120 Hz konusunun basitçe üç ayağı var:
-panel
-anakart (işlemci)
-girişler
Panel: GHQ9500 qledlerin paneli BOE ve bildiğin 120 Hz. Bunda bir sıkıntı yok, ne 1080p'de ne de 4K'da
Anakart: İşlemci Mediatek. MEMC desteği var. Versiyonu henüz tam belli değil. O nedenle teknik detaylarına emin olamıyoruz. Yayınlar bir bir şekilde 50-60 Hz yahut FPS olduğundan, 100-120 HZ'ye çıkması ancak MEMC vb ile mümkün. Bunun dışında, açık kaynaklardan araştırmamda bulduğum üzere, ilave bir yonga ile işlemciden çıkan görüntü 120 Hz'ye dönüştürülüp panele o şekilde iletilebiliyor da. Bu cihazda var mı bilemiyorum. Ama MEMC çalışıyor, akıcılık ve algılanan hareketli çözünürlüğe bakılırsa panel 120 Hz çalışıyor, 4K'da bile. Elimdeki LG 120 Hz pannelli ve MEMCli FHD tv ile kıyaslayınca durum bu. Özetle, cihaz bu yönüyle eskiden beri satılan 100-120 Hz cihazlar gibi. aldığı 50-60 Hz görüntüyü MEMC ve panel trickleri ile 100-120 Hz yapması gibi.
Girişler: Zurnanın zırt dediği yer burası. Cihaz HDMI 2.1 destekliyor. O kesin. Lakin HDMI standardında bir sürü alt özellik olmasına rağmen biri bile varsa HDMI 2.1 diye adlandırılabiliyor. Neyse, bu cihazın HDMI girişleri 120@1080, ve 60@4K destekliyor. İlerde yazılımla faln düzelir mi, pek umdum yok ama belki.
Piyasada 120 Hz cihazlar var. HDMI girişleri şu şekilde:
-HDMI 2.0 destekli. 60Hz
-HDMI 2.1 destekli. 1080'e (bazısı 2K'ya kadar) 120 Hz, 4K'da 60Hz.
-HDMI 2.1 destekli. Her çözünürlükte 120 Hz giriş destekleyen.
Bizimkisi ikinci tip görünüyor. Çok kısaca, çok eskiden beri satılan 100-120 Hz cihazlar gibi. İlaveten, HDMI'den 1080p 120 Hz desteği var.
İki haftadan fazla kullandıktan sonra izlenimlerim şöyle:
-Panel genel olarak iyi. Renkler canlı ve duru. Memc arada tereddüt etse de genel olarak iyi. İzlerken rahatsız etmiyor. Backlight aşırı parlak. %25-30 gibi kullanıyorum. Renkler ve kontrast çok iyi. Siyahlar eski S-IPS temelli LG 120 Hz cihazıma göre şaşırtıcı derecede iyi. İkisi de spec değeri olarak aynı 1400/1 kontrat değerine sahip halbuki. Sadece yan açılarda hiç ışık olmayan ortamlarda IPS glow dedikleri olay var biraz. Ama rahatsız edici değil. belki IPS ile S-IPS farkından kaynaklıdır.
-Wifi kopma sorunu belki benim ağıma özgüdür, başka teyit eden olmadı. Benim de farklı şekilde test etme fırsatım henüz olmadı. Bakacağım.
-Micro dimming konusu: Aktif ile pasif olması arasında pek fark görünmüyor. Daha doğrusu, karanlık alanlarda daha fazla kararma olmuyor da renkli/aydınlık alanlar daha fazla aydınlanıyor gibi. Çalışma şekli mi böyle, yoksa bir ayarsızlık mı var bilemiyorum ama durum bu. Ama yukarda belirttiğim gibi, ekranı kalibre edince siyah performansı çok iyi. Yine de yazılımla daha bir iyileşme bekliyorum.
-Uydu yayın görüntü kalitesi: Aslına bakarsanız yayın kalitesi ile alakalı. Dün Now'da Kızıl Goncalar izledik. Görüntü gayet iyi idi. Dandik kanalllar ona göre. Çok şikayet etmeye gerek yok. Ha, zaplamacı bir insan için hızlı bir uydu alıcı daha keyifli olabilir. Biz streamingci olduğumuz için pek umurumuzda değil.
Yani cihaz genel olarak gayet iyi. Çok da kötülemenin alemi yok. Tek eksiği, o da eksikse, HDMI 120@4K girişi olmaması. O da bana göre çok dert değil. İndirimde yakalanırsa hala çok iyi cihaz. Sesi, baslar tizler harika. Tavsiye ederim.