Sizin koşullarda kullanım senaryosu olan evlerde ısrarla belirttiğim bir husus var ki o da sadece btu değil aynı zamanda şu kalori kısmına çok dikkat etmek gerekir ki aslında klima terminolojisinde kalori ifadesi sanırım benim dışımda kimse tarafındna kullanılmıyor zaten tam karşılığı da yok o nedenle kullanmayanlar haklılar ancak durumu izah edebilmek için ben kullanmayı tercih ediyor ve eskilerin bildiği KÖMÜR örneğini veriyorum.
Aynı il aynı ilçe aynı cephede ve aynı katta bulunan iki komşunun birisi 1 ton kömür ile kışı ısınamayarak zor bitirirken, diğer komşu 500kg kömür ile evde çorapsız gezip kışı rahatlıkla bitirir zira ısınamayan komşu 1 ton TURBA kömür almıştır, rahat eden komşu ise antrasit kömür. Hadi antrasit olmasın da Linyit olsun madem o da kabul.
Klima konusunda da durum farklı değil, sadece BTU değil aynı zamanda kalori kısmına yani klima terminolojisine göre EER COP değerlerine odaklanmak gerekir.
Haaa burada devreye ne girer? Öyle kağıt üstü verilere biz itimat etmeyiz pek. Bize daha çok, sahada GERÇEK kullanıcıların paylaştığı doğru tüketim bilgileri ile kullanıcı deneyimleri keyif verir ve sadece onlara itimat ederiz bu nedenle forumumuzda da kullanıcı deneyimlerini çok önemseriz. Hatta zamanı geldiğinde, hangi marka ürünü satın alırsanız alın kullanım koşulları ve şekli çerçevesinde sizin de görüşlerinizi forumumuzda aktarmanızı rica ederiz.
Yukarıda verdiğim bilgiler doğrultusunda şimdi size bir de somut örnekler vereyim.
Şu aşağıdaki görsel, LG markası ile ülkemizde satılan, insanların KORE malı diye güvenerek satın aldığı ve 24.000btu kapasiteli olarak satılan LG klimanın kompresörüdür. Satın alıp incelediğimiz 24.000btu LG klimanın içerisinden çıkan kompresördür yani. Burada gördüğünüz DKT176MAJ kodunu gidin araştırın, bu kompresörün nominal değerinin 19.500btu olduğunu görürsünüz. 19.500btu nominal kapasiteli kompresör ile üretilip 24.000btu sonucu elde edilen klima ne sonuç verir? İşte bu klima ancak TURBA Kömür ne sonuç verirse onu verir yani asla bir Antrasit veya Linyit kömür olamaz. Haaaa kömür mü? Kömür. Isıtır mı? Isıtır. Ancak bu mantık ile ürün satın alacaklar için kabul görebilir bir üründür bu.
Ekli dosyayı görüntüle 23250
50/2.2x1000=22727BTU
LG nin 24000btu diye satılan klimasını satın aldık söktük parçaladık bakın içinden ne çıktı?
Bu kompresörü araştırın, gerçek nominal kapasitesinin 19500btu olduğunu göreceksiniz.
BTU anlamında size 24000 sonucunu verebilecek olsa da zorlu koşullarda ne yazık ki küçük motorlu benzinli arabaların rampada bayılıp çıkamaması gibi size sorun teşkil edecektir yani bir klima araştırırken odaklanmanız gereken tek hususu BTU değeri değildir.
Ortam koşulları, hava devinimi, taşıma kapasitesi, transfer hızı, gerçek nominal kapasitesi, min btu kapasitesi ve max btu...
Bu durum sadece bu markaya özgü değildir. Birçok markanın 18.000btu diye satılan klimasında kompresörün nominali 15.000 küsürdür. 12.000btu diye satılanlarda mesela 11.000 küsürdür. Vestel gibi ucuzcu markalarda 10.500 dolaylarındadır hatta. Yani burada bir marka karalama veya sataşması yok, sadece burada makas olması gerekenden çok çok açılmış durumda yani 24.000btu diye ürettiğin klimada 22.000 nominal kapasiteli kompresör kullanırsın mesela eyvallah da 19.500btu nedir?
Diğer yandan başka ithal markaların 24.000btu klimalarını yine sökerek inceledik ve baktık ki bırakın 22.000btu nominali, 25400btu nominal değeri olan kompresörler gördük.
İşin içine bir Türk üretim mantığı veya Türk tipi montaj falan girince bu işler genelde hep böyle sonuçlanır zira uzun yıllar önce yine kendim sökerek yaptığım incelemelerde Vestel denen markanın, o dönemin sakhetâr diyemediğim bazı klima teknikerleri müdürlerine yalakalık yapıp yaransın diye 10.500btu nominal kapasiteli kompresör ile UTANMADAN 18.000btu klima üretip satmışlardı. Elbette ki klimalar sonuç vermedi ve hepsi döküldü gitti bugün çalışanını bulmanız imkansız.
Size burada ''Şunu alın'' demek bizim için çok basit. Ama size bazı ürünleri neden almanız, bazılarını neden almamanız gerektiğini izah etmek için bu detayları aktarmak zorundayız. Biz dün klima incelemecisi olmadık hocam, çok uzun yıllardır bu işin içinde olan, meslek olarak icra etmiş olan, eğitimlerine katılıp sınavlara giren, İnverter teknolojileri konusunda kurum içi sınavdan 100 alıp geçen, şu an Mesleki Eğitim Merkezlerinde geleceğin klimacılarına eğitim veren birisi olarak ben halen insanlara ''Ben klimacı değilim'' diyorum, bu mesleği icra eden ustalara saygısızlık olmasın diye. Yani biz bir bilgi veriyorsak sadece birkaç gün, birkaç haftadır klima görmüş bireyler olarak paylaşım yapmıyoruz ve ne olursa olsun paylaştığımız bilgilerin ise yine de mutlaka doğruluğunun araştırılmasını da rica ediyoruz burada yazan ve yazdığımız tüm dostlardan.
Sevgili
@ByCilo @gölge46 @İRFAN gibi dostlar klimaların içinden geçmiş insanlardır mesela ve hiçbirimiz insanlara ''Klimacıyız'' veya ''Uzmanız'' sıfatı ile bilgi paylaşmıyoruz.
Kişisel fikirlerdir, siz yine de araştırmalarınızı ona göre yapınız.
Konumuza dönecek olursak yukarıda kalori, gerçek btu, üretim standartlarında
algı ile gerçek arasındaki farkları elimden geldiğince izah etmeye çalıştım.
Şimdi sizin mevcut bütçeniz ile alabileceğiniz ürünlerde segment kısmına bakarsak belli ki Japon segmente gidemeyeceğiz, adı japon olanlardan da bizlerin pek beklentisi yok, bu durumda diler Kore dilerseniz Çin segmentine bakabilirsiniz.
Kore Segmentinde adı kore olan LG nin Arçelik fabrikalarında üretilen klimalara LG etiketlenmiş hali olduğunu söylemek istemesem de Arçelikten hallice diyebileceğimiz üretimler desek ne derece yalan olur bilemiyorum o yüzden geriye Samsung kalır. Samsung da alüminyum kondenser korkumuz vardı, artık depolarda kalmadığını öğrendik nihayet zira malumunuz onlar da alüminyumdan dilleri yanınca bakıra geri dönmüşlerdi ama depodaki stoklar nedeniyle insanların evlerine halen alüminyum ürünler gidiyordu. Yani Kore segmentte görece yine de güvenilir olan ürün Samsung olur bence.
Çin segmenti ise bu işin derya deniz tarafı. Üreticiler belli; GREE, MIDEA, AUX, HAIER, HISENSE, TCL hatta bizim ülkemizde pek bilinmez ama başka üreticiler de var bende kayıtlı olan. Bunların bir de alt markalarına girersek bugün mesela size nasıl ki yukarıda KORE MALI diye sattıkları LG aslında Çin'de üretilen kompresörler ile montajlanan Arçelik fabrika çıkışlı ürünler dediysem mesela ALMAN MALI diye sattıkları Bosch klima da MIDEA tarafından üretilen ve bugünün giriş seviyesi olan Xtreme modelin bile daha alt seviyesi olan Prime kasa bir klimadır ama size BOSCH diye satarlar mağazalarda.
DAIKIN GÜVENCESİNDE diye satılan (Ki bunu ben de söylüyorum insanlara Airfel ve Kaira önerirken) o Airfel Kaira gibi klimalar yine Midea üretimidir. Daylux, Dayrelax, Rota, Vessen, Uğur klimalar keza Midea üretimidir. Beko salon tipi klimalar Midea üretimidir. Vaillant klimalar Gree, Viessmann klimalar Haier üretimidir ki oralarda işler biraz karışık zira Viessmann grubunu Midea satın aldı o iş biraz alengirli.
Mesela bu forumda Midea adının sık geçmesinden rahatsız olanlar var biliyorum. Sorun şu ki biz ürün incelerken markalara değil ana üreticilere odaklanıyoruz ve bugün insanlara tanıtılırken JAPON AAAAABİ denen TOSHIBA markasını bile aslında malumunuz MIDEA satın aldı. Yani Japon Daikin mağazasında satılan Airfel klima Çin'li ise ve onu üreten de Midea ise bunda bizim suçumuz ne ki?
Bakın şu fotolar size ne anlatıyor mesela? Bu fotoları arayın tarayın inceleriz forumu dışında hiçbir yerde bulamazsınız çünkü kaynağı biziz zaten
Ekli dosyayı görüntüle 23254
Ekli dosyayı görüntüle 23251
Ekli dosyayı görüntüle 23255
Adamlar büyümüş büyümüş tüm markaları satın almış kardeşim, ben şimdi size Airfel klima alın diyeceğim zaman ne diyeyim ''Al abi Daikin üretiyor'' mu diyeceğim?
Aynı durum Gree için de geçerli. Çin de Gree fabrikalarına gidin, OLEFİNİ sinden tutun birçok markayı o da Midea gibi kendi grubu altına toplamıştır yani bizim forumda sadece belli ana grupların isminin çok geçmesinin sebebi aslında bu dur.
Mesela ben size, Alarko güvencesinde olan Carrier markasının COOL EASY modelini önereceğim açık ve net.
Alarko dedim, Carrier dedim, Coool Easy dedim ama bunların tamamı yine gelip gelip nereye dayanıyor?
Midea'ya dayanıyor, kardeşim yani şimdi hakikaten çok özel bir üretim olan COOL EASY serisini benim size tavsiye etmemin en önemli nedeni bu klimanın üreticisi olan Midea'nın bu klimayı All Easy Pro adı altında 88.000tl ye satarken aynı malı Alarko güvencesi ile Carrier markası altında 70.000tl ye satın alabilecek olmanızdır.
E şimdi Carrier markasını Midea satın almış ben ne yapayım bu benim suçum mu?
Biz burada rüştünü ispat etmiş donanım ve yazılıma sahip olan, üreticisinin ve güvence verenin yani Ülkemize ithal edenin kim olduğunu bildiğimiz, servis yapılanmasına güvendiğimiz üretimleri öneriyoruz son kullanıcılara.
Bütçesi yetene Mitsubihsi Electric Legendera, Daikin Zeta Shira Plus, Panasonic Eteherea, Mitsubishi Heavy Diamond tabi ki öneriyoruz ama 24.000btu Daikin Zeta Shira Plus fiyatı da ortada abi.
Ekli dosyayı görüntüle 23249
Bütçesi bunlara yetmeyelere Gree Fairy, Gree Airy, Midea Breezeless, Midea All Easy Pro veya Xtreme, bütçesi bunlara da yetmeyenlere hakikaten ben çok sıklıkla Kaira ve Airfel öneriyorum. Senelerdir şu ürünlerden aldırdığımız hiç kimse gelip bize küfür etmediyse demek ki insanlarınönce ihtiyaçlarını doğru belirleyip işini görecek klimaları aldırmayı başarıyoruz.
Sizin için de öncelikli temennim şu olur ki o çizdiğiniz krokiye uygun ve dostların çıkarsız paylaştığı fikirler doğrultusunda doğru ürünü almanızdır tek arzumuz