Merhaba; Biraz komplike durum, Öncelikle hangisinin CE standartları dışında bir koda saptığını tespit etmek gerekir.
Yetkili servis zamanlarımda X markasının kumandasının Y markasına komut gönderdiği şikayetleri ile karşılaşırdık, Mesela Kuşadasında gitiğim bir şikayette X marka Televizyon kumandasının program + düğmesi Y markasının klimasını açıyordu.
Önce şunu açıklamam gerekir. IR yani Infra Red frekansları tahsis mantığı ile çalışır, TV grubu ayrı, Klima grubu ayrı, Beyaz eşya grubu ayrı, Küçük ev aletleri ayrı tahsislerde çalışır yani birbirleri ile alakası olmaz.
3 hafta süren araştırma sonucu klimanın üreticisinin kullandığı IR frekansının CE standartlarının dışında olduğu tespit edilmişti rçünkü konu mahkemelik olmuştu.
Dijital dünyada siz de biliyorsunuz ki her şey bir protokol çerçevesinde çalışır, o protokolün dışına kimin çıktığının belirlenmesi esastır. Bu gibi durumlarda ise tarafların ikisi de karşı tarafı suçlar.
Size LG den gelen ''Abi neden bunu aldın yaaaa, çok sorunlu tv ses konusunda'' derken aynı eve gelecek olan TCL servisi ise size ''Abi naptın yaaaa, bugüne kadar gördüğüm sen sorunlu ses sistemi bu'' diyecek.
Ortada somut veri sunan var mı? Yok
Size ''beyefendi bu ürünlerin çalışma prensibi şu dur, dahil oldukları protokol de bu dur, bakın ben elimdeki test aygıtı ile bizim ürünümüzün dünya standartlarında çalıştığını size ispat ediyorum'' diyen oldu mu? Şimdilik hayır.
Ne var? Bol suçlama var
Ne yok? Çözüm yok
Şimdi ben bu modeller bazında önce bazı görüşmeler yapayım, GERÇEKTEN böyle bir sorun geri bildirimi var mı onu teyit edelim sonra da sorunun nereden kaynaklandığının nasıl bulunabileceğine bakalım.
TCL sorunlu ise onların, LG sorunlu ise onların nasıl çözüm üreteceklerine bakalım, üretmeleri için sıkıştıralım.
(Lütfen pazartesi sabah bana bu mesaja cevap yazıp yeniden hatırlatınız)