Android Widevine L1 ve Android Widevine L3 Lisansı Nedir?

androiddrml1l2l3

Android Widevine L1 ve Android Widevine L3 lisansı Nedir? diye merak edip hemen bilgi alıp gitmek istediğini biliyorum ancak Android L1 lisansı ve Android L3 lisansı nedir? Konusunu sizlere anlatabilmek adına bazı detay bilgileri de vermek zorundayız lütfen bu yazımızı Google için dizayn edilmiş reklam kokan bir yazı olarak algılayıp atlamayın :) Bizim kitlemiz olan son kullanıcıların en çok ilgilendiği alan olan Televizyon ürün grubunda işletim sistemi Android olan bazı ürün üreticileri işletim sistemi olarak Android tercih etseler de, Bu Android’in bizi ilgilendiren iki sürümü olduğu için kafalar biraz karışabiliyor ve amaç sizin bu kafa karışıklığını gidermek.

Google Widevine L1 ve Google Widevine L3 lisansı olarak da geçen bu lisansların en temel farkını aşağıda görebilirsiniz. Çözünürlük farkı dışında da farklar var elbette.

Android Widevine L1 vs L3

Öncelikle belirtmek gerekir ki, nasıl bütün teknolojik buluşların bir patent hakkı veya yasal sağlayıcı olma hakkı var ise, mesela nasıl ki HDMI bile bir protokol ve bu protokolü kullanabilmenin bir bedeli var ise, Android sürümün tüm özelliklerini kullanabilmenin de bir bedeli var. Sizin televizyonunuz Android olabilir ancak eğer bu bedel (Lisans bedeli) ödenmemiş veya ödenmeyecek şekilde olan sürüm kullanılmış ise siz satın aldığınız televizyonda bazı Android özelliklerini kısıtlı kullanabiliyor, bazılarını ise hiç kullanamayabiliyorsunuz. Bunun teknik açıklaması ise Widevine teriminde yatar. Widevine Wikipedi açıklaması doğrultusunda şöyle geçer ”Chromium tabanlı ve Firefox web tarayıcıları, Android Media DRM, Android TV ve diğer tüketici elektroniği cihazları tarafından kullanılan Google’a ait tescilli bir dijital haklar yönetimi teknolojisidir.”

Bakınız sihirli kelimemiz TESCİLLİ ifadesi. İşte bu tescil sahibine bedel ödeyerek android kullanıyorsanız Android Widevine L1 lisansı olan bir televizyon üretip satmış oluyorsunuz. ”Yok ben Free License yani serbest lisans sürümü kullanacağım ve bu sürüm ile ürettiğim televizyonları satacağım, fiyatını da ona göre belirleyeceğim” diyorsanız bu sizin üretici olarak en doğal hakkınız ancak sizin televizyonunuzu satın alan müşteriler Youtube da oturum açamaz, Netflix‘i FHD UHD izleyemez, Ürünlerinde Google Play Store uygulamasını yükleyip kullanamaz gibi detaylar ile karşı karşıya kalırsınız.

İşte son kullanıcıyı en çok ilgilendiren kısım burası. Üretici bir tercih yaptı ancak şimdi tercih sırası siz tüketicilerde.

Peki nedir bu Android Widevine L1 ve Android Widevine L3 konusu?

L1 ve L3 desek de aslında L1 L2 L3 diye gider ve bunlar DRM in alt kollarıdır
Burada size DRM Nedir diye onu da kısaca yazalım. Bu sertifika, video akışı uygulamalarındaki içerikleri korumak amaçlı konmuş, yerleşik bir donanım lisanslama hizmetidir. Bu koruma, dijital haklar yönetimi (DRM) kapsamında video dosyalarının kopyalanmasını ve yetkisiz olarak yeniden dağıtılmasını önler.

Android Widevine L1 lisansı, dijital içerik platformlarında verilen videoları HD ve daha yüksek çözünürlüklerde oynatma desteği sunan sertifikadır. Android Widevine L1 lisansına sahip olan cihazlarda videolar, sunulan en yüksek çözünürlükte oynatılabilmektedir. Tabi burada SUNULAN ifadesi de ciddi önem taşımaktadır bunu unutmamak gerektiğini bir kere daha hatırlatmak isteriz. Dijital içerik üreticinizin size sunduğu içerik de aynı şekilde yüksek çözünürlüğü içeriyor ise bu sonuca ulaşabilirsiniz.

Özetle; Android Widevine L3 lisansı 580P ye kadar (Sıklıkla 480P de çalışıyor) görüntü destekler Android Widevine L2 lisansı 720P ye kadar destekler Android Widevine L1 lisansında cihaz neyi destekliyor ise ona kadar destek sunar. Android Widevine L3 lisansı her üründe varsayılan olarak gelir. Firmalar yükseltmek isteyip istemediğine karar veriler. Kısacası Android Widevine L1 dışındakiler için zayıf güncelleme, stabilite sorunları ve kısıtlı kullanım sunacaktır size.

Peki Televizyonumda Hangi Sertifika Var Nasıl Öğrenebilirim?

Kullanmış olduğunuz televizyonun Menü kısmına giriş yaptıktan sonra Ayarlar-Sistem-Hakkında-Yazılım bölümünde ilgili detayları bulabilecek olmanızın yanı sıra DRM INFO uygulamasını Android cihazınıza kurup bu şekilde de hangi sertifikaya sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Henüz satın almadığınız bir ürünün sertifika bilgisi için en güvenilir yöntem ürünün teknik özelliklerinde bu detayı aramak, eğer bu bilgi paylaşılmamış ise satıcı veya üreticiden sertifika teyidi sağlamaktır.

İlginizi çekebilir : Google TV vs Android TV

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık