Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Uzun Yolda Et Nasıl Taşınır? 🐑🚗

Ahmet Kaya

Moderator
Moderator
Katılım
24 Nis 2025
Mesajlar
31
Merhaba arkadaşlar,


Kurban Bayramı kapıda! Memlekete gidip kurban kesip dönmeyi planlayanlar buraya! Bayram sonrası dönüş yolunda kurban etini bozulmadan nasıl taşırız, bu konuda hem benim uyguladığım yöntemleri paylaşayım hem de sizlerden öneriler alayım dedim. Et hassas bir konu, uzun yolda bozulursa hem sağlığımız tehlikeye girer hem de emekler ziyan olur. Hadi gelin, uzun yolda et nasıl taşınır, kurban eti bozulmadan nasıl götürülür, beraber bakalım! 😊


Uzun Yolda Et Taşımanın Püf Noktaları


1. Etleri Önce Soğut ve Dondur:


Kesimden sonra etlerin güzelce soğuması lazım. Soğuyan etleri eve götüreceğin kadar pay ettikten sonra, buzdolabı poşetlerine koy. Ben genelde yarım kiloluk porsiyonlar yapıyorum, ama kemikli etse 1 kiloyu geçmeyecek şekilde paketliyorum. Eğer yer kaplamasından dert yanıyorsan, eti dövdürüp inceltebilir ya da kıyma haline getirip öyle paketleyebilirsin.


Bu poşetleri yolculuktan en az 1 gün önce dondurucuya at. Mesela bayramın 1. günü etler hazır oldu, sen 4. gün yola çıkıyorsan, etlerin içi tamamen donar ve taşıma işi daha güvenli olur.


2. Strafor Köpük Kutular Hayat Kurtarır:


Etleri taşımak için balıkçıların da kullandığı strafor köpük kutulardan (ya da köpük kutu denenlerden) almanı öneririm. Bunları yapı marketlerden, nalburlardan ya da online sitelerden kolayca bulabilirsin. Strafor kutular hem sızdırmaz hem de dışarıdaki sıcağı içeri geçirmediği için etleri uzun süre soğuk tutar.


3. Buz Aküleriyle Soğukluğu Garantile:


Strafor kutuların içine sadece etleri koymak yetmez, kutuyu da soğutman lazım. Bunun için “buz aküsü” denen jel ya da kaset şeklindeki buz kalıplarından al. Normal buzdan çok daha uzun süre erimeden kalıyor, uzun yol için ideal. Buz akülerini kutunun altına, etlerin arasına ve üstüne yerleştir. Böylece dondurucudan çıkan etler çözülmeden kalır. Biliyorsunuz, et bir kez çözülürse hemen tüketmek gerekir, yoksa bozulur. Bu yöntemle risksiz bir taşıma yapabilirsin.


4. Alternatif: Taşınabilir Buzluklar:


Eğer strafor kutu yerine daha pratik bir şey istersen, taşınabilir buzluk alabilirsin. Ama dikkat, etin ideal saklama sıcaklığı -18°C. O yüzden düşük ısıya inebilen, sağlam bir buzluk seçmeye özen göster.


5. Arabada Doğru Yerleştirme:


Strafor kutuyu ya da buzluğu arabanın serin bir yerine koy. Bagajda güneş alan bir yer yerine, mesela ön koltuğun ayak kısmına yerleştirirsen daha iyi olur. Yolculuk 8-10 saat gibi uzunsa, mola verdiğinde kutuyu kontrol et, gerekirse buz takviyesi yap.


Ekstra İpuçları:


• Hijyen: Etleri paketlerken ellerin ve kullandığın kaplar temiz olsun. Çiğ et bakteriyi çabuk yayar, aman dikkat!


• Koku: Poşetler sızdırmaz olsa bile strafor kutunun kapağını bantla, yoksa araban koku olabilir. 😅


• Hızlı Tüketim: Hemen kullanacağın etleri ayrı poşetlere koy, kalanları varır varmaz derin dondurucuya at.


Sizin Yöntemleriniz Neler?


Ben böyle yapıyorum, ama sizlerin de farklı teknikleri vardır diye düşünüyorum. Mesela 10-12 saatlik yolda et taşırken başka neler yapıyorsunuz? Strafor kutu yerine başka bir çözüm bulan var mı? Buz aküsü yerine alternatif öneriniz nedir? Ya da etin bozulduğunu fark ederseniz ne yapıyorsunuz? 😊


Ayrıca, strafor kutu veya buz aküsü alabileceğiniz uygun fiyatlı yerler biliyorsanız paylaşır mısınız? Bayram sonrası etlerimiz ziyan olmasın, yolda kalmayalım! 🥩
 
Bizim ailede hatta soyda ikamet edildiği veya memlekette olsun kurban kesildiği gibi dağıtılmaya başlandığından saklanacak bir durum olmuyor.

Etin heryerinden eşit dağıtmak en zorluk geçtiğimiz yer. Tadı damağı eşit dağılsın.

Beyin sevenleri bilip, bulmak ta zor.

24 saat taşımada peynir saklamak önemli

Bir gün Makita gibi ürün edinmek


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
 
Merhaba arkadaşlar,


Kurban Bayramı kapıda! Memlekete gidip kurban kesip dönmeyi planlayanlar buraya! Bayram sonrası dönüş yolunda kurban etini bozulmadan nasıl taşırız, bu konuda hem benim uyguladığım yöntemleri paylaşayım hem de sizlerden öneriler alayım dedim. Et hassas bir konu, uzun yolda bozulursa hem sağlığımız tehlikeye girer hem de emekler ziyan olur. Hadi gelin, uzun yolda et nasıl taşınır, kurban eti bozulmadan nasıl götürülür, beraber bakalım! 😊


Uzun Yolda Et Taşımanın Püf Noktaları


1. Etleri Önce Soğut ve Dondur:


Kesimden sonra etlerin güzelce soğuması lazım. Soğuyan etleri eve götüreceğin kadar pay ettikten sonra, buzdolabı poşetlerine koy. Ben genelde yarım kiloluk porsiyonlar yapıyorum, ama kemikli etse 1 kiloyu geçmeyecek şekilde paketliyorum. Eğer yer kaplamasından dert yanıyorsan, eti dövdürüp inceltebilir ya da kıyma haline getirip öyle paketleyebilirsin.


Bu poşetleri yolculuktan en az 1 gün önce dondurucuya at. Mesela bayramın 1. günü etler hazır oldu, sen 4. gün yola çıkıyorsan, etlerin içi tamamen donar ve taşıma işi daha güvenli olur.


2. Strafor Köpük Kutular Hayat Kurtarır:


Etleri taşımak için balıkçıların da kullandığı strafor köpük kutulardan (ya da köpük kutu denenlerden) almanı öneririm. Bunları yapı marketlerden, nalburlardan ya da online sitelerden kolayca bulabilirsin. Strafor kutular hem sızdırmaz hem de dışarıdaki sıcağı içeri geçirmediği için etleri uzun süre soğuk tutar.


3. Buz Aküleriyle Soğukluğu Garantile:


Strafor kutuların içine sadece etleri koymak yetmez, kutuyu da soğutman lazım. Bunun için “buz aküsü” denen jel ya da kaset şeklindeki buz kalıplarından al. Normal buzdan çok daha uzun süre erimeden kalıyor, uzun yol için ideal. Buz akülerini kutunun altına, etlerin arasına ve üstüne yerleştir. Böylece dondurucudan çıkan etler çözülmeden kalır. Biliyorsunuz, et bir kez çözülürse hemen tüketmek gerekir, yoksa bozulur. Bu yöntemle risksiz bir taşıma yapabilirsin.


4. Alternatif: Taşınabilir Buzluklar:


Eğer strafor kutu yerine daha pratik bir şey istersen, taşınabilir buzluk alabilirsin. Ama dikkat, etin ideal saklama sıcaklığı -18°C. O yüzden düşük ısıya inebilen, sağlam bir buzluk seçmeye özen göster.


5. Arabada Doğru Yerleştirme:


Strafor kutuyu ya da buzluğu arabanın serin bir yerine koy. Bagajda güneş alan bir yer yerine, mesela ön koltuğun ayak kısmına yerleştirirsen daha iyi olur. Yolculuk 8-10 saat gibi uzunsa, mola verdiğinde kutuyu kontrol et, gerekirse buz takviyesi yap.


Ekstra İpuçları:


• Hijyen: Etleri paketlerken ellerin ve kullandığın kaplar temiz olsun. Çiğ et bakteriyi çabuk yayar, aman dikkat!


• Koku: Poşetler sızdırmaz olsa bile strafor kutunun kapağını bantla, yoksa araban koku olabilir. 😅


• Hızlı Tüketim: Hemen kullanacağın etleri ayrı poşetlere koy, kalanları varır varmaz derin dondurucuya at.


Sizin Yöntemleriniz Neler?


Ben böyle yapıyorum, ama sizlerin de farklı teknikleri vardır diye düşünüyorum. Mesela 10-12 saatlik yolda et taşırken başka neler yapıyorsunuz? Strafor kutu yerine başka bir çözüm bulan var mı? Buz aküsü yerine alternatif öneriniz nedir? Ya da etin bozulduğunu fark ederseniz ne yapıyorsunuz? 😊


Ayrıca, strafor kutu veya buz aküsü alabileceğiniz uygun fiyatlı yerler biliyorsanız paylaşır mısınız? Bayram sonrası etlerimiz ziyan olmasın, yolda kalmayalım! 🥩
Sen Maraştan geleceksin bir de. Kuru buz bulmak zor olmaz. Kuru buz iyi bir alternatif.

Gerisi büyük oranda standart aslında. En pratik çözüm strafor köpük kutular oluyor. Mini buzdolabı ya da termos alınacaksa iyisini bulmak gerekiyor. Yoksa pek bir işe yaramıyorlar.
 
Aracınızda et, balık, süt gibi gıda ürünleri taşıyacaksanız paketlemeye çok özen gösterin. Aracın halısına veya koltuğuna dökülecek olursa çok başınız ağrır. Aracı ya satmak ya da yakmak zorunda kalırsınız. O derece ağır bir kokusu vardır. Ola ki döküldü, derhal izopropil alkol ile dökülen bölgenin temizliğini sağlayın.
 
Bizim ailede hatta soyda ikamet edildiği veya memlekette olsun kurban kesildiği gibi dağıtılmaya başlandığından saklanacak bir durum olmuyor.

Etin heryerinden eşit dağıtmak en zorluk geçtiğimiz yer. Tadı damağı eşit dağılsın.

Beyin sevenleri bilip, bulmak ta zor.

24 saat taşımada peynir saklamak önemli

Bir gün Makita gibi ürün edinmek


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
Şimdi ben il dışından çözeceğim için bu durumu 12 saatlik bir yol durumu söz konusu
 
Sen Maraştan geleceksin bir de. Kuru buz bulmak zor olmaz. Kuru buz iyi bir alternatif.

Gerisi büyük oranda standart aslında. En pratik çözüm strafor köpük kutular oluyor. Mini buzdolabı ya da termos alınacaksa iyisini bulmak gerekiyor. Yoksa pek bir işe yaramıyorlar.
Daha önce kuru buz strafor ile bu işi çözdüm herkese de tavsiye ederim
 
Aracınızda et, balık, süt gibi gıda ürünleri taşıyacaksanız paketlemeye çok özen gösterin. Aracın halısına veya koltuğuna dökülecek olursa çok başınız ağrır. Aracı ya satmak ya da yakmak zorunda kalırsınız. O derece ağır bir kokusu vardır. Ola ki döküldü, derhal izopropil alkol ile dökülen bölgenin temizliğini sağlayın.
Ben o konuda çok titizim kesinlikle plastik sıvı sızdırmaz kaplar koyarım altına 😅
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri