- VESTEL BM5302
- VESTEL BM5101
- VESTEL BM5312
- ARÇELİK 6155
- BOSCH SMS4IKW51T
Gelelim ürünlere.
V BM 5302 üretimi bitmiş sanırım, yeni modeli olarak 5312 modeli var, Wifi özellikli bir ürün. Güzel bir ürün aslında beğendim özelliklerini. 5302'ye göre daha tasarruflu bir makine olmuş 5312. Otomatik kapı açma özelliği var. 5302'de otomatik kapı açma özelliği yok.
V BM 5101 ise biraz daha kısıtlanmış özelliklere sahip. LED ekran yok. Klasik makine. Wifi özelliği yok. Otomatik kapak açma özelliği yok. Yani bu tamamen marka olarak şişirilmiş bir ürün. A101'deki SEG'den farkı yok benim gözümde. Bunun yerine hemen hemen aynısı (ki bence daha alınabiliri) Regal BM 521 alırım ki en azından aradaki fiyat farkı cebime kalır.
Arçelik 6155'e bakınca, daha çok Vestel 5312 ile karşılaştırınca, aynı ürün gibi görüyorum. Vestel'in Wifi'si ve sessiz olduğunu iddia etmesi (motor yönünden, su fıştırma ve çarpma sesleri değil) Vestel BM 5312'yi bence öne geçiriyor. İkisinde de otomatik kapak açma özelliği var.
Bosch markasından pek anlamam, o yüzden iyi ya da kötü yorum yapmıyorum genellikle. Fakat markadan bağımsız, bulaşık makinesinin genel olarak standartı belli az çok. O nedenle aynı fiyata Arçelik ve Vestel'de daha özellikli ürünler var olarak yorumluyorum.
Bunlara bakarken Regal BM 844 diye bir ürün dikkatimi çekti. Regal markasının bence fiyatları yüksek. Yani Vestel'le aynı olacaksa neden Vestel almayayım. Arçelik yerine Beko alırım çünkü aynı ürün, aynı düzeyde marka. Ama Regal, marka olarak Vestel ile aynı düzeyde değil. Ürün olarak aynıdır orası ayrı tabi. Ama marka olarak Regal, Vestel'in altında bir marka, fakat bunu aynıymış gibi yönetmeleri saçma geliyor.
Regal BM 844'te, Wifi yok. 8 Programlı olarak geliyor. LCD ekranlı. Otomatik kapak açma özelliği var. Bir göz gezdirilebilir. Fakat Vestel 5312'yi kendi sitesinde 11, dışarıda 9-10 civarında bulabilirken, Regal'in 5 programlılarında özellikler daha az. Bu nedenle aynı fiyat dengi olan 12.000 TL'lik 8 programlı makinesini dışarıda 9-10 civarına bulamıyoruz. Yine de bir bakılabilir.
Bana en mantıklı geleni BM 5312 ve Arçelik 6155 oldu. Arçelik 6155'in ise Beko BM 5045 ile aynı olduğunu da ekleyeyim. Ön panel tasarımı farklı sadece. Beko'da bu aralar güzel indirimler olduğu için sık sık söylemeye başladım ben de.