Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Evde Deprem & Sarsıntı Alarmı nasıl yapılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan osmanke
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın
P dalgalarını tespit etmek daha kolay çünkü belirli bir frekans aralığında hareket eden "primary" şok dalgalarıdır. Havadan, sudan, kumdan ve kayalıklardan geçebildiği için birden fazla konumdaki her sismik sensör algılar. S dalgaları ise sadece katı maddelerden geçen sismik dalgalar olduğu için daha yavaştır. Bu nedenle Google yeni geliştirdiği teknolojiyle telefonların sensörlerini kullanarak 10-15 saniye önceden depremi haber verebiliyor. Kullanılan ve deprem bildirimi açık tüm Android telefonlardaki sensörler aynı anda P dalgasını algılayıp Google'a gönderince, Google deprem olduğunu anlayıp bölgedeki telefonlara bildirim gönderiyor.

Bunlarla uğraşmaya gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü alt üst kattaki biri sertçe yürüyerek de ufak bir sarsıntı oluşturabilir.
Android telefonlarda deprem uyarı sistemi bulunuyor, bulut sisteminde bölgedeki telefonların ivmeölçerlerinden gelen verileri değerlendirerek tahmini uyarı gönderiyor yüksek sesle. Maraş depremi başlamadan 70 sn önce göndermişler diye okudum.

P dalgalarını tespit etmek daha kolay çünkü belirli bir frekans aralığında hareket eden "primary" şok dalgalarıdır. Havadan, sudan, kumdan ve kayalıklardan geçebildiği için birden fazla konumdaki her sismik sensör algılar. S dalgaları ise sadece katı maddelerden geçen sismik dalgalar olduğu için daha yavaştır. Bu nedenle Google yeni geliştirdiği teknolojiyle telefonların sensörlerini kullanarak 10-15 saniye önceden depremi haber verebiliyor. Kullanılan ve deprem bildirimi açık tüm Android telefonlardaki sensörler aynı anda P dalgasını algılayıp Google'a gönderince, Google deprem olduğunu anlayıp bölgedeki telefonlara bildirim gönderiyor.
Bugüne kadar deprem bilinci ile ilgili yapılan en süper işlerden birisi bu olabilir. Bu bahsettiğiniz süre aslında "evdeki sağlam bir şeyin yanına sığınmak için yeterli bir süre". Yani hayat kurtarabilir bu sistem. Google'a hep sövüyorum, tekel olmasından filan nefret ediyorum ama adamlar böyle zihni sinir projeleri hayata geçiriyorlar işte. Hem döverim hem severim :)

Son düzenleme:
Bugüne kadar deprem bilinci ile ilgili yapılan en süper işlerden birisi bu olabilir. Bu bahsettiğiniz süre aslında "evdeki sağlam bir şeyin yanına sığınmak için yeterli bir süre". Yani hayat kurtarabilir bu sistem. Google'a hep sövüyorum, tekel olmasından filan nefret ediyorum ama adamlar böyle zihni sinir projeleri hayata geçiriyorlar işte. Hev döverim hem severim :)
Bizlerden gizlenenlerin peşine düşüp harcadığımız vakit nedeniyle yaratıcı fikirler üretmeye vaktimiz mi kalıyor? :(

memleketimizde bir çok deprem bölgesi var işe yarayacaktır ama maalesef istanbul için yaklaşık 5 sn.

Prof.Dr. Haluk Eyidoğan dan bir alıntı

deprem yakınsa erken uyarı süresi çok küçüktür. İstanbul için örnek verelim. Örneğin deprem merkezi yerin altında 10 km gibi sığ derinlikte ve yerleşim alanı 15-20 km uzaklıkta olsun. Düzenek sorunsuz çalıştığında ve alarm verildiğinde, İstanbul'da yerleşim yerinde gerekli davranışlar için ortalama 5 saniye gibi bir süreniz vardır. Bu durumda, günün herhangi bir saatinde bu alarmı verdiğimizi kabul edersek oturan, uyuyan veya herhangi bir durumdaki insanın 5 saniye içerisinde bir binayı terk etmesi olanaksızdır

Benzer bir çalışma daha var ve P dalgalarına göre önemli bir süre avantajı sağlıyor
makalenin tamamı aşşağıda

Son düzenleme:
5 10 saniyede elbette binadan çıkamayız ama en azından "hayat üçgeni" denen şeyi oluşturabileceğimiz bir süre bu. Şimdi acı bir şeyi söyleyeyim, bu "hayat üçgeni" denilen şey, Doug Copp isimli "biraz boş" bir adam tarafından ortaya atılan bir fikir ve batıda bayağı eleştiriliyor. Adamın kendisinden bağımsız olarak, hayat üçgeninin bizim gibi "fakir" ülkelerde hayat kurtarabileceğini düşünüyorum ben. Zaten batının bu fikre eleştirisi, onların binalarının çökmemesinden geliyor. Onların depremde yaşadığı korku, evdeki hareketli eşyaların kafalarına devrilmesi korkusu, o yüzden herhangi bir cismin yanına sığınmayı intihar gibi düşünüyorlar.

Onların "Pancake collapse" dedikleri bir şey var. Bizim gibi fakir ülkelerde (evet fakir kardeşim) sıkça görülen bir şey. Nedir bu pancake collapse, hani şu amerikan filmlerinde sabahları "krep" yapar yerler ya. Bu krepler piştikçe de üst üste koyarlar tabağa, sonra da üstüne akçaağaç şurubu dökerler. İşte bizim fakir işi binalarımızın "taşıyıcı" elemanları, yani kolonlar ve kirişler, depremde hamura döndüğü için, bunların taşıdığı dikey ve yatay duvarlar birbiri üstüne tıpkı bu krepler gibi oturuyor. Batılılar bunu pek yaşamadıkları için de "hayat üçgeni" fikrini beğenmiyorlar. Fakat dediğim gibi, bizimki gibi "fakir" ülkelerde (fakir demiş miydim), bu tip bir çökmeye karşı tek kurtulma umudu, "bence", ağır ve sağlam bir cismin yanına sığınmak. Tabi önceden hazırladığınız "deprem çantası" ile birlikte.

NOT: Bu benim şahsi fikrimdir. Hayat üçgeninin hayat kurtaracağını doğrulayan herhangi bir bilimsel çalışma malesef yok. Ek olarak, depremde ezilmekten kurtulsanız dahi enkaz altında kaldığınız süre de malesef hayatta kalıp kalmamanız konusunda belirleyici bir unsur. Yani ezilmeseniz bile bu kurtuldunuz demek değil.

EK0IYWhWkAAkcgk.png
earthquale.jpg

Yaşam üçgeni az da olsa şansınızı arttırıyor ancak bu sığındığınız nesnenin sağlamlığına ve üzerine devrilecek duvara uzaklığına göre çok değişiyor. Yaşam üçgeni özellikle duvar köşelerindeki eşyaların yanında veya L şeklindeki eşyaların iç kısmında daha etkili oluyor diye duymuştum, ne kadar doğrudur araştırmadım. Kendi yaşam üçgeninizi güçlendirmenizin en pratik yollarından biri de bazanızın veya yanına sığınacağınız dolabın içini kitap doldurmak olur. Kitaplar ezilmeye karşı çok dayanıklıdır.

Bir de şu videoyu ekleyeyim:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri