Benim çockluğum o ''Tamam düzeldiii'' sesleri ile geçmiştir.Ekli dosyayı görüntüle 4220Hayallerin gerçeklerle buluştuğu bir açı mutlaka vardır. Hooop tamam geldi diyen sesi duyana kadar devam.Satfinder out SatteliteMan in. ?

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Benim çockluğum o ''Tamam düzeldiii'' sesleri ile geçmiştir.Ekli dosyayı görüntüle 4220Hayallerin gerçeklerle buluştuğu bir açı mutlaka vardır. Hooop tamam geldi diyen sesi duyana kadar devam.Satfinder out SatteliteMan in. ?
Bizim buradaki 1-2cm küçük gibi görünen sapmamız, aradaki mesafe nedeniyle uydudan binlerce, hatta onbinlerce km sapma yapması anlamına gelir.Ben şunu hiç anlamamışımdır. Çanak uydudan bir kaç milim sapsa yayın gidiyor. Neden abi. Neden gidiyor. Uydu sinyalleri bir şemsiye gibi yaymıyor mu. İlla uydunun göbeğini görmek zorunda mı bu LNB'ler.
Çanak antenler yakıt tankına mazot doldurmak için kullanılan huniler gibidir. Geniş alandaki sinyalleri LNB sinyal toplayıcıya odaklar. Birde LNB sünneti yaptıkmı tamamdır. ??? Maşallah ? Sharp LNB varmı amcacım.? ?Bizim buradaki 1-2cm küçük gibi görünen sapmamız, aradaki mesafe nedeniyle uydudan binlerce, hatta onbinlerce km sapma yapması anlamına gelir.
Trigonometri konusunda iyi olan arkadaşlar hesaplamasını yapabilirler ancak Türksat uydusunun bizim konumumuzdan ortalama 35.000km uzakta olduğunu düşünürsek, Bizim 90lık offset çanağımızın yatay hat olarak (Dikey de olur fark etmez) 1cm lik sapma yapması , çanağın odak noktasının Türksat uydusundan 20-30bin km farklı bir noktaya bakması anlamına geliyor![]()
Bu LNB'yi bu şekilde ben montaj yaptım. Bu çanağın karşısında başka bir çanak vardı. Önünde yüksek bina vardı. Sinyal alamıyordu. O çanağı buna çevirdik. Bunun LNB'si sinyali o çanağa yansıtıyordu. Büyük bir mühendislik örneğiydi.Geçmiş yıllarda, ''Görüntü yok'' şikayeti ile gittiğim bir arızada karşılaştığım durum
Ekli dosyayı görüntüle 4211
Biz Bağcılar İnönü Mahallesinde otururduk. Konumumuz itibari ile asla Çamlıca kulesinden yayın alamazdık. Tepe engel olurdu. O çevrede oturan bir çok insan yayınları alabilmek için antenlerini Şirinevler, Ataköy istikametine çevirirdi. Çamlıca'dan yayın alamayan anten Bursa'dan yayın çekerdi. TRT yayını koptuğu zaman Necefli Maşrapa görüntüsünün çıkması meşhurdu. Ama bizim TV'mizde her zaman Bursa'nın manzarası çıkardı. Maşrapa çıkmazdı.
Açıldı bile, sohbet başlığının altında hemenBiz Bağcılar İnönü Mahallesinde otururduk. Konumumuz itibari ile asla Çamlıca kulesinden yayın alamazdık. Tepe engel olurdu. O çevrede oturan bir çok insan yayınları alabilmek için antenlerini Şirinevler, Ataköy istikametine çevirirdi. Çamlıca'dan yayın alamayan anten Bursa'dan yayın çekerdi. TRT yayını koptuğu zaman Necefli Maşrapa görüntüsünün çıkması meşhurdu. Ama bizim TV'mizde her zaman Bursa'nın manzarası çıkardı. Maşrapa çıkmazdı.
Bir de bu yayın sinyallerini kuvvetlendirmek için yükselticiler piyasaya çıkmıştı. En meşhuru ELSA marka yükseltici idi. Neredeyse hiç bir yerde servisi yoktu. Fabrikası Kartal'da idi. Bir keresinde garanti süresi içinde arızalandı. Dayımla Kartal'a götürdük. Ama şimdiki gibi metrobüs, metro nerdeee. Bağcılar'dan 92 numaraya bindik. Eminönü yaptık. Oradan vapur ile Haydarpaşa. Oradan da banliyö treni ile Kartal. Cihaz yapıldı. Aynı yoldan geri döndük.
Bu forumda bir tane nostalji köşesi şart. ?
O zamanBiz Bağcılar İnönü Mahallesinde otururduk. Konumumuz itibari ile asla Çamlıca kulesinden yayın alamazdık. Tepe engel olurdu. O çevrede oturan bir çok insan yayınları alabilmek için antenlerini Şirinevler, Ataköy istikametine çevirirdi. Çamlıca'dan yayın alamayan anten Bursa'dan yayın çekerdi. TRT yayını koptuğu zaman Necefli Maşrapa görüntüsünün çıkması meşhurdu. Ama bizim TV'mizde her zaman Bursa'nın manzarası çıkardı. Maşrapa çıkmazdı.
Bir de bu yayın sinyallerini kuvvetlendirmek için yükselticiler piyasaya çıkmıştı. En meşhuru ELSA marka yükseltici idi. Neredeyse hiç bir yerde servisi yoktu. Fabrikası Kartal'da idi. Bir keresinde garanti süresi içinde arızalandı. Dayımla Kartal'a götürdük. Ama şimdiki gibi metrobüs, metro nerdeee. Bağcılar'dan 92 numaraya bindik. Eminönü yaptık. Oradan vapur ile Haydarpaşa. Oradan da banliyö treni ile Kartal. Cihaz yapıldı. Aynı yoldan geri döndük.
Bu forumda bir tane nostalji köşesi şart. ?
Karşıyakada Yamanlar vericisinden TRT yayınlarını, Balçova vericisinden de UHF özel kanal yayınlarını alırdık 80 ve 90 larda.1984 yılında İzmir'de işe başladığım zamanlarda eski aliminyum anten ve yükseltici ile Kadifekale'den veya Yamanlar dağındaki vericilerinden yayın alırdık.Trt 1 ve Trt 2 kanallarında yayın olmadığı zaman antenleri batıya çevirir Yunan kanallarını izlerdik.Bir zamanlar Balçova'daki belediyenin kurduğu büyük çanaklardan Avrupa yayınlarını izledik.Çatılarda az uğraşmadık anten ayarlayacağız diye.Hey gidi günler hey.
Adem hocam. Foto nerde olacak. Şimdiki gibi dijital makineler yoktu ki. Filmli analog makineler vardı ve foto çekmek çok kıymetliydi. Şimdiki nesil bunları bilmez. Önlerine gelen her şeyin resmini çekiyorlar şimdi. Biri filan şeyin fotosunu çek dediği zaman az film kaldı deyip çekmezdik. 12-24-36'lık pozlar vardı. Her çekimden sonra makara kolu ile bir sonraki boş filme denk getirirdik. O kolu çevirmeyi unutursan yandın. Çekilen fotoğraf önceki ile üst üste çıkardı.Karşıyakada Yamanlar vericisinden TRT yayınlarını, Balçova vericisinden de UHF özel kanal yayınlarını alırdık 80 ve 90 larda.
Yunanistana çevirip EPT1 ve EPT2 yayınlarını izlerdik.
Kurduğumuz merkezi sistemlerde hep 4 anten olurdu
91 Eleman UHF anten EPT2 kanalı için en tepeye yerleştirilirdi UHF bandı 48 inci kanaldan yayın yapan kanalın sinyal kaybını engellemek adına 48/7 konverter kullanır ve kanalı VHF bandı 7 inci kanala indirgerdik.
17 Eleman VHF anten en üstün bir altına yerleştirilirdi. EPT1 kanalı için. Konverter kullanmazdık zaten VHF den yayın yapıyordu.
Onun altına ya 43 Eleman çubuk UHF anten ya da UHF Panel anten kullanırdık. TRT 2-3-4 kanalları buradan gelirdi
En alta ise 10 eleman VHF 10 uncu kanal yayını alan TRT1 anteni yerleştirirdik.
UVB28 UBK2 gibi modüller vardı Tamgör Elektroniğin ürettiği. TSY 5P Santral ile basardık yayınları.
Hey gidi hey
Hayret hiç o yıllarda kurduğumuz antenlerden foto yokmuş elimde bak şimdi dikkatimi çekti![]()
24 lük filmler takılan bir yassı makinemiz vardı o zamanlar. Ben iyi hatırlıyorum kardeşimin direkte fotosunu çektiğimi ama nedense bulamadımAdem hocam. Foto nerde olacak. Şimdiki gibi dijital makineler yoktu ki. Filmli analog makineler vardı ve foto çekmek çok kıymetliydi. Şimdiki nesil bunları bilmez. Önlerine gelen her şeyin resmini çekiyorlar şimdi. Biri filan şeyin fotosunu çek dediği zaman az film kaldı deyip çekmezdik. 12-24-36'lık pozlar vardı. Her çekimden sonra makara kolu ile bir sonraki boş filme denk getirirdik. O kolu çevirmeyi unutursan yandın. Çekilen fotoğraf önceki ile üst üste çıkardı.
Bunun bir gelişmiş modeli var KK 1990 serisi, alüminyum tencere kapaklı versiyonu.
La, sanki cebinde fotoğraf makinesi mi vardı.Karşıyakada Yamanlar vericisinden TRT yayınlarını, Balçova vericisinden de UHF özel kanal yayınlarını alırdık 80 ve 90 larda.
Yunanistana çevirip EPT1 ve EPT2 yayınlarını izlerdik.
Kurduğumuz merkezi sistemlerde hep 4 anten olurdu
91 Eleman UHF anten EPT2 kanalı için en tepeye yerleştirilirdi UHF bandı 48 inci kanaldan yayın yapan kanalın sinyal kaybını engellemek adına 48/7 konverter kullanır ve kanalı VHF bandı 7 inci kanala indirgerdik.
17 Eleman VHF anten en üstün bir altına yerleştirilirdi. EPT1 kanalı için. Konverter kullanmazdık zaten VHF den yayın yapıyordu.
Onun altına ya 43 Eleman çubuk UHF anten ya da UHF Panel anten kullanırdık. TRT 2-3-4 kanalları buradan gelirdi
En alta ise 10 eleman VHF 10 uncu kanal yayını alan TRT1 anteni yerleştirirdik.
UVB28 UBK2 gibi modüller vardı Tamgör Elektroniğin ürettiği. TSY 5P Santral ile basardık yayınları.
Hey gidi hey
Hayret hiç o yıllarda kurduğumuz antenlerden foto yokmuş elimde bak şimdi dikkatimi çekti![]()
Ah o Kara Şimşek yok mu. Ahh. Onun yüzünden bir sürü şeyden mahrum kalırdım. Arkadaşların gittiği yerlere gidemezdim. Dizinin başlama saatine denk geldiği için. Cumartesi günü Hanımlar Sizin için programından sonra yayına girerdi. Saat 17:00'de başlardı.La, sanki cebinde fotoğraf makinesi mi vardı.
Bu arada Yunanistan yayınları için TV ye secam takma işinden ne para kazandı millet. Karaşimşek seyretmek modası vardı. Yunanca ama
Ben o yaşlarımda da meraklıydım usta, yaşadığım anları kayıt altına alma konusundaLa, sanki cebinde fotoğraf makinesi mi vardı.
Bu arada Yunanistan yayınları için TV ye secam takma işinden ne para kazandı millet. Karaşimşek seyretmek modası vardı. Yunanca ama
Vuuuu VuuuuuuuuAh o Kara Şimşek yok mu. Ahh. Onun yüzünden bir sürü şeyden mahrum kalırdım. Arkadaşların gittiği yerlere gidemezdim. Dizinin başlama saatine denk geldiği için. Cumartesi günü Hanımlar Sizin için programından sonra yayına girerdi. Saat 17:00'de başlardı.
Sonra bir gün kafayı çalıştırdım. Arçelik marka kayıt yapabilen VHS videomuz vardı. Antenden gelen kablo Videoya girerdi. Videodan da TV'ye çıkış yapılırdı. TV'nin çalışmasına, açık kalmasına gerek yoktu. Dizinin başlama saatine ayarlıyordum videonun zamanını. Kayda başlıyordu. 1 saat sonra durduruyordu. Fakat o zamanların güzelliği şuydu. Diziler, filmler belirlenen saatte başlardı ve hiç reklam olmazdı. Temiz kayıt olurdu.
Hatta bazen şöyle bir şey olurdu. Video TRT1'deki bir yayını kaydederken biz TV'de TRT2'yi seyredebilirdik.
Adem hocam. Siz daha iyi bilirsiniz ama yanlış hatırlamıyorsam Türkiye'ye ilk uzaktan kumandalı TV'yi Profilo Saba getirmişti. Doğru mu?Ben o yaşlarımda da meraklıydım usta, yaşadığım anları kayıt altına alma konusunda
Bir gün bulurum mutlaka
Secam modül
Uzaktan kumanda
S bandı
Hyper Bant
Tamircilerin ÇOK para kazandığı nadir alanlardan bazılarıdır![]()
Bu terslikte bi iş var. Sözüne cukGeçmiş yıllarda, ''Görüntü yok'' şikayeti ile gittiğim bir arızada karşılaştığım durum
Ekli dosyayı görüntüle 4211
Eski bir konuya yazmış olacağım ama görünce yazmak istedim. Tv2 yayınlarının başladığı dönem.... Çatılarda vhf antenler var. Kendim hesaplayarak eski vhf anten çubuklarindan uhf yagi anten yapmış ve çok uzun zaman bu anteni kullanmıştık...
Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.
Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.
Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.
Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat
Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.
Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.
Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için temel çerezleri ve deneyiminizi geliştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.