Merhaba, bahsettiğiniz koşullar için 12 lik klimanın yeterli olacağı görüşündeyim zira 29m2 alanda 12 lik klima ile ısıtmayı bile çok çok rahat yapıyorum. Fakat burada önünüze iki seçenek çıkar.
1- Normal klimalardan 18.000btu
2- İYİ kalori değerine sahip klimalardan 12.000btu
Bunun sebebi ise 18 lik diye satılan klimaların ekonomik sınıfta üretim olması nedeniyle ucuzlaştırılmış ürün olmalarıdır.
Dikkat ederseniz iyi bilinen markaların 18 lik klimalarının fiyatları diğer normal 18 lik klimaları neredeyse ikiye katlıyor.
Mesela Arçelik - Vestel kafası ile üretilen 18 lik klimalarda kullanılan kompresörlerin kalori değerleri düşük, Arçelik bakır yerine alüminyum kullanıyor, Vestel de Alüminyum boru kullanıyor, soğutucu akışkan miktarları düşük, boru sıralama sayıları az vs vs
Demek istediğim şu ki ucuz olmalarının tabi ki sebebi var. Bu ucuzlaştırma ürünün performansına, verimliliğine, Konfora, ses seviyesine varana kadar her detayı etkiliyor.
SONUÇ olarak ''Soğutuyor mu? Hee soğutuyor'' mantığı ile klima alacaksanız başka, ''Bu alet bir kere alınır'' mantığı ile klima alacaksanız başka tercihleriniz olmalı.
''İyi bir şey alayım para sorunum yok'' diyorsanız Mitsubishi Electric Legendera, ''O çok pahalı'' derseniz Midea Xtreme , ''Soğutsun yeter'' Diyorsanız Airfel ve Kaira klimalar işinizi görür. Kaira ve Airfel ürünlerden ileri düzeyde sessizlik ve yüksek verimlilik beklemeyin fakat her şekilde vesteli çakmak cebinden çıkartır ve Arçeliği de ikiye katlar. LG için de durum Airfel ve Kairadan ileri derecede farklı değil zira onlar da Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin uyguladığı antidamping uygulamasına dahil olmayıp işi ucuza getirmek adına montajlarını Arçelik bantlarında yapıyor. Yine de bazı noktalarda LG daha iyidir.
Mitsubishi Electric Hare-Noviro ve Enviro serileri Manisada montajlandığı için ne kadar Mitsubishi Electric ise, Arçelikte montajlanan LG de o kadar LG dir bana göre.
Mesela LG efendi bazı model çamaşır makinelerini de Vestel Manisa fabrikalarında yaptırtıyor.
Sizce o çamaşır makineleri gerçekten LG mi? Diyeceğim o ki size marka satıyorlar ona dikkat edin. (Bu arada ülke genelinde 30 LG yetkili servisinin aynı anda kapatılmış olma sebebini halen araştırıyoruz)
LG nin birçok ürününü önerdik ve halen de öneririz aynen Kaira ve Midea gibi. Mesela size Mideanın da 18.000btu olanını önermiyorum, neden? Çünkü onun da kompresör kalori oranını beğenmiyorum ama 12 lik olunca makas kapanıyor ve çok daha mantıklı bir ürün çıkıyor bana göre.
Ben forumda sizlere marka yerine doğru mantık önermeyi bu nedenle tercih ediyorum. Bizim işimiz bir markaya mal sattırmak değil, tüketicinin kendi koşullarına en uygun ürünü tercih etmesini istiyorum.
Sakıncalı ürünlerle ilgili uyarıyor, iyi olanları işaret ediyor ve kararı size bırakıyorum