekiyorsa elektrik geldiğinde klima yeniden çalışıyor. Şartel olsa kapatır çıkardım.Elektrik konusunda iyi olduğunu düşündüğüm kişilerin çoğunluğu şarteli baglamaya gerek olmadığını söylüyor ama klima üreticileri kataloğlarına amper değerleri yazıyor genede işini garantiye almak için benimde evimdeki klimada bağlı değil annem gildekinede baglamadım ama genede güvenlik açısından kafam rahat olsun diyenler baglayabilir diye düşünüyorum
Hayatında kaç kere karşılaşacağın bir anki bu abi çok sık şekilde sen evden çıkarken klima çalışırken elektirk mi gidiyorBen de ilk kez bu yıl yeni klimaya bağlatmadım. Gerek olmadığını tecrübeli birinden öğrendim. Görüntü kirliliği de oluşmadı. Ama şöyle ki, klima çalışırken elektrik gittiyse ve benim evden çıkmam gerekiyorsa elektrik geldiğinde klima yeniden çalışıyor. Şartel olsa kapatır çıkardım.
Günde 4-5 kez gidip geldiği oluyorHayatında kaç kere karşılaşacağın bir anki bu abi çok sık şekilde sen evden çıkarken klima çalışırken elektirk mi gidiyor![]()
Halla halla sıkıntı mı var abi mahalledeGünde 4-5 kez gidip geldiği oluyor![]()
ŞanlıurfaHalla halla sıkıntı mı var abi mahallede![]()
Doğrudur abiŞanlıurfaaltyapı kaldırmıyor + yeni mesken + kaçak fazlalığı
![]()
Ben bunu hiç görmedim abiEn azından Vestel özelinde aslında V otomat denen malzeme satınalınan ürünün içerisine dahil bir donanımdır, sadece kutudan çıkmaz, servis yanında getirir, kullanır, sisteme girişini yaptığında bedelini fabrika öder.
Diğer firmalarda durum değişken.
Aslında şarter bağlanmasının amacı bu acil durumlarda kolay müdahale edilmesi ve olası kabloda aşırı ısınma durumunda linyenin yanmaması.En güzeli priz ben 2 klimamı da priz ve uzatma ile kullanıyorum üstelik elektrikçi adamım.Ben de ilk kez bu yıl yeni klimaya bağlatmadım. Gerek olmadığını tecrübeli birinden öğrendim. Görüntü kirliliği de oluşmadı. Ama şöyle ki, klima çalışırken elektrik gittiyse ve benim evden çıkmam gerekiyorsa elektrik geldiğinde klima yeniden çalışıyor. Şartel olsa kapatır çıkardım.
Prizde de ark riski var deniyor sıkıntı olma ihtimali ne kadar hocam?Aslında şarter bağlanmasının amacı bu acil durumlarda kolay müdahale edilmesi ve olası kabloda aşırı ısınma durumunda linyenin yanmaması.En güzeli priz ben 2 klimamı da priz ve uzatma ile kullanıyorum üstelik elektrikçi adamım.
yıllardır kullanıyorum üstelik uzatma ile.Kaliteli olsun yeterli ,kablo kesiti hazırlarda en fazla 3*1,5mm kalınlıkta.Kendiniz 3*2,5 mm kablo ile yaparsanız daha iyi olur.Prizde de ark riski var deniyor sıkıntı olma ihtimali ne kadar hocam?
yaklaşık 2 yıldır Bendede durum bu şekilde içeri elimin altına aldım ama her ihtimal ayrı bir sigorta var aldığım yerdeyıllardır kullanıyorum üstelik uzatma ile.Kaliteli olsun yeterli ,kablo kesiti hazırlarda en fazla 3*1,5mm kalınlıkta.Kendiniz 3*2,5 mm kablo ile yaparsanız daha iyi olur.
yani olmaz ama bu şekilde dolamayın manteyik rezonans etkisi yapabilir ısınma durumunda sıkıntı yaratır.yaklaşık 2 yıldır Bendede durum bu şekilde içeri elimin altına aldım ama her ihtimal ayrı bir sigorta var aldığım yerde
Prizli sistemden şuana kadar bende bir sorun görmedim.
Uzun süreli yüksek watlarda kalmıyor ama yinede dikkate alırım hocam ilk fırsatta fazlalığı dışarı alırım inşallahyani olmaz ama bu şekilde dolamayın manteyik rezonans etkisi yapabilir ısınma durumunda sıkıntı yaratır.
özellikle düşük set değeri ve yüksek fan ayarında gerçekten 2000 wattan fazla yük uzun süreli çekiyor.Baktığımda kendi kablosu bile ısınıyordu.Uzun süreli yüksek watlarda kalmıyor ama yinede dikkate alırım hocam ilk fırsatta fazlalığı dışarı alırım inşallah![]()
Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.
Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.
Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.
Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat
Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.
Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.
Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için temel çerezleri ve deneyiminizi geliştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.