Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Enflasyon farkı mı? Yasal faiz mi? Misli ile değişim mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gcavus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

gcavus

Yeni Üye
Yeni Üye
Merhaba, ben 06.11.2022 tarihinde vatan bilgisayardan samsung marka bir tv aldım. tv de beşinci ayda dikey modda piksel oluştu. Servis geldi ve kullanıcı hatası olmadığını ve üründe piksel sorunu olduğunu söyledi ve onarım yapabileceklerini ilettiler. Onarımı reddettim. İade istedim. İade talebim Samsung tarafından reddedildi. Tüketici hakem heyetine gittim. Ancak oradaki rapörtörun yaptığı başvurunun lehime olup olmayacağı konusunda emin değilim. Tv güncel fiyatı şuan 17.000. Ben Kasım da 13 bine almıştım. Tüketici hakem heyetleri enflasyon farkını göz önünde bulundurmadan mı ücret iadesi kararı alır? Yasal faizle ücret iadesi talep etsem ürünün güncel fiyatını alamaz mıyım? En mağdur olmayacağım yöntem ürünün misli ile değişimini istemek midir? Bu konuda acil yardımınıza ihtiyacım vardır.

13bin lira taş çatlasa 15bin TL olur 6 aylık faizde. Güncel bedel iadesi yada misliyle değişim talep edin bence.

Tamiri mümkün ise THH'den aleyhinize karar çıkabilir. Ürünlerdeki garanti o yüzden var. Zaten kullanıcı hatası olmadığı da söylenmiş.

Bu konuda @Adem Helvacı sizden yardım ve görüş bekliyorum. Eskişehir Tepebaşı Hakem Heyeti'ndeki memurların biri enflasyon farkı ile talep edilir diyor. Biri ne yasal faiz ne enflasyon farkı ödenmez diyor. Eskişehir İl Ticareti aradığımda yasal faiz olur ama enflasyon farkı ödenmez diyor. Ankara Ticaret Bakanlığı'nda Tüketici Korunması hakkında birim enflasyon farkı munzam zarar olarak talep edilebilir diyor. Bu konu hakkında lehime olacak seçenek nedir? Her birimin farklı bilgi vermesi sonucu karmakarışık oldum. Bu nedenle yardımınızı rica ediyorum @Adem Helvacı

6 ay içerisinde oluşan ayıpların ürünün tesliminde var olduğu kabul edilir ve tüketici onarım, iade, misli ile değişim veya ayıp oranında indirim talep edebilir. Bu nedenle iade hakkınızı seçtiğinizde tüketici hakem heyetinde aleyhinize bir karar çıkması zor. Bildiğim kadarıyla yasal faiz konusunda da yargıtayda emsal karar yok, bu nedenle her tüketici hakem heyeti başka karar alıyor olabilir. Enflasyon oranında fiyat farkı kararı aldırmak ise zor çünkü devlet kendi alacağını da yasal faiz üzerinden hesaplıyor. Emsal karar var mı yok mu @Adem Helvacı daha iyi bilir.

Arkadaşlar kanun seçimlik hakları şu şekilde düzenlemiştir;
{Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere
satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,}
Biz hakem heyetine başvururken bu haklardan birini seçerek başvururuz yani tamir olmazsa değişsin, aynısı yoksa parasını versin vs vs diye hukukta terditli olarak geçen halk arasında o olmazsa bu olsun denilen şeyi yapamayız. Bu şekilde karar veren hakem heyetleri de yanlış karar vermiş olur ve karşı taraf itiraz ederse mahkeme aleyhe sonuçlanır.
Özetle seçimlik haklar kullanmakla tükenen sonradan değiştirilemeyen ve terditli olarak talep edilemeyen haklardır. Size tavsiyem ürünün ayıpsız misliyle değişimini isteyin.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri