Neden bu kabullenmişlik
bizler tv leri 10 yil omru var diyemi aliyoruz? Sorunsuz bir ekrana sahip sorunsuz bir kasaya sahip fakat isletim sistemini guncellemeler ile belliki yavaslattilar. Bu suç değilmi. Dahasi 9 yil yeni oluyor. Yasal haklarim yokmu diye ogrenmeye calisiyorum. Ne bileyim bu sony evet arkadas senin tv anakartin omru son buldu. Bu yeni anakarti guncel anakarti takalim dese ve guncel tv lerin yari fiyati rakam istese hayirmi diyecegim.
Açıkçası televizyonlar 10 yıl sorunsuz çalışırsa öpüp başımıza koyuyoruz. Ama "kabullenmişlik" durumuna gelecek olursak bir bilgisayar mühendisi olarak iki kelam edeyim.
Sistem zamanla yavaşlıyor evet, ama bu kasten yapılan bir durum değil. Sizin televizyonunuzdaki Netflix uygulamasına sürekli yeni özellikler ekleniyor. Tamam, eski versiyonda kalayım derseniz o da olmuyor çünkü Netflix gibi platformlar güvenlik protokollerini de güncelliyorlar.
Peki neden yavaşlıyor uygulamalar? Çünkü Netflix uygulamasını geliştiren ekip, uygulamalarını ortalama TV donanımı için optimize ediyorlar. Sizin televizyonunuzun donanımı bu ortalamanın altına düştüğü anda yavaşlamalar başlıyor. Gayet normal, her televizyon için ayrı ayrı test yapılma imkanı yok.
Android işletim sistemine dokunmasanız dahi bu uygulamaların zamanla hem kullandığı RAM miktarı artıyor, hem de uygulama boyutu arttığı için depolama alanınız azalıyor. RAM miktarı artmasa dahi cihazınızın RAM hızı da güncel cihazlara göre yavaş kalıyor. Kısacası donanım eskiyor.
İnternete bağlı akıllı cihazlarda 10 sene çok iddialı bir servis süresi, en fazla 4-5 sene gidiyor bu cihazlar maalesef.
Anakart yeni cihazın anakartıyla değişebilir mi? Teknik olarak elbette değişebilir. Ama bu eskisini sökeyim, yenisini takayım gibi olmuyor. Televizyonun HDMI vs. portlarının olduğu yerlerin uyması lazım, panel voltajının uyması lazım, panelin sanırım tekrar kalibre edilmesi lazım vs.
Benim tv de artik normal yayin izlerken dahi kanal gecislerinde olsun bazen tepki bile vermiyor.
Televizyonu sıfırlayın fakat internete bağlamayın. Bu şekilde kanal geçişlerinde donma olmamalı.
Bilgisayar konusuna da değinilmiş, aslında güzel bir örnek. Bilgisayarı monitöre bağlayıp kullanıyorsunuz. İsterseniz bilgisayarın içindeki parçaları değiştirin, isterseniz yeni bilgisayar alın. Monitörü bağlayan bir durum yok. Ama laptop aldığınızda işlemcisini, ekran kartını değiştiremiyorsunuz. All-in-one bir bilgisayar aldığınız zaman da aynı şey oluyor.
Disklerden birinde bad sector oluşması ve artık boot süresinin 3 dakikayı aşmasından ötürü gidip bir adet SSD taktım.
Eski bilgisayarların fazlaca yavaş hissettirmesinin bir numaralı sebebi hard diskler. SSD taktığınız zaman günlük kullanımda çok ciddi fark yaratıyor. Windows 10-11 artık zaten SSD olmadan mümkün değil gibi, çok yavaş kalıyor.