Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Soru Cevap Sony tv arizasi (9yıllık) servis ilgilenmiyor.çöpe atacaksin diyor. Tüketici mahkemesi yardımcı olurmu?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

kadir ramazan

Yeni Üye
Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba.
Sony 55 inc bir 4k tv m var. Artik okadar yavasladiki donmalar resetlemeler yasaniyor. Bizi cileden cikariyor. 9 senedir kullaniyoruz. Ekranimiz muazzam sorunsuz fakat isletim sistemi android artik bize cevap vermiyor. Servis tamir anakart degisimi vs memkun degil çope atacaksiniz diyor. Bildigim kadari ile bir urunun 10 sene boyunca yedek parcasi vs olmak zorunda idi. Bu konuda tuketici mahkemesine gitsem bana yardimci olurlarmi.
Ve ayrica tv yi hittigidiyor izerinden almistim. Gittigidiyor kapanali birkac sene oluyor. E faturama ulasabilme ihtimalim nedir acaba. Bilgisi olanlar litfen yardim.

Soru Cevap Sony tv arizasi (9yıllık) servis ilgilenmiyor.çöpe atacaksin diyor. Tüketici mahkemesi yardımcı olurmu?

Neden bu kabullenmişlik :) bizler tv leri 10 yil omru var diyemi aliyoruz? Sorunsuz bir ekrana sahip sorunsuz bir kasaya sahip fakat isletim sistemini guncellemeler ile belliki yavaslattilar. Bu suç değilmi. Dahasi 9 yil yeni oluyor. Yasal haklarim yokmu diye ogrenmeye calisiyorum. Ne bileyim bu sony evet arkadas senin tv anakartin omru son buldu. Bu yeni anakarti guncel anakarti takalim dese ve guncel tv lerin yari fiyati rakam istese hayirmi diyecegim.

Açıkçası televizyonlar 10 yıl sorunsuz çalışırsa öpüp başımıza koyuyoruz. Ama "kabullenmişlik" durumuna gelecek olursak bir bilgisayar mühendisi olarak iki kelam edeyim.

Sistem zamanla yavaşlıyor evet, ama bu kasten yapılan bir durum değil. Sizin televizyonunuzdaki Netflix...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
Hocam dreamstar mı yoksa bu Xiaomi stick mi daha iyidir
Mi stick 1. nesil (Full HD 1 GB RAM) kullanan biri olarak allah belasını versin diyorum :D 2 sene çok iyi kullandım ama artık hem yavaş çalışıyor hem güncelleme almıyor hem reset sorunları baş gösterdi.

Stick 2. nesiller 4k desteği olup 2GB RAM ile geliyor bir nebze iyidir diye tahmin ediyorum. ama 2 sene sonra onunda çöp olması muhtemel bir durum.

böyle bir donanım için 1700 TL çok bir rakam değil. Çocukla dışarı çıksam daha çok harcıyorum. 2 gün çıkmasam amorti ediyor :D

2 sene sonra güncel başka bir ürün alabilirsiniz. yıllık 700-800 TL ye de bir IPTV yayını satın alıp tüm dijital platformlara da erişim sağlayabilirsiniz.

Telefon özelinde mesela hala eski cihaz kullananlar var ama bunlar nasıl kullanıyor ? adam rom atmış, custom rom çakmış öyle idare ediyor. Diyor ki işte sallıyorum sadece whatsapp facebook çalışsın yeter. Kamerasıyla hafızasıyla ekranıyla işi yok. Ama bunda bile bu tür şeyler anca işte kanser eder gibi çalışıyor çileden çıkartıyor ki o da harici rom yüklenirse böyle. Başka da zaten yolu yok. Iphone ise zaten apple ios yazılım desteğini kestiği an öldürüyor telefonu. Var mı mesela hala iphone 6 5s falan kullanıyorum diyen ? telefon sağlam da olsa yazılımsal ömrü bitti yok, e uygulama desteği de yok bitiyor derken ölüyor. Rom işi de yok mesela android gibi de değil bildiğiniz çöp oluyor. Öyle çok ben ipad 3 4 5 air air 2 vs gördüm yani tablet sapasağlam sorunsuz ama destek yok eski ios var içinde ölmüş sadece safaride nette gezersin o da tarayıcıda bazı siteler sertifika uyarısı vermezse, verirse çöp bitti. Aynı şey gene bilgisayar içinde geçerli, notebook yada masaüstüyse millet ssd alınca uçacak sanıyor. ya kardeşim core duo işlemci mi kaldı ya ? istersen 100 tb ssd tak bir boka yaramaz ki anlatamıyorsun. Birde bunlara giderler windows 10 kurarlar ooo yeni sistem vs sonra mavi ekran verince de çıldırırlar, işte youtube da video oynatmaz e eskiden oynatıyordu der vs ya kardeşim youtube'un codec'i değişti. Eskisi gibi h264 değil yani vp9 falan artık. E senin cihazın bu codeci donanım yüzünden desteklemiyorsa youtube da kasar. Bunun ssd ile yada işletim sistemiyle de alakası yok. Ama anlatamıyorsunuz bazı kesime.
Donanımı değiştirilemeyen sistemleri bir kenara koyarsak bilgisayarlar için bu dediklerinize pek katılmıyorum. Burada önemli olan biraz da kullanıcı profili. Örneğin benim emektar Q6600 işlemcili masaüstü bilgisayarımı evelki seneye kadar Windows 7 işletim sistemiyle kullanıyordum. Ekran kartı da öyle ahım şahım bir şey değil bu arada GTX 560 Ti. İşletim sistemi RAID 0 olarak iki adet Seagate Barracuda ES.2 ST3250310NS 7200 rpm HDD'ye kurulu idi. Yıllarca da bu şekilde kullandım. Disklerden birinde bad sector oluşması ve artık boot süresinin 3 dakikayı aşmasından ötürü gidip bir adet SSD taktım. Yıllardır da tembelliğimden Windows 10'a geçmiyordum. Hazır bu bahaneyle de Windows 10 kurdum. Geriye kalan tüm yazılımları da aynen kurdum. Açılış süresi 30 saniye civarlarında. Mavi ekran felan almadım ki bu sistemde PCI kart bile var. Bu sistem YouTube'da felan da sıkıntısız çalışıyor. Ayrıca bu sisteme 8 adet mekanik disk arşiv amaçlı bağlı ve evdeki bilgisayarlara arşiv hizmeti veriyor.

Donanımı değiştirilemeyen sistemleri bir kenara koyarsak bilgisayarlar için bu dediklerinize pek katılmıyorum. Burada önemli olan biraz da kullanıcı profili. Örneğin benim emektar Q6600 işlemcili masaüstü bilgisayarımı evelki seneye kadar Windows 7 işletim sistemiyle kullanıyordum. Ekran kartı da öyle ahım şahım bir şey değil bu arada GTX 560 Ti. İşletim sistemi RAID 0 olarak iki adet Seagate Barracuda ES.2 ST3250310NS 7200 rpm HDD'ye kurulu idi. Yıllarca da bu şekilde kullandım. Disklerden birinde bad sector oluşması ve artık boot süresinin 3 dakikayı aşmasından ötürü gidip bir adet SSD taktım. Yıllardır da tembelliğimden Windows 10'a geçmiyordum. Hazır bu bahaneyle de Windows 10 kurdum. Geriye kalan tüm yazılımları da aynen kurdum. Açılış süresi 30 saniye civarlarında. Mavi ekran felan almadım ki bu sistemde PCI kart bile var. Bu sistem YouTube'da felan da sıkıntısız çalışıyor. Ayrıca bu sisteme 8 adet mekanik disk arşiv amaçlı bağlı ve evdeki bilgisayarlara arşiv hizmeti veriyor.
Ama gene de malesef bir şeylerden takılı kalacaksınız. Mesela 560 ti şuanki bunun yani segmenti 4060ti, yani şuanın 4060 ti'ı neyse 560 ti da zamanında öyleydi. Şuan adam gibi oyun oynatabiliyor mu ? birşeyler oynatabilir ama işte o birşeyler eski malesef. Quad core mesela zamanında intelin efsane core mimarisinin öncü ve 4 çekirdekli bir işlemcisiydi. E peki şuan ne işe yarıyor ? büyük bir ihtimal intel n100 işlemcisi bile daha iyidir. Ki bu işlemci 6 watt tdp'e sahip bir işlemci. Dahili grafik birimi 4k 60 hz destekliyor ve oynatmak için yeterli codeclere sahip. İşte m2 nvme desteği herşeyi var. Peki q6600 e sahip işlemcili sistemde ? büyük bir ihtimal sata'dan ötesi yoktur. Ha tabi ben uğraştım işte pciexpress x16 slotundan m2 çevirici yaptım bios'u da modladım ondan sonra boot edebildim diyorsan bilemem ama sataya ve onun da hızına mahkumsun mecbur. Dış dünya ile bağlantıya zaten girmiyorum. Birde bu işin asıl can alıcı noktası şu bence, şimdi el kadar avuç içi kadar mini pc type-c'den çalışıyor işte 2 tane 1 gbps lan var 2 tane hdmi var, işte thunderbolt 4 veya usb 4 var falan, işte pcie 4.0 nvme ssd desteği de var ve senin bilgisayarından çok daha iyi güncel bir cihaz oluyor. Windows 11 desteği işte sistemin desteği codecler herşey yepyeni günümüz çağına uygun bir sistem. Çevremde mesela bu işlerle uğraşanlar var, adam modeme harici sistem kuruyor nas cihazı yapıyor. Veya rasp pi alıyor ondan nas cihazı yapıyorlar falan. Koca kasayı mesela sadece bu iş için bile çalıştırmak süper gereksiz kalıyor. Ha kullanırsın bu arada kullanmaktan kasıtta sorun yok. Driver desteği kesilmiş ama ekrana görüntü veriyor sonuçta, işte windows 10 yüklenmiş ama olsun 2 3 sekme açınca şişer veya şişmez ama idare edersin. İşte tarayıcı için youtube'un yeni eklentisini deaktive etmesi için
bunun gibi eklentiler de kullanabilirsin. H264 e çalışmaya zorlarsın vs. işte 4k 60 hz görüntü almazsın da dersin ki 1080p alayım veya 4k veriyorsa da 30 hz e mahkum kalırsın vs. işte usb ile işin yoktur usb hızı önemsizdir içine veri atarken 1 gb ile yazmasa da olur 50 mb ile atsın da diyebilirsin ama bunun sonu gördüğün gibi yok. Bu işler için bile işte bilmem kaç watt harcayan işlemciye bilmemkaç watt yakan grafik birimine desteği çoktan kesilmiş bitmiş bir donanımını güncele zorlayıp kullanırsın elbette ama gel gelelim avuç içi formatında usb'den güç alan bir bilgisayarın yapacağı işi kocaman gereksiz yere güç harcayan cihazla daha azını yapmaya çalışırsın. :(

Neden bu kabullenmişlik :) bizler tv leri 10 yil omru var diyemi aliyoruz? Sorunsuz bir ekrana sahip sorunsuz bir kasaya sahip fakat isletim sistemini guncellemeler ile belliki yavaslattilar. Bu suç değilmi. Dahasi 9 yil yeni oluyor. Yasal haklarim yokmu diye ogrenmeye calisiyorum. Ne bileyim bu sony evet arkadas senin tv anakartin omru son buldu. Bu yeni anakarti guncel anakarti takalim dese ve guncel tv lerin yari fiyati rakam istese hayirmi diyecegim.
Burada bir sistem sözkonusu. Televizyonunuz temelde 3 parçadan oluşuyor. Besleme kartı, anakart ve panel. Her donanım zaman içinde geliştiriliyor. Paneller de gelişiyor, anakartlar da. Bu nedenle yeni model bir anakart takılması ile o paneli süremezsiniz. Teorik olarak mümkün olsa da pratikte bu mümkün değil. Güncel cihazlarda kullanılan işletim sistemleri daha güçlü donanıma ihtiyaç duyuyor. Yani paneli sabit tutup güncel anakart takmak gibi bir çözüm bulunmuyor ne yazık ki.
Kabul edilmesi gereken üç gerçek var. Bunlardan ilki şirketler para kazanmak için kurulur. Yani şirketlerin, sizin çıkarlarınızı korumak gibi bir misyonu bulunmamakta. İkincisi değil 10 yıl teknolojik cihazlarda 5 yıl bile çok uzun bir süre ömür için. Üçüncüsü ise Türkiye ne yazık ki alım gücünün düşük olması nedeniyle teknoloji şirketleri için büyük bir pazar değil. Mesela şöyle göstereyim. Almanya'da asgari ücret aylık neti yaklaşık 1600€ ve bu kişi 1.5 aylık ile aşağıdaki televizyonu satın alabiliyor.

Türkiye'de bu televizyonun yakınından bile geçemezsiniz bu fiyata.
Eğer panelinizin görüntü kalitesini beğeniyorsanız o zaman HDMI üstünden harici bir tuner cihazı ve/veya bir kutu (android ya da apple TV gibi) takarak televizyonunuzun işletim sistemi ve tuner kısmını komple by-pass ederek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bende de bir tane Toshiba Regza 55SV685D var ve bu şekilde kullanıyorum çünkü aletin görüntü kalitesi gerçekten de çok iyi.

Gönül ister naked panel olarak televizyon satsın üreticiler de alalım ama ne yazık ki o zaman birbirlerinden bir farkları kalmayacağından marka değerli ürün satışı yapamazlar.

Ama gene de malesef bir şeylerden takılı kalacaksınız. Mesela 560 ti şuanki bunun yani segmenti 4060ti, yani şuanın 4060 ti'ı neyse 560 ti da zamanında öyleydi. Şuan adam gibi oyun oynatabiliyor mu ? birşeyler oynatabilir ama işte o birşeyler eski malesef. Quad core mesela zamanında intelin efsane core mimarisinin öncü ve 4 çekirdekli bir işlemcisiydi. E peki şuan ne işe yarıyor ? büyük bir ihtimal intel n100 işlemcisi bile daha iyidir. Ki bu işlemci 6 watt tdp'e sahip bir işlemci. Dahili grafik birimi 4k 60 hz destekliyor ve oynatmak için yeterli codeclere sahip. İşte m2 nvme desteği herşeyi var. Peki q6600 e sahip işlemcili sistemde ? büyük bir ihtimal sata'dan ötesi yoktur. Ha tabi ben uğraştım işte pciexpress x16 slotundan m2 çevirici yaptım bios'u da modladım ondan sonra boot edebildim diyorsan bilemem ama sataya ve onun da hızına mahkumsun mecbur. Dış dünya ile bağlantıya zaten girmiyorum. Birde bu işin asıl can alıcı noktası şu bence, şimdi el kadar avuç içi kadar mini pc type-c'den çalışıyor işte 2 tane 1 gbps lan var 2 tane hdmi var, işte thunderbolt 4 veya usb 4 var falan, işte pcie 4.0 nvme ssd desteği de var ve senin bilgisayarından çok daha iyi güncel bir cihaz oluyor. Windows 11 desteği işte sistemin desteği codecler herşey yepyeni günümüz çağına uygun bir sistem. Çevremde mesela bu işlerle uğraşanlar var, adam modeme harici sistem kuruyor nas cihazı yapıyor. Veya rasp pi alıyor ondan nas cihazı yapıyorlar falan. Koca kasayı mesela sadece bu iş için bile çalıştırmak süper gereksiz kalıyor. Ha kullanırsın bu arada kullanmaktan kasıtta sorun yok. Driver desteği kesilmiş ama ekrana görüntü veriyor sonuçta, işte windows 10 yüklenmiş ama olsun 2 3 sekme açınca şişer veya şişmez ama idare edersin. İşte tarayıcı için youtube'un yeni eklentisini deaktive etmesi için
bunun gibi eklentiler de kullanabilirsin. H264 e çalışmaya zorlarsın vs. işte 4k 60 hz görüntü almazsın da dersin ki 1080p alayım veya 4k veriyorsa da 30 hz e mahkum kalırsın vs. işte usb ile işin yoktur usb hızı önemsizdir içine veri atarken 1 gb ile yazmasa da olur 50 mb ile atsın da diyebilirsin ama bunun sonu gördüğün gibi yok. Bu işler için bile işte bilmem kaç watt harcayan işlemciye bilmemkaç watt yakan grafik birimine desteği çoktan kesilmiş bitmiş bir donanımını güncele zorlayıp kullanırsın elbette ama gel gelelim avuç içi formatında usb'den güç alan bir bilgisayarın yapacağı işi kocaman gereksiz yere güç harcayan cihazla daha azını yapmaya çalışırsın. :(
Sanırım siz daha yazımın en başında yazdığım asıl önemli kısmı atladınız. Kullanıcı profili önemli diye yazdım. Bunu yazmamın bir nedeni vardı. Ben kullanıcı profilimi söylerken oyun ile ilgili bir tek kelime dahi etmedim. Bu durumda 4060 Ti yerine 4K görüntü almak istiyorsam GT 1030 bile rahatlıkla işimi görür ki salondaki sinema sistemime bağlı olan HTPC'emde bu şekilde. Aslında AMD Hudson'a takacaktım GT 1030'ı ama AMD sağolsun BIOS'una PCI-EX modülünü eski tuttuğu için benim de o sırada zaman ayırıp BIOS'u modlamak zoruma geldiğinden gittim Intel N3050 anakarta taktım. HTPC'nin tek görevi Windows 10 üstünde KODI çalıştırmak ve sessiz çalışıp 4K görüntüyü panele aktarmak. Bunun için 30 Watt enerji tüketimi olan pasif soğutması sayesinde sıfır ses üreten GT 1030 yerine 160 W güç tükitimi olan en az 2 fanlı bir 460 Ti kullanmamı öneriyorsanız bilemem. Bir de bu ses kaynağı için 5 - 5.5 kat fazla para ödemem gerekecek. Sağolun ama ben almayayım. Çünkü o makine için böyle bir ihtiyaç yok.
Bu arada 560 Ti ile YouTube'da 15'ten fazla sekme açtığım halde performans konusunda bir sıkıntı olmuyor ve herhangi bir şeyi de deaktive etmedim. Sadece internette surf yapan ve ev içinde dosya sunucusu olarak kullanılan, 7/24 çalışmayan bir makine için eldeki sistem dururken neden sistem toplayayım ki? Arada arkadaşlarla kendi sunucumuzda oynadığımız CS 1.6 var oyun olarak. Şirket kullanımı olsa ayrı bir durum ama ev kullanıcısı için film ve müzik arşivi sunucusu için 1 Gbit/s yeterli geliyor. Sonuçta aynı anda 3 kullanıcı bile erişmiyor dosyalara. 2 tane HDMI olması, USB 4, Thunderbolt, NVMe veya PCIe 4 ne kadar gerekli? Ya da soruyu şöyle sorayım; olmaması ne kaybettirecek? O kadar güncel bir donanım için harcayacağım parayı ne kadar sürede amorti edecek?
Bu kadar performans odaklı iseniz Raspberry Pi ve modemle zaten NAS yapmak sadece "çünkü yapabiliyorum" demek için yapılmış bir çalışma oluyor. Bunları derleyip toplamak için harcanan para ile gider QNAP ya da Synology çözümlerine yönelerek zamandan ve emekten deli gibi tasarruf ederim. Madem para harcayacağım bana birşeyler kazandırmalı.
Sözün özü kullanıcı profili önemlidir. Burada bunlar yeterli diyorum ama konu iş olunca yanlış anlamayın ama değil 4060 Ti, 4090 Ti bile benim için çöp ekran kartları ne yazık ki.

hocam bu dediğiniz imkansız sadece anakart ile olmuyor,Panel girişleri vs. desteklenmesi İMKANSIz. Zamanında bir üst model vs. varsa bulabilirsen ancak o zaman olur.Ama günümüz teknolojisine uyarlanması imkansız.Ayrıca ortada bir arıza yok. size tavsiyem cihazın internet erişimini kesin, Siliniyorsa uygulamaları silin smartı kapatın.Hatta next in tek kumanda harici uydu alıcıları var onlardan alın.

Açıkçası televizyonlar 10 yıl sorunsuz çalışırsa öpüp başımıza koyuyoruz. Ama "kabullenmişlik" durumuna gelecek olursak bir bilgisayar mühendisi olarak iki kelam edeyim.

Sistem zamanla yavaşlıyor evet, ama bu kasten yapılan bir durum değil. Sizin televizyonunuzdaki Netflix uygulamasına sürekli yeni özellikler ekleniyor. Tamam, eski versiyonda kalayım derseniz o da olmuyor çünkü Netflix gibi platformlar güvenlik protokollerini de güncelliyorlar.
Peki neden yavaşlıyor uygulamalar? Çünkü Netflix uygulamasını geliştiren ekip, uygulamalarını ortalama TV donanımı için optimize ediyorlar. Sizin televizyonunuzun donanımı bu ortalamanın altına düştüğü anda yavaşlamalar başlıyor. Gayet normal, her televizyon için ayrı ayrı test yapılma imkanı yok.
Android işletim sistemine dokunmasanız dahi bu uygulamaların zamanla hem kullandığı RAM miktarı artıyor, hem de uygulama boyutu arttığı için depolama alanınız azalıyor. RAM miktarı artmasa dahi cihazınızın RAM hızı da güncel cihazlara göre yavaş kalıyor. Kısacası donanım eskiyor.

İnternete bağlı akıllı cihazlarda 10 sene çok iddialı bir servis süresi, en fazla 4-5 sene gidiyor bu cihazlar maalesef.

Anakart yeni cihazın anakartıyla değişebilir mi? Teknik olarak elbette değişebilir. Ama bu eskisini sökeyim, yenisini takayım gibi olmuyor. Televizyonun HDMI vs. portlarının olduğu yerlerin uyması lazım, panel voltajının uyması lazım, panelin sanırım tekrar kalibre edilmesi lazım vs.

Benim tv de artik normal yayin izlerken dahi kanal gecislerinde olsun bazen tepki bile vermiyor.
Televizyonu sıfırlayın fakat internete bağlamayın. Bu şekilde kanal geçişlerinde donma olmamalı.

Bilgisayar konusuna da değinilmiş, aslında güzel bir örnek. Bilgisayarı monitöre bağlayıp kullanıyorsunuz. İsterseniz bilgisayarın içindeki parçaları değiştirin, isterseniz yeni bilgisayar alın. Monitörü bağlayan bir durum yok. Ama laptop aldığınızda işlemcisini, ekran kartını değiştiremiyorsunuz. All-in-one bir bilgisayar aldığınız zaman da aynı şey oluyor.

Disklerden birinde bad sector oluşması ve artık boot süresinin 3 dakikayı aşmasından ötürü gidip bir adet SSD taktım.
Eski bilgisayarların fazlaca yavaş hissettirmesinin bir numaralı sebebi hard diskler. SSD taktığınız zaman günlük kullanımda çok ciddi fark yaratıyor. Windows 10-11 artık zaten SSD olmadan mümkün değil gibi, çok yavaş kalıyor.

Çözüm
Arkadaşlar merhaba.
Sony 55 inc bir 4k tv m var. Artik okadar yavasladiki donmalar resetlemeler yasaniyor. Bizi cileden cikariyor. 9 senedir kullaniyoruz. Ekranimiz muazzam sorunsuz fakat isletim sistemi android artik bize cevap vermiyor. Servis tamir anakart degisimi vs memkun degil çope atacaksiniz diyor. Bildigim kadari ile bir urunun 10 sene boyunca yedek parcasi vs olmak zorunda idi. Bu konuda tuketici mahkemesine gitsem bana yardimci olurlarmi.
Ve ayrica tv yi hittigidiyor izerinden almistim. Gittigidiyor kapanali birkac sene oluyor. E faturama ulasabilme ihtimalim nedir acaba. Bilgisi olanlar litfen yardim.
Yüksek ram ve romu olan kaliteli bir tv box işinizi görür hocam görüntüden memnunsanız boşuna yeni tv alıp masrafa girmeye değmez

Beyaz eşyada durum bu şekilde değil, 25 senelik bulaşık makinesi, 20 senelik çamaşır makinesini gerekli yıpranan parçaları değiştirerek kullanabilirsiniz. Ancak elektronik, yazılım ve donanım ikilisi olan cihazlarda bu pek mümkün değil.
Valla doğru. 3 gün önce 1999 yılında aldığımız Arçelik 3650 çamaşır makinesinin amortisörlerini değiştirdik. 25 senelik makine. Parça değişiminden sonra maşallah tıkır tıkır çalışıyor. Öncesinde çalışırken üzerine ne koysanız yere düşürüyordu sarsıntılı çalıştığı için.

2000 TL'ye hallettik.

Sanırım siz daha yazımın en başında yazdığım asıl önemli kısmı atladınız. Kullanıcı profili önemli diye yazdım. Bunu yazmamın bir nedeni vardı. Ben kullanıcı profilimi söylerken oyun ile ilgili bir tek kelime dahi etmedim. Bu durumda 4060 Ti yerine 4K görüntü almak istiyorsam GT 1030 bile rahatlıkla işimi görür ki salondaki sinema sistemime bağlı olan HTPC'emde bu şekilde. Aslında AMD Hudson'a takacaktım GT 1030'ı ama AMD sağolsun BIOS'una PCI-EX modülünü eski tuttuğu için benim de o sırada zaman ayırıp BIOS'u modlamak zoruma geldiğinden gittim Intel N3050 anakarta taktım. HTPC'nin tek görevi Windows 10 üstünde KODI çalıştırmak ve sessiz çalışıp 4K görüntüyü panele aktarmak. Bunun için 30 Watt enerji tüketimi olan pasif soğutması sayesinde sıfır ses üreten GT 1030 yerine 160 W güç tükitimi olan en az 2 fanlı bir 460 Ti kullanmamı öneriyorsanız bilemem. Bir de bu ses kaynağı için 5 - 5.5 kat fazla para ödemem gerekecek. Sağolun ama ben almayayım. Çünkü o makine için böyle bir ihtiyaç yok.
Bu arada 560 Ti ile YouTube'da 15'ten fazla sekme açtığım halde performans konusunda bir sıkıntı olmuyor ve herhangi bir şeyi de deaktive etmedim. Sadece internette surf yapan ve ev içinde dosya sunucusu olarak kullanılan, 7/24 çalışmayan bir makine için eldeki sistem dururken neden sistem toplayayım ki? Arada arkadaşlarla kendi sunucumuzda oynadığımız CS 1.6 var oyun olarak. Şirket kullanımı olsa ayrı bir durum ama ev kullanıcısı için film ve müzik arşivi sunucusu için 1 Gbit/s yeterli geliyor. Sonuçta aynı anda 3 kullanıcı bile erişmiyor dosyalara. 2 tane HDMI olması, USB 4, Thunderbolt, NVMe veya PCIe 4 ne kadar gerekli? Ya da soruyu şöyle sorayım; olmaması ne kaybettirecek? O kadar güncel bir donanım için harcayacağım parayı ne kadar sürede amorti edecek?
Bu kadar performans odaklı iseniz Raspberry Pi ve modemle zaten NAS yapmak sadece "çünkü yapabiliyorum" demek için yapılmış bir çalışma oluyor. Bunları derleyip toplamak için harcanan para ile gider QNAP ya da Synology çözümlerine yönelerek zamandan ve emekten deli gibi tasarruf ederim. Madem para harcayacağım bana birşeyler kazandırmalı.
Sözün özü kullanıcı profili önemlidir. Burada bunlar yeterli diyorum ama konu iş olunca yanlış anlamayın ama değil 4060 Ti, 4090 Ti bile benim için çöp ekran kartları ne yazık ki.
Kullanıcı profili o yüzden önemli dediğiniz gibi atlamışım o konuyu. Oyun konusuna bende girmedim zaten ama orada 560 ti ile şuanki halefi onun o seri diye bahsettim yoksa konu oyuna girerse iş bambaşka noktaya gidecek. Ama işte gene de o sistem için bu işler için bile eldeki sistem gene de eski ha yetebilir bu ayrı bir konu ama o da işte yetinmek dediğimiz konuya geliyor. Notebookta mesela ekran 1080p 144 hz ben aynı ekranda 800x600 de yapabiliyorum veya o şekilde de kullanabiliyorum ama 800x600 kullanmak bu devirde çağ dışı birşey niye kullanayım yada niye o çözünürlükle kullanmaya yetineyim ? bu tercih meselesi tamamen. Ben mesela htpc için bile harici gpu konusuna karşıyım çünkü maksadını aşıyor. Şuan h265 işte av1 decode edebiliyorsa onboard gpu varsa kalkıpta harici bir gpu tercih etmezdim. Media player maksatlı kullanacağım bir cihazda yani harici bir grafik birimi olması demek kasayı da büyütebilecek birşey o yüzden o bana uymaz mesela.

50 sekme de açabilirsin bu arada ama en baştaki sekmeye dönünce yenilendikten sonra ne manası var o işin. Yada 50 sekmeden sonra dosya kopyalarken arkaplanda kopyalama hızı düşecekse vs. Yada yt önceden cache yapmayıp yeniye yapıyorsa eskiye döndüğünde takılacak kalite düşecekse onun da manası yok malesef. Bunlar dediğim gibi tercih meselesi aslında yetinmeye çalışmak oluyor. Mesela elimde birtane rasp pi klonu bir cihaz var. Buna oturup işte pi hole kurup router'a bağlayıp reklamları kökten de temizleyebilirim. Ama benim için bu uğraşa değmeyecek çünkü router işte modem zaten gereksiz yer kaplıyor birde buna kablo çek oradan onu çek buradan bunu çek falan bana gereksiz geliyor. Router'a dns'i girdim reklam işi büyük oranda çözüldü. Öbür türlü uğraşmak benim için vakit kaybı olacaktı ama hobi olarak deneyip uğraştığım çok şey oldu bu cihazla işte monitöre bağlayıp monitöre dahil etme projem de vardı ufak bir işte atari yada emülatör cihazı olarak kullanmak için ama bunlar öyle bende rafa kalkan birgün yapacağım projelerden birisi o kadar.

Güncel teknoloji olması çok önemli. Neden yani usb 2.0'ın hızına mahkum olayım ki ? max 45 mb sn hız değil mi ki o da teorik hız pratikte 30 lara kadar düşecek vs. En basiti ufak bir örnek vereyim. Birtane wd diskim vardı 4 tb usb 3.1 olması lazımdı içinde h265 10 bit 8 bit 70 mbps falan fistan kallavi video arşivim vardı. Taktım bilgisayara oynatırken kasıyor takılıyordu. Ha bu arada bunu öyle 1080p ekranda oynatırken yapmıyor ekranı ne zaman tv'e bağlayıp 4k 60 hz'e alınca o şekilde tam ekran yapınca yapıyordu. Belki 50 tane oynatıcı denedim sorunu çözemedim sonra farkettim ki asusun b450 anakartı, b450 birşey plus modeli bunun arka usb portları 3.1 gibi görünen ama aslında onu harici bir çiple sağlamaya çalışan türdenmiş. Uyumlu çipsetten yada işlemciden alana taktım denedim gene çözemedim. O arada tabi acaba hdd mi öldü yoksa bir sorun mu var diye 50 tane çözüm arıyorum çözmeye de çalışıyorum ama yok. Aynı video'u atıyorum bilgisayara oynatıyorum ne bir aksama ne bir takılma yok. Hdd'e at onu da usb'den oynat aaa sıkışıyor öksürüyor aksırıyor.

İyi de ben niye bu saçmalıklarla uğraşayım ki ? niye bunlara ben ekstra vakit harcıyorum ? vaktim kıymetsiz mi ? yerine geri konmayacak birşey için niye vakit harcayayım ? başka 4 tb işte 2 tb birsürü diskim vardı. Totalde bir 16 tb kadar da arşiv vardı. Yani evde 100 mgbit internet var diski takıyorum indiriyor diske kendisi kaydediyor işi bu yani aletin bir bakıyorum torrent hızı düşüyor. O arada video izliyorum pc e birşeyler oluyor sapıtıyor sebepsiz şeyler. 6 tane totalde disk takılı sistemde birbirleri arası dosya transferi gene usb'in dandik protokolü yüzünden veya hızı yüzünden saçmalıyor. Usb 3.1 5 gbps teoride hızı var güzel de 1. hdd'den dosyayı 2. hdd'e at bakalım usb üstünden kaça düşüyor o hız ? dalgalı kur resmen 250 mb ile 10 mb arası oynuyor. Bunlara ben niye vakit harcıyorum yani ? günün sonunda vakit harcıyorsam bunlara eğer ve maddi bir beklentim yoksa ki hobi işinde maddiyat önemsiz e bu vakitten de zevk alınmıyorsa niye boşuna harcayayım ? Bütün diskleri sattım bu arada dağıttım. Şimdi mis gibiyim kafam rahat. Notebookta thunderbolt 4 var 3 tane 3.2 var 2 tanesi gen 2 10 gbps 1 tanesi gen 1 5 gbps. Sd kart okuyucu 3.2 gen 1 hızında ki sd karttan vs dosya transferleri süper hızlı güzel dandik 2.0 kart okuyucular gibi değil. 2 tb gen 4 ssd var mesela 7 gb okuması yazması var. Cacheli bu arada dandik ssd de almadım çünkü biliyorum ki 40 50 gb'ı geçince o ssd hızı da patates olacak bunda o pek olmuyor. Keza birtane de 3.2 gen 2 destekli nvme m2 kutusu da aldım. Onun içindede birtane gen 3 1 tb disk var aktarım hızı min 1000 1500 mb saniye. Düşün bu hızı hddlerde görebilmek imkansız zaten. Video editleyeceğim mesela 4k öniziliyorum sahneler arası geçisi kaymak gibi oluyor vs. çünkü ssd'in gücü buna yetiyor. Hdd olsa ama o süreçte küfür dağırcığım genişlerdi sinirden kırardım zaten. :D Thunderbolt'a gelmişken birtane çeviricim var, bu çevirici üstündede hdmi 2.0 var. Notebook'un kendi hdmi'ı da 2.1, böylece şunu yapabiliyorum 2 tane ayrı televizyona bağlama veya 2 tane harici monitöre bağlama + 3. kendi ekranı gibi birçok farklı işe yarayacak durumda oluyor. Elimde böyle bir imkan var. Veyahut dahada ilerisi gpu yetmedi diyelim. Al birtane harici pcie to usb 4 arabirim kablo vs birtane psu ayarla tak istediğin gpu'u notebook'a bağla harici grafik kartın olsun. Sonuçta elinde 40 gbps hızı olan pcie lane'i kullanan portun var. Ha veya etherneti 2.5 gbps, evimde 2.5 gbps destekli bir ağ ürünü yok e ama ilerde almayacağım yada bir şekilde gelirse test etmeyeceğim bir durum olmasını istemem sonuçta var ve destekliyor. ha veya port olmasaydı gene thunderbolt 4 üstünden çeviriciyle hallederdim, önemli olan elimde o donanımın olması desteklemesi.

Şimdi durum böyleyken ben verdiğim paraya pek acımıyorum çünkü benim vaktimi daha iyi kullanmama daha iyi yönetmeme daha hızlı iş yapmama olanak veriyor bu durum. Koca koca kasalara sistem dizmeme gerek yok o yüzden. Veya birton güç tüketimine de bunun getirdiği ısınmaya da veya fan sesine de katlanmak zorunda değilim. Ki şu son dönemde notebooktan sıkıldım mesela birtane el konsolu alayım o da legion go olsun diye elimdeki notebook'u da satıyorum. Ki ona sıvı metal macun yaptım işte termal pad yerine termal hamur kullandım vs. tek derdim de bu arada ısınmasının getirdiği throtting'i aşmaktı. Onu aştım artık 80 derecelerde ama işte oyun oynamak uzun süre oynamak biraz sıkıntı. Kafaüstü kulaklığı tak onun anc modunu aç anc açıkken sesi baya engelliyor ama yazın ortasında kafa üstü kulaklık dert. Bak mesela bu da bir tercih ve konfor meselesi. Online oyunları mesela çok nadir oynarım cs'i zaten 20 sene önce bıraktım. Belki ilerde helldivers 2 alırsam onu oynarım o kadar.

Başından dediğim gibi birçok yol var aslında ama sonuçta burada birşeylerle yetinme veya vakit harcamayla orantılı giden şeyler var. Arşivciliği bırakmamın sebebi de bu mesela. Elimdeki bütün videoların film dizi +18 dahil hepsinin zaten internette yedeği bir yerlerde hep olacak. Benim elimde bir yedeğinin olması birşey katmıyor, daha da kötüsü bunları elimde tutmak benim için bir yük oluyor. Bu tarz şeylerle uğraşmak benim için artık tamamen vakit kaybı statüsünde oldu. Hobi olarak evet uğraşabilirim ama gene de neticede bir sonuç bir zevk alma durumu da olması lazım. Ama oturupta eve bir kasadan nas gibi yapayım ondan sonra ya elimde parça vardı 20 senelik sisteme dur şunu da yapayım vb. gibi şeylerle uğraşmam açıkçası. Ben o yüzden hobi hariç birşeyle uğraşıyorum benim için en önemli kriter vakit harcamaması veya harcadığı vakte değmiş olması gerekiyor. Eğer değmiyorsa ve karşılığını da alamıyorsam o iş ile uğraşmıyorum.

Android sistemindeki güncellemeler şu anki sorunun asıl kaynağı değil asıl problem olan dokuz sene önceki uygulama ile günümüz şartlarında çalışan uygulama aynı değil sizin tv nin yavaşlamasının sebebi tv üreticisi değil uygulama üreticileri orda bir yanlışınız var buna da servisin müdahele edebileceği bir durum söz konusu değil

Yine maalesef bilgisayar mantığıyla düşündüğünüzü varsayarak tv için üretilmiş bir güncel anakartta olmaz ve bu bilgisayar tarafında ki gibi kolay bir durum da değil zaten hiç bir tv üreticisi de örnek veriyorum zamanında yarım milyon ürettiği bir tv için toplu güncelleme paketiyle uğraşmaz çünki bundan kaç adet satabileceğini bilemez adetsel bir varsayım da ortaya koyamaz buna harcayacağı bütçe ile yine yarım milyon farklı ve güncel bir model üretir ki firma muazzam bir karlılık elde eder

Yetkili servis art niyetli bir yaklaşım gösterse yine sizin tv için yedek parça olarak 5 yıl önceki versiyon farkı bulunan anakartı satardı ve kenara çekilirdi birde bu açıdan bakın olaya sonuçta sizin talebinizle güncel bir anakart kart takmış olacaktı ve siz yine tv den 10 sene önceki performansı alamayacaktınız

Sizin için en iyi çözüm tv box kullanmak gibi duruyor
Tv nin akilli tarafi degil. Hepten yavas ve donmalar mevcut. Normal kanal gecislerinde dahi takilmalar tepki vermemeler sonunda cok uzun sure beklersem kendisini resetliyor. Yok zaten dondu deyip fisini cekip ben resetlemis oluyorum. Kanal listeside avilmiyor ornegin tusa basiyorsunuz 2dk sonra geliyor ekrana. Bunun gibi seyler.

Telefon özelinde mesela hala eski cihaz kullananlar var ama bunlar nasıl kullanıyor ? adam rom atmış, custom rom çakmış öyle idare ediyor. Diyor ki işte sallıyorum sadece whatsapp facebook çalışsın yeter. Kamerasıyla hafızasıyla ekranıyla işi yok. Ama bunda bile bu tür şeyler anca işte kanser eder gibi çalışıyor çileden çıkartıyor ki o da harici rom yüklenirse böyle. Başka da zaten yolu yok. Iphone ise zaten apple ios yazılım desteğini kestiği an öldürüyor telefonu. Var mı mesela hala iphone 6 5s falan kullanıyorum diyen ? telefon sağlam da olsa yazılımsal ömrü bitti yok, e uygulama desteği de yok bitiyor derken ölüyor. Rom işi de yok mesela android gibi de değil bildiğiniz çöp oluyor. Öyle çok ben ipad 3 4 5 air air 2 vs gördüm yani tablet sapasağlam sorunsuz ama destek yok eski ios var içinde ölmüş sadece safaride nette gezersin o da tarayıcıda bazı siteler sertifika uyarısı vermezse, verirse çöp bitti. Aynı şey gene bilgisayar içinde geçerli, notebook yada masaüstüyse millet ssd alınca uçacak sanıyor. ya kardeşim core duo işlemci mi kaldı ya ? istersen 100 tb ssd tak bir boka yaramaz ki anlatamıyorsun. Birde bunlara giderler windows 10 kurarlar ooo yeni sistem vs sonra mavi ekran verince de çıldırırlar, işte youtube da video oynatmaz e eskiden oynatıyordu der vs ya kardeşim youtube'un codec'i değişti. Eskisi gibi h264 değil yani vp9 falan artık. E senin cihazın bu codeci donanım yüzünden desteklemiyorsa youtube da kasar. Bunun ssd ile yada işletim sistemiyle de alakası yok. Ama anlatamıyorsunuz bazı kesime.
PC ve Andorid telefondaki görüşlerinize katılmakla beraber Apple kısmına katılmıyorum, yazılım konusunda kullanıcıya Android kadar özgürlük tanımasa da optimizasyon ve uzun ömürlü olma konusunda rakiplerden çok iyiler. iPhone 6 ya da 5s dediğiniz modeller zaten 10 yıl önce çıkan telefonlar. 10 yıllık bir telefondan güncel yazılım kullanmasını ve buna göre performans vermesini beklemek ne kadar gerçekçi? Bahsettiğiniz tablet ve telefonlar yıl olarak rakiplerine göre zaten çoktan görevlerini yapmış, ömrünü tamamlamış oluyor bence. Hem alırken o kadar para verip hem kozmetik olarak cihaz iyi durumda olunca hala işlevsel olmasını bekliyoruz tabi. 2016 yılında çıkan ve yazılım desteği duran iPhone SE ile annem Whatsapp instagram YouTube gündelik işlerini hallediyor. 8 yıldır çalışan bir Andorid telefon görmüyorum ben etrafıma :D. Demem o ki Apple hala çalışan bir ürüne yazılım desteğini kesiyorsa zaten o cihaz o zamana kadar tepe tepe kullanılmış, parasının hakkını vermiş, çekmecedeki yerini almaya hak kazanmıştır.

2014 yılınd aldığım 2013 yılı serisi LG televizyonun anakartı 9. yılında sapıtmaya başladı. Önce bir ara ses gider gelir oldu. Optik çıkıştan bağlanıp idare ettim. Sonra ses nasıl olduysa düzeldi. Sonra görüntüde bozulmalar başladı (Overclock edilmiş ekran kartı görüntüsü gibi). Hiçbir görüntü işleme olmadan sadece tara modunda kullanarak idare ettim. Sonrasında aynı seriden farklı ebat bir tv'nin çıkma anakartını makul fiyata bulup aldım taktım. Onu da bir süre kullandıktan sonra denk gelince bir 4K tv aldım, LG'yi de ikincil görevlerde kullanıyorum. Belki yazlıktaki daha küçük tv yerine alacağım.

Neyse, belli ki sizin anakart artık bozulmaya başlamış. Sizin yerinizde olsam uyumlu bir çıkma anakart bulmaya çalışırım. Bulup da çalışır hale getirirsem imkan varsa daha az yorulacağı görevlere atayıp yerine de yenisini alma yoluna giderdim. Zira çıkma anakart bulsanız bile hem o anakartın hem de panel, backlight vb diğer bileşenlerin ömrünün sonuna az kalmıştır. Bir süre sonra tekrar sorun çıkması muhtemeldir.

PC ve Andorid telefondaki görüşlerinize katılmakla beraber Apple kısmına katılmıyorum, yazılım konusunda kullanıcıya Android kadar özgürlük tanımasa da optimizasyon ve uzun ömürlü olma konusunda rakiplerden çok iyiler. iPhone 6 ya da 5s dediğiniz modeller zaten 10 yıl önce çıkan telefonlar. 10 yıllık bir telefondan güncel yazılım kullanmasını ve buna göre performans vermesini beklemek ne kadar gerçekçi? Bahsettiğiniz tablet ve telefonlar yıl olarak rakiplerine göre zaten çoktan görevlerini yapmış, ömrünü tamamlamış oluyor bence. Hem alırken o kadar para verip hem kozmetik olarak cihaz iyi durumda olunca hala işlevsel olmasını bekliyoruz tabi. 2016 yılında çıkan ve yazılım desteği duran iPhone SE ile annem Whatsapp instagram YouTube gündelik işlerini hallediyor. 8 yıldır çalışan bir Andorid telefon görmüyorum ben etrafıma :D. Demem o ki Apple hala çalışan bir ürüne yazılım desteğini kesiyorsa zaten o cihaz o zamana kadar tepe tepe kullanılmış, parasının hakkını vermiş, çekmecedeki yerini almaya hak kazanmıştır.
Apple şimdi desteği kesiyor ama cihaz sağlam kalıyor. Ve sağlam kalan cihazı desteği kestiği vakit bir işe yarayamadan kullanmak zorunda kalıyoruz. Bende çok hala çalışan 5s 6 falan var. E bunlar çalışıyor bir sorunları yok. Ama artık sadece safariden nete girersin belki zorlarsan eski sürüme destek kesilmediyse whatsapp yüklersin o kadar. YT falan yüklenir eski sürümü de alet diyecek ki eski sürüm çalışmam güncelle vs. telefon tuğla oldu hiç yoktan mesela.

Androidde de yöntemleri yok mu ? hiç tuğla olmuyor mu ? tabi ki oluyor ama en azından bir yan yolunuz veya o imkanı sunuyorlar. Sallıyorum şuan samsung galaxy s4 s5 bunlar android 5 6 larda kaldı ötesi gelmedi. Peki telefon çalışıyorsa şuan kullanılabilir mi ? evet, en kötü çünkü lineageos romunu atarsın android 10 11 12 neyse artık gene en azından bir youtube whatsapp instagram bunlar güncel şekilde çalışır hale gelir. Telefonu tamam üreticisi tuğlaya çevirse bile bir yan yolunuz hep var. Iphone ya da ipadde bu olay hiç yok. Tamamen bu konuda apple'a bağımlı cihaz 6s ile 7 leri mesela aynı yıl desteği kestiler. Ama arada 1 sene var 6s daha eski önce ona kesmesi gerekiyorken 7'i de uçurdular. 8 ve x ler de gitti malum. Ha şuan instagram veya whatsapp yt çalışıyordur elbette ama yeni sürüm istediği an bitti tuğla direkt.

Apple şimdi desteği kesiyor ama cihaz sağlam kalıyor. Ve sağlam kalan cihazı desteği kestiği vakit bir işe yarayamadan kullanmak zorunda kalıyoruz. Bende çok hala çalışan 5s 6 falan var. E bunlar çalışıyor bir sorunları yok. Ama artık sadece safariden nete girersin belki zorlarsan eski sürüme destek kesilmediyse whatsapp yüklersin o kadar. YT falan yüklenir eski sürümü de alet diyecek ki eski sürüm çalışmam güncelle vs. telefon tuğla oldu hiç yoktan mesela.

Androidde de yöntemleri yok mu ? hiç tuğla olmuyor mu ? tabi ki oluyor ama en azından bir yan yolunuz veya o imkanı sunuyorlar. Sallıyorum şuan samsung galaxy s4 s5 bunlar android 5 6 larda kaldı ötesi gelmedi. Peki telefon çalışıyorsa şuan kullanılabilir mi ? evet, en kötü çünkü lineageos romunu atarsın android 10 11 12 neyse artık gene en azından bir youtube whatsapp instagram bunlar güncel şekilde çalışır hale gelir. Telefonu tamam üreticisi tuğlaya çevirse bile bir yan yolunuz hep var. Iphone ya da ipadde bu olay hiç yok. Tamamen bu konuda apple'a bağımlı cihaz 6s ile 7 leri mesela aynı yıl desteği kestiler. Ama arada 1 sene var 6s daha eski önce ona kesmesi gerekiyorken 7'i de uçurdular. 8 ve x ler de gitti malum. Ha şuan instagram veya whatsapp yt çalışıyordur elbette ama yeni sürüm istediği an bitti tuğla direkt.
Bu konuyu ilk 2014 gibi yıllarda vestelin MB9X anakartlarında yaşamıştık TV grubunda.
Uygulama ve yazılım sekötrünün ilerleme hızı ile donanım aynı paralelde değil.
Donanım her zaman çok çabuk geride kalan taraf oluyor. MB9X tv ler smart özellikli ve youtube bla bla destekli çıktı ve çatır çatır çalıştılar. Donanım sabit ama youtube yerinde durmuyordu, 6a y olmasa da senede 1 günceleme iyileşitrme yükseltme düzeltme genişletme vs vs

Ne oldu? 2 sene sonra tv ler Youtube girememeye başladı, Aynı durum Philips LG vs için de söz konusu oldu ama bu kadar erken olmamıştı. Sonra vestel fabrikadan tv lere bir yazılım güncellemesi ekledler sisteme ve servisler sistemden indirip USB den yüklediler tv lere ve durumu yaklaşık 1 sene tolere ettiler. Sonra ne mi oldu?

E canım vestelden bahsediyoruz ne olabilir ki?
Garanti bittikten sonra youtube yine cort. Sonra da ''Bizimle ilgisi yok, youtube sistem değiştirdi de ondan'' dediler millete yani Vestel efendinin millete SMART diye çaktığı tv ler Smart TV yerine MAL TV oldular.

TV olarak yıllarca çalıştılar ve halen çalışanları var inanın buna ama smart kısmı çöp. Sonradan herkese stick - Box vs aldırdık o şekilde kullandılar.

PC-Telefon ve TV dünyasında bu durum ç.ok sıkıntılı ve bile isteye yapılıyor.

Bu konuyu ilk 2014 gibi yıllarda vestelin MB9X anakartlarında yaşamıştık TV grubunda.
Uygulama ve yazılım sekötrünün ilerleme hızı ile donanım aynı paralelde değil.
Donanım her zaman çok çabuk geride kalan taraf oluyor. MB9X tv ler smart özellikli ve youtube bla bla destekli çıktı ve çatır çatır çalıştılar. Donanım sabit ama youtube yerinde durmuyordu, 6a y olmasa da senede 1 günceleme iyileşitrme yükseltme düzeltme genişletme vs vs

Ne oldu? 2 sene sonra tv ler Youtube girememeye başladı, Aynı durum Philips LG vs için de söz konusu oldu ama bu kadar erken olmamıştı. Sonra vestel fabrikadan tv lere bir yazılım güncellemesi ekledler sisteme ve servisler sistemden indirip USB den yüklediler tv lere ve durumu yaklaşık 1 sene tolere ettiler. Sonra ne mi oldu?

E canım vestelden bahsediyoruz ne olabilir ki?
Garanti bittikten sonra youtube yine cort. Sonra da ''Bizimle ilgisi yok, youtube sistem değiştirdi de ondan'' dediler millete yani Vestel efendinin millete SMART diye çaktığı tv ler Smart TV yerine MAL TV oldular.

TV olarak yıllarca çalıştılar ve halen çalışanları var inanın buna ama smart kısmı çöp. Sonradan herkese stick - Box vs aldırdık o şekilde kullandılar.

PC-Telefon ve TV dünyasında bu durum ç.ok sıkıntılı ve bile isteye yapılıyor.
Aynen abi işte bu durum direkt bile isteye eskitme oluyor. İlerde o boxlara da destek gidecek abi çünkü youtube yeni codec'e geçecek. Bu adamların abi olayı sıkıştırma algoritmasında kurulu, adam niye daha kötü sıkıştırma oranını kullansın ki yer kaplıyor. AV1 çıktı mesela yeni sayılır bu h265'e oranlar daha iyi sıkıştırma yapıyor. İyi güzel de av1'i çözen kaçtane donanım var ? youtube buna geçtiği an şuan piyasadaki neredeyse bütün android tvler işte boxlar falan alayı çöpe dönecek. Bir yere kadar donanım convert edebilecek yada zorlanacak diyecek ki 1080p açabiliyorum 4k açamıyorum falan. E ne oldu işte gitti.

Apple ürünlerini zerre kadar sevmem ama kabul edilmesi gereken bir gerçek var. Adamların ürünlerine verdikleri destek Android cihaz üreticilerine nazaran çok daha uzun. Bunu temel nedeni ise adamların işletim sistemi IOS için optimizasyon yaparken çok daha az sayılı donanımda bunu yapabilmeleri.
Telefon bazında bu olaya bakarsak Apple'ın Iphone 6 ve sonrasında çıkardığı model kadar neredeyse sadece Samsung bir yılda o kadar model çıkartıyor. Bu kadar çok model ve farklı donanım olunca da ister istemez cihaz ömürleri çok daha kısa oluyor. Amiral gemisi modeller bile 2 bilemedin 3 sene sonrasında artık Android güncellemesi almamaya başlıyor. Donanımsal olarak bir sıkıntı yok ama unutmamak gerekir ki kodu o donanıma göre optimize etmek de bir maliyet üretici için. Bu maliyete neden girsin? Kabul etmek gerekir ki bu firmaların birincil amacı para kazanmak.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri