Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Ampuliçin çekilen linye hattı klima için ne derece güvenilir o zaten tartışmaya açık.Merhabalar klima balkona kurulacak ama balkonda ampul dışında hiçbir elektrik akşam yok bu durumda nebyapmak gerek illa iç ünite beslemeli cihaz mi almak gerek?
Bakınız balkon lambası için çekilen hat ''olsa olsa 100watt ampul takılır'' düşüncesi ile çekilen bir linye hattıdır. 12 lik klima ise max performansa yükseldiğinde 1600watt yani 1.6kw güç çeker.12 bin btu klima adem bey
Teşekkür ederim cevabınız için bana çok uzak bir konu olduğu için hiç bir bilgim yokBakınız balkon lambası için çekilen hat ''olsa olsa 100watt ampul takılır'' düşüncesi ile çekilen bir linye hattıdır. 12 lik klima ise max performansa yükseldiğinde 1600watt yani 1.6kw güç çeker.
Eğer yönetmeliklere uygun bir linye hattı çekilmiş ise Prizlere 2,5mm ve lamba hatlarına 1,5mm kesit bakır kablo çekiliyor olması lazım. her ne kadar bu kesitte bir kablonun o klimayı çalıştırmasında srun görünmeyecek olsa da topraklama sorununu yine de o noktadan çözemezsiniz.
Basit topraklamalar ise (Başkon demirinden alırım vs) hatalı bakış açılarıdır ve ürünlere zarar verme olasılığı yüksektir.
Olması gerektiği gibi, Buat üzerinden en az 3x1,5 kesite sahip faz nötr toprak bağlantısı için yol bulunuz.
Konunun ustalarına
10 yıl kadar önce o zamanlar 20 yaşında apartmanın 50m2 yazlıkta Arçelik klima için bir kaç komşuya daire ana panosundan direk hat istediler. tavan kenarından hat çekildi.
Direk hat olmazsa garantisi aktifleşmez dendi.
Yeni apartmanlarda hat hazır olduğunu görüyorum.
Markaya göre değişik prosedürler var sanırım.
Sahol Birol ustam . En son yazlığa airfel aldım 12btu direk sigortaya gerek yok diye duvardaki prize bağladılar ondan sordum içten beslemeli mi olmalı illaki diyeİçten beslemeli diye bir klima kalması yeni klima alacak iseniz. Zaten içten de olsa dıştan da olsa besleme hattı, klima boruları ile içten dış üniteye çekilebilir.
3x1,5 luk bir tesisat yeterli olur. Lamba linye den olur mu derseniz olur da, toprak lazım, birde anahtar severdi iptal edilmeli. Tabi lşnye nin 1,5 luk oldupunu kabul ediyoruz. Hatta lamba tesisat ve buat yakınsa ara tesisat komple de değiştirilebilir. Akıllı elektrikçi (tabi bulabilirseniz) yada kendi elinden iş gelen için bu dediklerimiz.
Hakikaten markalara göre prosedürler hep değişir.Konunun ustalarına
10 yıl kadar önce o zamanlar 20 yaşında apartmanın 50m2 yazlıkta Arçelik klima için bir kaç komşuya daire ana panosundan direk hat istediler. tavan kenarından hat çekildi.
Direk hat olmazsa garantisi aktifleşmez dendi.
Yeni apartmanlarda hat hazır olduğunu görüyorum.
Markaya göre değişik prosedürler var sanırım.
Hakikaten markalara göre prosedürler hep değişir.
X markasında bir dönem burada da yazıldığı üzere illa ki PANODAN diye ısrar eder, yapmazsanız tesiti halinde ceza keserlerdi.
Ben yapılan her işte mutlaka bir antık ararım. Sırf yapılmış olsun diye yapılan işlere sinir olur ve hatta müsriflik olarak değerlendiririm.
Bakıyorum görüyorum priz için 2,5mm kesit bakır kablo ile faz nötr toprak mevcut, hayır olmaz panodan 3x2,5 ile hat çek.
Yahu kardeşim benim çektiğim kablo 12 lik klima için 3x1,5 TTR, Binada zaten çekilmiş 3x2,5 NYA. Ayrıca mesafe uzadıkça yaşanan kayıp? Kayıp yaşanmasın diye 1,5 yetecek yere çekilen 2,5 luk kablo?
TTR ile baksak bir tık da olsa NYA kablo daha çok ampere dayanım sergiler, zaten bina tesisatında çekilmişi ve KULLANILMAYANI varken ben neden 22m kablo çekiyorum?
Teknik Bülten böyle veya Prosedür böyle diyor çıkıyorlardı işin içinden.
Abi prosedürlere riayet edilmeli anlıyorum ancak prosedür de güncel koşullara uygun olmalı.
Sonra ne oldu? aradan iki sene geçti bülten revize edildi ''Buattan bağlantı yapılabilir'' dendi.
Eeee Ülke genelinde çektirtilen o kadar gereksiz kablonun ülkeye maliyeti ne oldu?
İç tesisatta TTR kablo neden kullanılmaz anlamam. Hele boru içinde tek damarlı çok telli kablo (NYAF) kolay ilerleme imkanı sağlarken. Birleşik Krallık ve Almanya videolarına baktığımda tüm ev TTR. Hatta boru içine almıyorlar. Kablonun dış kılıfına sıvayı basıyorlar. . Demekki oluyor.Hakikaten markalara göre prosedürler hep değişir.
X markasında bir dönem burada da yazıldığı üzere illa ki PANODAN diye ısrar eder, yapmazsanız tesiti halinde ceza keserlerdi.
Ben yapılan her işte mutlaka bir antık ararım. Sırf yapılmış olsun diye yapılan işlere sinir olur ve hatta müsriflik olarak değerlendiririm.
Bakıyorum görüyorum priz için 2,5mm kesit bakır kablo ile faz nötr toprak mevcut, hayır olmaz panodan 3x2,5 ile hat çek.
Yahu kardeşim benim çektiğim kablo 12 lik klima için 3x1,5 TTR, Binada zaten çekilmiş 3x2,5 NYA. Ayrıca mesafe uzadıkça yaşanan kayıp? Kayıp yaşanmasın diye 1,5 yetecek yere çekilen 2,5 luk kablo?
TTR ile baksak bir tık da olsa NYA kablo daha çok ampere dayanım sergiler, zaten bina tesisatında çekilmişi ve KULLANILMAYANI varken ben neden 22m kablo çekiyorum?
Teknik Bülten böyle veya Prosedür böyle diyor çıkıyorlardı işin içinden.
Abi prosedürlere riayet edilmeli anlıyorum ancak prosedür de güncel koşullara uygun olmalı.
Sonra ne oldu? aradan iki sene geçti bülten revize edildi ''Buattan bağlantı yapılabilir'' dendi.
Eeee Ülke genelinde çektirtilen o kadar gereksiz kablonun ülkeye maliyeti ne oldu?
TTR kablo dışında ek koruma katmanı varken boru içine almak saçma olurdu zaten. Ancak sıva üstü çekildiğinde de onun üzerine sıva atmak sonradan değiştirmek gerekirse çok sorun çıkarır. Ben genelde kablo kanalı koyuyorum, içinden TTR geçiriyorum mis gibi oluyor.İç tesisatta TTR kablo neden kullanılmaz anlamam. Hele boru içinde tek damarlı çok telli kablo (NYAF) kolay ilerleme imkanı sağlarken. Birleşik Krallık ve Almanya videolarına baktığımda tüm ev TTR. Hatta boru içine almıyorlar. Kablonun dış kılıfına sıvayı basıyorlar. . Demekki oluyor.
Zaten A sınıfı verimlilik ulaşınca o kabloya anlık veya devamlı yükte düşük olacaktır.
Yürüyen sistemde kimse yenilik için elini taşın altına koymak istemiyor istisna durumlar veya artık yasal zorunluluklar bunu dayatmadıkçaMarkalar önceden sahadan bi'haber, talep gücünü önemsemeden kurulu güç mantığıyla hareket ediyorlardı sanırım. Şimdi talep gücü çarpanını dikkate alıp buattan alın demeye başladılar. Belki de eskiden elektrik hatlarının standartlara göre yapılmadığından riske atmak istemiyorlardı, şimdi baktılar 2.5luk altında linye zaten çekilemiyor, buattan alabilirsiniz dediler.
Yürüyen sistemde kimse yenilik için elini taşın altına koymak istemiyor istisna durumlar veya artık yasal zorunluluklar bunu dayatmadıkça
Basit bir örneğini bugün forumda yaşadık. Bir youtube kanalı kendisine Samsung ürün Danışmanı diye isim takmış, 3-5 bin dolayında bir abone kitlesi de olmuş, bakıyorum videoları 5 7 bin izlenmiş
7 bin izlenmiş videosunda anlatılanlara baktım, mesela paşanın o an incelediği tv miniledmiş, normal tv lerde 1 milyon renk varken onda 1 milyar renk varmış
Mesela o tv miniled olduğu için gün ışığını yansıtma konusunda çok başarılıymış
Mesela Miniled olması sayesinde ultra geniş görüş açısı sunuyrmuş ve daha neler neler.
Abi bugün teknoloji mağazalarına git, buna bezer ifadeleri oradaki peronel de kullanıyor.
Peki ben ne yaptım, bu firmalara yazı yazdım ve dedim ki kardeşim ben şu kişiyim, yeteneğim de ancak bu kadarın ayetiyor ancak sizlerin personelinize kıyasla oldukça yetkin sayılırım, bakın siz organizasyonu yapın ben ücretsiz eğitim vereyim.
Ne cevap verdiler sizce?
Evet doğru, cevap bile vermediler![]()
İşte benden ticaret adamı olmaz diyorum sizeÜcretli ve size özel indirimli deseydin dönüş yapar hatta kabul ederlerdi. Ücretsiz dediğin için kaale almamışlardır![]()
Aslında panoların içinde NYAF kullanılması lazım ama dediğiniz gibi o tür panolarda pabuç, klemens ve bakır bara da kullanılması gerekiyor. Kaldı ki bakır bara olmazsa olmazlardan biri ama ben bakır bara içeren pano sadece çalıştığım yerde devlete iş yaparken görüyordumTtr kablo beden kullanılmaz sıva altı tesisat ta. Soru bu demi.
Nym yani tek damar kablo buat ek yapma işi daha sağlıklıdır. İki kabloyu üst üste burkarsanız, en iyi ek şeklidir. Siğorta pano VS bağlarken klemense sıkarken de aynı durum geçerli.
Ha bu Ttr de olmaz mı, olurda kim yapacak. Endüstriyel pano üretimde Ttr kullanılır. Ama orada beklemede, klemens altında VS pabuç sıkılır kablo uclarına. Bunu inşaat sahasında, evlerde kim yapacak. Mümkün değil. Ikinci bir durum bakır oksidasyona açık bir metal. Ttr de ileriye yönelik nemli rutubetli bölgede oksidasyona oluşabilir. Ki biz bazen Ttr kablo da bakır on siyahladığını görürüz. Hatta bazen pastaya soksak bile lehim tutmaz. Örnek bulursam atarım resim.
Oto kablolar bunun için kalay kablo dır mesela. Marin kablolar da kalay kaplamalıdır. Ttr bir çok liften oluştuğu için birbirinin teması ile lomo iletir. Aradaki olası oksidasyon bu iletimi bozabilir.
Onun için ana şecekelerde iç tesisat ta nym bullanılır.
Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.
Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.
Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.
Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat
Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.
Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.
Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için temel çerezleri ve deneyiminizi geliştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.