Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Klima distan besleme

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tufan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

tufan

Meraklı
Yeni Üye
Merhabalar klima balkona kurulacak ama balkonda ampul dışında hiçbir elektrik akşam yok bu durumda nebyapmak gerek illa iç ünite beslemeli cihaz mi almak gerek?

Merhabalar klima balkona kurulacak ama balkonda ampul dışında hiçbir elektrik akşam yok bu durumda nebyapmak gerek illa iç ünite beslemeli cihaz mi almak gerek?
Ampuliçin çekilen linye hattı klima için ne derece güvenilir o zaten tartışmaya açık.
Kaçlık klima? Çekeceği Ampere göre bakalım.
Müsait olursa @mbirol ustam da bilgi verir hatta Birol ustamızın www.klimaforumu.com forumunda da bilgi bulabilirsiniz.

12 bin btu klima adem bey
Bakınız balkon lambası için çekilen hat ''olsa olsa 100watt ampul takılır'' düşüncesi ile çekilen bir linye hattıdır. 12 lik klima ise max performansa yükseldiğinde 1600watt yani 1.6kw güç çeker.

Eğer yönetmeliklere uygun bir linye hattı çekilmiş ise Prizlere 2,5mm ve lamba hatlarına 1,5mm kesit bakır kablo çekiliyor olması lazım. her ne kadar bu kesitte bir kablonun o klimayı çalıştırmasında srun görünmeyecek olsa da topraklama sorununu yine de o noktadan çözemezsiniz.

Basit topraklamalar ise (Başkon demirinden alırım vs) hatalı bakış açılarıdır ve ürünlere zarar verme olasılığı yüksektir.

Olması gerektiği gibi, Buat üzerinden en az 3x1,5 kesite sahip faz nötr toprak bağlantısı için yol bulunuz.

Bakınız balkon lambası için çekilen hat ''olsa olsa 100watt ampul takılır'' düşüncesi ile çekilen bir linye hattıdır. 12 lik klima ise max performansa yükseldiğinde 1600watt yani 1.6kw güç çeker.

Eğer yönetmeliklere uygun bir linye hattı çekilmiş ise Prizlere 2,5mm ve lamba hatlarına 1,5mm kesit bakır kablo çekiliyor olması lazım. her ne kadar bu kesitte bir kablonun o klimayı çalıştırmasında srun görünmeyecek olsa da topraklama sorununu yine de o noktadan çözemezsiniz.

Basit topraklamalar ise (Başkon demirinden alırım vs) hatalı bakış açılarıdır ve ürünlere zarar verme olasılığı yüksektir.

Olması gerektiği gibi, Buat üzerinden en az 3x1,5 kesite sahip faz nötr toprak bağlantısı için yol bulunuz.
Teşekkür ederim cevabınız için bana çok uzak bir konu olduğu için hiç bir bilgim yok

İçten beslemeli diye bir klima kalması yeni klima alacak iseniz. Zaten içten de olsa dıştan da olsa besleme hattı, klima boruları ile içten dış üniteye çekilebilir.
3x1,5 luk bir tesisat yeterli olur. Lamba linye den olur mu derseniz olur da, toprak lazım, birde anahtar severdi iptal edilmeli. Tabi lşnye nin 1,5 luk oldupunu kabul ediyoruz. Hatta lamba tesisat ve buat yakınsa ara tesisat komple de değiştirilebilir. Akıllı elektrikçi (tabi bulabilirseniz) yada kendi elinden iş gelen için bu dediklerimiz.

Konunun ustalarına
10 yıl kadar önce o zamanlar 20 yaşında apartmanın 50m2 yazlıkta Arçelik klima için bir kaç komşuya daire ana panosundan direk hat istediler. tavan kenarından hat çekildi.

Direk hat olmazsa garantisi aktifleşmez dendi.

Yeni apartmanlarda hat hazır olduğunu görüyorum.

Markaya göre değişik prosedürler var sanırım.

Konunun ustalarına
10 yıl kadar önce o zamanlar 20 yaşında apartmanın 50m2 yazlıkta Arçelik klima için bir kaç komşuya daire ana panosundan direk hat istediler. tavan kenarından hat çekildi.

Evin elektrik hattını yetersiz görmüşlerse veya 32 amperden fazla elektrik çekecek bir klima takılmışsa direkt hat isteyebilirler. Onun dışında panodan direkt hat istemelerinin bir mantığı yok. Klimanın çektiği değere göre sahip olması gereken hat, yönetmeliğin belirlediği min. kablo kesitine sahipse, yasal olarak da garanti dışı bırakamamaları lazım. Ancak yasal kısmını @Adem Helvacı daha iyi bilir.

Yönetmeliğe göre standart olarak; ana kolonlar 10luk, kolon hatları 4lük, linyeler 2.5luk, priz sortileri 2.5luk, aydınlatma sortileri 1.5luk kablodan yapılır. Ayrıca 3500 Watt'tan çok 7000 Watt'a kadar enerji çekecek her cihaz için ana kolon hattından 6lık kablo ile direkt hat çekilir.

Buna göre;
Ana kolon hattı 45 amper sürekli yük kaldırabilir, bu nedenle ana kolon hattına 40A sigorta bağlanır.
Kolon hattı 25 amper sürekli yük kaldırabilir, bu nedenle kolon hattına 20A sigorta bağlanır.
Her bir linye 20 amper sürekli yük kaldırabilir, bu nedenle linyelere 16A sigorta bağlanır.
Priz sortilerinde; linye üzerindeki yük toplamı 20 ampere kadar olmak üzere, her bir sorti 20 ampere kadar sürekli yük kaldırabilir. 16A sigorta bağlanır.
Aydınlatma sortilerinde; linye üzerindeki yük toplamı 20 ampere kadar olmak üzere, her bir sorti 15 ampere kadar yük kaldırabilir. 10A sigorta bağlanır.
3500 Watt'tan çok, 7000 Watt'a kadar yük gerektiren yani 16A 'den fazla ancak 32A 'e kadar olan ayrı hatlarda 45 amper sürekli yük çekilebilir ancak 35A veya 40A sigorta bağlanarak bu kadar çekilmemesi yönünde kısıtlanır.

Kaç amper çektiğini bilmediğiniz, üzedrinde çekilen watt yazan aletlerin amperini bulmak için; "cihazın çektiği watt / voltaj değeri" hesabını kullanabilirsiniz.

Edit: Herhangi bir hattan sürekli çekilebilecek olan gücü çekmemek için her zaman bir alt değerdeki sigorta kullanılır ve kablonun tam kapasitesi güvenlik amacıyla kullanılmaz. Ayrıca kablonun metrajı uzadıkça kesitleri arttırılmalıdır.

Son düzenleme:
İçten beslemeli diye bir klima kalması yeni klima alacak iseniz. Zaten içten de olsa dıştan da olsa besleme hattı, klima boruları ile içten dış üniteye çekilebilir.
3x1,5 luk bir tesisat yeterli olur. Lamba linye den olur mu derseniz olur da, toprak lazım, birde anahtar severdi iptal edilmeli. Tabi lşnye nin 1,5 luk oldupunu kabul ediyoruz. Hatta lamba tesisat ve buat yakınsa ara tesisat komple de değiştirilebilir. Akıllı elektrikçi (tabi bulabilirseniz) yada kendi elinden iş gelen için bu dediklerimiz.
Sahol Birol ustam . En son yazlığa airfel aldım 12btu direk sigortaya gerek yok diye duvardaki prize bağladılar ondan sordum içten beslemeli mi olmalı illaki diye

Benim klimaya da sigortanın oradan hat çektirmiştim 15 metre civarı kablo gitmişti. En sağlamı bu oluyor klimanın sigortasıda evin sigortalarıda hepsi bir yerde.

Konunun ustalarına

Hakikaten markalara göre prosedürler hep değişir.
X markasında bir dönem burada da yazıldığı üzere illa ki PANODAN diye ısrar eder, yapmazsanız tesiti halinde ceza keserlerdi.

Ben yapılan her işte mutlaka bir antık ararım. Sırf yapılmış olsun diye yapılan işlere sinir olur ve hatta müsriflik olarak değerlendiririm.

Bakıyorum görüyorum priz için 2,5mm kesit bakır kablo ile faz nötr toprak mevcut, hayır olmaz panodan 3x2,5 ile hat çek.

Yahu kardeşim benim çektiğim kablo 12 lik klima için 3x1,5 TTR, Binada zaten çekilmiş 3x2,5 NYA. Ayrıca mesafe uzadıkça yaşanan kayıp? Kayıp yaşanmasın diye 1,5 yetecek yere çekilen 2,5 luk kablo?

TTR ile baksak bir tık da olsa NYA kablo daha çok ampere dayanım sergiler, zaten bina tesisatında çekilmişi ve KULLANILMAYANI varken ben neden 22m kablo çekiyorum?
Teknik Bülten böyle veya Prosedür böyle diyor çıkıyorlardı işin içinden.

Abi prosedürlere riayet edilmeli anlıyorum ancak prosedür de güncel koşullara uygun olmalı.

Sonra ne oldu? aradan iki sene geçti bülten revize edildi ''Buattan bağlantı yapılabilir'' dendi.

Eeee Ülke genelinde çektirtilen o kadar gereksiz kablonun ülkeye maliyeti ne oldu?

X markasında bir dönem burada da yazıldığı üzere illa ki PANODAN diye ısrar eder, yapmazsanız tesiti halinde ceza keserlerdi.

Ben yapılan her işte mutlaka bir antık ararım. Sırf yapılmış olsun diye yapılan işlere sinir olur ve hatta müsriflik olarak değerlendiririm.

Bakıyorum görüyorum priz için 2,5mm kesit bakır kablo ile faz nötr toprak mevcut, hayır olmaz panodan 3x2,5 ile hat çek.

Yahu kardeşim benim çektiğim kablo 12 lik klima için 3x1,5 TTR, Binada zaten çekilmiş 3x2,5 NYA. Ayrıca mesafe uzadıkça yaşanan kayıp? Kayıp yaşanmasın diye 1,5 yetecek yere çekilen 2,5 luk kablo?

TTR ile baksak bir tık da olsa NYA kablo daha çok ampere dayanım sergiler, zaten bina tesisatında çekilmişi ve KULLANILMAYANI varken ben neden 22m kablo çekiyorum?

Abi prosedürlere riayet edilmeli anlıyorum ancak prosedür de güncel koşullara uygun olmalı.

Sonra ne oldu? aradan iki sene geçti bülten revize edildi ''Buattan bağlantı yapılabilir'' dendi.

Eeee Ülke genelinde çektirtilen o kadar gereksiz kablonun ülkeye maliyeti ne oldu?

Markalar önceden sahadan bi'haber, talep gücünü önemsemeden kurulu güç mantığıyla hareket ediyorlardı sanırım. Şimdi talep gücü çarpanını dikkate alıp buattan alın demeye başladılar. Belki de eskiden elektrik hatlarının standartlara göre yapılmadığından riske atmak istemiyorlardı, şimdi baktılar 2.5luk altında linye zaten çekilemiyor, buattan alabilirsiniz dediler.

İç tesisatta TTR kablo neden kullanılmaz anlamam. Hele boru içinde tek damarlı çok telli kablo (NYAF) kolay ilerleme imkanı sağlarken. Birleşik Krallık ve Almanya videolarına baktığımda tüm ev TTR. Hatta boru içine almıyorlar. Kablonun dış kılıfına sıvayı basıyorlar. . Demekki oluyor.
Zaten A sınıfı verimlilik ulaşınca o kabloya anlık veya devamlı yükte düşük olacaktır.

İç tesisatta TTR kablo neden kullanılmaz anlamam. Hele boru içinde tek damarlı çok telli kablo (NYAF) kolay ilerleme imkanı sağlarken. Birleşik Krallık ve Almanya videolarına baktığımda tüm ev TTR. Hatta boru içine almıyorlar. Kablonun dış kılıfına sıvayı basıyorlar. . Demekki oluyor.
Zaten A sınıfı verimlilik ulaşınca o kabloya anlık veya devamlı yükte düşük olacaktır.
TTR kablo dışında ek koruma katmanı varken boru içine almak saçma olurdu zaten. Ancak sıva üstü çekildiğinde de onun üzerine sıva atmak sonradan değiştirmek gerekirse çok sorun çıkarır. Ben genelde kablo kanalı koyuyorum, içinden TTR geçiriyorum mis gibi oluyor.

Markalar önceden sahadan bi'haber, talep gücünü önemsemeden kurulu güç mantığıyla hareket ediyorlardı sanırım. Şimdi talep gücü çarpanını dikkate alıp buattan alın demeye başladılar. Belki de eskiden elektrik hatlarının standartlara göre yapılmadığından riske atmak istemiyorlardı, şimdi baktılar 2.5luk altında linye zaten çekilemiyor, buattan alabilirsiniz dediler.
Yürüyen sistemde kimse yenilik için elini taşın altına koymak istemiyor istisna durumlar veya artık yasal zorunluluklar bunu dayatmadıkça

Basit bir örneğini bugün forumda yaşadık. Bir youtube kanalı kendisine Samsung ürün Danışmanı diye isim takmış, 3-5 bin dolayında bir abone kitlesi de olmuş, bakıyorum videoları 5 7 bin izlenmiş
7 bin izlenmiş videosunda anlatılanlara baktım, mesela paşanın o an incelediği tv miniledmiş, normal tv lerde 1 milyon renk varken onda 1 milyar renk varmış :D
Mesela o tv miniled olduğu için gün ışığını yansıtma konusunda çok başarılıymış :D
Mesela Miniled olması sayesinde ultra geniş görüş açısı sunuyrmuş ve daha neler neler.

Abi bugün teknoloji mağazalarına git, buna bezer ifadeleri oradaki peronel de kullanıyor.

Peki ben ne yaptım, bu firmalara yazı yazdım ve dedim ki kardeşim ben şu kişiyim, yeteneğim de ancak bu kadarın ayetiyor ancak sizlerin personelinize kıyasla oldukça yetkin sayılırım, bakın siz organizasyonu yapın ben ücretsiz eğitim vereyim.

Ne cevap verdiler sizce?

Evet doğru, cevap bile vermediler :)

Yürüyen sistemde kimse yenilik için elini taşın altına koymak istemiyor istisna durumlar veya artık yasal zorunluluklar bunu dayatmadıkça

Basit bir örneğini bugün forumda yaşadık. Bir youtube kanalı kendisine Samsung ürün Danışmanı diye isim takmış, 3-5 bin dolayında bir abone kitlesi de olmuş, bakıyorum videoları 5 7 bin izlenmiş
7 bin izlenmiş videosunda anlatılanlara baktım, mesela paşanın o an incelediği tv miniledmiş, normal tv lerde 1 milyon renk varken onda 1 milyar renk varmış :D
Mesela o tv miniled olduğu için gün ışığını yansıtma konusunda çok başarılıymış :D
Mesela Miniled olması sayesinde ultra geniş görüş açısı sunuyrmuş ve daha neler neler.

Abi bugün teknoloji mağazalarına git, buna bezer ifadeleri oradaki peronel de kullanıyor.

Peki ben ne yaptım, bu firmalara yazı yazdım ve dedim ki kardeşim ben şu kişiyim, yeteneğim de ancak bu kadarın ayetiyor ancak sizlerin personelinize kıyasla oldukça yetkin sayılırım, bakın siz organizasyonu yapın ben ücretsiz eğitim vereyim.

Ne cevap verdiler sizce?

Evet doğru, cevap bile vermediler :)

Ücretli ve size özel indirimli deseydin dönüş yapar hatta kabul ederlerdi. Ücretsiz dediğin için kaale almamışlardır :haha

Ttr kablo beden kullanılmaz sıva altı tesisat ta. Soru bu demi.
Nym yani tek damar kablo buat ek yapma işi daha sağlıklıdır. İki kabloyu üst üste burkarsanız, en iyi ek şeklidir. Siğorta pano VS bağlarken klemense sıkarken de aynı durum geçerli.
Ha bu Ttr de olmaz mı, olurda kim yapacak. Endüstriyel pano üretimde Ttr kullanılır. Ama orada beklemede, klemens altında VS pabuç sıkılır kablo uclarına. Bunu inşaat sahasında, evlerde kim yapacak. Mümkün değil. Ikinci bir durum bakır oksidasyona açık bir metal. Ttr de ileriye yönelik nemli rutubetli bölgede oksidasyona oluşabilir. Ki biz bazen Ttr kablo da bakır on siyahladığını görürüz. Hatta bazen pastaya soksak bile lehim tutmaz. Örnek bulursam atarım resim.
Oto kablolar bunun için kalay kablo dır mesela. Marin kablolar da kalay kaplamalıdır. Ttr bir çok liften oluştuğu için birbirinin teması ile lomo iletir. Aradaki olası oksidasyon bu iletimi bozabilir.
Onun için ana şecekelerde iç tesisat ta nym bullanılır.

Ttr kablo beden kullanılmaz sıva altı tesisat ta. Soru bu demi.
Nym yani tek damar kablo buat ek yapma işi daha sağlıklıdır. İki kabloyu üst üste burkarsanız, en iyi ek şeklidir. Siğorta pano VS bağlarken klemense sıkarken de aynı durum geçerli.
Ha bu Ttr de olmaz mı, olurda kim yapacak. Endüstriyel pano üretimde Ttr kullanılır. Ama orada beklemede, klemens altında VS pabuç sıkılır kablo uclarına. Bunu inşaat sahasında, evlerde kim yapacak. Mümkün değil. Ikinci bir durum bakır oksidasyona açık bir metal. Ttr de ileriye yönelik nemli rutubetli bölgede oksidasyona oluşabilir. Ki biz bazen Ttr kablo da bakır on siyahladığını görürüz. Hatta bazen pastaya soksak bile lehim tutmaz. Örnek bulursam atarım resim.
Oto kablolar bunun için kalay kablo dır mesela. Marin kablolar da kalay kaplamalıdır. Ttr bir çok liften oluştuğu için birbirinin teması ile lomo iletir. Aradaki olası oksidasyon bu iletimi bozabilir.
Onun için ana şecekelerde iç tesisat ta nym bullanılır.
Aslında panoların içinde NYAF kullanılması lazım ama dediğiniz gibi o tür panolarda pabuç, klemens ve bakır bara da kullanılması gerekiyor. Kaldı ki bakır bara olmazsa olmazlardan biri ama ben bakır bara içeren pano sadece çalıştığım yerde devlete iş yaparken görüyordum :D

Herkesin aksine şunu sormak istiyorum, sizi balkona klima taktıracak düşününceye nasıl sahip oldunuz. Balkon bu açık alan ve hava alabildiğimiz alana nasıl klima takılır ki diye düşünüyorum. Ve bu kadar sığ düşündüğüm için kendime de kızıyorum. Sizi bu düşünceye iten sebep neydi acaba. Büyük ihtimalle ben cahil olduğum için, balkonu'nuz kapalı olduğu için taktırmak istiyorsunuz. Ben de önyargılı olarak balkona klima takılır mı diyebildim. Ha durum keza tam tersi ise balkon açık alanda ise durum bu sefer cidden de trajikomik bir hal alır. Ben açık alanda klimların işe yaradığını bilmiyorum.

Klima yerine neden daha alternatif soğutma sistemleri'ne kafa yormuyoruz? Gelin şunlara bakalım.
Buffer; TIKLA
Klimex TIK

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri