Bu durum kanunsuz bir şekilde sadece Türk Telekom'da var. Turkcell ve Vodafone'da böyle bir durum yok. Son ay sadece SON DÖNEM TAAHHÜTLÜ TARİFE ÜCRETİ alınabilir. BTK'ya şikayet halinde düzelttirenler var. En kötü hakem heyeti ile iadesi alınabilir.
Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği Madde 16
Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır. Ancak, tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur.
Kendi tarifemden örnek vereyim. Taahhütsüz tarife ücretim 570 TL. 12 ay taahhüt karşılığında 260 TL'ye kullanıyorum. Yani benim taahhüt vermem karşılığında 310 TL'lik bir indirim sağlanmış. Ben 10.ay sonunda farklı operatöre geçtim diyelim.
İki farklı hesaplama yapılır.
1.Hesaplama, O zamana kadar yapılan indirimlerin toplam tutarı. 310 TL x 10 Ay = 3100 TL
2.Hesaplama, kalan taahhütlü fatura ücreti toplam tutarı. 260 TL x 2 Ay = 520 TL
Bu durumda az olan ücret 2.ücret olacağı için 520 TL ödemem gerekir.
Fakat Türk Telekom hukuksuz bir şekilde son ay faturasını taahhütsüz ücret üzerinden hesaplayarak 1040 TL talep ediyor.
Yönetmelik maddesi açık "
tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur."
Taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedel, taahhütlü fatura ücreti demek oluyor. Gidin itiraz edin hakkınızı arayın. Hakkını arayana düzeltiyorlar. Diğerlerinin parasının üstüne yatıyorlar. 10 kişiden 1'i hakkını aradığı için 9 kişinin ödediği ücret yanına kalıyor.
@Murat ALA 'da bu konuda sorun yaşamıştı.