Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Bilim ve Teknik + Bilim Çocuk + Meraklı Minik - Abonelik Yıllık 195 TL

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan bartu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

bartu

İnce Eleyen
Kadim Üye

Herkes bilim ve teknoloji okusun diye... Gerçi çocuklar büyüdü ama yine de ailece okunacak dergiler, basılı şekilde ücretsiz kargo 3 dergi yıllık 195 TL.

Belki düşünen olur diye bilgilendirmek istedim ?
20230318_081342.jpg

Artık teknoloji çağında dergiler pek takip edilmiyor popülerliği düştü. Meraklısına çok güzel kampanya. Çocuklar için de halen cazip gelir. Ben de çok özeniyordum posterler, oyunlar, kartlar veriyordu, halen daha veriyor. Böcekler temalı bi dergi almıştım, kartları stickerları vardı. Bir de karikatür dergileri vardı kayboldu gitti sanırım.

Son düzenleme:
Artık teknoloji çağında dergiler pek takip edilmiyor popülerliği düştü. Meraklısına çok güzel kampanya. Çocuklar için de halen cazip gelir. Ben de çok özeniyordum posterler, oyunlar, kartlar veriyordu, halen daha veriyor. Böcekler temalı bi dergi almıştım, kartları stickerları vardı. Bir de karikatür dergileri vardı kayboldu gitti sanırım.
Bunu kaç kişi hatırlar, kaç kişi bilir bilemiyorum, belki @Serra @Puzik @Abdullah Yasir Yılmaz @sanko86 bilebilir emin değilim ancak 80 lrin sonu 90 ların başında Renault firmasına bir yazı yazıp ''Genç bir otomobil meraklısıyım'' minvalinde (Bir arkadaşım öğretmişti) şeklinde yazıp yollamıştım mektup ile, 3 sene boyunca her ay bana ücretsiz şekilde PERFORMANS diye bir dergi yollayıp otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve yenilikleri öğrenmemi sağlamıştı.

Dergicilik çok ayrı bir kültür, zamanında Blue Jean dergisi için askerde Bölük Astsubayından tokat yemiş adamım ben 1994 yılında :D

Daha da eskilere gidersek 1985 1987 yılları arasında Eskişehir Esnaf Sarayı en üst kat en ücra köşede bir kitapçı vardı oradan BASIC kodlama dergileri alırdık yurt dışından gelmiş olan.

İçerisinde basic dili ile yazılabilen oyun kodları vardı, ZX Sprectrum Sinclari bilgisayarımızda (48kb düşünün) sabaha kadar oturup program yazardık.

Daha önce birkaç kere yazdım biliyorum fakat şu aşağıdaki satırları biz ezbere biliyorduk o zaman

10 For i=0 to 7
20 Print Paper ;'' '';
30 Next i
40 Go to 10

Bu kod 24 saat televizyon yayını olmayan yıllarda tv leri tamirden sonra RF kanalından renk baraları basıp test ettiğimiz koddu.

Hey gidi, Dergiler olmasa bunların hiç birisini öğrenebileceğimiz bir yer yoktu bizim için.

Dergiciliğin en güzel yanı şuydu dostlar. Editoryal diye bir şey vardı, Bası yayım ilkeleri ve sorumluluk kavramları vardı.

Yani siz bir dergide hiç bir şekilde, bu gün internette okuduğunuz veya youtube da izlediğiniz saçmalıkları okumazdınız zira kimse bu saçma şeylerin BİLGİ kılığında yayınlanmasına izin vermezdi.

Paylaşılan bilginin doğruluğu teyit edilir kaynak verilirdi.

Bugün bilgi(!) almak için girdiğiniz internet denen çöplükte önüne elen uzman, önüne gelen danışman, önüne gelen eleştirmen, önüne gelen profesör.

Pardon da abi Bim Üniversitesi Reyonculuk anabilim dalı mezununu bile Prof yaptıkları bir ülkede internette bana bilgi diye dayatılan çöplüktense eski dergi dünyamda yaşamayı tercih ederdim şahsen :(

Bunu kaç kişi hatırlar, kaç kişi bilir bilemiyorum, belki @Serra @Puzik @Abdullah Yasir Yılmaz @sanko86 bilebilir emin değilim ancak 80 lrin sonu 90 ların başında Renault firmasına bir yazı yazıp ''Genç bir otomobil meraklısıyım'' minvalinde (Bir arkadaşım öğretmişti) şeklinde yazıp yollamıştım mektup ile, 3 sene boyunca her ay bana ücretsiz şekilde PERFORMANS diye bir dergi yollayıp otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve yenilikleri öğrenmemi sağlamıştı.

Dergicilik çok ayrı bir kültür, zamanında Blue Jean dergisi için askerde Bölük Astsubayından tokat yemiş adamım ben 1994 yılında :D

Daha da eskilere gidersek 1985 1987 yılları arasında Eskişehir Esnaf Sarayı en üst kat en ücra köşede bir kitapçı vardı oradan BASIC kodlama dergileri alırdık yurt dışından gelmiş olan.

İçerisinde basic dili ile yazılabilen oyun kodları vardı, ZX Sprectrum Sinclari bilgisayarımızda (48kb düşünün) sabaha kadar oturup program yazardık.

Daha önce birkaç kere yazdım biliyorum fakat şu aşağıdaki satırları biz ezbere biliyorduk o zaman

10 For i=0 to 7
20 Print Paper ;'' '';
30 Next i
40 Go to 10

Bu kod 24 saat televizyon yayını olmayan yıllarda tv leri tamirden sonra RF kanalından renk baraları basıp test ettiğimiz koddu.

Hey gidi, Dergiler olmasa bunların hiç birisini öğrenebileceğimiz bir yer yoktu bizim için.

Dergiciliğin en güzel yanı şuydu dostlar. Editoryal diye bir şey vardı, Bası yayım ilkeleri ve sorumluluk kavramları vardı.

Yani siz bir dergide hiç bir şekilde, bu gün internette okuduğunuz veya youtube da izlediğiniz saçmalıkları okumazdınız zira kimse bu saçma şeylerin BİLGİ kılığında yayınlanmasına izin vermezdi.

Bugün bilgi(!) almak için girdiğiniz internet denen çöplükte önüne elen uzman, önüne gelen danışman, önüne gelen eleştirmen, önüne gelen profesör.

Pardon da abi Bim Üniversitesi Reyonculuk anabilim dalı mezununu bile Prof yaptıkları bir ülkede internette bana bilgi diye dayatılan çöplüktense eski dergi dünyamda yaşamayı tercih ederdim şahsen :(
1979 doğumlu beni bir hayli geriye götürdü yazdıkların Adem abi. Tabi ben commodore 64 ile başlayıp amiga 600 ile pc ye geçiş yapan tayfadandım ama işimiz gücümüz oyun oynamaktı. Commodore 64 için basit kodlardan oluşan kitap da almıştım ama yazmak ve televizyon ekranında takip etmek epey zordu. Apartman arkadaslıklarimiz akşamları süper geçerdi, amiga 500 seti olan arkadaşımızda toplanır, disketler ve monitör tam takım sabahlara kadar takılırdık, hey gidi günler...

Bu dergilere daha önce çocuklar küçükken de abone olmuştum, abone olunca dijital arşive de ulaşma imkanınız oluyor. Tanesi 5.40 tl dergilerin ?

1979 doğumlu beni bir hayli geriye götürdü yazdıkların Adem abi. Tabi ben commodore 64 ile başlayıp amiga 600 ile pc ye geçiş yapan tayfadandım ama işimiz gücümüz oyun oynamaktı. Commodore 64 için basit kodlardan oluşan kitap da almıştım ama yazmak ve televizyon ekranında takip etmek epey zordu. Apartman arkadaslıklarimiz akşamları süper geçerdi, amiga 500 seti olan arkadaşımızda toplanır, disketler ve monitör tam takım sabahlara kadar takılırdık, hey gidi günler...

Bu dergilere daha önce çocuklar küçükken de abone olmuştum, abone olunca dijital arşive de ulaşma imkanınız oluyor. Tanesi 5.40 tl dergilerin ?
Abi sen de bizden çok uzak değilmişsin jenerasyon olarak, çayın geldi o halde :cay :D

Commodore ile Sinclair'in manyetip okuyucudan (Teyp kaset) data aktarım süreci neredeyse aynı sayılırdı, Sinclari de Load'' '' enter komutu verilridi
Comodore da sanırım sadece load komutu veriyorduk

Yükleme esnasında çıkan ses, 90 lardaki fax model sesine benzerdi biraz :D

Dıııııııt dıt diye giriş satırını yazar sonra da dııııııt ddııdıdıdıdııdıdıdıdıdıdıdıdd diye devam ederdi ve yükleme dakikalarca sürerdi oyunun kalitesine göre.

Bugün birçok genç dostun bizim jenerasyona ''Ne diyon dayı yeaaaaa'' tarzındaki bakışlarına ben o nedenle hiç anlam veremiyorum mesela.

Belki de ülkenin ilk kod yazarlarına bu laflar söylediklerinin farkında değiller. (Bizden bahsetmiyorum, sokaktaki herhangi bir yaşıtımız/akranımız) bilemezler ki adamın geçmişini.

Sokak röportajlarında ''Ne iş yapıyorsun?'' sorusuna ''Yazılımcıyım'' diyen ancak 3 kere 7 sorusunu cevaplayamayan kızımızı gördüm ben mesela ve çok yadırgadım.

Ben yazılımcı değilim, mühendis değilim, tekniker bile değilim. Teknisyenim sadece ancak şu sokak röportajlarında gördüğümüz birçok dostumuza bakıp ''Şimdi bu dostlar mı bize ''ne diyon sen dayı yeaaaa'' diyor diye düşünüyorum üzülüyorum da açıkçası.

Acil şekilde okumaya geri dönmeliyiz. Milletçe .

Benim gözümde sektörün en büyük insanı olan Levent Pekcan'dan Commodore, Amiga daha sonrasında 386,486 Pentium dönemi PC'leri dinlemek gerçekten zevk veriyor. Keşke çalışan bir Commodore 64 ya da Amiga 500 bulabilsem.

Son düzenleme:

10 For i=0 to 7
20 Print Paper ;'' '';
30 Next i
40 Go to 10

Dergiler bende alırdım aklımda kalan BlueJean, Fırt, Atlas, Tempo, Chip ve aklıma gelmeyen bir dönem baktığım otomobil dergisi vardı. Dediklerinize ya gencim yada almamıştım :) Cidden farklı bir heyecandı bu dergiler. Hele Chip dergisinden gelecek Cd içinde ne güzel demo oyunlar uygulamalar videolar olurdu. Hey gidi günler. Birde Fırt dergisinde Avni vardı sanırım. Hoşuma giderdi okumak sonra LManyak sezonu başlamıştı.

Magazin dergisinden, oto.
Çocuk dergisinden bilim teknik dergisine.
Sek Sek, Amatör, Doğan kardeş, çağdaş bilim (hürriyet gazetesi yayını).
Karaoğlan, Teksas, Tom braks, KİT Taylor, Rakar, Mister No, Kaptan Swing, Teks, Kızılmaske, (Fantom).
Tenten, Sipru, Conan, Zagor(baltalı ilah).
Tommiks, Kinova, Gordon, Gırgır, Öküz, Leman, Jeriko, Martin Mystere, Nathan Never, Red Kit, Süpermen.
Aklıma gelen bunlar.
Piyasada çıkmış bütün dergileri alır okurdum.

Dergiler bende alırdım aklımda kalan BlueJean, Fırt, Atlas, Tempo, Chip ve aklıma gelmeyen bir dönem baktığım otomobil dergisi vardı. Dediklerinize ya gencim yada almamıştım :) Cidden farklı bir heyecandı bu dergiler. Hele Chip dergisinden gelecek Cd içinde ne güzel demo oyunlar uygulamalar videolar olurdu. Hey gidi günler. Birde Fırt dergisinde Avni vardı sanırım. Hoşuma giderdi okumak sonra LManyak sezonu başlamıştı.
aaaaaa Gır Gır ve Fırt
Avni ve En kahraman Rıdvan :D

Magazin dergisinden, oto.
Çocuk dergisinden bilim teknik dergisine.
Sek Sek, Amatör, Doğan kardeş, çağdaş bilim (hürriyet gazetesi yayını).
Karaoğlan, Teksas, Tom braks, KİT Taylor, Rakar, Mister No, Kaptan Swing, Teks, Kızılmaske, (Fantom).
Tenten, Sipru, Conan, Zagor(baltalı ilah).
Tommiks, Kinova, Gordon, Gırgır, Öküz, Leman, Jeriko, Martin Mystere, Nathan Never, Red Kit, Süpermen.
Aklıma gelen bunlar.
Piyasada çıkmış bütün dergileri alır okurdum.
O Texas Tommiks Kızılmaske vs okurduk ama gizli okurduk, nedense yasaklardı Babam.
Dönemin koşullarına göe aykırı buluyor olabilir.

Şöyle bir geçmişe uzanalım o zaman, plaklar ve dual plak çalar (bozuldu son zamanda Ankarada anlayan varsa göstermek isterim)
20230320_174805.jpg
20230320_174745.jpg
20230320_172003.jpg
20230320_172020.jpg
20230320_172155.jpg

Bu kıymetli eşyaları da paylaşalım Adem abi, kimde ne var görelim. Çoğu çöpe gitse de çocukluğumuza dair eşyalar evlerimizde mevcut ve gözümüz gibi koruyoruz. Amiga workbench disket olacaktı bir yerlerde, nereye gitti yahu :hihi

Bu kıymetli eşyaları da paylaşalım Adem abi, kimde ne var görelim. Çoğu çöpe gitse de çocukluğumuza dair eşyalar evlerimizde mevcut ve gözümüz gibi koruyoruz. Amiga workbench disket olacaktı bir yerlerde, nereye gitti yahu :hihi
Öngörüm yüksektir diye düşünürdüm fakat bugünleri hiç öngörememişim.
Geçenlerde @Rüstem ile sohbet ederkenmiydi acaba bir Fisher konusu geçmişti. 1980 1981 yıllarında Eskişehirdeki tamirci dükkanımızda FISHER Videa Kaset Çalar reklamı olan bir reklam kartonu vardı, arkası kuyruklu gibi, geriye doğru açınca o karton ayakta duruyordu dik şekilde. Sanırım 40x60 gibi bir şeydi , onu yazarken dahi aklıma gelmişti saklamayı hiç düşünmemişim diye.

Sonra bir düşündüm, yahu yaşım daha 8 miş nereden akıl edeyim :D

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri