Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

WOLED mi, QD-OLED mi? Nasıl anlarız sorusuna cevap.

BTayfun

Televizyon Meraklısı
İnceleyen Kulüp
Samsung marka Oled Tv’lerde genelde iki tip panel kullanılıyor. Biri klasikleşmiş WOLED (White Oled), diğeri de yine Samsung’un ürettiği ve Sony’nin de kullandığı parlaklık konusunda Lg markasının üçüncü nesil Mla (mla+) panellerine rakip olarak görülen QD-OLED (Quantum Dot Oled).

QD-OLED’ler peak parlaklık değeri ve arttırılan renk gamutuyla iyi iş çıkarmasına karşın aydınlık alanlarda siyahların mora çaldığı yorumları dikkatimi çekti. Loş ortamlarda böyle bir durumun yaşanmadığını bildiren yorumlar da mevcut.

Konumuza gelirsek; Samsung piyasaya sürdüğü tv’leri karışık panel olarak piyasaya yolluyor. Hangisinin QD-OLED veya WOLED olduğunu anlamanın yolu araştırmalarıma göre parça numarasının son 4 hanesine bakmak. Samsung’un giriş seviyesi S85D modelinin hepsinde WOLED panel kullanıldı. Samsung’un amiral gemisi S95D serisinde ise tamamen QD-OLED kullanıldı. Orta seviye S90D’ye gelince iş karmaşıklaşıyor. Bu model, karışık panel üretilmiş. Bu modelin 42, 48 ve 83 inç ekrana sahip versiyonları WOLED ile geliyor. 55 ve 77 inç olan versiyonları ise karışık olarak üretilmiş. 65 inç olan S90D tv’lerin ise hepsi QD-OLED.

QD-OLED panel kullanılan ürünlerde parça kodununun son 4 hanesi genellikle;

FXZA
FXZC
WXXY
WDYM
UXSA
ULXL
TXXU
TXZG
TXXC
TXXN
TXTK
TXXH
TXZT
TXZU
GXZD
SXNZ
KXZL
KYZL
PXPA

WOLED panel kullanılan ürünlerde parça kodununun son 4 hanesi genellikle;

EXXC
EXZG
EXXU
ELXL
EXZA
EXPA
EXZD
EXZL
EXNZ
EXZC
EXXH
EXXN
EXZT
EXZU

Son 4 hanenin “E” ile başlamasından anlaşılacağı üzere bu tv’lerin hepsi WOLED panel.

Hangi panel olduğunu anlamanın bir kaç yolu daha var. Telefonun kamerasını makro moda alarak tv’nin paneline baktığınızda hangi panel olduğu anlaşılabilir. Aşağıya bıraktığım resimde iki panel arasındaki ayrımı inceleyebilirsiniz.

Ayrıca kutusunda yazan parça numarasından ziyade, Tv’nin arkasına işlenmiş parça numarasını da kontrol etmek gerekir.

Umarım bu bilgiler herkese faydalı olur, iyi forumlar…

Ekli dosyalar

• IMG_9321.webp
    IMG_9321.webp
    31.1 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme:
Samsung marka Oled Tv’lerde genelde iki tip panel kullanılıyor. Biri klasikleşmiş WOLED (White Oled), diğeri de yine Samsung’un ürettiği ve Sony’nin de kullandığı parlaklık konusunda Lg markasının üçüncü nesil Mla panellerine rakip olarak görülen QD-Oled (Quantum Dot Oled). QD-OLED’ler peak parlaklık ve kontrast konusunda iyi iş çıkarmasına karşın aydınlık alanlarda siyahların mora çaldığı yorumları var. Loş ortamlarda böyle bir durum yok.

Konumuza gelirsek; Samsung piyasaya sürdüğü tv’leri karışık panel olarak piyasaya yolluyor. Hangisinin QD-OLED veya WOLED olduğunu anlamanın yolu araştırmalarıma göre parça numarasının son 4 hanesine bakmak. Samsung’un giriş seviyesi S85D modelinin hepsinde WOLED panel kullanıldı. Samsung’un amiral gemisi S95D serisinde ise tamamen QD-OLED kullanıldı. Orta seviye S90D’ye gelince iş karmaşıklaşıyor. Bu model, karışık panel üretilmiş. Bu modelin 42, 48 ve 83 inç ekrana sahip versiyonları WOLED ile geliyor. 55 ve 77 inç olan versiyonları ise karışık olarak üretilmiş. 65 inç olan S90D tv’lerin ise hepsi QD-OLED.

FXZA
FXZC
WXXY
WDYM
UXSA
ULXL
TXXU
TXZG
TXXC
TXXN
TXTK
TXXH
TXZT
TXZU
GXZD
SXNZ
KXZL
KYZL
PXPA

EXXC
EXZG
EXXU
ELXL
EXZA
EXPA
EXZD
EXZL
EXNZ
EXZC
EXXH
EXXN
EXZT
EXZU

Son 4 hanenin “E” ile başlamasından anlaşılacağı üzere bu tv’lerin hepsi WOLED panel.

Hangi panel olduğunu anlamanın bir kaç yolu daha var. Telefonun kamerasını makro moda alarak tv’nin paneline baktığınızda hangi panel olduğu anlaşılabilir. Aşağıya bıraktığım resimde iki panel arasındaki ayrımı inceleyebilirsiniz.

Ayrıca kutusunda yazan parça numarasından ziyade, Tv’nin arkasına işlenmiş parça numarasını da kontrol etmek gerekir.

Çok faydalı bir bilgilendirme hocam emeğinize sağlık teşekkür ederiz

Merhaba. Blaupunkt markası da TV'lerinde 4. renk olarak sarı rengi kullanmıştı. Yanlış hatırlamıyorum. Değil mi Adem Helvacı hocam. RGBY olarak sıralanıyordu. Hala kullanıyor mu. Emin değilim.

Gerçeklik için renk adedini artırıyorlar ama dikkatli gözler falsoları yakalıyor.

Samsung marka Oled Tv’lerde genelde iki tip panel kullanılıyor. Biri klasikleşmiş WOLED (White Oled), diğeri de yine Samsung’un ürettiği ve Sony’nin de kullandığı parlaklık konusunda Lg markasının üçüncü nesil Mla panellerine rakip olarak görülen QD-Oled (Quantum Dot Oled). QD-OLED’ler peak parlaklık ve kontrast konusunda iyi iş çıkarmasına karşın aydınlık alanlarda siyahların mora çaldığı yorumları var. Loş ortamlarda böyle bir durum yok.

FXZA
FXZC
WXXY
WDYM
UXSA
ULXL
TXXU
TXZG
TXXC
TXXN
TXTK
TXXH
TXZT
TXZU
GXZD
SXNZ
KXZL
KYZL
PXPA

EXXC
EXZG
EXXU
ELXL
EXZA
EXPA
EXZD
EXZL
EXNZ
EXZC
EXXH
EXXN
EXZT
EXZU

Elinize sağlık, QD-OLED şu anda gerçekten iyi iş çıkarıyor bence.

Merhaba. Blaupunkt markası da TV'lerinde 4. renk olarak sarı rengi kullanmıştı. Yanlış hatırlamıyorum. Değil mi Adem Helvacı hocam. RGBY olarak sıralanıyordu. Hala kullanıyor mu. Emin değilim.

Gerçeklik için renk adedini artırıyorlar ama dikkatli gözler falsoları yakalıyor.
Ben Adem Helvacı değilim, karıştırdınız☺️

Ben Adem Helvacı değilim, karıştırdınız☺️
Merhaba. Yok. Karıştırmadım. Gerçekten Adem Helvacı'ya hatırlatma yapmıştım. Yalnız ben şunu beceremiyorum. İnsanlar yazdığı cevaplar için birinin dikkatini çekmek için onun ismini mesajın sonuna bağlantı gibi ekliyorlar. Ben bunu bilemiyorum.

Merhaba. Yok. Karıştırmadım. Gerçekten Adem Helvacı'ya hatırlatma yapmıştım. Yalnız ben şunu beceremiyorum. İnsanlar yazdığı cevaplar için birinin dikkatini çekmek için onun ismini mesajın sonuna bağlantı gibi ekliyorlar. Ben bunu bilemiyorum.
@ işareti koyup sonra kullanıcı adı yazarsanız bir seçim penceresi çıkar oradan seçerseniz etiket yapmış olursunuz.

S90C Yaklaşık 15 aydır kullanıyorum 2. nesil QD-OLED. Parlaklık ve kalite olarak çok memnunum. Genelde PC ve oyun için kullanmama rağmen yanma belirtisi de yok. Micro-Led ulaşılabilir olana kadar OLED'i tek geçerim.

Estağfurullah🙏🏼 evet auo’nun amoled ve quattron’un led panelleri rgby adı verilen bir piksel yapısı kullanıyormuş dediğiniz gibi, biraz baktım yabancı kaynaklarda. Blaupunkt da Auo panel kullanmış sanırım önceden.

S90C Yaklaşık 15 aydır kullanıyorum 2. nesil QD-OLED. Parlaklık ve kalite olarak çok memnunum. Genelde PC ve oyun için kullanmama rağmen yanma belirtisi de yok. Micro-Led ulaşılabilir olana kadar OLED'i tek geçerim.
Micro ledlerin fabrikasyon üretime geçip ulaşılabilir hale gelmesine heralde daha en az 5 yıl vardır diye düşünüyorum. Tv’nizin arkasındaki model numarasını yazar mısınız bu bilgiyi check etmiş oluruz?

Micro ledlerin fabrikasyon üretime geçip ulaşılabilir hale gelmesine heralde daha en az 5 yıl vardır diye düşünüyorum. Tv’nizin arkasındaki model numarasını yazar mısınız bu bilgiyi check etmiş oluruz?
Ben bu bilgiyi servis menüsünden kontrol etmiştim. ANA PEAK değerlerine göre panelin nesli anlaşılıyordu ve yanlış hatırlamıyorsam ANA PEAK 512'ydi. Servis menüdeki model ise (55A40UGOC) ve S95C modu için (55A40USOC) olarak değiştirmiştim. Hatta bir süre S95C modlu olarak kullandım sonra maceraya gerek olmadığını düşünerek S90C moduna geri döndüm. Şu an iş yerinde olduğum için paylaşamıyorum, akşam model numarasını gönderirim.

Micro LED konusu büyük oranda sorunlarımızı çözecek ama dediğiniz gibi hala ciddi bir zaman var önümüzde.

Ben bu bilgiyi servis menüsünden kontrol etmiştim. ANA PEAK değerlerine göre panelin nesli anlaşılıyordu ve yanlış hatırlamıyorsam ANA PEAK 512'ydi. Servis menüdeki model ise (55A40UGOC) ve S95C modu için (55A40USOC) olarak değiştirmiştim. Hatta bir süre S95C modlu olarak kullandım sonra maceraya gerek olmadığını düşünerek S90C moduna geri döndüm. Şu an iş yerinde olduğum için paylaşamıyorum, akşam model numarasını gönderirim.
Bakma fırsatınız oldu mu tv’nizin parça koduna?

Ekli dosyayı görüntüle 25511

Merhaba yeni bakabildim kusura bakmayın. Fotoğrafı inceleyebilirsiniz.
TXTK ✅ (yukarıda QD-OLED listesinde)

Şanslısınız, 55” S90 serilerinde QD-OLED denk getirmek zor normalde. Ben S90D’nin 55’ine baktım 1-2 mağazada, WOLED idi. İnternet satışlarında da tam parça numarası yazmıyor, anlamak güç.

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri