Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Nvidia Ai Görüntü İşleme Teknolojileri Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

rifatozkan

Meraklı
Meraklı
Nvida ekran kartlı televizyonların gelme ihtimali var mı sizce?

Bildiğiniz gibi nvida ai ile gerçek zamanlı olarak oyun ve videoları işleyerek upscale yapabiliyor.

Orjinal makaleyi ve teknolojiyinin açıklamasını bu makalede bulabilirsiniz.

Genel olarak 460p bir video var ise bunu gerçek zamanlı olarak işleyerek ve kaliteyi arttırarak bize sunabiliyor.

Buradan örnek bir video görebilirsiniz?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Ayrıca bu işlemi nvida shield pro Android TV box cihazı ile yapabiliyor fakat televizyonlar da yerleşik olarak görmek etkileyici olucaktır.

Ayrıca Dsll teknolojisi ile işler oldukça değişecek gibi düşünüyorum gelecekte.

Şuan oyunlar da aktif olarak kullanıyor.

Hiçbir upscaling teknolojisi native 4k gibi görüntü vermez. Hali hazırda 4k verebilen tv ler varken neden böyle bir şeye ihiyaç duyulsun ki ? Bunu şöyle düşünebilirsin, 4k tv alacak param var ama ben çılgınlık yapıp 1080p den 8k ya upscaling yapabilen tv almak istiyorum. Sence hangisi daha kaliteli görüntü verir ?

Daha G-SYNC teknolojisini televizyonlarda görememişken ki göremeyeceğiz üreticilere mali yük getirdiği için bu tarz teknolojiler de kolay kolay gelmez televizyonlara.

Hiçbir upscaling teknolojisi native 4k gibi görüntü vermez. Hali hazırda 4k verebilen tv ler varken neden böyle bir şeye ihiyaç duyulsun ki ? Bunu şöyle düşünebilirsin, 4k tv alacak param var ama ben çılgınlık yapıp 1080p den 8k ya upscaling yapabilen tv almak istiyorum. Sence hangisi daha kaliteli görüntü verir ?

Aslında mantık biraz farklı sanki ?
460p görüntüyü alıp 4k upscale eden bir cihaz benim favorim olurdu.
Sonuçta 4k yayın verirsem 4 k yayın alırım aynı cihaz da.
4k yayın vermeyip 1080p yayın verirsem bunu gerçek zamanlı olarak upsacle edebilirim.

Yani
1. seçenek de ne verirsen onu alırsın.
2. ne verirsen daha iyisini alabilirsin?

Burda temelde tv nin görüntü kalitesine oynamak dan ziyare eski bir düğün videomuzun görüntü kalitesine oynuyoruz.

FBI'in kullandığı sistem neyse onu getirmedikleri sürece hiçbir upscaler görüntüye doğru detay ekleyip çözünürlük artıramaz. :) Ancak görece daha iyi upscale eder o kadar.

Normal bir videoda pek faydası olmaz. Oyun videosu ya da çizgi film de falan olabilir bir yere kadar gerçi.

En fazla :) 2 yıl sonra gerçek görüntü de işleyebilir hale geleceğine eminim en son yapay zeka ile sinema etekleri hazırlayan demo bir program görmüştüm günler alan iş sürecini saatlere indiriyordu.

upscale konusun da net olarak söyleyebilirim ki tam bir aldatmaca zaten firmanın paylaştığı video da bunu gösteriyor kaldı ki buna video da demek zor :D daha çok ekran görüntüsü slaytı izliyorsunuz 38 saniye olması da cabası şimdi malum video izleme portalların da realistic oynanış videoları var bunlar ile kıyaslar iseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız o videolar bile çok yüksek donanımlar ile gerçek yüksek çözünürlükte kayıt edilmelerine rağmen bir dizi işlemden geçirilerek platforma yükleniyor artı video işleme yani görüntüyü yeniden oluşturma grafik işlemcisinin işi değildir görüntüyü hızlı bir şekilde yeniden yapılandırbilirler ancak normal işlemcinin performansının yanından bile geçemezler video işleme de ana kural şudur kaynak ne derece iyi ise çıktı o derece iyi olur yani elinizde ki kaynak 360p ise siz bunu 1080p yapabilirsiniz ama en fazla 480p netlik elde edebilirsiniz o da her baba yiğidin harcı değil, Bu olayın doğru bir şekilde yani tüketiciyi yanıltmadan (en azından işinin ehli kişilerce ve doğru teknikler ile yapılırsa) yapılmasına oyun tarafında remake video tarafında recode denilmektedir oyun tarafında bilgim yok ancak video tarafında bu iş özel bir ortamda 35mm filmlerin dijital ortama kayıpsız olarak aktarılarak yapılması ile mümkün oluyor çok pahalı bir yöntem olduğundan fazla bir öreği yok.

Uzun lafın kısası elinizde yeşil bir muz varken onu sarı muz başka ithal muz dan esinlenip yerli muz yapmak başka :D

:) Emre bey Nvida dan bahsediyoruz burda sanırım pek anlaşamıyoruz bu konuda.

Yapay zeka ile bu işin çok farklı boyutlara gideceği bir gerçek aşağıdaki video da bunu görebilirsiniz nvida 4000 serisi ekran kartınız varsa program demosunu indirip deneyebilirsiniz de.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

:) Emre bey Nvida dan bahsediyoruz burda sanırım pek anlaşamıyoruz bu konuda.

Yapay zeka ile bu işin çok farklı boyutlara gideceği bir gerçek aşağıdaki video da bunu görebilirsiniz nvida 4000 serisi ekran kartınız varsa program demosunu indirip deneyebilirsiniz de.

Bu video da anlatılan konu ile farklı bir mesele :D videoyu gerçek zamanlı olarak işlemek başka bir şey yapay zeka destekli gerçek insan figürleri kullanarak anime karakterlere hayat vermek başka bir şey videoda yeşil ekran teknolojisi ve yapay zeka destekli bir teknoloji işbirliği ile sinema sektörüne yeni bir soluk getirdikleri doğrudur çizgi filmeler den öteye geçilmesi dediğimiz olay yani eğer yanlış bilmiyorsam video işlemin son aşaması yada artık belli başlı ölçümleri referans olarak kabul edip sensörler olmadan sadece yeşil ekran kullanarak bu işi yapıyorlar.Bir filmi gerçek zamanlı olarak işlemek dünyanın en güçlü bilgisayarının dahi yapamayacağı bir işlem. İnsanı yaratık robot vs gibi göstermek başka bir şey o çekimlerin yapıldığı kameranın netliğini arttırmaya çalışmak başka bir şey upscale çeviri hatasıdır :D birebir çeviri ile değil de terminoloji olarak çevirdiğinizde ki anlamı doğru olandır o da görüntü temizlemedir. Peki görüntü temizleme nedir derseniz en yalın hali ile video da bulunan kumlanma (karıncalanma) karelenme be bulanıklaşma gibi unsurların olabildiğince minimize edilmesidir. Eğer sizin bahsettiğiniz gibi bir durum olsa James Francis Cameron o kadar beyin yorarak ve ciddi masraflar yapmak yerine upscale tekniğini kullanır geçerdi. Görüntü teknolojileri aslında çok engin bir denizdir sinema da izlediğimiz filmler çok ciddi bir emek sonrası ortaya çıkıyor. İşini layıkı ile yapan yapımcılar yönetmenler kimi zaman bir film için beş sene kimi zaman dizinin her bir bölümü için farklı bir ülkede farklı bir plato kuruyorlar. Yapay zekayı gözünüzde fazla büyütmeyin unutmayınız ki taklitler aslını yaşatır ve dahi doğal olan hep kıymetli olandır.

Hocam benim anlamadığım şu nvida şimdi AMD bu iş için milyarlarca dolarlık ARGE yapıyor yatırım yapıyor siz olmaz diyorsunuz?

Bu işte bir tezatlık yok mu.

Hocam dlss ve fsr gibi teknolojilere para harcıyorlar evet ama bu neden ve nasıl tv ye gelmeli sizce ben onu anlamadım. tv leri oyun konsolu olarak mı görmek istiyorsunuz ?

Ayriyeten hem dlss hem de fsr kullanmış biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim eğer büyük bir ekranınız varsa kenarlar o kadar pixelleniyor ki aklınız almaz. bu teknolojiler asla native çözünürlüğün yerini tutamayacak olsalar da ekran kartlarının ömürlerini uzatıyorlar bu açıdan güzeller.

Hocam benim anlamadığım şu nvida şimdi AMD bu iş için milyarlarca dolarlık ARGE yapıyor yatırım yapıyor siz olmaz diyorsunuz?

Bu işte bir tezatlık yok mu.
Harcadıkları para miktarlarını reel olarak kontrol etme imkanımız yok sanırım bu doğrultuda bu rakamlar göz boyamak adına biraz abartılıyor olabilir :D ki bu normaldir arge yatırımlarının çok ciddi olduğu hususuna ben de katılıyorum ancak şirket ve veya şirketler bu çalışmaları görüntü işleme iyileştirme değil de en yüksek sanal veya en yüksek gerçeklik olarak lanse ediyorlar video işleme farklı gerçeklik farklı şeyler son zamanlar da sıkça duyduğumuz sanal gerçeklik olayı işte bu firmalar tarafından pompalanan bir balondur evet oyunlarda gerçekliği yakalamak (gerçek insan figürlerine en yakın görüntüyü elde etmek) çok heyecan verici bir gelişme ama malesef ki bu çalışma da diğerleri gibi biz tüketicilerden çok üreticilerin ekmeğine yağ sürmekte günüzmüz de oyunlar artık sizin paylaştığınız video da ki gibi yapay zeka destekli gerçek insaların kullanıldığı bir sistem ile tasarlanıyor video da çok basit gibi görünen işlem aslın da epey çetrefilli. İşin özüne gelecek olursak belki hatırlayanlar olabilir win98 zamanında mad dog adlı bir oyun vardı ayunda gerçek insanlar kullanılmıştı onlar ile konuşuyor onlara ateş ediyorsunuz vs. şimdiler de bunu yakalamaya çalıştıklarını iddia eden firmalar aslında bunun şuan için imkansız olduğunu da biliyorlar nedeni de açık dünya sisteminde bu kombinasyon çok fazla donanım yükü anlamına geliyor ve buna paralel olarak hem üretici hem tüketici tarafında ciddi bir maliyet artışı demek. Ben üretici olsam bunu yapmam çünkü çok sınırlı sayıda bir portföye hitap etmiş olurum ve bu da maliyeti dahi kurtarmaz.

Bir konu hakkında anlatım dinler izler yada okurken sanal en yakın nerede ise vb kelimelerin nereler de ve ne kadar kullanıldığı size o konunun tüm insanlık için mi yoksa belli bir zümre için mi faydalı olduğu konusun da referans olacaktır.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri