Klimalarda normal BTU değeri haricinde minimum ve maksimum BTU değerleri vardır. Yani klimanın, oda durumuna göre kendini kısabileceği en alt seviyedir bu. Kompresöre ve yazılıma bağlı olarak değişir, işte bu yüzden iyi bir mühendislik ile üretilmiş ürün her zaman iyidir.
Örnek olarak A markasının 12000 BTU kliması kendini 3000 BTU'ya kadar kısabilirken, B markasının 9000 BTU kliması 5000 BTU'ya kadar kısılıp sonra pat diye kendini kapatabilir. Bu durumda A markasının kliması küçük oda için de çok daha konforlu bir soğutma sunabilir.
Vestel Flora Doğa / Regal Luna klimalardan bir örnek vereyim. 7000 BTU diye satılan ürün 3.800 - 8.500 BTU aralığında çalışırken, 9000 BTU diye satılan ürün 3.800 - 10.500 BTU aralığında çalışıyor.
yine ilk aklıma gelen markadan bir örnek, Sigma Comfort 9000 BTU klima ise 2730-10238 BTU aralığında çalışıyor.
Sonuçta bu klima her zaman normal değerde çalışmayacak içerisi serinledikçe ortam sıcaklığını sabit tutmak için zamanla kendini kısacak daha az üflemeye başlayacak, ilk başlarda 5 derece üflüyorsa, sonra 20 derece üfleyecek ki odayı 25 derecede sabit tutsun. Bir klima 7000 BTU iken kendini 3800'e kadar kısıp sonra pat diye kapanıyor, oda ısınmaya başladığı zaman tekrar çalışıyor. Diğeri ise 3800'ün de altına düşüp 2730'a kadar ufak ufak serinletmeye devam ediyor, daha sonra kendini kapatıp, diğerinden daha hassas şekilde oda sıcaklığı yükselince yavaş yavaş çalışmaya başlıyor.
Yani "odaya 7000 BTU yeter, 9000 BTU almaya gerek yok" diye bir genelleme yapmak yanıltıcı olur. Minimum değeri daha yüksek bir düşük kapasite klima daha konforsuz olabilir. Ha tabiki de bazen hissedilmeyecek kadar küçük değerlerden bahsettiğimizi ve arada uçurumlar kadar fark olmayacağını da belirtelim, teorik olarak konuşuyoruz.
Fakat markasız olarak verdiğim örnekte, A markası odayı 25 derece yaptı diyelim, 3000'e kadar kıstı kendini sonra durdu. B de aynı şekilde 5000'e kadar kıstı, 25 derece yaptı durdu. A klimasının yazılımı diyor ki oda 25.6 oldu, ben 3000 ile çalışarak bunu 25'e getireyim. B kliması ise diyor ki oda 25.6 oldu ama ben 5000 ile çalışırsam çok soğuturum, o yüzden bekleyeyim oda 26.1 olunca minimum değerim olan 5000 ile çalışıp soğuturum. Bu da işte bizim "içerisi ısındı biraz bu daha devreye girmedi, biraz daha ısınınca devreye giriyor" dememize neden oluyor.
Evet çok küçük sayılar ile uğraştığımızı bazen hissedecek bazen hissedemeyecek değerde küsuratlardan bahsediyoruz fakat bazı durumlarda gerçekten kendini belli ediyor. Bir de bunun yakıt kısmı var, 25.6 olan bir odayı soğutmak için harcanan enerji ile 26.1 olan odayı soğutmak için harcanan enerji aynı değil.
@Adem Helvacı abinin de defalarca anlatmaya çalıştığı durum bu.
Bir de işin ekonomik boyutu var, "sen ne anlatıyorsun kardeşim, bu yıl en dandik klima 20.000 TL, ben yılda iki ay kullanacağım toplamda 100 kez açma kapama düğmesine basılmayacak bir ürüne niye 40-45 bin TL ödeyeyim" diyenlere de hak veriyorum. Bu yüzden biraz iş kullanıcıya kalıyor.
Uygun fiyatlı olarak bakabileceğiniz, Airfel-Kaira 9000 BTU, Baymak Elegant 9000 BTU gibi ürünler var, yine Arçelik-Beko-Altus 7000 veya 9000 BTU ürünleri de inceleyebilirsiniz.
FİYAT AVANTAJI VAR DİYE SÖYLÜYORUM, Vestel Flora Doğa veya Regal Luna gibi ürünlere de bakabilirsiniz. 20-22 bin TL fiyatlarına başka klima bulmak da zor. Hesap kitap yapmak, karar vermek size kalmış.
7000 BTU Vestel-Regal klimalar 20.000 TL gibi fiyatlarda var şuan.
Regal LUNA INVERTER 7000 BTU A++ Klima yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.
www.trendyol.com
VESTEL Flora Doğa Inverter 074 A++ WIFI Klima yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.
www.trendyol.com
9000 BTU'lar da 21-22 civarında. Fakat durum yukarıda bahsettiğim gibi.