Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Klima Vakumu & Gaz Şarjı Hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan oyunkayit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

oyunkayit

Yeni Üye
Yeni Üye
Marka Model Bilgisi
Arçelik 12660
Merhaba, bu konu hakkında epey araştırma yaptım. Birkaç soruya cevap bulamadım. Aşağıdaki resim gibi kurulum ile vakum yapılıp ilave gaz şarjı neden yapılmıyor?
Adım adım yapılacaklar:
1. (Bu adım resimlerdeki bağlantıyı özetliyor.) Resimdeki gibi iç ve dış ünite bakır borularla bağlı. Dış ünite 5/8 servis portu mavi hortum ile manifold mavi vana çıkışına bağlı. Gaz terazisi üstünde doldurulabilir r32 gaz tüpü koyulu. Bu tüp sıvı şarj için ters çevrilmesi gerekmiyor. Çünkü Tüp içinde dibine kadar boru uzanıyor. Bu tüp sarı hortum ile manifold vanasız olan orta çıkışa bağlı. Vakum pompası kırmızı hortum ile manifold kırmızı vana çıkışına bağlı.
2. Gaz tüpünde bulunan vana ile dış ünite 1/4 ve 3/8 gaz vanaları kapalı. Manifold vanaları açık.
3. Vakum pompası yaklaşık 15 dakika çalıştırılmalı.
4. Vakum pompası kapatılmadan önce manifold kırmızı vana kapatılmalı.
5. Manifold mavi vana kapatılıp gaz tüpünün vanası açılıp manifold mavi vanaya kadar gaz dolmalı. Sebebi gaz gram ölçümünün daha doğru yapılması içindir.
6. Gaz terazisinin ayarları yapılıp gram göstergesi sıfırlanır.
7. Manifold mavi vanası açılır. Kaç metre ekstra bakır boru kullanıldıysa klima teknik klavuzunda yazan gram kadar gaz şarjı yapılmalı ve mavi vana kapatılmalı.
Yukarıdaki adımları detaylı ve devam eden adımları yazmadım. Çünkü buradaki amacım neden gaz şarjında gaz tüpünün vanasına kadar vakum yapılmadan gaz şarjı yapıldığıdır. Vakumlu ortama gaz vermek bir soruna mı sebep oluyor?

Normalde boruları vakumlamamak için kırk takla atan klimacı esnafına, gaz hattındaki hortumları da vakumlatabilecek birisi varsa beri gelsin :)
Vakum sonrası gaz şarjı yapılacaksa, tüm bu bağlantılar yapılıp manometre üstündeki vanaya müdahale edilmeden evvel gaz tüpünün vanasını açıp manometre tarafındaki bağlantı noktası kasıtlı olarak gevşetilip oradan biraz gaz çıkışı yapılmasını sağlıyorlar. O kısa gaz hortumundaki hava çıkışını bu şekilde sağlıyorlar.
Ayrıca o saatlerin birisi alçak basınç, birisi yüksek basınç. @mbirol usta vakit bulursa işin uzmanı olarak da konuyu yorumlayacaktır.

Normalde boruları vakumlamamak için kırk takla atan klimacı esnafına, gaz hattındaki hortumları da vakumlatabilecek birisi varsa beri gelsin :)
Vakum sonrası gaz şarjı yapılacaksa, tüm bu bağlantılar yapılıp manometre üstündeki vanaya müdahale edilmeden evvel gaz tüpünün vanasını açıp manometre tarafındaki bağlantı noktası kasıtlı olarak gevşetilip oradan biraz gaz çıkışı yapılmasını sağlıyorlar. O kısa gaz hortumundaki hava çıkışını bu şekilde sağlıyorlar.
Ayrıca o saatlerin birisi alçak basınç, birisi yüksek basınç. @mbirol usta vakit bulursa işin uzmanı olarak da konuyu yorumlayacaktır.
Evet Adem bey dediklerinizde haklısınız. Klima montajı hakkında epey araştırma yaptım. Vakumun mikron ile ölçüldüğüne kadar biliyorum. Araştırma yaparken Türkçe kaynaklar yetersiz geldi. Başka dillerdeki kaynakları okudum, izledim. AC Service Tech LLC, AccuTools, measureQuick özellikle bu üç kanaldaki videolar çok iyi. Ama ne yazik ki bu kanallardaki videolarda da sizin anlattığınız şekilde gaz şarjı yapılıyor. Vakum sonrası gaz şarjını dediğim şekilde yapılmasının bir zararı var mı sorusuna cevap bulamadım.

Birol beyin klimaformu sitesinde de benzer konuyu açtım. Hatta bu dediğimi oradaki konumda kendi klimamda gazı tamamen boşaltıp, derin vakum yapıp ve gaz şarjı yapacak şekilde yazdım. Birol bey epey yardımcı oldu. Buradaki konumda cevabını alamadığım soru ile ilgili konuyu kısaltarak yazdım.
Klima Formu Sitesindeki Konumun Linki:

Mecera aramaya gerek yok. Bir çok manometre de bu resimde ok işareti ile gösterdiğim kör yapayı sökünce, sğbop var altında. Vakumu yaptın, Vakum pompasını söktün, gaz tüpünü taktın, gazı açtın, sibopa bas bir tıs yaptır. Olay bitti. Bu manometre zaten bu şekilde tasarlanmış.
Seksen lede baba ne diyordu. İcat çıkarmayım. :)
IMG_20231009_203135.jpg

Mecera aramaktan vazgeçtim. Ne olur ne olmaz diye dediğim şekilde yapmadım. Klima servis portunu tam sıkmadım. Gaz tüpünün vanasını açıp hortumlardaki havayı gaz dışarı attı. Serbest bıraktığım yerden gaz geldiğini görünce orayı sıktım. Sonra zaten klimaya gaz şarjı yaptım.

Bu arada klima formunda hatırlarsanız dış ünite 3/8 boru bağlantısının bulunduğu yerden yağ kaçtığı için gaz kaçtığından da şüphelendiğimi söylemiştim. (Konunun linkini paylaştım.) İlgili resimleri ekledim. 1. ve 2. resme baktığınızda 3/8 bakır borunun havşa uçları zarar görmüş. 3. resimdeki 1/4 bakır boru havşa uçlarının gayet iyi olduğu belli. Asıl bir başka olaysa 4. resimde 1/4 ve 3/8 bakır boruların içine boru bükmeye yarayan aparatları sokmaya çalıştığımda 3/8 bakır boruya bir yerden sonra aparat girmiyor. Onu da incelediğimde bakır borunun duvardan çıktığı yerde ezilme olmuş. 15 yıldır bu işi yapan ve evime bu klimayı kurmaya gelen sayın Arçelik servis teknisyenine selamlarımı iletiyorum. Bakır boruyu duvardan geçirirken eğer geçmezse yumruklamaya devam etmesini özellikle tavsiye ediyorum. Birde boruyu eliyle büksün. Ekstra bakır boru kötüdür, Arçelik'in alüminyum borusunun daha iyi olduğunu söylemeye devam etsin. Bir sürü söyleyeceğim var ama bu konu çok uzar ve adamın eksik yaptıklarını saymaktan bunalıyorum.
İlgili konunun linki: https://klimaforumu.com/konu-klima-...n-bulundugu-baglanti-noktasinda-yaglanma.html

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri