Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Klima Samsung Klima Ayıplı Hizmet (Vakumsuz Montaj) Mücadelem ve Yeni Montaj İçin Teknik Destek Talebi

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Hayri.yavuz

Yeni Üye
Yeni Üye
Selamün aleyküm forum üyeleri, değerli ustalarım ve hocalarım;

Ben bu hak arama sürecine forum yöneticimiz sayın @ademhelvacı hocamın hem forum üzerindeki yazıları hem Instagram ve YouTube üzerindeki tüketicileri uyaran ve bilgilendiren içerikleri ile başladım. Değerli hocama buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Sizlerin sayesinde çok yol katettim. Son viraja geldim. Allah sizlerden razı olsun.

Uzun süredir hakkımı aramak için tek başıma büyük bir emek veriyorum. Bu süreçte hem psikolojik olarak çok yıprandım hem de ciddi bir zaman ve enerji harcadım. Bu konuyu hem Samsung klima almayı düşünen dostlarımıza çok önemli bir tüketici uyarısı olması adına hem de nihayet son virajına geldiğim bu süreçte sizlerden teknik destek almak için açıyorum.

Öncelikle yaşadığım tüm süreci ve hukuki aşamaları aşağıda özetliyorum:

📄 Sürecin Özeti ve Hukuki Hak Arama Mücadelem:

24.05.2025 tarihinde Samsung’un resmi deneyim mağazası olan DERYA KLİMA firmasından Samsung marka AR12TXHQASINSK model duvar tipi split klimayı satın aldım. Ancak evime gelen yetkili servis (Mırselam Servis), ürün montaj hizmetini açıkça ayıplı olarak sunmuştur.

Zira klimamın montajı; 29.11.2013 tarihli ve 28836 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ULUSAL MESLEK BİREYSEL VE TİCARİ KLİMA SİSTEMLERİ Tebliği (Sayfa 15, E7 başlığı) hükümlerine tamamen aykırı olarak, vakumlama işlemi yapılmadan gerçekleştirilmiştir. Gelen servis personeline vakum yapılması gerektiğini üzerine basarak belirtmeme rağmen, "Vakum sadece 2. el ürünlerde yapılıyor, sıfır ürünlerde gerekli değil" şeklinde akıl dışı bir yalan söyleyerek vakum yapmayı kesin dille reddetmiştir.

Hepimizin bildiği üzere; vakumsuz montaj sistemdeki basıncı artırır, çalışma akımını yükseltir, enerji tüketimini ve aylık faturayı artırır, ısıtma/soğutma performansını ciddi ölçüde düşürür. Sistemde kalan nem suya dönüşerek kılcal boruları tıkayabilir ve kompresör dahil iç parçaların paslanmasına yol açar. Sıfır aldığım ürün, ayıplı hizmet yüzünden daha ilk günden ayıplı mal haline gelmiştir.

Bu konuyla ilgili mağduriyetim, 24.09.2025 tarihli Tüketici Hakem Heyeti Kararı ile tescillenmiştir. Hakem heyeti öncesi Samsung çözüm merkezinin ve satıcı bayinin hiçbir çözüm üretmemesi, bayinin üstelik vakumun gereksiz olduğunu savunması üzerine başlattığım süreçte karar kesinleşmiştir.

Kararın kesinleşmesine rağmen bayinin ürünü değiştirmemesi üzerine, mecburen 1 Temmuz 2026 tarihinde İlamlı İcra Takibi başlatmak zorunda kaldım. İcra baskısı ve yoğun takibim sonucunda Samsung Türkiye nihayet geri adım attı ve yeni cihazın gönderilmesi ile farklı bir servis eşliğinde vakumlu montaj yapılması talebimi sisteme derhal sisteme işlemek durumunda kaldı.Teknik servisin montajı gününü ayarlamak adına arayacaklarını duyduktan sonra görüşmeyi sonlandırdım.Aynı zamanda derya klima adına başlattığım ilamlı icra takibide devam etmektedir.İcra emri 12.07.2026 tarihinde kendilerine tebliğ edilmiş.

⚠️ Güncel Durum ve Forum Topluluğundan Teknik Destek Talebim:

Değerli forum sakinleri; aylardır dişimle tırnağımla aradığım bu hakkın, montaj günü yapılacak olası bir kurnazlık, baştan savma işçilik veya usulsüzlük yüzünden heba olmasından, emeklerimin boşa gitmesinden aşırı derecede tedirginlik duyuyorum.

Tekrar aynı kabusu yaşamamak adına, montaj günü eve gelecek yeni ekibi adeta profesyonel bir denetmen gibi takip etmek istiyorum. Montaj esnasında odağımı kaybetmemek adına süreci baştan sona kesintisiz video kaydına alacağım.

Sizlerden ricam, montaj öncesinde ve sonrasında bana teknik tecrübelerinizle destek olmanızdır. Özellikle şu konularda yönlendirmelerinize ihtiyacım var:

1. Ürünün "Sıfır ve Kapalı Kutu" Olduğunu Nasıl Kesinleştiririm?

- Gelen kutularda nelere dikkat etmeliyim ve cihazın sıfır olduğunu ele veren teknik detaylar nelerdir?

- Yetkililerin bana daha önce açılmış, iade edilmiş veya revize edilmiş bir cihazı "sıfır" diye yutturmaya çalışmasını nasıl engellerim?

2. Montaj Esnasında Hangi Adımları Göz hapsine Almalıyım?

- Vakumlama işleminin düzgün yapıldığını (kullanılan manometre değerleri, vakum pompası süresi vb.) nasıl denetleyebilirim?

- Bakır boruların yalıtımında, dış ünite ayaklarındaki titreşim takozlarında (kauçuk pabuçlar) ve drenaj eğiminde ustanın başında dururken hangi kritik noktalara dikkat etmeliyim?

Montaj öncesinde sizlerin vereceği bu kritik bilgilere göre ekibi yönlendirip, montaj tamamlandıktan sonra ise aklıma takılan tüm detayları, videodan alacağım ekran görüntülerini ve fotoğrafları bu konu altında sizlerle paylaşarak işçiliğin doğruluğunu teyit etmek istiyorum.

Sizlerden gelecek yönlendirmeler benim için hayati önem taşıyor. Aylardır verdiğim bu mücadelenin başarıyla taçlanması için desteklerinizi ve yorumlarınızı esirgemeyiniz.

Şimdiden yanıt veren, destek olan tüm usta ve hocalarıma yürekten teşekkür ederim.

Hocam merhaba, öncelikle foruma hoş geldiniz, aynı zamanda da geçmiş olsun. Alışveriş yaptığınız firmanın ismini görünce hemşehri olduğumuzu anladım. Samsung'un Mersin'de satış yapabilmesi için şu servis işine ciddi anlamda çekidüzen vermesi gerekiyor. Sizin yaşadığınız problemden de görüleceği üzere servis konusunda gerçekten sıkıntılılar. Güncel cihazlarını her ne kadar beğeniyor olsam da servis muhabbetinden dolayı asla tercih etmiyorum. Yakın bir zamanda da tercih edeceğimi zannetmiyorum.

Konuyla ilgili de ekleme yapılacak pek bir şey yok aslında. Zaten siz de az çok konuya hakimsiniz ve vakumsuz kurulumun nelere yol açabileceğini biliyorsunuz. Nitekim, THH de sizi haklı bulmuş ve yeni bir sürece girmişsiniz. Benim konuyla ilgili söyleyebileceğim tek şey, değişimden ziyade iade hakkınızı kullanmanız olurdu. Çünkü, herhangi bir arıza durumunda yine sıkıntı yaşama olasılığınız var.

Gelelim sorduğunuz soruların cevaplarına:
  • Kutularda ekstra bir bant izi veya açılıp açılmadığına dair emare var mı diye kontrol edebilirsiniz. Kutuları etraflıca inceleyip hasar durumuna bakabilirsiniz. Kutuların sıfır hallerini, çeşitli satış platformları aracılığıyla da fotoğraflı yorumlardan görebilme şansınız var bu arada.
  • İç ve dış ünitenin seri numaralarını Samsung'un sitesinden kontrol edip garanti tarihlerine bakabilirsiniz. Bu hizmeti sağlıyorlar mı bilmiyorum ama denenebilir.
  • Vakum işleminde ise başlarında durup denetlemekten başka çare yok. İnternetten ''Klima vakumu nasıl yapılır?'' videolarını izleyip teknik detaylara biraz da olsa hakim olmanızı öneririm. Zaten yanlarında vakum pompası ve manometre olmak zorunda. Bu cihazlar olmadan vakum yapılması mümkün değildir. Aşağıya Adem abinin vakumla ilgili bir videosunu da ekledim. Hem videoyu izleyip hem de açıklamasını mutlaka okuyun:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
  • Vakum işlemi bittikten sonra kaçak testi de yapılabilir. Vakum motoru kapatılır ve bir süre beklenir. Bu esnada manometre üzerindeki değerlerde herhangi bir değişim olup olmadığı gözlemlenir. Herhangi bir sıkıntı yoksa manometre ile vakum pompası sistemden çıkarılır ve dış ünite vanaları açılır.
  • İç ve dış ünitenin terazili şekilde montajlanmasına dikkat edin. Drenaj yönünün tersine eğim verilirse iç ünitenin kısa sürede koku yapmasına ve su damlatmasına sebep olabilir.
  • İç ünitenin tavana çok yakın montajlanmamasına dikkat edin. En az bir 15 cm kadar boşluk bırakılması gerekir. Sağlıklı olan montaj şekli aşağıdaki gibidir:
klimaboşluk.webp

• Dış ünite takozlarının ve drenaj piposunun takılmasına dikkat edin. Takozların aşırı sıkı veya gevşek olmaması gerekir. El sıkılığında olması yeterlidir. Drenaj piposu da dış ünitenin hemen altına takılır ve ısıtma modundaki kullanımlarda dış ünitenin su tahliyesini sağlar. Drenaj piposu takılıp ''T'' veya ''Y'' boru ile drenaj hattına bağlanması gerekir. Aksi halde, ısıtma modunda kullanım yaparken dış ünitenin altından su damlayacaktır.
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Umarım süreciniz başka bir problem çıkmadan tamamlanır.

Hocam merhaba, öncelikle foruma hoş geldiniz, aynı zamanda da geçmiş olsun. Alışveriş yaptığınız firmanın ismini görünce hemşehri olduğumuzu anladım. Samsung'un Mersin'de satış yapabilmesi için şu servis işine ciddi anlamda çekidüzen vermesi gerekiyor. Sizin yaşadığınız problemden de görüleceği üzere servis konusunda gerçekten sıkıntılılar. Güncel cihazlarını her ne kadar beğeniyor olsam da servis muhabbetinden dolayı asla tercih etmiyorum. Yakın bir zamanda da tercih edeceğimi zannetmiyorum.

Konuyla ilgili de ekleme yapılacak pek bir şey yok aslında. Zaten siz de az çok konuya hakimsiniz ve vakumsuz kurulumun nelere yol açabileceğini biliyorsunuz. Nitekim, THH de sizi haklı bulmuş ve yeni bir sürece girmişsiniz. Benim konuyla ilgili söyleyebileceğim tek şey, değişimden ziyade iade hakkınızı kullanmanız olurdu. Çünkü, herhangi bir arıza durumunda yine sıkıntı yaşama olasılığınız var.

• Kutularda ekstra bir bant izi veya açılıp açılmadığına dair emare var mı diye kontrol edebilirsiniz. Kutuları etraflıca inceleyip hasar durumuna bakabilirsiniz. Kutuların sıfır hallerini, çeşitli satış platformları aracılığıyla da fotoğraflı yorumlardan görebilme şansınız var bu arada.
  • İç ve dış ünitenin seri numaralarını Samsung'un sitesinden kontrol edip garanti tarihlerine bakabilirsiniz. Bu hizmeti sağlıyorlar mı bilmiyorum ama denenebilir.
  • Vakum işleminde ise başlarında durup denetlemekten başka çare yok. İnternetten ''Klima vakumu nasıl yapılır?'' videolarını izleyip teknik detaylara biraz da olsa hakim olmanızı öneririm. Zaten yanlarında vakum pompası ve manometre olmak zorunda. Bu cihazlar olmadan vakum yapılması mümkün değildir. Aşağıya Adem abinin vakumla ilgili bir videosunu da ekledim. Hem videoyu izleyip hem de açıklamasını mutlaka okuyun:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
  • Vakum işlemi bittikten sonra kaçak testi de yapılabilir. Vakum motoru kapatılır ve bir süre beklenir. Bu esnada manometre üzerindeki değerlerde herhangi bir değişim olup olmadığı gözlemlenir. Herhangi bir sıkıntı yoksa manometre ile vakum pompası sistemden çıkarılır ve dış ünite vanaları açılır.
  • İç ve dış ünitenin terazili şekilde montajlanmasına dikkat edin. Drenaj yönünün tersine eğim verilirse iç ünitenin kısa sürede koku yapmasına ve su damlatmasına sebep olabilir.
  • İç ünitenin tavana çok yakın montajlanmamasına dikkat edin. En az bir 15 cm kadar boşluk bırakılması gerekir. Sağlıklı olan montaj şekli aşağıdaki gibidir:
Ekli dosyayı görüntüle 29881
  • Dış ünite takozlarının ve drenaj piposunun takılmasına dikkat edin. Takozların aşırı sıkı veya gevşek olmaması gerekir. El sıkılığında olması yeterlidir. Drenaj piposu da dış ünitenin hemen altına takılır ve ısıtma modundaki kullanımlarda dış ünitenin su tahliyesini sağlar. Drenaj piposu takılıp ''T'' veya ''Y'' boru ile drenaj hattına bağlanması gerekir. Aksi halde, ısıtma modunda kullanım yaparken dış ünitenin altından su damlayacaktır.
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Umarım süreciniz başka bir problem çıkmadan tamamlanır.

Merhaba hocam,öncelikle hoş buldum ve bu detaylı, teknik yanıtın için çok teşekkür ederim. Forumda senin gibi bilinçli bir hemşerimi görmek beni gerçekten mutlu etti.

İade konusunu bende düşünmüştüm, teknik açıdan kesinlikle en rahat yol o olurdu. Ancak güncel piyasa koşullarında THH kararıyla fatura bedeli üzerinden iade aldığımda, o parayla bugün aynı standartta yeni bir klima alamayacağımı ve diğer markalarda da aynı sorunlarla karşılaşacağımı düşünerek hakkımı “ayıpsız misliyle değişim” yönünde kullanmaya karar vermiştim.Artık THH kararında değişim yazdığı için iade konusunda yapabileceğim bir şey kalmadı.

Paylaştığın detaylar (özellikle terazi montajı, tavandan bırakılması gereken en az 15 cm'lik pay ve dış ünite takozu/drenaj piposu konusu) benim için harika kılavuzlar oldu. Adem hocamın videosunu da izledim.Firmanın kararı uygulamak için salıya kadar süresi var.Umarım herhangi bir kurnazlığa uğramadan çözüme kavuşturabilirim.

Başlık/Güncelleme: Samsung Değişim Sürecinde Servis Krizi: Sadece Teknisyen Değiştiririz Dayatması! (Tavsiyelerinize İhtiyacım Var Ustalarım)

Dostlar, ustalarım tekrar selamlar,
Sürecimde bugün çok kritik bir gelişme yaşandı ve tam anlamıyla bir "servis krizi" ile karşı karşıyayım. Sizlerin teknik ve hukuki tecrübenize ihtiyacım var.
Bugün kesinleşen Hakem Heyeti kararına istinaden icra takibi devam ederken, ilk montajda klimayı vakumlamadan takarak ayıplı hale getiren yerel servis (Mırselam Servis) tarafından arandım. Değişimi yapacaklarını söylediler. Ancak ben, bu ekibin geçmişteki teknik ihmalleri ve standart dışı uygulamaları nedeniyle kendilerine güvenimin kalmadığını, evime girmelerini istemediğimi belirttim. Samsung Genel Merkezi'ne de yazılı olarak başvurup başka bir yetkili servis talep ettim.
Sonrasında satıcı bayi Derya Klima ile görüştüm. Muhasebe ve servis işleriyle ilgilenen yetkililer bana net bir dille farklı bir yetkili servis yönlendiremeyeceklerini, sadece Mırselam Servis bünyesinden farklı bir teknisyen gönderebileceklerini ifade ettiler.

Sizce ne yapmalıyım?

Tavsiyelerinizi, tecrübelerinizi acilen bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Klima sezonunda servisin kendi elemanı gelmesine şükredin.

Şimdi taşeronlara iş aktarma zamanı.

Bazen sineye çekmek gerekir.

Başlık/Güncelleme: Samsung Değişim Sürecinde Servis Krizi: Sadece Teknisyen Değiştiririz Dayatması! (Tavsiyelerinize İhtiyacım Var Ustalarım)

Dostlar, ustalarım tekrar selamlar,
Sürecimde bugün çok kritik bir gelişme yaşandı ve tam anlamıyla bir "servis krizi" ile karşı karşıyayım. Sizlerin teknik ve hukuki tecrübenize ihtiyacım var.
Bugün kesinleşen Hakem Heyeti kararına istinaden icra takibi devam ederken, ilk montajda klimayı vakumlamadan takarak ayıplı hale getiren yerel servis (Mırselam Servis) tarafından arandım. Değişimi yapacaklarını söylediler. Ancak ben, bu ekibin geçmişteki teknik ihmalleri ve standart dışı uygulamaları nedeniyle kendilerine güvenimin kalmadığını, evime girmelerini istemediğimi belirttim. Samsung Genel Merkezi'ne de yazılı olarak başvurup başka bir yetkili servis talep ettim.
Sonrasında satıcı bayi Derya Klima ile görüştüm. Muhasebe ve servis işleriyle ilgilenen yetkililer bana net bir dille farklı bir yetkili servis yönlendiremeyeceklerini, sadece Mırselam Servis bünyesinden farklı bir teknisyen gönderebileceklerini ifade ettiler.

Sizce ne yapmalıyım?

Tavsiyelerinizi, tecrübelerinizi acilen bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Hocam, size en başta iade seçeneğinden bahsetme sebebim tam olarak bu durumdan dolayıydı. Muhtemelen bölgenize bakan tek servis var ve bunun dışına çıkamıyorlar. Şu durumda biraz mecbur kalıyorsunuz anladığım kadarıyla. Şu aşamadan sonra aynı servis gelecek olursa (ki öyle görünüyor) yaptıkları işi başından sonuna kadar takip etmekten başka çare yok gibi. Bol bol fotoğraf ve gerekli yerlerde kısa videolar çekerek süreci kayıt altına almanızı tavsiye ederim. Özellikle vakum konusunda, kibar bir dille oldukça ısrarcı olduğunuzu belirtin. Getirecekleri cihazın kurulumuna başlanmadan önce de etraflıca inceleyin ve sıfır olduğundan emin olun.

İşinize ne kadar yarar bilmem ama Mersin ili içerisindeki tüm servislerin listesini aşağıya bırakıyorum:

Samsung Servisler.webp

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri