Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

50cc motor kullanan var mı? Artıları ve eksileri nelerdir?

NBKpro

Moderatör
Moderator
scooter tarzı 50cc'lik bir motor alayım dedim. Çok bi km yapmayı ya da hız tutkusu olarak binmeyi düşünmüyorum. Genelde şehir içinde ve mahalle aralarında yani aşırı hız yapmayı gerektirmeyecek yerlerde binmeyi planlıyorum. Tabi ki B ehliyetim olduğu için 50cc düşünüyorum. İleriki planlarda da A sınıfı ehliyet alıp 125 cc bir motorla değiştirme gibi düşünce de var.

Fakat sağa sola çarşıya okula gitmek için 50 cc de yeterli olur mu acaba diye düşündüm. Sokağa çıktım dolaştım, sağa sola baktım, 50 cc gitmez deseler de azımsanmayacak sayıda 50 cc sokaklarda dolaşıyor. Demek ki gidiyor, biniliyor. Tabi çoğu da silindir değişimi vs. ile 80 cc'ye yükseltilmiş durumda.

Sabahları özellikle sözde 8-10 dkda bir kalkan (kalkması gereken) otobüsü 40-50 dk bekliyoruz durakta, genellikle de ağzına kadar dolu olduğu için ya kavga dövüş biniyoruz ya da binemiyoruz. E trafik desen var zaten, yoğun trafikte ortalama hız 10 km/h bile anca oluyor. Sağa sola çarşıya markete gitmek için de ideal.

Biraz bakınınca aklıma iki model yattı. Daha doğrusu iki model arasında kararsız kaldım, ikisi de birbirine çok yakın modeller.

1- Mondial Turismo 50i

2- Mondial Wing 50i

İkisi de fiyat olarak nispeten uygun olmakla birlikte f/p olarak üretilmiş modeller gibi geldi bana. İkisi de enjeksiyonlu motor. Karbüratörlüye göre daha performanslı ve az yaktığını söyleyenler var. Wing modeli bir tık daha tutulan model gibi geldi bana. Tasarım biraz daha köşeli, Turismo modeli ise daha retro görünüme sahip, yuvarlak far ve sinyalleri var. İlk bakışta Turismo daha hoşuma gitse de bir süre sonra Wing bir adım öne geçti gözümde. Turismo'yu gösterdiğimde "kız motoru" tepkilerini de aldım. :p

Turismo modeli ise eğer yazılanlar doğru ise yakıt konusunda gerçekten çok az yakıyor. Hatta abartarak söyleyebiliriz ki "yaz günü benzin bidonunu açık bıraksan buharlaşarak daha çabuk biter" Fakat kafa kısmı (direksiyondaki farın olduğu plastik kısım) hepsinde bir süre sonra gevşiyor oynuyor, takır tukur yapmaya başlıyor.

Wing modelinde ise yine bir süre sonra ön kısımdan tıkırtılar geldiği belirtiliyor. Tabi burada kullanılan yolun bozuk ya da düzgün olmasının da avantajı var.

Turismo 85 kg, Wing 95 kg ağırlığa sahip. Başka bir seçenek çıkmazsa bu ikisinden birine sıcak bakıyorum fakat kararsız kaldım. Kullanan deneyimleyen varsa, yorumlarınızı bekliyorum.

@Murat ALA

50cc mi yoksa elektrikli mi? Ben de bir ara çok düşündüm işe giderken motorla gideyim, nasılsa yol 5.5 km. Tabi yamaha neos elektrikli şu an 138.000 tl ye ulaşmış durumda. Motor kullanan arkadaşların ısrarla söylediği tek şey 50 cc ye para verilmez, ehliyetini al en az 125 cc motor al.

Tabi çevremde elektrikli motorsiklet kullanan olmadığı için bu türlerden geri dönüş alamadım ama bu konuya lütfen kullananan arkadaşlarımız yazsın da bilgi sahibi olalım. Konu başlığı için teşekkür ederim 🤗

Oncelikle hayirli olsun dilerim simdiden Allah kazasız belasız binmeyi nasip etsin.

Ufakken staj yaptigim yerde bir abimizin sozunu hic unutmam motor’lara dair. Şöyle derdi (affınıza siginarak); motor mu? Seytana bin demisler binmemis. Seytana sormuslar neden binmiyorsun? İki tekelerlekli bu, binilir mi buna demis.
-Abimizin yorumu da seytan akilli tabi biner mi hic :) derdi

Neyse nacizane. Oncelikle 50cc motorun en buyuk eksileri hiz yapmiyor olusu degil aslinda. Hiz yapmadigi icin sizi soktugu risk. Evet hiz yapmadiginiz icin de risktesiniz. Ama nerede? Tabikide ana caddede. 70-90 km ortalama hiz araligi olan bir ana cadde de 50cc motor ile gitmek cok yavas kalacaginiz icin riskli.

Ama kucuk butik sokak aralari-carsi pazar vs gibi kucuk bir root uzerinde kullanacaksaniz olur.

Onun disinda eger bir mars yapip uzun mesafe kat edecekseniz sogutmasi genelde yetersiz kaldigi icin arizaya sık dusuyor.

Ama kisa mesafe gidicem cok uzun sure tapa-gaz gitmicem derseniz pek sorun yasatmaz.

Bence 50cc yerine 125cc tercih edin. Yokus denk gelir cekis problemi yasamazsiniz, isiniz olur ana caddeye cikarsiniz trafik akis hizina senkron olmaniz zor olmaz. Sanirim b sinif ehliyetle ile artik 125cc kullanabiliyor ama bir uygulama egitim-sinavina giriyorsunuz. Onu da halledip daha fazla hizmet eden bir urun alin kendinize. Zaten 50cc-125cc fiyatlari yakin. Almisken bence ehliyeti guncelleyip 125’likten devam edin.

Bu konu araştırdığım konu alanım diyebilirim.
Öncelikle genelde kaç kişi binilecek
Kilolar nedir
Boylar nedir
Bayan sürücü olacak mı ?
Hangi mevsimde daha çok kullanılacak

bütçe nedir ve hangi şehir

Babam falcon enjoy plus model elektrikli motorsiklet almis. Yılbaşından beri kullaniyor. Sehir içi işe çarşıya vs. Gitmek icin kullaniyor. Babam 90 95 kg arasi yaşadığı şehir genel olarak düzlük cok ciddi yokuslar yok. Motoru cok seviyor cok seri olduğunu soyledi ve sarji cok iyi gidiyormus. Ne zaman sarja taktığımı unutuyorum dedi. Annemle beraberde binmisler 2 kisiyide guzel çekmiş sikinti yasamamislar. Bu motor diger elektrikli motorlara gore biraz daha büyük kaslı gozukuyor. Teknik bilgim yok ama buyuk ihtimal bataryasi ve motoruda klasik elektriklilere gore daha buyuktur.
Ama tabi bu motorlarla sehirler arasi yola çevre yoluna vs. Cikilmaz. Eger sadece sehir içi çarşı pazar gezecegim diyorsaniz elektrikli mantikli bence.

Bu konu araştırdığım konu alanım diyebilirim.
Öncelikle genelde kaç kişi binilecek
Kilolar nedir
Boylar nedir
Bayan sürücü olacak mı ?
Hangi mevsimde daha çok kullanılacak

bütçe nedir ve hangi şehir

Tek kişi, ben.
Kilo 105 diyelim (düzelicez inşallah be)
boy 1.76
bayan sürücü yok.
mevsim, bahar-yaz.
şehir izmir, bütçe de ilk başta olduğu için sıfır almayayım dedim. yatar çizilir vs gerek yok. o nedenle 35-40 civarına temize yakın yazdığım modeller vardı. 2023-2024 model.

Sanirim b sinif ehliyetle ile artik 125cc kullanabiliyor ama bir uygulama egitim-sinavina giriyorsunuz.

Şu mevzuyu çok araştırdım. Yine sürücü kursuna gidip direksiyon dersi ve sınavına girmek gerekiyor. Yani her şey motor ehliyeti almakla aynı. Sadece sınavdan geçtikten sonra, ehliyet için olan harç masraflarını ödemeden B ehliyete "125 cc motor kullanabilir" ibaresi ekleniyor. Onu da 2 yıl içinde ehliyete işletmek gerekiyor.

Tek kişi, ben.
Kilo 105 diyelim (düzelicez inşallah be)
boy 1.76
bayan sürücü yok.
mevsim, bahar-yaz.
şehir izmir, bütçe de ilk başta olduğu için sıfır almayayım dedim. yatar çizilir vs gerek yok. o nedenle 35-40 civarına temize yakın yazdığım modeller vardı. 2023-2024 model.
Kilo ve boya göre bende arora verano ya bakın diyecektim büyük model. Diğer scooterlar küçük kalabilir sizin için. Verano serisi özel seri ruhsatta 50cc olup motor bloğu 125lik arızası sorunu olmaz Enjeksiyonlu. Yani ilerde tekrar 125lik almanıza gerek kalmaz diyecektim. Hemde sizin baktığınız modeller kit ile 80cc oluyor değiştiyorsunuz tam verimli olmuyor. Ama verano fabrikasyon 125cc Sıfır 65-70 bin civarı ama belki ikinci eli bulablirsiniz o fiyata. Gy6 motor bloğı takılı güzel güçlü model her türlü her yere gider çıkar iki kişi bile olsa. Hız ile işim yok demişniz ama yine de ben söyleyim özel seri olduğu için rahat 100 leri görüyor.

50cc şehiriçi gezersin, hız yapmaz.Fakat en büyük handikap sigorta yapılamıyor oluşu.Bu nedenle çok dikkatli kullanmak gerek.

Uzun yıllar motosiklet kullanıp büyük bir kaza sonrası bırakmış biri olarak sana üç önerim var.
1) Muhakkak ekipmanlarla sürüş yap.
2) Japondan şaşma.
3) 50CC sigorta yapılabiliyorsa yaptır, yoksa vazgeç. Çarptığın aracın bedelini cepten ödersin.

Ekstra; çok elzem değilse vazgeç. Motosiklet insanları sevdiklerinden ayırabiliyor. Çok kişiyi toprağa verdim. Her nöbetimde motosiklet kazasıyla ilgili vaka alıyorum. Malesef zevkli ama tehlikeli.

Eski Hayabusa kullanıcısından acizane tavsiyelerdir :)

Kısa mesafe vehava şartlarını göz önünde bulundurduğunuz sürece markete gitmek için araç deriz ya tam o mantıkta iş görüyor yakıtı da az iyi ekonomi sağlar :)

Sigorta yapılabiliyor, veriyorsun parasını yaptırıyorsun. Öyle diyorlar.
Hayır 50cclere sistem izin vermez. İzin verenlere ise hiç bir aslı astarı yoktur. Yani yaptırsan bile dikkate alınmıyor çünkü 50cc ödeme felan yapmıyor sigorta şirketi

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri