Geç gördüm konuyu yazayım hemen bir şeyler.
Öncelikle malzeme maliyetleri önemli. O bakır borular düz bakır olmuyor. İçlerinde kaplama var. Yani ham bakır suya temas etmiyor aslında. Kulanılan borular dikişsiz boru diye tabir edilen ekstrüzyon yöntemi ile imal ediliyor. Sonrasında içleri kaplanıyor. Piyasada gördüğünüz boruların çok büyük bir kısmı ise metal şeritlerden rollbend dediğimiz katlama yöntemi ile üretilir. Rollbend daha ucuz bir yöntemdir. Ama hammadde olarak bile bakır, plastikten (PVC, CPVC, PEX) çok daha pahalıdır.
Uygulama açısından bakarsak işler biraz daha farklılaşıyor. Türkiye'de binalar, betornarme ve borular beton içine gömülüdür. Yurt dışında bakır boru kullanımı olan yapılarda panel sistemler kullanılır. Yani bakır boru korozif etkili çimento ile direkt olarak temas etmez. Beton içinden geçmesi gereken dikey hatlarda ise tesisat kanalından geçer.
Bunun bir avantajı boru içinden geçen suyun sesi metal borularda (eskiden bizde de galvaniz kaplı çelik borular kullanılırdı) temas ettiği betondan ortama direkt iletir. Plastik bu konuda biraz daha iyi sönümlese de aslında yalıtımlı boru kullanılması gerekir.
Bakır borular normal çalışma ortamlarında 50 yıldan uzun süre problemsiz çalışabilirler. Plastiklerde ise bu ömür daha azdır.
Yüksek basınç ve sıcaklıklarda plastikler doğaları gereği deforme olurken bakır için bu değerler çok daha yüksektir. Bu nedenle daha güvenlidirler.
Bakır antimikrobiyel özelliğe sahiptir. Plastikler bu konularda pek başarılı değildir.
Bakır, tekrar kullanılabilen ve geri dönüştürebilen (bu iki kavram birbirinden farklıdır) bir malzeme iken plastiklerin geri dönüşümü daha sıkıntılıdır.
Yangına karşı dayanıklılık konusunda bir şey yazma ihtiyacı duymuyorum bile

Estetik olarak bakır borular, plastiklere nazaran çok daha güzel bir görünüm sunar.
ABD'de bazı bölgelerde bakır boru kullanımı kanuni zorunluluktur.
Bakır borunun sıcaklık altında şekil değiştirmesi (boyca uzaması ve çapsal değişim) plastiklere nazaran çok daha düşüktür. Bu da basınç altındaki sistemlerde ek yerlerinden sızıntı olasılığını düşürür. Bunu tek bir işlem olarak düşünmeyin ama. Kullanım ömrü boyunca binlerce kes genleşecek ve büzülecek. Bu da malzeme yorgunluğuna neden olur. Ek yerleri daha zayıf noktalar olduğundan potansiyel risk bu noktalarda daha fazladır.