Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Arçelik 15325 klima yeterince soğutmuyor

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Brooklyn

Yeni Üye
Yeni Üye
Marka Model Bilgisi
Arçelik 15325
Adem hocam merhaba,
Youtube kanalınızda bilgi içeren tüm videolarını sarmadan sıkılmadan zevkle izledim. Gerek tecrübeniz,gerek konuşma ve anlatım tarzınızdan dolayı size teşekkür ederim… Bir videonuzda 15 saniyede karar verilmez demişsiniz :) ben genelde bir ürün almadan önce günlerce araştırmama rağmen yine yanlış karar veriyorum. Malesef Elektronik ürünler konusunda da epey şansızım. Soruma gelince, 35 metrekare iki cephesi komple cam olan iş yerime 3 sene önce 18 btu samsung klima almıştım. İlk 6 ayda 2 defa arıza yaptı. Bu sene Mayıs ayında ise garantisi biter bitmez arızalandı. Özel bir servis Tamir için 6000 tl istedi,yapabilirsiniz dedim. Klima yapıldı 4 gün sonra tekrar arıza yaptı. C64 hatası veriyordu. Daha fazla uğrasmamak icin,havalarda daha fazla ısınmadan klima arayışına geçtim.(keşke önce sizin videolarinizi gorseydim) Hem uygun fiyata hemde servis ağı genişliğinden dolayı arçelik 15 ekolojik 15btu klima aldım. Klima haziran ayının ilk haftası takıldı. Eski samsung 18 btu klimamin 30 dk da buz gibi yaptigi is yerimi,arcelik 15 btu klima sabahtan aksama kadar son hızda calismasina ragmen sadece oda sicaklagini 25 dereceye dusurebiliyor… klimayi saat sabah 10 da 18 derecede calistiriyorum. Aksam 18 de oda sicakligi daha yeni geni 25 derece oluyor. evde kullandigim 12 btu lg klimam bile daha iyi calisiyor. Sizin cevabiniza istinaden servis cagirmayi dusunuyorum. Klimanin tam verimli calismadigini dusunuyorum. Diger bir dusuncemde, 15 btu degerleri sizce gercek mi? Yoksa 12 btu klimalara 15 btu diyerek satısmı yapiyorlar? Son olarak klimam saatlik 1.2kw tuketiyor ve kesinlikle istedigim sicakligi elde edemiyorum. 18 btu klimam 0.7 kw harciyordu. Sizce Klimamda sorun varmidir? Vakit ayirip Bilgi verirseniz cok sevinirim. Yoksa klimayi arcelik servisin onunde benzin döküp yakicam :)

Teknik Soru Arçelik 15325 klima yeterince soğutmuyor

Günaydın , burada en önemli kıstas aslında rakamsal karşılaştırma olur.
Bakınız 35m2 alan için tekrar ediyorum sadece ALAN için gerekli BTU değeri bile kabaca 16.000BTU dur.
İçeride çalışan kişi sayısına göre durum değişir. Yetişkin her bir ortalama insan vücudu için takribi 600BTU ilave ederiz. 2 kişi için 1200BTU daha eklesek 17200btu ve buna izolasyon zaafiyeti de eklersek (Cam yüzey alanı yoğunluğu), hatta bir de ticari işletme olması nedeniyle kapının sürekli açılıp kapanması veya bazı durumlarda kapı açık kullanılması (Benim bacanağın 45m2 takı dükkanında hava perdesiz ve açık kapğı olacak şekilde 18lik klima çalışıyor, 25 yapamıyorlar dahi, 26 da falan tutuyorlar.) veya hava perdesi gibi durumları da eklersek durum daha da...
Klim usulüne uygun şekilde (vakumlu) monte edildi mi? İç ünite ya da dış ünite üstündeki etikette kompresör değerleri vs. yazar. Onun fotoğrafını atarsanız benim de dün takılan 12'lik klimamla karşılaştırabiliriz. (12'lik klimanın ne kadar 12'lik olduğu da meçhul)

Arçelik klimalar hakkında soğutmuyor şikayetleri maalesef fazla gelmeye başladı. Bunun baş nedeni vaadettikleri BTU değerinden düşük BTU'lu kompresör kullanmaları. Cihazın seri numarasını paylaşırsanız belki kullanılan kompeesöre ulaşabiliriz. Ki zaten gerçek 15.000 BTU olsa da o dükkana küçük gelir o klima.

Bakınız 35m2 alan için tekrar ediyorum sadece ALAN için gerekli BTU değeri bile kabaca 16.000BTU dur.
İçeride çalışan kişi sayısına göre durum değişir. Yetişkin her bir ortalama insan vücudu için takribi 600BTU ilave ederiz. 2 kişi için 1200BTU daha eklesek 17200btu ve buna izolasyon zaafiyeti de eklersek (Cam yüzey alanı yoğunluğu), hatta bir de ticari işletme olması nedeniyle kapının sürekli açılıp kapanması veya bazı durumlarda kapı açık kullanılması (Benim bacanağın 45m2 takı dükkanında hava perdesiz ve açık kapğı olacak şekilde 18lik klima çalışıyor, 25 yapamıyorlar dahi, 26 da falan tutuyorlar.) veya hava perdesi gibi durumları da eklersek durum daha da yukarı doğru çıkar.

Yani tercih en baştan hatalı yapılmış, onu da geçtim, bu klimayı buraya montaj yapan servis bunun yetmeyeceğini bilmiyor mu?

Zaten düşük kalorili kompresör, alüminyum boru vs derken klimanın içine ettiler Arçelik üreticileri o ayrı konu da, bari BTU hesaplamayı bilen birisi baksaydı şu işe montaj esnasında.

Şanslı olduğunuz konu ise kompresörde o kadar da düşük kullanma şanslarının olmaması. Bu üretimlerde LG nin DAT130MAG serisi kompresörlerini kullanırlar ki bu kompresör 4200watt gücündedir. 1watt=3,41BTU olduğuna göre 4200x3,41=14322BTU bir kompresörden bahsediyoruz.

''Şanslısın'' diyorum.
''Şanslı halim buysa şanssız olsam ne olacaktı?'' dersin belki.

Ben sana söyleyeyim, 10912Nominal kapasitesi olan kompresör ile 18.000BTU diye millete klima kakalayan zihniyetlerden bahsediyoruz. Neyse ki bu kadar açık ara farklar bugünlerin üretimlerinde pek olmuyor zira deşifre edileceklerini biliyorlar.

Kim ne derse desin, topluma büyük katkı sunuyoruz firmalar üzerinde yarattığımız deşifre baskısı ile.

Diyeceğim o ki, Sizin işletme koşulları GERÇEK BTU anlamında zaten takribi 17000 veya 17500BTU dolaylarına ihtiyaç duyar. Siz ise 14322BTU ile bu işi çözmeye çalışıyorsunuz, bu yeterli gelmeyeceği için klimanız 1.2kw güç tüketiyor ancak bana o da normal gelmedi zira 12 lik kllimada bile biz testlerimizde üst limit zorlamasında 1400watt değerleri görüyoruz.

Biz 12 likte 1400 leri görüyorsak sizin 15 lik klima nasıl 1.2 kw onu çözemedim.

Tabi saatin genel ortalaması diyorsanız ona lafım yok ancak sürekli olarak ANLIK tüketimi 1200watt görüyorum diyorsanız o durumda klimanız en üst frekansa çıkıyor demektir. İçerisi istenen değere ulaşmadığı halde kompresör düşük frekansta çalışıyorsa bu da ya sensörlerin doğru veri iletmediği ya da algortimanın afedersiniz tırt olduğu anlamına gelir.

İşin özeti şu, ''OLDUĞU KADAR, OLMADIĞI KADER'' mantığında üretilen bu klimalar verebileceği kadarını (25 derece ortam sıcaklığı) size vermiş zaten, ötesini çok da şeeetmemek lazım :)

Çözüm
İçeride çalışan kişi sayısına göre durum değişir. Yetişkin her bir ortalama insan vücudu için takribi 600BTU ilave ederiz. 2 kişi için 1200BTU daha eklesek 17200btu ve buna izolasyon zaafiyeti de eklersek (Cam yüzey alanı yoğunluğu), hatta bir de ticari işletme olması nedeniyle kapının sürekli açılıp kapanması veya bazı durumlarda kapı açık kullanılması (Benim bacanağın 45m2 takı dükkanında hava perdesiz ve açık kapğı olacak şekilde 18lik klima çalışıyor, 25 yapamıyorlar dahi, 26 da falan tutuyorlar.) veya hava perdesi gibi durumları da eklersek durum daha da yukarı doğru çıkar.

Yani tercih en baştan hatalı yapılmış, onu da geçtim, bu klimayı buraya montaj yapan servis bunun yetmeyeceğini bilmiyor mu?

Zaten düşük kalorili kompresör, alüminyum boru vs derken klimanın içine ettiler Arçelik üreticileri o ayrı konu da, bari BTU hesaplamayı bilen birisi baksaydı şu işe montaj esnasında.

Şanslı olduğunuz konu ise kompresörde o kadar da düşük kullanma şanslarının olmaması. Bu üretimlerde LG nin DAT130MAG serisi kompresörlerini kullanırlar ki bu kompresör 4200watt gücündedir. 1watt=3,41BTU olduğuna göre 4200x3,41=14322BTU bir kompresörden bahsediyoruz.

''Şanslısın'' diyorum.
''Şanslı halim buysa şanssız olsam ne olacaktı?'' dersin belki.

Ben sana söyleyeyim, 10912Nominal kapasitesi olan kompresör ile 18.000BTU diye millete klima kakalayan zihniyetlerden bahsediyoruz. Neyse ki bu kadar açık ara farklar bugünlerin üretimlerinde pek olmuyor zira deşifre edileceklerini biliyorlar.

Kim ne derse desin, topluma büyük katkı sunuyoruz firmalar üzerinde yarattığımız deşifre baskısı ile.

Diyeceğim o ki, Sizin işletme koşulları GERÇEK BTU anlamında zaten takribi 17000 veya 17500BTU dolaylarına ihtiyaç duyar. Siz ise 14322BTU ile bu işi çözmeye çalışıyorsunuz, bu yeterli gelmeyeceği için klimanız 1.2kw güç tüketiyor ancak bana o da normal gelmedi zira 12 lik kllimada bile biz testlerimizde üst limit zorlamasında 1400watt değerleri görüyoruz.

Biz 12 likte 1400 leri görüyorsak sizin 15 lik klima nasıl 1.2 kw onu çözemedim.

Tabi saatin genel ortalaması diyorsanız ona lafım yok ancak sürekli olarak ANLIK tüketimi 1200watt görüyorum diyorsanız o durumda klimanız en üst frekansa çıkıyor demektir. İçerisi istenen değere ulaşmadığı halde kompresör düşük frekansta çalışıyorsa bu da ya sensörlerin doğru veri iletmediği ya da algortimanın afedersiniz tırt olduğu anlamına gelir.

İşin özeti şu, ''OLDUĞU KADAR, OLMADIĞI KADER'' mantığında üretilen bu klimalar verebileceği kadarını (25 derece ortam sıcaklığı) size vermiş zaten, ötesini çok da şeeetmemek lazım :)

Teşekkür ederim uzun uzun yazıp bilgi verdiğiniz için. O halde Bi sekilde idare etmem gerekiyor. Hava sicakligi 35 dereceleri gordugunde ne yazik ki bi ise yaramiyor. Acaba 15 btu diye 12 btu mu satiyolar,gercekten cok verimsiz.

Ekli dosyalar

• IMG_1438.jpeg
    IMG_1438.jpeg
    59.4 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_1440.jpeg
    IMG_1440.jpeg
    74.8 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
Arçelik klimalar hakkında soğutmuyor şikayetleri maalesef fazla gelmeye başladı. Bunun baş nedeni vaadettikleri BTU değerinden düşük BTU'lu kompresör kullanmaları. Cihazın seri numarasını paylaşırsanız belki kullanılan kompeesöre ulaşabiliriz. Ki zaten gerçek 15.000 BTU olsa da o dükkana küçük gelir o klima.
Fotoğraf ekledim tesekkur ederim

Klim usulüne uygun şekilde (vakumlu) monte edildi mi? İç ünite ya da dış ünite üstündeki etikette kompresör değerleri vs. yazar. Onun fotoğrafını atarsanız benim de dün takılan 12'lik klimamla karşılaştırabiliriz. (12'lik klimanın ne kadar 12'lik olduğu da meçhul)
Fotograf ekledim son mesajda,teşekkür ederim

Ekli dosyayı görüntüle 6255

Şimdi iki etiket görselini karşılaştırınca görüyorum ki, sizin 15kBTU klima, benim 12kBTU klimadan elektrik anlamında daha tasarruflu.
:oops: sizin klima hangi marka? Reel de daha fazla elektrik çekiyor,çektiği kadar soğutmada yapabilse keşke. Bence bi sorun var klimada,yakın zamanda servis çağırıp baktırıcam... Adem hocamın söylediği gibi, ben baştan zaten yanlış yapmışım. Kuruluma gelen servis aslında 18 btu alsan daha iyi olur demişti ama ikna edemedi beni. Bu da yeter ama 18 daha iyi olur demek yerine, bu klima buraya yetmez deseydi 18 alırdım. Eski klimam 18 btu idi çünkü. Şuan Elektrik sarfiyatımda 18 btu dan fazla :)

:oops: sizin klima hangi marka? Reel de daha fazla elektrik çekiyor,çektiği kadar soğutmada yapabilse keşke. Bence bi sorun var klimada,yakın zamanda servis çağırıp baktırıcam... Adem hocamın söylediği gibi, ben baştan zaten yanlış yapmışım. Kuruluma gelen servis aslında 18 btu alsan daha iyi olur demişti ama ikna edemedi beni. Bu da yeter ama 18 daha iyi olur demek yerine, bu klima buraya yetmez deseydi 18 alırdım. Eski klimam 18 btu idi çünkü. Şuan Elektrik sarfiyatımda 18 btu dan fazla :)
Altus işte yazıyor etiketinde, ALK1250 modeli. Biz Arçelik'in 12'lik klimasıyla aynı diyorduk ama ya arçelik de fazla yakıyor ya da altus'taki kompresör biraz şey.

Cihazda sorun yok. Dükkanınıza küçük geldiği için makine sürekli üst devirde çalışıyor. Boşa servis çağırmanıza gerek yok.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri