Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Evin Elektriği Kötüyse Sistemde/Laptopta Ses Sorunu Yaratır Mı? Harmonik Nedir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DESMOND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

DESMOND

Araştırmacı
Araştırmacı
Marka Model Bilgisi
Schneider
Selamun Aleyküm dostlar abiler. Güçlü bir masaüstü sistemim var eski bir model laptoptum da var. Ben masaüstünde özellikle problemsiz bir şekilde sistemi hiç kullanamadım. Seslerde robotlaşma sorunu son yaşadığım sorun. Size sorum şu evin elektriği kötüyse bilgisayarlarda sesle ilgili vs problem yaşamam mümkün mü? Evin elektrik sistemi eski bunu bilerek sistemi kurmadan önce kullanacağım prize toprak hattı çektirdim. Ayrıca schneider akım korumalı prizde mevcut. Bu şekilde güveni kurana kadar sistemi kullanmadım. Toprak hattı çektirdim akım korumalı prizi aldım sonradan sistemi çalıştırdım. Bir süre bu şekilde kullandım sonradan problem görünce bu sefer online ups ekledim sisteme. Toprak hatlı priz ona takılı akım korumalı priz ve onada takılı ups. Sistemide upse bağladım. Sistem 1 senedir bende ve problem hiç bitmiyor. Şuanda sistemim serviste. Laptoptan size yazıyorum ve az önce dizi izlerken laptopta da sesle ilgili problem yaşadım. Buda aklıma artık başka şeyler getirmeye başladı. Bunca korumaya en iyisini almama rağmen hala problem yaratabilir mi bana? Başka forumda Harmonik Nedir? diye bir konu gönderdi biri okudum ama elektrik işinden anlamıyorum. Böyle bir şey mümkün mü nasıl önlem almam gerek. Artık kafayı yicem evi değiştirmeyi düşünüyorum.

Masaüstü pc de kablolu laptopta kablosuz kullanıyorum. Her hangi bir ek cihaz yok direk modeme geliyor kablo

Şimdi tekrar baktım kullanacağım prize toprak hattı çektirdim demişsin, bu doğru bir yöntem mi sanmıyorum, yani diğer cihazlarda toprak olmayıp senin prizinde toprak olması pek mantıklı gelmiyor çünkü tüm tesisat sigorta kutusu üzerinden birleşiyor yine, keşke tüm prizlere cektirseydin. Belki de sırf bu yüzden topraklama yeterli gelmiyordur ve diğer cihazlardaki minik kaçak akımlar senin pcn üzerinden geçtiği için bu tarz parazit gibi etki ediyordur.

Son düzenleme:
Tüm sistemi kurmadan önce topraklama çektirdim prizime demişsin. Yani bu topraklama olmadan önce laptopunda bu sorun var mıydı? Çünkü dediğim gibi diğer cihazların prizlerinin topraklamasının olmaması ve 50-60 yıllık eski tesisatta ürettikleri parazitik etki muhtemelen senin prizinde topraklama olduğu için böyle bir etki yaratma ihtimali olabilir. Çünkü resmen o cihazların kaçak akımları faz ve nötr üzerinden senin cihazına geçiyor ve PC nin ve prizinin topraklamasi uzerinden toprağa gidiyor.

Son düzenleme:
Merhaba. Bu konu aklıma internette okuduğum çalışmayan Sony televizyon hikayesini getirdi. Adamın aldığı Sony tv evinde bir türlü çalışmıyordu. Sonra o Sony gitti. Başka Sony getirdi. O da çalışmadı. Fakat TV'yi başka eve götürünce çalışıyordu. Ayrıca başka marka bir TV'de o evde çalışıyordu. Eve Sony'den mühendis geldi. Sorunu çözemedi. Evin elektriğinde de sorun yoktu. Adamın evine yakın direkte trafo vardı. Sebebin o olabileceğini düşündüler. Adama eğer Sony TV kullanmak istiyorsa evi değiştirmesi tavsiyesinde bulundu. Adam da başka marka bir TV almıştı.
Şöyle söyliyim ben bu evde 4 laptop 2 masaüstü pc kullandım. 3 laptop sıfır aldım 3 laptopta da aynı problem vardı iade ettim. 3 laptop üst üste aynı problemle karşılaşmam zaten beni bi düşündürttü. 2017 de masaüstü topladım 3 4 sene en az kullandım bu evde yine hiç bir sıkıntı yaşamadım. Şuanda yine önümde eski bir laptop var masaüstü pc de yaşadığım aynı sorun laptopta da yaşıyorum. İşin garip kısmı biri güncel sistem biri eski laptop. Biri intel işlemci biri amd işlemci. Eski masaüstü laptop da ıntel idi. Bozuk gelen 3 laptop da amd işlemciye sahipti.

Şimdi tekrar baktım kullanacağım prize toprak hattı çektirdim demişsin, bu doğru bir yöntem mi sanmıyorum, yani diğer cihazlarda toprak olmayıp senin prizinde toprak olması pek mantıklı gelmiyor çünkü tüm tesisat sigorta kutusu üzerinden birleşiyor yine, keşke tüm prizlere cektirseydin. Belki de sırf bu yüzden topraklama yeterli gelmiyordur ve diğer cihazlardaki minik kaçak akımlar senin pcn üzerinden geçtiği için bu tarz parazit gibi etki ediyordur.
Ben kiracıyım eve komple çektiremem ev sahibi iznini geçtim bana çok masraf yapar. Her prize kablo çekilmesi kablo kanalı kötü bir görüntüde oluşturur. 5 metre bile etmeyen yere çektridim 1500 2000TL ödemiştim sanırım. Evin uzak köşelerinden kablo çektirmeye kalksam binlerce lira ödemem gerekir.

Tüm sistemi kurmadan önce topraklama çektirdim prizime demişsin. Yani bu topraklama olmadan önce laptopunda bu sorun var mıydı? Çünkü dediğim gibi diğer cihazların prizlerinin topraklamasının olmaması ve 50-60 yıllık eski tesisatta ürettikleri parazitik etki muhtemelen senin prizinde topraklama olduğu için böyle bir etki yaratma ihtimali olabilir. Çünkü resmen o cihazların kaçak akımları faz ve nötr üzerinden senin cihazına geçiyor ve PC nin ve prizinin topraklamasi uzerinden toprağa gidiyor.
Söylediğiniz mantıklı geldi açıkçası. Bu prizdeki toprak hattını geçici olarak iptal ettirebilirim test etmek için. Toprak hattı olmayan prizde laptopu denemedim mesela. Şuan kullandığım prizlerde toprak hattı var. 4 prizde hat mevcut. Nasıl bir yol ilerliyim fikrin nedir. Masaüstü pc yi gönderdiğim yer servis aradı bir problem göremedim dedi ısrar ettim yine uzun test edecek. Bir kaç defa bakacak. Format atıp yine test edecek.

Söylediğiniz mantıklı geldi açıkçası. Bu prizdeki toprak hattını geçici olarak iptal ettirebilirim test etmek için. Toprak hattı olmayan prizde laptopu denemedim mesela. Şuan kullandığım prizlerde toprak hattı var. 4 prizde hat mevcut. Nasıl bir yol ilerliyim fikrin nedir. Masaüstü pc yi gönderdiğim yer servis aradı bir problem göremedim dedi ısrar ettim yine uzun test edecek. Bir kaç defa bakacak. Format atıp yine test edecek.
Dediğin gibi topraksız prizlerde test et önce. Yine sorun yaşarsan odandaki toprak çektirdiğin prize de toprak fişi olan bir cihaz tak ki toprağa bağlantı olsun onun üzerinden bir de öyle dene. Eğer çözülürse topraklı prizlerden 1-2'sinin toprağını iptal ettirirsin pcleri onlara takarsın, diğer prizler üzerinden yine toprakla bağlantın olur gibi düşündüm artık pratikte ne kadar mümkün olur bilmiyorum denemek lazım.

Dediğin gibi topraksız prizlerde test et önce. Yine sorun yaşarsan odandaki toprak çektirdiğin prize de toprak fişi olan bir cihaz tak ki toprağa bağlantı olsun onun üzerinden bir de öyle dene. Eğer çözülürse topraklı prizlerden 1-2'sinin toprağını iptal ettirirsin pcleri onlara takarsın, diğer prizler üzerinden yine toprakla bağlantın olur gibi düşündüm artık pratikte ne kadar mümkün olur bilmiyorum denemek lazım.
Topraklı prize toprak fişi olan cihaz tak derken orasını anlamadım. Topraksız prizde problem yaşamazsam pc ye bağlı olan toprak hattına kablosunu iptal ettirir öyle denerim bide. 2 farklı kablosu var toprak hattının. Mutfağa giden ve benim odama giden toplam 4 prizde var. Kendi odamdaki kabloyu iptal ederim eğer topraksız problem çıkmıyorsa. Eğer topraksız prizde problem yaşarsam bu sefer 2 hattı birden iptal ettirmem lazım ki test edebileyim.

Topraklı prize toprak fişi olan cihaz tak derken orasını anlamadım.
Şimdi senin toprak hattınla tesisatını birleştiren şey, prize taktığın bir fiş oluyor aslında. O topraklı prizlere fiş takılı değilken tesisattaki herhangi bir kaçağın veya parazitin toprağa aktarılması mümkün değil.( Her prizin kendi toprağı olsa her cihaz ürettiği kaçağı veya paraziti direkt toprağa aktarabilir) Mesela telefon adaptöründe ve TV fişlerinde toprak yoktur. Laptopun fişine bak mesela toprak vardır anlarsın. Prizlerin ve fişlerin alt ve üstünde iki tane şerit demir var ya onlar topraktır.

Şimdi senin toprak hattınla tesisatını birleştiren şey, prize taktığın bir fiş oluyor aslında. O topraklı prizlere fiş takılı değilken tesisattaki herhangi bir kaçağın veya parazitin toprağa aktarılması mümkün değil.( Her prizin kendi toprağı olsa her cihaz ürettiği kaçağı veya paraziti direkt toprağa aktarabilir) Mesela telefon adaptöründe ve TV fişlerinde toprak yoktur. Laptopun fişine bak mesela toprak vardır anlarsın. Prizlerin ve fişlerin alt ve üstünde iki tane şerit demir var ya onlar topraktır.
Anladım şuan. Mutfak tarafında 2 priz var 1 tanesini sabit kullanımda buzdolabı takılı 1 prizi kullanmıyoruz kablolar çok incelmiş sıkıntı çıkmasın diye. Ben önce kendi odama çektirdim kablo ile yanlış hatırlamıyorsam elektrikçi bu kablodan ek yapıp mutfağa çekti. Kazığı betona gömmüştük çünkü tekrar kırmadı. Topraksız priz olan farklı odada test ederim sorun çıkarsa ya da çıkmazsa tekrar yazarım. Önce böyle bi test edelim

Dizüstünde topraklama hattı yoktur.
Power supply fişi ve 3 pimli teyp fişinin soketine kadar topraklama gelir gerisinde topraklama hattı doşalmaz.
Masaüstünde toprak hattı kasa ile çevrili olur.

Kesintizi güç kaynağının fişini kesip çalıştırınca zaten evden bağımsız duruma gelir.

Bir kablosuz cihazı saatlerce çalıştırınca kopmalar başlaması normal değilmidir? Bluetooth cihazların batarya durumu saatlerce çalışmada kendini koyuvermesi normal değil mi?

Anladım şuan. Mutfak tarafında 2 priz var 1 tanesini sabit kullanımda buzdolabı takılı 1 prizi kullanmıyoruz kablolar çok incelmiş sıkıntı çıkmasın diye. Ben önce kendi odama çektirdim kablo ile yanlış hatırlamıyorsam elektrikçi bu kablodan ek yapıp mutfağa çekti. Kazığı betona gömmüştük çünkü tekrar kırmadı. Topraksız priz olan farklı odada test ederim sorun çıkarsa ya da çıkmazsa tekrar yazarım. Önce böyle bi test edelim
Ayrıca topraklamanın yeterli olup olmadığının aletle ölçülmesi lazım belirli bir değeri var tam hatırlamıyorum forumda mevcut ama. Kazık betona gömülü diyince şimdi kazık toprağa değiyor eminsin değil mi? Betona gömülmesi doğru yöntem olmayabilir bilgim yok ama.

Son düzenleme:
Power supply fişi ve 3 pimli teyp fişinin soketine kadar topraklama gelir gerisinde topraklama hattı doşalmaz.

Kesintizi güç kaynağının fişini kesip çalıştırınca zaten evden bağımsız duruma gelir.

Bir kablosuz cihazı saatlerce çalıştırınca kopmalar başlaması normal değilmidir? Bluetooth cihazların batarya durumu saatlerce çalışmada kendini koyuvermesi normal değil mi?
Bendeki laptop fişi şöyle olunca hepsini öyledir diye varsaydım ama bunda topraklama yok mu? Bazı yeni laptopların adaptörleri telefon aleti gibi oluyor sanırım evet.

Arkadaşın sorunu sadece kablosuz veya Bluetoothta yaşanmıyormuş, kablolu veya laptopun kendi hoparlöründe de oluyormuş. Kullandığı farklı 3-5 laptop PC de de türlü türlü sorunlar yaşamış.

Ekli dosyalar

• IMG_20250423_194610.webp
    IMG_20250423_194610.webp
    37.9 KB · Görüntüleme: 6
Ayrıca topraklamanın yeterli olup olmadığının aletle ölçülmesi lazım belirli bir değeri var tam hatırlamıyorum forumda mevcut ama. Kazık betona gömülü diyince şimdi kazık toprağa değiyor eminsin değil mi? Betona gömülmesi doğru yöntem olmayabilir bilgim yok ama.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Kesintisiz güç kaynağı kapalı konumda kullanmıyorum çünkü bilgisayarım serviste. Şöyle açıklıyım 2 farklı bilgisayar 2 farklı işlemci 1i masaüstü 1i laptop aynı ses sorunu diyebilirim. Siz Bluetooth cihaz diyorsunuz ama olay Bluetooth bir cihaz değil. Laptop kendi hoparlörü bir cihaz bağlamıyorum. Masaüstü kablolu kablosuz kulaklık Bluetooth hoparlör her şeyi test ettim. Kulaklık kablosuz olabilir ama Bluetooth mod değil usb ile dongle ile bağlıyordum. Sizin dediğiniz gibi olsa her Bluetooth kulaklık kullanan sorun yaşaması lazım. Ben mi yanlış anladım

Kazık toprağa iyice gömüldü üstü betonla örtüldü. Üstünde beton olması problem oluşturmaz hangi yeni evde bahçede veya bi yerde toprak hattı için açıkta kazık veya kablo var. Benim bildiğim toprağa gömülü olması yetiyor. Attığınız videoyu şimdi izliycem elektrikçi elinde bi aletle geldi baktı toprak hattı olmuş dedi. Ama videodaki farklı makine sanırım bakıcam şimdi. Baktım düzenleme yapıyorum aynı videodaki gibi siyah kırmızı çubukla baktı ama ekranlı bir cihaz varmıydı sayılara baktımı hatırlamıyorum.

Son düzenleme:
Bendeki laptop fişi şöyle olunca hepsini öyledir diye varsaydım ama bunda topraklama yok mu? Bazı yeni laptopların adaptörleri telefon aleti gibi oluyor sanırım evet.
Evet o duvardaki fişi takılanda tarafta bağlantı oluyor ama adaptörden sonra giden hatta topraklama devam etmiyor.

adaptörün üzerindeki soket genelde toprak pimi boş durur. Bazılarında devre kartının üzerindeki folya ile bağlantılıdır. Yeni nesillerde oda yok.

(-) eksi kutup GND ye dönüşüyor. GND sembolüde topraklama ile aynıdır. Ama direk ev topraklaması ile bağlantısı yok. Dizüstülerin, tabletlerin gövdesinin topraklama bağlantısı yok.

GND cızırtı sesleri olmaması ses sisteminde bobin ve kondansatörler ile gnd sönümlendirme görevleri oluyor.

Evet o duvardaki fişi takılanda tarafta bağlantı oluyor ama adaptörden sonra giden hatta topraklama devam etmiyor.

adaptörün üzerindeki soket genelde toprak pimi boş durur. Bazılarında devre kartının üzerindeki folya ile bağlantılıdır. Yeni nesillerde oda yok.

(-) eksi kutup GND ye dönüşüyor. GND sembolüde topraklama ile aynıdır. Ama direk ev topraklaması ile bağlantısı yok. Dizüstülerin, tabletlerin gövdesinin topraklama bağlantısı yok.

GND cızırtı sesleri olmaması ses sisteminde bobin ve kondansatörler ile gnd sönümlendirme görevleri oluyor.
Abim çok bilgili abisin ama ben elektrik işinden anlamıyorum. Allah razı olsun cevap veriyorsun. Ama dediğim gibi ben elektrik kaynaklı olduğunu düşünüyorum bu sorunların. Prize toprak hattı akıl korumalı priz + ups ile bu sorunlar masaüstü pc de yaşıyorum. Laptopta da yaşıyorum ama standart prize bağlı toprak hattı olan. Ben bu sorunun tam nerede olduğunu nasıl öğrenirim ve nasıl bunun önüne geçerim. Evi değiştiricem o dereceye geldim ama şuan biraz uyguna oturuyorum taşınmak masraf kiralar çok fazla buralarda. Çözebiliceğim bir yöntem var mı?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
Mesela şuan laptoptayım yine dün çok nadir olurken şuan nerdeyse sürekli oluyor. Düne göre değişen hiç bir şey yok. Hala sabit çalışan cihazlar çalışıyor ekstra bir cihaz yok aktif çalışan. Kettle bile çalışmıyor her zaman çalışan aletler çalışıyor. Çözemedim ben bu işi

Mesela şuan laptoptayım yine dün çok nadir olurken şuan nerdeyse sürekli oluyor. Düne göre değişen hiç bir şey yok. Hala sabit çalışan cihazlar çalışıyor ekstra bir cihaz yok aktif çalışan. Kettle bile çalışmıyor her zaman çalışan aletler çalışıyor. Çözemedim ben bu işi
Diğer herhangi bir odada denedin mi?

Diğer herhangi bir odada denedin mi?
Az önce denemek için gittim ama internet arka odada çekmiyor maalesef. Başka odada yine test edicem. Tam sorunu yaşarken kapattım gittim diğer odaya. Şuan yine kendi odamdayım sorun yok mesela. Denk geliyor sürekli oluyor denk geliyor nerdeyse hiç olmuyor uzun test lazım. En uzak odaya gittim bilerek ama bakçam çaresine

Son düzenleme:
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri